Vita Anstrate

Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Šogad divkārt lielāks sētnieku trūkums nekā pērn; Rīgā 50 vakances
Šogad divkārt lielāks sētnieku trūkums nekā pērn; Rīgā 50 vakances
Covid-19 sertifikāta neesamības, pievilcīgāku darbu iespēju un dažādu citu iemeslu dēļ šogad divtik vairāk nekā pērn trūcis sētnieku, un visā Latvijā ir problēmas ar brīvo vakanču aizpildīšanu. Piemēram, uzņēmumā “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) trūkst aptuveni 50 sētnieku, kas nozīmē, ka nereti lāpsta rokās jāņem un ceļi jāšķūrē pašiem namu iemītniekiem. Tomēr sniega kalni, neizbraucami un grūti izbrienami ceļi – tāda aina sniegotajā ziemā paveras pie daudzu daudzdzīvokļu namu durvīm un iekšpagalmos viscaur valstī.
Nākamgad iecerēts palielināt pašvaldību lomu pedagogu algu sadalē
Nākamgad iecerēts palielināt pašvaldību lomu pedagogu algu sadalē
Nākamajā mācību gadā plāno mainīt pedagogu darba samaksas modeli. Tas nozīmē, ka spēkā vairs nebūs princips "Nauda seko skolēnam" uz konkrēto mācību iestādi, bet gan pašvaldībām dodot lielākas iespējas rīkoties ar mērķdotāciju pārdali skolotāju atlīdzībām. Jaunajā modelī samaksa visu pedagogu algām nonāks vienā, kopīgā maciņā, un tieši no pašvaldību izlēmības būs atkarīgs, vai skolotāju slodzes un algas pieaugs vai ne.
Kapseļu ielas bērnunamā izpušķo svētku egli
Kapseļu ielas bērnunamā izpušķo svētku egli
Arī šogad Kapseļu ielas bērnunama direktore Ilze Dzene nenogurstoši meklējusi īstas mājas un mīlošu ģimeni tiem bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības. Pašlaik viņas vadītajā bērnunamā dzīvo 28 bērni. Kapseļu ielas bērnunama svētku egles izpušķošanas pasākumā bija klāt arī Latvijas Televīzija.
Iebraucējiem no 8 valstīm jābūt Covid-19 testam; vairāki pasažieri norāda uz kontroles trūkumu
Iebraucējiem no 8 valstīm jābūt Covid-19 testam; vairāki pasažieri norāda uz kontroles trūkumu
Sākot ar šodienu līdz ārkārtējās situācijas beigām 11. janvārī, ieceļojot Latvijā no Covid-19 omikrona paveida izplatības ziņā augsta riska valstīm, obligāti jāuzrāda negatīvs Covid-19 testa rezultāts. Tas attiecas uz ieceļotājiem no Vācijas, Apvienotās Karalistes, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas. Tomēr vairāki pasažieri atzina, ka kontrole izpaliek.
Dažviet Latvijā uz poti pret Covid-19 jāgaida vairākas nedēļas
Dažviet Latvijā uz poti pret Covid-19 jāgaida vairākas nedēļas
Ne visā Latvijas teritorijā uzreiz iespējams tikt pie trešās Covid-19 potes devas, un dažos novados iedzīvotāji ir spiesti izvēlēties – gaidīt vairākas nedēļas vai mērot ceļu uz kādu citu pašvaldību, vēstīja Latvijas Televīzija.
Kā ar pedagogu trūkumu tiek galā Rīgas 45. vidusskolā?
Kā ar pedagogu trūkumu tiek galā Rīgas 45. vidusskolā?
Šī mācību semestra beigās katra diena skolu direktoriem ir kā matemātikas uzdevuma cietais rieksts. Bez testēšanas, kontaktpersonu sarakstu veidošanas un attālinātā procesa vadīšanas ik dienu jāpārliecinās, ka mācību process var notikt. Jo nav, kas strādā. Nevēloties vakcinēties pret Covid-19, skolas visā Latvijā šoruden pametuši vairāki simti skolotāju. Kā ar situāciju galā tiek vienā no galvaspilsētas lielākajām skolām? 
Bērnu slimnīcā top psihiskās veselības centrs
Bērnu slimnīcā top psihiskās veselības centrs
Jau nākamā gada beigās, ja viss ritēs kā plānots bez aizķeršanās, gatavs varētu būt īpaši bērniem un jauniešiem paredzēts psihiskās veselības centrs. Tas top Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), un trešdien, 15. decembrī, centra pamatos iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākotnes paaudzēm.
Par fiktīvu Covid-19 vakcināciju kopumā aizturēti 20 medicīnas darbinieki; ārstu sertifikāti vēl nav...
Par fiktīvu Covid-19 vakcināciju kopumā aizturēti 20 medicīnas darbinieki; ārstu sertifikāti vēl nav anulēti
Pašlaik aizturēti aptuveni 20 medicīnas darbinieki saistībā ar fiktīvu Covid-19 vakcināciju un viltus sertifikātu tirgošanu, informēja Valsts policijā (VP). Viņiem visiem piemēroti ar profesionālās darbības pildīšanu saistīti drošības līdzekļi. Ārstniecības personas sertifikāts, kas vajadzīgs strādāšanai, pagaidām nevienam vēl nav atņemts vai apturēts. 
Pašvaldības: Situācija ar pedagogu trūkumu ir kritiska, dažviet pat nenotiek mācību stundas
(papildi...
Pašvaldības: Situācija ar pedagogu trūkumu ir kritiska, dažviet pat nenotiek mācību stundas (papildināts)
Situācija ar pedagogu trūkumu valstī šobrīd ir kritiska, tā Latvijas Radio skaidroja pašvaldībās. Vissarežģītākā situācija šobrīd ir pilsētās, kur daudzviet skolēniem netiek nodrošinātas mācības visos priekšmetos, tostarp arī eksāmenu priekšmetos. Pašvaldības gaida risinājumu valsts līmenī. Pēc 15. novembra sertifikātu neesamības dēļ skolas pametuši aptuveni 600 pedagogu, un tas ir saasinājis jau tā akūto pedagogu trūkumu valstī. 
Profesors: Klīniskā informācija neliecina, ka Covid-19 omikrona variants būtu smagāks
Profesors: Klīniskā informācija neliecina, ka Covid-19 omikrona variants būtu smagāks
Par jauno Covid-19 vīrusa omikrona variantu zināms visai maz. Vairākus iespējamos inficēšanās gadījumus ar to pašlaik pēta Latvijā un Igaunijā. Speciālisti norāda, ka jāpaiet vēl laikam, lai droši varētu zināt, kāds ir šis vīrusa variants un tā izraisītās slimības gaita. Klīniskā informācija pašlaik neliecina, ka tas būtu smagāks vai sarežģītāks, Latvijas Televīzijai atzina Rīgas Stradiņa universitātes profesors Aivars Lejnieks.
Pilnībā pret kovidu vakcinēti 63,7% iedzīvotāju; palielinās interese par balstvakcīnu
Pilnībā pret kovidu vakcinēti 63,7% iedzīvotāju; palielinās interese par balstvakcīnu
Latvijā vakcinācijas procesu pret kovidu līdz pirmdienai pabeiguši 63,7% iedzīvotāju, bet 5% populācijas saņēmuši arī balstvakcīnu. Dati rāda, ka pašlaik būtiski pieaug interese par trešās devas saņemšanu, tikmēr pirmās potes saņem arvien mazāk cilvēku. Infektologi norāda, ar pašreizējo aptveri vēl ir stipri par maz, lai varētu cerēt, ka dzīve atgriezīsies normālā režīmā.
Krīžu dzīvokļu izveide – pašlaik pašvaldību pašu iniciatīva
Krīžu dzīvokļu izveide – pašlaik pašvaldību pašu iniciatīva
Jumts virs galvas sev un savam bērnam – vieta, kur patverties. Tas ir tas, kas pašlaik ļoti trūkst sievietēm un bērniem, kas cieš no vardarbības ģimenē. Vairākās pašvaldībās šim mērķim kalpo krīzes centri, bet ar tiem nepietiek. Noslēdzot pagājušā gada sabiedrisko mediju labdarības maratonu "Dod pieci!" kopā ar speciālistiem atbildīgās amatpersonas lūdzām risināt vairākus būtiskus jautājumus. Pirmais no tiem - veicināt "krīzes dzīvokļu" tīkla attīstību Latvijā. Kā ar to veicies?
Retais lidostā veic bezmaksas kovida testu – atbilde jāgaida pašizolācijā
Retais lidostā veic bezmaksas kovida testu – atbilde jāgaida pašizolācijā
Jau otro dienu lidostā "Rīga" visiem pasažieriem, ierodoties Latvijā, ir iespēja veikt brīvprātīgu Covid-19 testu. Par analīzēm nav jāmaksā, vien jāuzrāda lidmašīnas biļete. Cilvēku atsaucība gan ir ļoti maza. Ja tests veikts, tad pašizolācijā jāgaida atbilde, bet, ja testu neveic, var tālāk doties, kurp vien acis rāda, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".
Speciālās izglītības atzinuma dēļ bērnam liedz mācības izvēlētajā skolā; tiesībsargs saskata diskrim...
Speciālās izglītības atzinuma dēļ bērnam liedz mācības izvēlētajā skolā; tiesībsargs saskata diskrimināciju
Ar sūdzību Tiesībsarga birojā vērsusies kāda ģimene no Valmieras – viņu bērnam iespēja izglītību iegūt Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijā atteikta, jo iepriekšējā izglītības posmā bērns mācījies atbilstoši speciālās izglītības programmai. To sākumskolā viņam noteikusi pašvaldība. Tiesībsargs notikušo sauc par diskrimināciju. 
Covid-19 «vakcīnbusi» Rīgā – vēl tikai šonedēļ
Covid-19 «vakcīnbusi» Rīgā – vēl tikai šonedēļ
Iespējas bez pieraksta doties un saņemt poti pret Covid-19 sev ērtākā vietā un laikā no nākamās nedēļas Rīgā būs krietni ierobežotas. Populārie mobilie vakcinācijas autobusi Rīgas apkaimēs kursēs vēl tikai šonedēļ. Pēc tam sola pagaidu vakcinācijas punktus apkaimēs.
Vai bērnunami tuvākajos gados tukšosies uz pusaudžu pieaugšanas rēķina?
Vai bērnunami tuvākajos gados tukšosies uz pusaudžu pieaugšanas rēķina?
Pašlaik bērnunamos dzīvo aptuveni 500 bērnu. Iepriekš izvirzīto mērķi – šogad slēgt visus bērnunamus – nav izdevies sasniegt, bet pašreizējais labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) ir cerību pilns, ka tas tomēr izdosies tuvāko piecu līdz septiņu gadu laikā. Bet vai tas būs sistēmas nopelns? Atbildi uz šo jautājumu meklēja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".
Valsts atbalsts, uzņemot «sistēmas bērnus», aizvien pieklibo
Valsts atbalsts, uzņemot «sistēmas bērnus», aizvien pieklibo
Labklājības ministrija šonedēļ atklājusi jaunu informatīvo kampaņu “Es gribu savas mājas!”. Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par bāreņu un bez vecāku gādības palikušu bērnu aprūpi, ģimeniskas vides nozīmību bērna pilnvērtīgai attīstībai un galu galā – samazināt institūcijās esošo bērnu skaitu. Patlaban bērnunamos dzīvo vairāk nekā 500 bērni – lielākā daļa no viņiem ir pusaudži. Kāds ir valsts sniegtais atbalsts uzņemošajām ģimenēm? Un cik droši ģimene var justies, izšķiroties par šādu soli?
LTV: Nav pieļaujami centieni ietekmēt sabiedriskā medija redakcionālo neatkarību
(papildināts)
LTV: Nav pieļaujami centieni ietekmēt sabiedriskā medija redakcionālo neatkarību (papildināts)
Nav pieļaujami centieni ietekmēt sabiedriskā medija redakcionālo neatkarību, paziņojumā medijiem uzsver Latvijas Televīzija (LTV). Paziņojums izskan kā reakcija uz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Artusa Kaimiņa lēmumu sasaukt komisijas sēdi, lai izvērtētu sabiedrisko mediju darbu, jo "demokrātija nav visatļautība". Sēdē arī Dagmāra Beitnere-Le Galla (Jaunā konservatīvā partija) izraisīja sabiedriskā mediju uzrauga neizpratni.
Skolās kovida izplatība lēnām samazinās
Skolās kovida izplatība lēnām samazinās
Šonedēļ vairākās skolās gaidāma jau otrā testēšana pret kovidu ar antigēnu testiem jeb paštestiem. Ir gadījumi, kad testa rezultātus nācies apstiprināt arī laboratoriski.
Anulēti 37 no simtiem viltoto Covid-19 sertifikātu; viens kriminālprocess nonācis tiesā
Anulēti 37 no simtiem viltoto Covid-19 sertifikātu; viens kriminālprocess nonācis tiesā
Līdz šim anulēti vismaz 37 no vairākiem simtiem viltoto Covid-19 sertifikātu, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Līdz tiesai nonācis pagaidām tikai viens kriminālprocess saistībā ar viltotu sertifikātu. Valsts policija (VP) aizvien turpina saņemt signālus par fiktīvu vakcināciju pret Covid-19, tiek ierosināti arvien jauni kriminālprocesi un resoriskās pārbaudes, tomēr gadījumu izmeklēšana un sertifikātu anulēšana norit visai gausi. 
Zolitūdes traģēdijas upurus piemin ar sirēnām, ziediem un asarām
Zolitūdes traģēdijas upurus piemin ar sirēnām, ziediem un asarām
Svētdien, 21. novembrī, aprit astoņi gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, kurā, sagrūstot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vēl daudzi tika ievainoti. Jau otro gadu cietušos un upurus Zolitūdē piemin klusi un bez lielas pulcēšanās. Tomēr, kā ik gadu, sagruvušā lielveikala vietā gulst ziedi un sveces.
Rītabuļļu pludmalē izskalotas sena kuģa atliekas
Rītabuļļu pludmalē izskalotas sena kuģa atliekas
Spēcīgā vētra naktī uz sestdienu izskalojusi vēl vienu vērtīgu atradumu Rīgas Rītabuļļu pludmalē – kāda sena kuģa vraka daļu. Tas ir līdzīgs fragmentiem, kādi tika izskaloti oktobra sākumā un 2018. gadā.
Policija sākusi pārbaudi par pulcēšanos valsts svētkos pie Brīvības pieminekļa
Policija sākusi pārbaudi par pulcēšanos valsts svētkos pie Brīvības pieminekļa
Policija šajās garajās brīvdienās dežurē pastiprinātā režīmā. Saistībā ar pulcēšanos vakar pie Brīvības pieminekļa Valsts policija sākusi pārbaudi un vērtēs epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu. Nepulcēties atlikušajās brīvdienās aicina arī pašvaldības policija. Pastiprināta uzmanība tiek pievērsta ne vien gājējiem, bet arī auto vadītājiem uz ceļa. Vakar pieķerti vairāki simti ātruma pārkāpēju un aizturēti 14 dzērājšoferi. 
Skolas medmāsas kabinets piekrāmēts ar kovida paštestiem – gatavojas skolēnu testēšanai
Skolas medmāsas kabinets piekrāmēts ar kovida paštestiem – gatavojas skolēnu testēšanai
No šīs nedēļas skolās sākta pakāpeniska pāreja no laboratoriskā kovida skrīninga uz antigēnu testiem. Tiem ir vairākas priekšrocības. Testus skolēni var veikt paši, un tie sniedz atbildi 15 minūšu laikā, tādējādi ļaujot zibenīgi novērst plašākus slimības uzliesmojumus. Turklāt šie testi izmaksā krietni mazāk. Testēs arī pret kovidu vakcinētos.
Apstrīdēto slimības lapu izskatīšanas temps – ļoti lēns
Apstrīdēto slimības lapu izskatīšanas temps – ļoti lēns
Līdz ar Covid-19 vakcinācijas prasību strādājošajiem novembrī strauji pieaudzis izsniegto slimības lapu skaits, un apstrīdēšanas gadījumā izskatīšanas temps ir lēns, jo katru lapu vērtē eksperti, Latvijas Televīzijai pastāstīja Veselības inspekcijā.
Novembrī būtiski kāpis iesniegto slimības lapu skaits
Novembrī būtiski kāpis iesniegto slimības lapu skaits
Novembra pirmajā pusē, salīdzinot ar visu oktobri, darbinieki iesnieguši teju astoņas reizes vairāk A slimības lapu, ko prasa apmaksāt darba devējiem. Mazāks kāpums ir B slimības lapām, ko apmaksā valsts.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd