Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Dobeles pedagogi piesardzīgi vērtē arodbiedrības panāktos kompromisus ar valdību; Daugavpilī – neapm...
Dobeles pedagogi piesardzīgi vērtē arodbiedrības panāktos kompromisus ar valdību; Daugavpilī – neapmierināti
Dobeles novadā bija viens no skaitliski lielākajiem pieteikumiem pedagogu beztermiņa streikam. Gan pašvaldības lielākajā bērnudārzā, gan lielākajā skolā beztermiņa streikā plānoja piedalīties vairāk nekā 90% darbinieku. Šodien viņi visi ir darbā un pauž gandarījumu, ka kompromisus galu galā izdevās panākt. Taču, cik reāls būs ieguvums – gan algas pielikuma veidā, gan darba slodzē –, par to viņi varēs spriest vien nākamgad. Tikmēr Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā pedagogi bija gatavi streikot un ar panākto kompromisu nav apmierināti.
Pedagogu arodbiedrība arī pēc jaunā valdības piedāvājuma neatsakās no streika
(papildināts)
Pedagogu arodbiedrība arī pēc jaunā valdības piedāvājuma neatsakās no streika (papildināts)
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome arī pēc jaunā valdības piedāvājuma pedagogu stāvokļa uzlabošanai nolēmusi neatteikties no plānotā beztermiņa streika, ko iecerēts sākt nākampirmdien, 19. septembrī, LTV raidījumā "Panorāma" pavēstīja LIZDA vadītāja Inga Vanaga, norādot, ka sarunas par pedagogu prasībām plānots turpināt rīt.
Teikas vidusskolā pedagogu streika dēļ durvis būs slēgtas vismaz nedēļu
Teikas vidusskolā pedagogu streika dēļ durvis būs slēgtas vismaz nedēļu
Kā rīkoties bērnu vecākiem, kuru bērnudārzos vai skolās streika dēļ mācības nākamnedēļ vairs nenotiks? Tas satrauc daudzus. Tomēr streika ideja ir radīt neērtības, līdz ar to bērnu pieskatīšana ne bērnudārzos, ne skolās, kur izlems streikot viss kolektīvs, netiks nodrošināta. Vismaz nedēļu streikos arī visi Teikas vidusskolas mācībspēki.
Arī Latvijā sēro par britu karalienes Elizabetes II nāvi
Arī Latvijā sēro par britu karalienes Elizabetes II nāvi
Ar ziediem un karogu pusmastā arī Latvijā pie Lielbritānijas vēstniecības piemin karalienes Elizabetes II nāvi. Sēro dažādu paaudžu iedzīvotāji, kas devās uz vēstniecību. Pirmie no viņiem jau vakar vēlu vakarā.
Nerod kompromisu par skolotāju prasībām; streiks būs
(papildināts)
Nerod kompromisu par skolotāju prasībām; streiks būs (papildināts)
Pedagogu streika izlīgšanas komisijas noslēdzošās tikšanās laikā trešdien netika rasts kompromiss starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). Tas nozīmē, ka skolotāju beztermiņa streiks no 19. septembra notiks, skaidroja LIZDA vadītāja Inga Vanaga.
Aizvien nerod kompromisu par skolotāju streika prasībām; sarunas turpinās
(papildināts)
Aizvien nerod kompromisu par skolotāju streika prasībām; sarunas turpinās (papildināts)
Pedagogu streika izlīgšanas komisijas otrā sēde noslēdzās, nerodot kompromisus starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). Skolotāji draud streikot, jo ir neapmierināti ar nesabalansēto slodzi savās darbavietās. Turklāt viņi pieprasa, lai tiktu izstrādāts un apstiprināts algu kāpinājuma grafiks arī pārskatāmai nākotnei.
Skolēnu pateicība motivē fizikas skolotāju Raisu Stunžāni strādāt
Skolēnu pateicība motivē fizikas skolotāju Raisu Stunžāni strādāt
"Man ļoti patīk mans darbs, tāpēc aizvien esmu skolā," tā saka fizikas skolotāja Rīgas Valsts klasiskajā ģimnāzijā Raisa Stunžāne, kura šogad saņēmusi prestižo Ata Kronvalda balvu. Tā īsi pirms šī mācību gada sākuma piešķirta piecām skolotājām par izcilu darbu, spēju skolēnus iedvesmot un palīdzēt viņiem sasniegt izvirzītos mērķus – uzvaras olimpiādēs un pētniecisko darbu konkursos.
REPORTĀŽA. Iespējamo nozares izaicinājumu un ziedu klēpju pavadībā ap 220 000 skolēnu visā Latvijā š...
REPORTĀŽA. Iespējamo nozares izaicinājumu un ziedu klēpju pavadībā ap 220 000 skolēnu visā Latvijā šodien devušies uz skolu
219 141 skolēns visā Latvijā ceturtdien, 1. septembrī, devās uz skolu. Jaunajā mācību gadā durvis ver 568 izglītības iestādes. Mācību gadam sākoties, netrūkst arī izaicinājumu. Pedagogu trūkums, iespējamais skolotāju streiks, skolas gaitas Latvijā uzsāk arī ukraiņu bērni. Vienlaikus aptaujātie skolotāji un skolēni atzina, ka svētku sajūtu tas nenomāc. 
Pedagogu trūkuma dēļ uztraukums par mācību stundu nodrošināšanu
Pedagogu trūkuma dēļ uztraukums par mācību stundu nodrošināšanu
Pedagogu trūkuma dēļ atsevišķās Rīgas skolās latviešu valodu kādu laiku varētu mācīt visām klasēm kopā, norādīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta dienestā. Mācību gada sākumu apdraud ne tikai skolotāju trūkums skolās un nevēlēšanās strādāt pārmērīgu slodzi, bet arī iespējamais pedagogu beztermiņa streiks.
Jauno mācību gadu sāks vairāk nekā 3300 bērnu no Ukrainas
Jauno mācību gadu sāks vairāk nekā 3300 bērnu no Ukrainas
Šonedēļ klāt jaunais mācību gads. To Latvijas bērnudārzos un skolās ceturtdien sāks vairāk nekā 3300 ukraiņu. Viņu pilnīga integrēšana mācību procesā šogad plānota ar izglītošanu tikai latviešu valodā vai mazākumtautību programmās – ukraiņu valodā. Cik gatavas ir skolas, un kādu atbalstu plāno valsts?
Šajā rudenī vakcinācija pret Covid-19 nebūs obligāta
(papildināts)
Šajā rudenī vakcinācija pret Covid-19 nebūs obligāta (papildināts)
Šā gada rudenī, visticamāk, gaidāms jauns Covid-19 izplatības vilnis, prognozē speciālisti. Bet vismaz pašlaik nav plāna par obligāto vakcināciju. To ieteiks gluži kā sezonālo gripas vakcīnu. Tiesa, darba devējiem būs tiesības prasīt darbinieku vakcināciju, ja uzņēmumā būs augsts kovida izplatības risks.
Torņakalnā sāk būvēt Latvijas Universitātes Rakstu māju
Torņakalnā sāk būvēt Latvijas Universitātes Rakstu māju
Ar pamatakmens ielikšanu ceturtdien, 25. augustā, simboliski sākta Latvijas Universitātes (LU) jaunās Rakstu mājas būvniecība Torņakalnā. Līdz ar tās izbūvi paredzēts, ka lielākā daļa universitātes fakultāšu atradīsies vienuviet. Līdz ar to veidošoties mijiedarbība un sinerģija starp dažādām zinātnes nozarēm.
Pilsoņa pienākums atbalstīt Ukrainu – cilvēki «Saulespuķu ceļā» atzīmē Neatkarības dienu
(papildināt...
Pilsoņa pienākums atbalstīt Ukrainu – cilvēki «Saulespuķu ceļā» atzīmē Neatkarības dienu (papildināts)
Vairāki desmiti cilvēku trešdien piedalījās zibakcijā "Saulespuķu ceļš", tādējādi atzīmējot Ukrainas Neatkarības dienu. Akciju maršrutā no Ventspils ielas līdz pašai Ukrainas vēstniecībai organizēja labdarības biedrība "Tavi draugi", šajā ceļa posmā aicinot līdzcilvēkus nostāties dzīvajā ķēdē un simboliski no rokas rokā padot saulespuķu pušķi, ko zibakcijas noslēgumā saņēma Ukrainas vēstnieks Latvijā
Desmit no desmit – «Prāta vētra» noslēdz koncerttūri «Gads bez kalendāra»
Desmit no desmit – «Prāta vētra» noslēdz koncerttūri «Gads bez kalendāra»
Ar koncertu Mežaparka Lielajā estrādē sestdienas vakarā noslēdzas grupas "Prāta vētra" koncerttūre "Gads bez kalendāra". Kopā koncertus piecās Latvijas pilsētās apmeklējuši vairāk nekā 100 000 grupas fanu. Fani varēja baudīt gan jaunās albuma dziesmas, gan arī izsenis iemīļotas kompozīcijas. Latvijas Televīzija ielūkojās koncerta ģenerālmēģinājumā.
Skolotāju attieksme pret iespējamo streiku – neviennozīmīga
Skolotāju attieksme pret iespējamo streiku – neviennozīmīga
Skolotāju attieksme pret iespējamo beztermiņa streiku no 19. septembra atšķiras. Liela daļa skolotāju uzskata, ka slodze ir nesamērīgi liela iepretim saņemtajai atlīdzībai, tāpēc viņi streikā piedalīsies. Tomēr ne visi mācībspēki atbalsta streikošanu. Latvijas Televīzija uzklausīja divu skolotāju viedokļus par un pret gaidāmo protesta akciju.
Rīgas dzimšanas dienas svinībās noskaidro gardāko svētku kūku
Rīgas dzimšanas dienas svinībās noskaidro gardāko svētku kūku
Pirmo reizi īpašā konkursā noskaidrota Rīgas gardākā svētku kūka. Svinot galvaspilsētas 821. dzimšanas dienu, šogad pilsētnieki varēja baudīt plašu svētku un izklaides programmu, kā arī nobaudīt gardas, speciāli Rīgai izceptas kūkas. Tās sarūpēja pilsētas iedzīvotāji un nesa uz Vecrīgu žūrijai – vērtēšanai.
Rudenī spriedīs par iespējamu skolēnu mācību gada pagarināšanu
(papildināts)
Rudenī spriedīs par iespējamu skolēnu mācību gada pagarināšanu (papildināts)
Oktobra un novembra laikā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavos un sabiedrības apspriešanai nodos likumprojektu par skolēnu mācību gada pagarināšanu, žurnālistus informēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece ("Konservatīvie"). Jaunajā mācību gadā izglītību pēc jaunākas metodikas sāks vairāku klašu skolēni, līdztekus notiek gatavošanās pārejai uz mācībām latviešu valodā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd