Panorāma

Vērtēs ozolu nociršanu Bukaišos

Panorāma

M.Briedis pret O.Usiku

Krabju zvejnieki dīkstāves dēļ sašaurina floti

«Krabju kuģa» aresta izraisīto zaudējumu dēļ sāk izpārdot floti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ieilgušais strīds ar Norvēģiju, kura dēļ Latvijas kompānijām liegta sniega krabju zveja Svalbāras arhipelāgā rada aizvien dziļākas problēmas. Kuģi dīkā spiesti stāvēt vairāk nekā gadu, tāpēc nu rēķinu segšanai jāsāk izpārdot flote. Amatpersonas atzīst, ka līdzšinējie mēģinājumi rast risinājumu arestētā zvejas kuģa lietā nav devuši vēlamos rezultātus. 

Latvijas krabju zvejas uzņēmuma “North-Star” modernākais kuģis “Senator” jau vairāk nekā gadu stāv pietauvots arestā Hirhenēses ostā Norvēģijā. Kompānijas īpašnieks Pēteris Pildegovičs stāsta - sākotnēji uzņēmums krabjus zvejojis blakus Svalbāras arhipelāgam, tomēr Krievija un Norvēģija panākusi Eiropas Savienības zvejas flotes izspiešanu no šiem apvidiem. Pērnā gada sākumā uzņēmums devās zvejot Svalbārā, kur to ļāva ES un Norvēģijas savstarpējā vienošanās. Neraugoties uz to, Norvēģija kuģi arestēja.

"2017. gadā mēs vēl velkam kopā bilanci, bet tie zaudējumi tuvojas 3,5 miljoniem eiro. [..] Tā ir tikai uzturēšana, mēs pat nerunājam par negūto peļņu. Tas ir tikai, lai uzturētu šo te floti. Mums bija 4 kuģi, tagad ir tikai trīs, jo mums nācās vienu kuģi pārdot, lai tikai nedaudz nomierinātu kreditorus," norāda Pēteris Pildegovičs, SIA “North Star LTD” īpašnieks. 

Kompānija “North Star” uzskata, ka gada laikā zaudējusi arī 15 līdz 20 miljonus eiro negūtajos ieņēmumos.

Jau vairāk nekā gadu Latvija konflikta risināšanu uzticējusi Eiropas komisijai. To pārrauga zivjsaimniecības komisārs  Karmenu Vella, kurš vēl pirms trim gadiem  kopā ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu pats devās Rīgas līcī iepazīties ar Baltijas jūras zvejnieku ikdienu.

Ja toreiz tā bija tikai draudzīga jokošanās, tad tagad attiecības kļuvušas vēsākas Svalbāras strīda dēļ.

"Pēdējā reizē, kad mēs tikāmies, kad tika dalītas nozvejas kvotas, es kārtējo reizi uzrunāju komisāru un saruna nebija draudzīga, jo atbildes bija nekādas. [..] Man iespaids ir radies tāds, ka kolēģi ir vairākas reizes tikušies, ka komisija man nezināmu apstākļu dēļ to negribīgi risina vai nerisina," norāda zemkopības ministrs. 

Nesen valdība komisijai nosūtījusi dokumentu paketi pieprasot nekavējošu rīcību.

"Norvēģi nebūt nav pārliecināti savās pozīcijās un ļoti labi apzinās, ka starptautiskajā tiesā viņi zaudēs, jo viņi ir vieni pret visu pasauli un šī pozīcija balstās viņu pārliecībā, bet ne juridiskā analīzē," uzskata Didzis Šmits, ES Krabju zvejas asociācijas prezidents.

Latvija jau sākusi gatavošanos  gatavošanos starptautiskajai tiesvedībai pret Norvēģiju. Vienlaikus zvejnieki vēlas, lai ar savu prasību starptautiskajā tiesā pret Norvēģiju vērstos arī Eiropas komisija.

Tikmēr pati komisija Latvijas zvejniekiem piedāvājusi tikai pārprofilēties uz garneļu zveju, pret ko Norvēģija neiebilstot. Kuģu īpašnieki gan uzsver  – esošā flote tam nav piemērota, tāpēc pieprasa komisijai kompensācijas.

"Es jau komisāra kungam teicu – viņam ir divas iespējas – vai nu viņš atrisinās jautājumu un mums būs iespējas zvejot, vai viņš domās, kā industrijai kompensēt zaudējumus, negūto peļņu un izeju no šī biznesa. [..] Tie ir lēšami 200-300 miljonos eiro. Ja viņš ir gatavs uzņemties tādu izejas biļeti, mēs esam gatavi sēsties pie galda un apspriest," uzskata Pildegovičs.  

Kompensācijas zvejniekiem lūgusi arī Zemkopības ministrija.

"Latvija nosūtīja vēstules ES komisāram, ar lūgumu skatīties dažādos atbalsta instrumentos – ne tikai Eiropas un Jūrlietu atbalsta fondā, tad tā atbilde tika saņemta, ka pašreizējā regulējuma ietvaros, pašreizējā budžeta nosacījumi – kur un kā var izmantot, šāda atbalsta nav," norāda Normunds Riekstiņš, ministrijas Zivjsaimniecības departamenta direktors.

Atbilde uz Latvijas pieprasījumu no Eiropas komisijas par turpmākajiem soļiem gaidāma martā. Ja tā neapmierinās zvejniekus, viņi apsver iespējas vērsties starptautiskajā tiesā arī pret Eiropas komisiju. Šoreiz – par komisijas bezdarbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti