Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kapseļu ielas bērnunamu bērniem ģimeniska vide arī Bolderājā
Kapseļu ielas bērnunamu bērniem ģimeniska vide arī Bolderājā
Vairākus gadus sabiedriskie mediji vēstījuši par deinstitucionalizācijas plāna ideju – kas paredz bērnus no institūcijām jeb bērnunamiem iekļaut sabiedrībā un nodrošināt viņiem ģimenisku vidi. Un tas attiecas arī uz tiem bērniem, kuriem gādīgas ģimenes vēl nav atrastas. Šādu, vēl iepriekš nebijušu projektu izdevies īstenot Kapseļu ielas bērnunama direktorei Ilzei Dzenei sadarbībā ar Rīgas pašvaldību – kādā dzīvoklī izmitināt trīs bērnus ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. 
Latvijā piemin 1941. gada masu deportācijas
(papildināts)
Latvijā piemin 1941. gada masu deportācijas (papildināts)
Astoņdesmit viens gads šodien aprit vienai no drūmākajām dienām Latvijas vēsturē, kad uz Sibīriju un citiem attāliem Krievijas ziemeļu apgabaliem tika izsūtīti vairāk nekā 15 000 cilvēku. Pirmās Padomju Savienības okupācijas režīma civiliedzīvotāju masu deportācijas 1941. gada 14. jūnijā smagi skāra Latvijas sabiedrības inteliģenci, politisko un ekonomisko eliti. Šodien visā Latvijā notiek deportāciju piemiņas pasākumi.
Atjaunots 1941. gada deportāciju piemiņas vagons 
Atjaunots 1941. gada deportāciju piemiņas vagons 
Dzelzceļa vagons ir iespaidīgākais un uzskatāmākais simbols komunistiskā genocīda upuru piemiņas vietā Torņakalnā. Sēru dienas 81. gadskārtā deportāciju piemiņai novietotais vagons apskatāms atjaunotā veidolā.
Latvijā prasmes darbam ar autiskiem bērniem sāk apgūt 47 topošie terapeiti
Latvijā prasmes darbam ar autiskiem bērniem sāk apgūt 47 topošie terapeiti
Pašlaik valsts apmaksātā programmā ABA terapeita jeb speciālista, kas strādā ar bērniem ar autismu uzvedību, māca valodu un sociālās prasmes, sāk apgūt 47 topošie speciālisti. Iepriekš jau ziņots, ka Latvijā akūti trūkst šādu terapeitu. Speciālisti pēc kvalifikācijas iegūšanas strādās ar bērniem visā Latvijā. 
Zemkopības ministrija uzdod «Latvijas valsts mežiem» gādāt papildu šķeldu nākamajai apkures sezonai
Zemkopības ministrija uzdod «Latvijas valsts mežiem» gādāt papildu šķeldu nākamajai apkures sezonai
Zemkopības ministrija (ZM) uzdevusi uzņēmumam “Latvijas valsts meži” šai apkures sezonai sagādāt par 20-30% vairāk meža šķeldas. Šķeldu apkurē izmanto vairumā pilsētu, un pašvaldības jau vasarā meklē ceļus, kā tikt pie kurināmā. Ņemot vērā satraukumu par gāzes cenām un tās pietiekamību nākamajai apkures sezonai, būtiski audzis ne vien pieprasījums pēc meža šķeldas, bet arī tās cena gada laikā pieaugusi dubultā. 
Stradiņa slimnīcas jaunajam korpusam svin spāru svētkus
Stradiņa slimnīcas jaunajam korpusam svin spāru svētkus
Līdz ar spāru vainaga uzlikšanu Paula Stradiņa slimnīcas jaunā A2 korpusa ēka ieguvusi skaidras aprises, un var teikt, ka vismaz puse lielo būvdarbu ir aiz muguras. Jaunajā korpusā atradīsies plašs neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs, operāciju bloki, un tur nāks pasaulē mazuļi. 
Latvijā būtiski pasliktinājusies pusaudžu mentālā veselība
Latvijā būtiski pasliktinājusies pusaudžu mentālā veselība
Šā gada pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, gandrīz dubultojies pusaudžu skaits, kas meklē palīdzību Pusaudžu resursu centrā. Tie ir jaunieši, kuru mentālās veselības stāvoklis ir sliktāks nekā pusaudžiem vidēji sabiedrībā. Resursu centra klienti visbiežāk nevar pat piecelties no gultas, kavē skolu, nonāk nemitīgos konfliktos, vai arī nodara sev pāri. Klātienes mācību atsākšanās, dažādu ar Covid-19 pandēmiju saistīto ierobežojumu atcelšana diemžēl situāciju nav būtiski mainījusi, un šķietami ir kļuvis vēl sliktāk.
Nozarē iebilst pret Jūras akadēmijas pievienošanu Rīgas Tehniskajai universitātei
Nozarē iebilst pret Jūras akadēmijas pievienošanu Rīgas Tehniskajai universitātei
Pēc vairāku gadu pauzes valdībā atkal aktualizēts jautājums par Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) pievienošanu Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU). Savulaik šāda reforma jau virzīta, taču,  jūrniecības nozarei aktīvi iebilstot, tā arī līdz augstskolu apvienošanai vēl ne reizi nenonāca. Pašlaik Ministru kabinetā iesniegta jauna abu augstskolu apvienošanas reforma ar mērķi attīstīt kvalitatīvāku un starptautiski konkurētspējīgāku jūrniecības izglītību Latvijā. Nozare par reformas nepieciešamību gan atkārtoti nav pārliecināma.
No vidusskolas eksāmeniem atbrīvoti 10% skolēnu (precizēts)
(papildināts)
No vidusskolas eksāmeniem atbrīvoti 10% skolēnu (precizēts) (papildināts)
Pilnā jaudā vidusskolēniem turpinās eksāmenu laiks. Lai gan trīs obligātie eksāmeni – svešvalodā, latviešu valodā un matemātikā – ir aiz muguras, priekšā vēl izvēles eksāmeni, piemēram, ekonomikā, vēsturē un vēl citos mācību priekšmetos. Par eksāmenu norisi un centralizēto pārbaudes darbu rezultātiem ziņās stāstām katru gadu, taču retāk runāts par to, cik daudzi vidējās izglītības ieguvēji saņem atbrīvojumus no centralizētajiem eksāmeniem un kādi tam ir iemesli? 
Uzdod izvērtēt masveida atbrīvojumus no centralizētajiem eksāmeniem
Uzdod izvērtēt masveida atbrīvojumus no centralizētajiem eksāmeniem
Teju katrs desmitais skolēns šogad bijis atbrīvots no matemātikas centralizētā eksāmena, informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC). Līdzīgi rādītāji arī pārējos centralizētajos eksāmenos. Šī tendence pievērsusi arī izglītības ministres Anitas Muižnieces ("Konservatīvie") uzmanību, un nu atbildīgās iestādes lūgtas izvērtēt atbrīvojumu pamatotību.
Simtiem cilvēku pārbauda savas spējas «Drosmes skrējienā» Ogrē
Simtiem cilvēku pārbauda savas spējas «Drosmes skrējienā» Ogrē
Dažādu sagatavotības līmeņu dalībnieki 29. maijā pulcējās Ogrē, lai pārbaudītu savus spēkus “Drosmes skrējienā”. Tas nozīmē, ka distances skrējējiem nācās pārvarēt ne tikai skrienot, papildu grūtības radīja arī niršana zem ūdens, grāvji, virvju tīkli, riepu velšana un citi šķēršļi, kas jāpārvar. 
Ceļā devies jau 25. «Twitter konvojs»
Ceļā devies jau 25. «Twitter konvojs»
Jau 25. reizi brīvprātīgie sēžas pie auto stūres, lai Ukrainā nogādātu saziedotās mantas un arī tik ļoti vajadzīgos apvidus auto. Šoreiz auto sēž arī ļaudis, kas lēmuši atgriezties dzimtenē. Tā kāda ģimene no Kamjanskas Ukrainas dienvidaustrumos atgriežas mājās pēc diviem ar pus mēnešiem Latvijā. Un cer, ka Ukrainā viss būs labi.
IeM piedāvā pašvaldībām pirkt matračus Ukrainas bēgļu izmitināšanai, apmaksātas ēdināšanas vietā – p...
IeM piedāvā pašvaldībām pirkt matračus Ukrainas bēgļu izmitināšanai, apmaksātas ēdināšanas vietā – pārtikas pakas (papildināts)
Viesnīcas par dārgu, grūtības iekļauties darba tirgū un tādējādi pašiem īrēt mājokli – Ukrainas bēgļu kontekstā šīs grūtības radījušas pamatīgu spriedzi pašvaldībās, kas atkārtoti pieprasa skaidru ilgtermiņa plānu, vismaz līdz šā gada beigām. Iekšlietu ministrija (IeM), kas atbild par konkrētajiem jautājumiem, piedāvā pašvaldībām iegādāties matračus, bet apmaksātas ēdināšanas vietā tiek apsvērta pārtikas paku izdale.
Rīgā īsā laikā jāpārmitina 570 Ukrainas bēgļi; palīdzēs atrast darbu
(papildināts)
Rīgā īsā laikā jāpārmitina 570 Ukrainas bēgļi; palīdzēs atrast darbu (papildināts)
Izmaksas saistītas ar Ukrainas bēgļu izmitināšanu un ēdināšanu no šodienas ir zemākas, un daudzos gadījumos tas nozīmē, ka bēgļiem nāksies meklēt citas izmitināšanas vietas. Piemēram, Rīgā pašlaik īsā laikā nākas pārvietot 570 personas. Pašvaldībā brīdināja, ka drīzumā spēkā stāsies arī vairākas citas izmaiņas, kas skars Ukrainas civiliedzīvotājus, un, lai daudziem no viņiem palīdzētu "nostāties uz kājām", piedāvās darbu dažādos pašvaldības uzņēmumos.
Valdība vienojas primāro atbalstu jau uzņemtajiem Ukrainas bēgļiem pagarināt par 30 dienām
(papildin...
Valdība vienojas primāro atbalstu jau uzņemtajiem Ukrainas bēgļiem pagarināt par 30 dienām (papildināts)
No kara bēgušajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā paredzētais primārais atbalsts izmitināšanai un ēdināšanai tiks pagarināts par vēl 30 dienām tiem, kuri Latvijā jau ir pieteikušies atbalstam līdz 24. maijam, to saņem vai saņemamā atbalsta periods drīzumā beigsies. To paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā. Grozījumi likumā vēl jāapstiprina Saeimā.
Vēsturnieks: Otrajā pasaules karā Latvija zaudēja 20-25% iedzīvotāju
Vēsturnieks: Otrajā pasaules karā Latvija zaudēja 20-25% iedzīvotāju
Simtiem tūkstoši cilvēku Latvijā Otrā pasaules kara laikā zaudēja savu dzīvību vai bija spiesti emigrēt. Karadarbība mūsu valsti nesaudzēja un izpostīja likteņus kā civiliedzīvotājiem, tā karavīriem, no kuriem daudzi tika piespiesti karot. Vēsturnieks Kārlis Kangeris aplēsis, ka Otrā pasaules kara gados Latvija zaudēja 20–25% iedzīvotāju.
Bezpajumtniekus sabiedrībā mēģinās atgriezt, vispirms sagādājot mājokli
Bezpajumtniekus sabiedrībā mēģinās atgriezt, vispirms sagādājot mājokli
Pēdējos gados pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri palikuši bez pajumtes un vērsušies kādā no pašvaldību patversmēm, rāda dati. Tie ir vairāk nekā 5000 cilvēku. Bet – patiesais bezpajumtnieku skaits, visticamāk, ir lielāks, un precīzas statistikas nav. Problēmu risināt mēģinās ar jaunu pieeju – bezpajumtniekiem vispirms sagādājot dzīvesvietu un tad palīdzot sakārtot dzīvi un iegūt nepieciešamās iemaņas.
Pāreja uz mācībām tikai valsts valodā – cik daudz skolēnu mācās mazākumtautību skolās?
Pāreja uz mācībām tikai valsts valodā – cik daudz skolēnu mācās mazākumtautību skolās?
Sabiedrības integrācijai nepieciešama pilna apjoma izglītība latviešu valodā, tā šonedēļ paziņoja valsts prezidents Egils Levits. Līdzīgi izteikumi un plāni izskanējuši arī iepriekš, bet līdz ar Krievijas sākto karu Ukrainā, temats par skolām, kurās daļēji mācās krievu valodā, tādējādi šķeļot sabiedrību, atkal aktualizēts. Cik daudz Latvijā pašlaik ir mazākumtautību skolu un cik daudz skolēnu izvēlējušies mācības kādā no tām? 
Pēteris Stradiņš saņem vectēva balvu par ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā un zinātnē
Pēteris Stradiņš saņem vectēva balvu par ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā un zinātnē
Par ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā un zinātnē, kā arī par nozīmīgu devumu Stradiņu dzimtas garīgā mantojuma saglabāšanā Paula Stradiņa balvu otrdien pasniedza sirds ķirurgam, asociētajam profesoram Pēterim Stradiņam. Viņam šī balva ir īpaši nozīmīga, jo tā nosaukta vectēva vārdā. Balvas pasniegšana notika Rīgas Stradiņa universitātē.
«Mūžīgo bērnu» vecāki augstu vērtē sen gaidīto «atelpas brīža» pakalpojumu mājās
«Mūžīgo bērnu» vecāki augstu vērtē sen gaidīto «atelpas brīža» pakalpojumu mājās
Laiks sev, lai tā pa īstam atpūstos, ir retums daudzu bērnu vecākiem. Bet šādu brīžu faktiski nav tā saucamo "mūžīgo bērnu" vecākiem, kas audzina atvases ar smagu invaliditāti. Labklājības ministrija šogad pirmo reizi 50 ģimenēm visā Latvijā nodrošina tā saucamos "atelpas brīža" pakalpojumus, ko ģimene var saņemt savā dzīvesvietā. Realitātē tas nozīmē, ka 15 diennaktis gadā rūpes par bērnu uzņemas profesionālis, bet vecāki var īslaicīgi atpūsties.
Skaidros, cik daudz pedagogu bez Covid-19 sertifikāta plāno atgriezties darbā
Skaidros, cik daudz pedagogu bez Covid-19 sertifikāta plāno atgriezties darbā
No 1. jūlija darbu skolās drīkstēs atsākt arī nevakcinētie pedagogi, kas iepriekš no amata tikuši atstādināti vai darbu pametuši pavisam. Realitātē tas nozīmē, ka skolā viņi varētu atgriezties septembrī līdz ar jauno mācību gadu. Bet vai visi un cik liela daļa gribēs atgriezties klases priekšā? To sāk skaidrot skolu direktori un pašvaldības. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) garo vakanču sarakstu cer aizpildīt arī citos veidos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd