Zane Eniņa

Latvijas Radio Ziņu dienesta galvenā redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Covid-19 izplatības pārvaldības likumu plāno grozīt vai atcelt
(papildināts)
Covid-19 izplatības pārvaldības likumu plāno grozīt vai atcelt (papildināts)
Latvijā plāno atcelt vai grozīt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu, kas stājās spēkā pirms gandrīz 3 gadiem. Par to spriedīs pandēmijas laikā izveidotā vadības grupas sēdē. Lai gan Pasaules Veselības organizācija (PVO) atcēla globālo ar Covid-19 saistīto veselības ārkārtas situāciju, cilvēki ar šo koronavīrusu slimo joprojām.
Skolēni mēdz par saviem uzdot mākslīgā intelekta «sacerējumus». Kā ar to tiek galā skolas?
Skolēni mēdz par saviem uzdot mākslīgā intelekta «sacerējumus». Kā ar to tiek galā skolas?
Kādreiz skolotāji raizējās, ka bērnu vietā mājasdarbus pilda vecāki. Tagad gan pamatskolā, gan vidusskolā arvien biežāk skolēni iesniedz skolotājiem un par saviem uzdod mākslīgā intelekta rīku "sacerējumus" – domrakstus, esejas, recenzijas un tamlīdzīgus rakstu darbus. Ja teksts ir latviešu valodā, skolotājs to var samērā viegli atšifrēt, jo teikumu uzbūve visbiežāk ir neveikla un leksika – bērnam netipiska. Grūtāk mākslīgā intelekta radīta teksta pazīmes ir pamanīt angļu valodā. Šī tendence ir jauna, bet novērojams, ka strauji izplatās.
Edgars Rinkēvičs – diplomāts ar lielu pieredzi un drošību kā prioritāti
Edgars Rinkēvičs – diplomāts ar lielu pieredzi un drošību kā prioritāti
"Jaunās Vienotības" virzītais Valsts prezidenta amata kandidāts Edgars Rinkēvičs ir pieredzējis politiķis, kurš šajā amatā kā galvenos uzdevumus redz iekšējo un ārējo drošību. Viņš gan maz izteicies par sabiedrības sašķeltību un sasāpējušiem jautājumiem, piemēram, izglītības un medicīnas jomā.
No etnogrāfiskās līdz koncertkoklei. Kokles spēles tradīcija Latvijā
No etnogrāfiskās līdz koncertkoklei. Kokles spēles tradīcija Latvijā
Kokļu mūzikas dzīve Latvijā ir piesātināta – populāra ir etnogrāfiskā jeb tradicionālā kokle un strauji attīstās arī koncertkokle. Jo plašākas iespējas rodas koklei, jo vairāk top jaundarbu, un komponisti ir ieinteresēti eksperimentēt. Šovasar Dziesmu svētkos kokle skanēs plaši. Kopskanējumā savu artavu sniegs arīdzan kokļu studija "Dzītari". Latvijas Radio raidījums "Kultūras rondo" izzina kokles spēles tradīciju no senatnes līdz tagadnei.
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, veidojot jaunu «Livoni...
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, veidojot jaunu «Livonijas vairogu» (papildināts)
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, veidojot jaunu "Livonijas vairogu" Latvijas un Igaunijas gaisa telpas aizsardzībai, svētdien preses konferencē paziņoja Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) un Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkura. Saskaņā ar pašlaik plānoto, IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmu piegāde varētu sākties jau 2025. gadā. Tāpat Mūrniece informēja, ka 2024. gadā, Igaunijas Emari gaisa spēku bāzes renovācijas laikā, Lielvārdes Gaisa spēku bāzē tiks izvietota NATO gaisa patrulēšanas misijas kaujas lidmašīnas un viss atbalsta personāls, ko nodrošinās Vācija.
Biržas «Nasdaq Riga» vadītāja: Valsts uzņēmumu kotēšana biržā veicināja ekonomikas izaugsmi kaimiņva...
Biržas «Nasdaq Riga» vadītāja: Valsts uzņēmumu kotēšana biržā veicināja ekonomikas izaugsmi kaimiņvalstīs
Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") rosinās diskusijas par valsts kapitālsabiedrību daļu kotēšanu biržā, bet tikmēr Igaunijā un Lietuvā jau vairākus gadus jebkuram ir iespēja iegādāties lielu valsts uzņēmumu vērtspapīrus. Tas veicinājis gan šo kapitālsabiedrību, gan ekonomikas un sabiedrības izaugsmi, norādīja biržas "Nasdaq Riga" vadītāja.
E-veselībā varēs iekļūt tikai ar e-paraksta rīkiem
E-veselībā varēs iekļūt tikai ar e-paraksta rīkiem
No nākamā gada sākuma piekļūt e-veselībai būs iespējams tikai ar kvalificētiem personu elektroniskās identifikācijas līdzekļiem – ar e-ID karti, e-paraksta karti, e-paraksta karti plus vai" e-parakstu mobile". Pieslēgties e-veselībai vairs nevarēs, izmantojot internetbanku, kas varētu radīt neērtības ārstiem un pacientiem.
Krievu skolu gatavība pārejai uz mācībām latviešu valodā – ļoti atšķirīga
Krievu skolu gatavība pārejai uz mācībām latviešu valodā – ļoti atšķirīga
1. septembrī vispārējās izglītības iestādēs, kurās līdz šim mācības notikušas arī krievu valodā, sāksies pakāpeniska pāreja uz izglītošanu tikai latviski. Tātad laika nav atlicis daudz – četri mēneši, no tiem trīs ir skolēnu vasaras brīvlaiks. Pa šo laiku vēl plānoti kursi skolotājiem un vasaras nometnes pedagogiem un bērniem, lai gan vieni, gan otri pagūtu uzlabot vai nostiprināt latviešu valodas prasmi. Jau tagad skaidrs, ka skolu gatavība šai pārejai ir ļoti atšķirīga, taču atkāpšanās ceļš netiek piedāvāts.
Pedagogu algām piešķir vēl 4,17 miljonus eiro; LIZDA neuzskata streika prasības par izpildītām
(papi...
Pedagogu algām piešķir vēl 4,17 miljonus eiro; LIZDA neuzskata streika prasības par izpildītām (papildināts)
Valdība trešdien, 26. aprīlī, apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, piešķirot papildus 4 168 067 eiro mērķdotācijām pašvaldībām pedagogu atalgojuma palielināšanai, lai tādējādi izpildītu pēdējās pedagogu streika prasības. Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) neuzskata streika vienošanos par izpildītu.
Vai ģimenes ar bērniem ir tiesīgas dzīvot pilnībā nošķirti no pārējās sabiedrības?
Vai ģimenes ar bērniem ir tiesīgas dzīvot pilnībā nošķirti no pārējās sabiedrības?
Latvijā ir kāda ģimene ar četriem bērniem, kura dzīvo izolēti no pārējiem iedzīvotājiem. Abi vecāki ir nolēmuši nesūtīt savus bērnus skolā, jo negrib, lai viņi piedalītos valsts dzīvē, bet gan būtu ārpus sistēmas. Latvijas Radio raidījums "Atvērtie faili" skaidroja, vai ģimenes ar bērniem ir tiesīgas dzīvot pilnībā nošķirti no pārējās sabiedrības.
Tiesībsarga ziņojums Saeimai raisa asas debates
(papildināts)
Tiesībsarga ziņojums Saeimai raisa asas debates (papildināts)
Tiesībsargs Juris Jansons ceturtdien Saeimā uzstājās ar 2022. gada darbības pārskatu. Vienlaikus ziņojums ietvēra plašu kritiku likumdevējam par vairākiem neatrisinātiem jautājumiem visdažādākajās ar cilvēktiesībām saistītajās jomās, tajā skaitā bērnu un ģimenes tiesībās, tiesībās uz vārda brīvību un arī sociālajā jomā. Ziņojums arī raisīja asas debates.
Likums neļāva policijai nodrošināt apsardzi Jēkabpils pusē nogalinātajai sievietei; spriedīs par izm...
Likums neļāva policijai nodrošināt apsardzi Jēkabpils pusē nogalinātajai sievietei; spriedīs par izmaiņām (papildināts)
Valsts policija nevarēja nodrošināt apsardzi Jēkabpils novadā sievietei, jo, lai gan viņas slepkava – bijušais dzīvesbiedrs – viņu ilgstoši vajājis, pārkāpjot pat tiesas noteikto aizliegumu viņai tuvoties, un pret vīrieti kopumā bija ierosināti 19 dažādi procesi, pašreiz likums lietās par vajāšanu vai draudu izteikšanu neļauj apsargāt iespējamo upuri, atzina Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.
LIZDA neatsakās no nodoma streikot; valdība lēmumu par pedagogu algu celšanu sola piektdien
(papildi...
LIZDA neatsakās no nodoma streikot; valdība lēmumu par pedagogu algu celšanu sola piektdien (papildināts)
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) neplāno piekāpties valdībai vai apsvērt iespēju atteikties no nodoma rīkot streiku. Partiju apvienība "Apvienotais saraksts" sola uzņemties virzīt koalīcijā pedagogu prasību izpildi, bet rezultātu nesola. Tikmēr valdība lēmumu par pedagogu algu celšanas kārtību paziņošot šo piektdien.
Ogres dome lemj uz 3 mēnešiem atstādināt muzeja direktori; vēl pirms sēdes viņa pati uzteikusi darbu...
Ogres dome lemj uz 3 mēnešiem atstādināt muzeja direktori; vēl pirms sēdes viņa pati uzteikusi darbu (papildināts)
Nespēju pildīt savus pienākumus terora dēļ – ar šādiem vārdiem savu atlūgumu pilsētas domei pirmdien, 17. aprīlī, iesniedza Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore. Kopš piektdienas vakara, kad direktore atteicās pašvaldībai atdot dokumentu oriģinālus, viņas darba kabinets muzejā ir aizzīmogots. To šodien kādu brīdi apsargāja pašvaldības policija, un jau pēc direktores atlūguma iesniegšanas pilsētas dome viņu uz trīs mēnešiem atstādināja no amata.
Rīgā atgriežas Fizikas festivāls - apmeklētāju un dalībnieku daudz
Rīgā atgriežas Fizikas festivāls - apmeklētāju un dalībnieku daudz
Kā no cukurūdens izgatavot varavīksni, kā top gaisa tilts un kā darbojas hidrauliskie roboti – to un ne tikai varēja uzzināt Latvijas Fizikas festivālā, kurš sestdien norisinājās Rīgā, "Hanzas peronā". Rīkotāju nolūks bija ar fizikas aizraujošo pusi veicināt interesi par eksaktajiem mācību priekšmetiem, pievērst uzmanību eksaktajiem priekšmetiem un izglītības kvalitātei Latvijā, kā arī novērtēt jaunos talantus.
Bērnu slimnīcā top jauna Neatliekamās palīdzības nodaļa un Ambulatorās veselības centrs
(papildināts...
Bērnu slimnīcā top jauna Neatliekamās palīdzības nodaļa un Ambulatorās veselības centrs (papildināts)
Bērnu slimnīcas topošās Neatliekamās palīdzības un Observācijas nodaļu un Ambulatorā veselības centra pamatos trešdien, 12. aprīlī, svinīgi iemūrēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Ēkas kopējā platība būs gandrīz 8000 kvadrātmetru, un tā būs lielākā no jaunajām būvēm visā slimnīcas teritorijā. Plānots, ka mūsdienīgajā, pacientiem un viņu ģimenēm draudzīgajā vidē pirmie pacienti varēs atgūt veselību jau nākamā gada pirmajā pusē.
«Trešā bērna politiku» Latvijā atzīst par auglīgu; apvienība uzsver – jāmudina neatlikt pirmo un otr...
«Trešā bērna politiku» Latvijā atzīst par auglīgu; apvienība uzsver – jāmudina neatlikt pirmo un otro bērnu
Uzklausījis plašu ziņojumu par valsts ekonomiskās attīstības prognozēm, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") pagājušajā nedēļā valdības ārkārtas sēdē nāca klajā ar secinājumu, ka jau drīz nāksies risināt draudošo darbaspēka trūkumu un ka viens no soļiem varētu būt pensijas vecuma paaugstināšana, jo demogrāfiskā situācija Latvijā joprojām ir kritiska – par spīti dažādām dzimstības veicināšanas programmām. Viena no tām – tā sauktā trešā bērna politika – tomēr ir bijusi auglīga, liecina gan statistika, gan ekspertu paustais.
Uzvedības pētnieks, profesors Roberts Vests: veselības kampaņas «jāatsvaidzina», lai sabiedrībai nea...
Uzvedības pētnieks, profesors Roberts Vests: veselības kampaņas «jāatsvaidzina», lai sabiedrībai neapnīk
Rīgas Stradiņa universitātē šī bija Zinātnes nedēļa, kurā piedalījās arī uzvedības pētnieks Roberts Vests (Robert West) no Lielbritānijas. Paneļdiskusijā viņš runāja par tematu, par kuru daudzkārt pārliecinājies praksē: valdības politika un lēmumi sabiedrības veselības jomā drīzāk sasniedz mērķus, ja balstās uzvedības pētnieku atklājumos.
Medicīnas studentiem trūkst intereses par nākotnes profesiju – geriatra specialitāti
Medicīnas studentiem trūkst intereses par nākotnes profesiju – geriatra specialitāti
Vairāk nekā piektā daļa jeb 22% Latvijas iedzīvotāju ir vismaz 64 gadus veci; darbspējas vecuma iedzīvotāju īpatsvaram ir tendence samazināties, liecina pēdējās tautas skaitīšanas rezultāti. Taču līdz ar sabiedrības novecošanu īpaši nav augusi studentu interese par gerontoloģiju – zinātni par novecošanas procesiem.  
Kāds ir pilnvērtīgs Dziesmu svētku dalībnieks? Rīgas projektu korim skatē augsts vērtējums, bet uz k...
Kāds ir pilnvērtīgs Dziesmu svētku dalībnieks? Rīgas projektu korim skatē augsts vērtējums, bet uz koru kariem nevirza
Nepatīkamu pārsteigumu Dziesmu svētku koru skatē svētdien, 26. martā, piedzīvojis Rīgas projektu koris: lai gan tam piešķirts ļoti augsts vērtējums, žūrija izlēmusi to nevirzīt tālāk uz koru kariem, bet gan vērtēt ārpus konkursa. Šis lēmums paziņots pēc skates un pamatots ar to, ka šī kolektīva skanējums ir nevis vājš, bet, tieši otrādi, pārāk profesionāls. Dziesmu svētku biedrības valdes priekšsēdis Ints Teterovskis apgalvo, ka noticis pārpratums un visa pamatā esot komunikācijas kļūda.
Nedaudz mazinājusies interese par valsts apmaksāto medicīnisko apaugļošanu
Nedaudz mazinājusies interese par valsts apmaksāto medicīnisko apaugļošanu
Valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programma Latvijā darbojas kopš 2012. gada. Šajā laikā pēc programmas ietvaros veiktajām procedūrām notikušas apmēram 2500 dzemdības, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Kopš pagājušā gada sākuma programmā ieviestas izmaiņas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd