Panorāma

Par dārzeņiem maksājam vairāk nekā kaimiņi

Panorāma

Kādi ir vēlēšanu izaicinājumi?

"RB Rail" akcionāri izsaka neuzticību B. Rubesai

«RB Rail» akcionāri izteikuši neuzticību valdes priekšsēdētājai Baibai Rubesai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" akcionāri ceturtdien, 1.februārī, izteikuši neuzticību uzņēmuma izpilddirektorei un valdes priekšsēdētājai Baibai Rubesai, kas uzņēmumu vada kopš 2015. gada rudens. To Latvijas Radio apstiprināja satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība). Tālāk par Rubesas likteni lems uzņēmuma uzraudzības padome, kas ceturtdien šo jautājumu neskatīja.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis
00:00 / 00:24
Lejuplādēt
"RB Rail" akcionāru kārtējā sanāksme notika Tallinā. Tajā tika vērtēts uzņēmuma valdes paveiktais. "RB Rail" valdes priekšsēdētājas Rubesas darbs saņēmis neapmierinošu vērtējumu. Par neuzticību viņai balsoja Lietuvas un Igaunijas pārstāvji. 

 

Par "RB Rail"

  • "RB Rail" ir 2014.gada oktobrī dibināts trīs Baltijas valstu kopuzņēmums. "RB Rail" vienlīdzīgi akcionāri ir SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" no Latvijas, "Rail Baltica Statyba" no Lietuvas un "Rail Baltic Estonia" no Igaunijas.
  • "RB Rail" ir "Rail Baltica" projekta centrālais koordinators. Projekts paredz ātrgaitas dzelzceļa līnijas izbūvi no Tallinas līdz Lietuvas-Polijas robežai. "Rail Baltica" būs elektrificēta pasažieru dzelzceļa līnija.

Avots: "RB Rail"

Latvijas puses akcionāru pārstāvis, ''Rail Baltica'' projekta attīstītāja "Eiropas Dzelzceļa līnijas" (EDzL) vadītājs Andris Linužs balsojumā atturējās, LSM.lv informēja "Eiropas Dzelzceļa līniju" pārstāve Rita Voronkova.

 

"Šobrīd ir notikusi akcionāru ārkārtas pilnsapulce un šāds lēmums ir ticis izskatīts un ar vienkāršu balsu vairākumu šāds lēmums ir pieņemts.

Pamatojums šajā gadījumā bija ļoti plašs. Vēsturisks darbību un dokumentu kopums, ko nevar ietvert vienā vārdā. Tas ir saistīts ar projekta ieviešanas aspektiem. Zīmīgākie ir termiņi" teica Linužs.

Par iespējamajām izmaiņām uzņēmuma valdē vēl jālemj "RB Rail" uzraudzības padomei. Ceturtdien Tallinā notika arī tās sēde, tomēr jautājums par uzticību valdei netika skatīts, jo nebija iekļauts darba kārtība. Tas, kad padome šo jautājumu varētu skatīt, pagaidām nav zināms, teica Voronkova.

"RB Rail" padomes priekšsēdētāja vietnieks, valsts AS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš teica, ka, visticamāk, jautājums par Rubesu tiks iekļauts nākamās sēdes darba kārtībā. Padome sanāk aptuveni reizi pusotrā mēnesī.

"Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš
00:00 / 00:23
Lejuplādēt
"Pašreizējā situācijā nekādi lēmumi padomē nav par Rubesas kundzi vai kāda cita valdes locekļa atbrīvošanu. Šodien mēs iecēlām ceturto valdes locekli, kurš būs atbildīgs par tehniskajām lietām "RB Rail"," sacīja Bērziņš.

 

Tas nozīmē, ka vismaz pagaidām Rubesa amatu "RB Rail" nav zaudējusi. Arī viņas iespējamā atbrīvošana nebūt nav vienkārša.

Lai to paveiktu, sēdē vismaz četriem padomes locekļiem no sešiem jānobalso par atbrīvošanu, turklāt vismaz vienam jābūt no katras valsts. Pretējā gadījumā ir jāmeklē kompromiss, vērtējot "RB Rail" vadības līdz šim paveikto un nākotnē iecerēto, piebilda Voronkova.

Padomi šobrīd rotācijas kārtībā vada Igaunijas pārstāve.

Iepriekš medijos Rubesas darbu vairākkārt kritizējusi Lietuvas puse. To neapmierināja kopuzņēmuma virzītā un Eiropas Komisijas atbalstītā iniciatīva par iepirkumu veikšana centralizēti – caur Latvijā reģistrēto kopuzņēmumu "RB Rail".

Pati Rubesa Lietuvas ziņu aģentūrai BNS sacījusi, ka nezina, kāds lēmums pieņemts akcionāru sapulcē, un tas būtu jākomentē uzņēmumiem "Lietuvos geležinkeliai" vai "Rail Baltica statyba".

"Man nav komentāru, un es nezinu, kas noticis akcionāru sapulcē. Es tur nebiju," viņa sacījusi.

Rubesa Baltijas valstu kopuzņēmumu vada kopš tā izveides 2015. gada rudenī. "RB Rail" akcionāri ir uzņēmumi "Lietuvos geležinkeliai", "Eiropas Dzelzceļa līnijas" un "Rail Baltic Estonia". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti