Premjers rosinās valdībā spriest par valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") rosinās valdībā spriest par valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā, lai gan pagaidām par šo jautājumu koalīcijā nav vienprātības.

Kariņš pirmdien, 8. maijā, pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes medijiem sacīja, ka nākamnedēļ valdība varētu šo jautājumu skatīt, un, lai gan abiem koalīcijas partneriem – Nacionālajai apvienībai un "Apvienotajam sarakstam" – ir dažādas bažas par šo virzienu, "esmu pārliecināts, ka šajā virzienā jāiet".

Kariņš arī norādīja, ka tā nebūtu privatizācija, bet valsts kapitālsabiedrību mazākuma daļas varētu kotēt fondu biržā. Kuri uzņēmumi tie būtu un kādas proporcijas – tas ir vēl neizdiskutēts jautājums, sacīja premjers.

Premjers pauda, ka arī Lietuvā un Igaunijā lielās valsts kapitālsabiedrības kotējas biržā, bet mums tās ir "iesēdinātas ministrijās, un ir pārāk liela politiskā ietekme pār šo kapitālsabiedrības darbību, vēlme ietekmēt politiski sabiedrības", kas kavē attīstību.

Atbrīvojoties no šīs situācijas sistemātiski, varēs aktīvāk veicināt ekonomikas attīstību, norādīja premjers.

Lai gan koalīcijā nav absolūtas vienprātības par šo, premjers cer, ka "mierīgā un konstruktīvā sarunu kārtā varēs nonākt pie kopsaucēja, kā šo virzienu varētu attīstīt".

Savukārt "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvis, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis precizēja, ka AS tikai vēlas informatīvajā ziņojumā par divu valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā nākotnē precizēt, ka tas nevar notikt, neizvērtējot visus aspektus, lai pēc tam "nebūtu pārsteigumu".

Kučinskis gan piebilda, ka domā, – "par šo mēs vienosimies".

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionāla apvienība) savukārt sacīja, ka kapitāla tirgus attīstība ir kopējā prioritāte, un valstij un pašvaldībām ir uzņēmumi, kurus var kotēt biržā un uzlabot pārvaldību.

Par to ir diskutēts arī valdības veidošanas laikā, kad panākta vienošanās, ka, lai pienāktu tas brīdis, kad kapitālsabiedrības kotē biržā, vispirms ir jāizvērtē visi ieguvumi un riski, sacīja Indriksone.

Viņa arī pauda, ka stratēģiskie resursi, piemēram, "Latvijas Valsts meži" vai energokoncerns "Latvenergo", nebūtu tās pirmās kapitālsabiedrības, kas izietu biržā, bet ir tādi uzņēmumi, kas tuvākajā laikā var to darīt.

KONTEKSTS:

Par valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā plānoja lemt arī toreiz premjera Māra Kučinska valdība pirms pieciem gadiem, taču, reaģējot uz "dažādu pušu" neizpratni un negatīvo reakciju, viņš beigās nolēma atsaukt ieceri par valsts kapitālsabiedrību akciju kotēšanu biržā.

Toreiz valdībai sagatavotais ziņojums piedāvāja konceptuāli lemt par uzņēmumu daļu kotēšanu biržā, paturot 51% vai lielāku valsts līdzdalību.  Biržā varētu kotēt, piemēram, "Lattelecom" un SIA "LMT". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti