Dienas ziņas

Atklās Kārļa Īles pašportretu – smilšu skulptūru

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Siguldas novadā sāk unikālu koka ēku būvniecību

Siguldas novadā sāk būvēt saldētavu no koka

Siguldas novada Krimuldas pagastā uzņēmums "Latvijas finieris" šodien prezentēja unikālu koku būves piemēru – saldētavu, kura ir būvēta nevis ar ierastajām metāla plāksnēm, bet no koka. Sanākušie smaidot saka – atgriežam ikdienā  koka ledusskapi. Šāda veida koka būvniecības risinājumu, ja tas izrādīsies sekmīgs, visticamāk, pielietos arī citām ēkām. 

Koku ēku kompleksa būtiskākais projekts ir saldētava, kurā tiks izmantotas koka plāksnes. Tradicionāli šāda veida būvēm tiek izmantotas metāla plāksnes.

"Daudzi kaimiņu valstīs un Rietumeiropā skatās, kā koku varētu pielietot dažādos komponentēs ar citiem materiāliem," klāstīja Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta direktors Andrejs Domkins.

"Tradicionālā būvniecība izmanto metāla vates sendviča paneļus, kas ir ļoti aprobēti celtniecības un projektēšanas risinājums.

Mēs vēlamies pēc iespējas aizstāt fosilās izcelsmes materiālus ar atjaunojamām koksnes konstrukcijām," pauda "Latvijas finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems.

Saldētava tiks veidota no skujkoku plāksnēm. Vairākus mēnešus pie šī projekta strādāja Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta zinātnieki. Eksperti izceļ, ka šāds koka būvniecības risinājums līdz šim nav izmantots.

"Šobrīd ar būvniekiem kopā veidojam risinājumu un cenšamies pārliecināt, ka koku nevajag apdarīt. Saliksim pēc tam arī sensorus un redzēsim, kā dzīvo tādā stādu dzesētavā," teica Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta direktors.

Ir jāatgriežas pie pirmssākumiem, jo tur atrodamas atbildes arī mūsdienīgiem risinājumiem, sacīja "Latvijas finierī". 

"Pirmie ledusskapji ir koka skapji ar telpu vai tvertni, kur ievietoja ledu. Paskatoties gadu gaitā, mēs esam aizgājuši no sākotnējiem ledusskapjiem uz metālu un plastmasas ledusskapjiem, tvertnēm. Kā tas ir pierādījies – attīstība notiek cikliski," sacīja "Latvijas finiera " valdes priekšsēdētājs.

Savukārt būvniekiem lielākais izaicinājums šajā projektā būs materiālu kombinēšana un laikapstākļi.

"Pamati ir klasiskais betons, un svarīgi ir, kā šie materiāli ies kopā. Izaicinājums arī ir termiņš, jo šos darbus vajag saplānot tā, lai koka darbi būtu siltā laikā, kad spīd saule un nav lietus. Mūsu Latvijas vasaras, kā zinām, ir  mainīgas," norādīja SIA "UPB Nams" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rožkalns.

Iespējams, šāda veida  būves varētu parādīties arī citviet Latvijā, bet jāpaiet laikam, lai saprastu, kā šis koka ledusskapis strādās. 

"Protams, mēs visi dzīvē gribēsim redzēt, kā tas izpaužas – cik ilgi kalpo, kāda apkalpošana, kā uzvedas koks šajā situācijā, bet tas noteikti ir solis, ar ko kādam ir jāsāk un jāparāda, ka to var izdarīt," teica klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība). 

Kokaudzētavā plānots audzēt vairāk nekā pusotru miljonu bērzu stādu gadā. Saldētava nepieciešama, lai Latvijas dabā varētu palielināt bērzu skaitu. Projekts, kuru pabeigt plānots šā gada oktobrī, izmaksā piecus miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti