Samazinās nokavējuma naudas par nodokļu parādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sākot no sestdienas, 1. jūlija, spēkā stājušies likuma „Par nodokļiem un nodevām” grozījumi, kas regulē kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests (VID) aprēķina nokavējuma naudu par kavētajiem nodokļu maksājumiem. Jaunās normas paredz samazināt aprēķināmās nokavējuma naudas maksimālo apmēru un paredzēt labvēlīgākus noteikumus tiem nodokļu maksātājiem, kas ar Valsts ieņēmumu dienestu labprātīgi vienojušies par nodokļu parāda nomaksu.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča skaidro, ka līdz šim kārtība, kas bija spēkā jau 10 gadus, paredzēja, ka nokavējuma nauda aug līdz ar pamatparāda summu.

VID pārstāve Santa Garanča: Samazinās nokavējuma naudas par nodokļu parādiem
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

Turpmāk nokavējuma nauda varēs izaugt ne vairāk kā līdz 40% no pamatsummas.

Tas nozīmē, ka tiem parādiem, kuriem šī nokavējuma nauda varbūt jau ir sasniegusi 40% vai pārsniegusi,  jauna nokavējuma nauda pēc 1.jūlija netiks rēķināta.

Savukārt tiem parādiem, kas ir jaunāki par šo laiku, attiecīgi nokavējuma nauda neaugs lielāka kā 40% no pamata summas.

Tiem nodokļu maksātājiem, kuri jau pēc uzsāktās nodokļu parāda piedziņas tomēr nākuši uz Valsts ieņēmumu dienestu un vienosies par labprātīgu samaksu, nokavējuma nauda tiks aprēķināta pēc samazinātas likmes.

Lai atvieglotu labprātīgu nodokļu parādu samaksu, nodokļu likumos tiek piedāvātas vairākas iespējas nomaksāt nodokļu parādu pa daļām. Sākot no jūnija beigām, nodokļu maksātājiem, kuri labprātīgi izmantos iespēju noformēt nodokļu parāda atmaksas grafiku, tiks samazināta nokavējuma naudas likme. Turpmāk par katru nokavēto dienu tiks aprēķināti tikai 0,025% no lēmumā noteiktās nodokļu pamatparāda summas.

Papildus VID atgādina, ka likums "Par nodokļiem un nodevām" noteic nodokļu maksātāja pienākumu noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus un nodevas. Tomēr, ja rodas grūtības ievērot likumā noteikto samaksas termiņu, VID aicina laikus meklēt risinājumu. Ja nodokļu maksātājam ir kavētie nodokļu maksājumi, brīdinājums par to tiek parādīts VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti