Silvija Smagare

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ūdensapgādes un kanalizācijas modernizācija Daugavpils Judovkas apkaimes iedzīvotājus padara par „pu...
Ūdensapgādes un kanalizācijas modernizācija Daugavpils Judovkas apkaimes iedzīvotājus padara par „purva bridējiem”
Pērn uzsāktie Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstības darbi, kas izmaksā ap 5 miljoniem eiro, atpaliek no grafika, tie ir ievilkušies. Bet ielas, kur rit pieslēgumu ierīkošanas darbi, pavasara šķīdoņa laikā pārvērtušās par neizbrienamām peļķu un dubļu lāmām. Par darbu izpildi atbildīgajam uzņēmumam ir piemērotas soda sankcijas, taču iedzīvotāju labsajūtu tas nevairo. 
«Altum» atbalsts izšķirs Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcā strādājošo nākotni
«Altum» atbalsts izšķirs Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcā strādājošo nākotni
Pēc pirmā atteikuma no finanšu institūcijas “Altum” par eksporta garantiju sniegšanas aizņēmuma saņemšanai Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca vērsās šajā finanšu institūcijā pēc atbalsta atkārtoti. Divus miljonus eiro uzņēmumam kā aizdevumu gatavas izsniegt bankas, taču tam nepieciešama valsts garantija. Šobrīd uzņēmumam, kas ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem reģionā un arī darba devējiem, dodot darbu ap 600 strādājošo, ir vairāki potenciālie klienti. Sadarbībā ar tiem plānots īstenot vairākus miljonus eiro vērtus projektus, apgūstot jaunus tirgus un sniedzot jaunus pakalpojumus. 
Grausts vai kultūras vērtība? Daugavpils novadā atbalstīs privāto kultūras mantojuma objektu glābšan...
Grausts vai kultūras vērtība? Daugavpils novadā atbalstīs privāto kultūras mantojuma objektu glābšanu
Jau trešo gadu Daugavpils novada pašvaldība rīko projektu konkursu par valsts aizsargājamo arhitektūras pieminekļu un aizsargājamo kultūras mantojuma objektu saglabāšanu Daugavpils novadā. Tā mērķis ir sniegt atbalstu privātpersonām to īpašumā esoša kultūras mantojuma saglabāšanā. “Iespējams, nav jāglābj uzreiz visa ēka, bet var veikt kādus darbus pakāpeniski, piemēram, atjaunot verandas, pagalma vārtus vai žogu, nomainīt izpuvušās detaļas, restaurēt vecās logu ailes vai dekoratīvo apdari, izzāģēt liekos kokus,” un tas jau būs pienesums ēkas saglabāšanā, uzsver konkursa iniciatori.
Renovāciju piedzīvos Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs
Renovāciju piedzīvos Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs
Šogad plānots pabeigt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja atjaunošanas, renovācijas un pārbūves būvprojekta izstrādi.  Renovācija varētu izmaksāt vairāk nekā 170 tūkstošus eiro, 26 tūkstošus 2021. gada budžetā paredzējusi Daugavpils dome, bet gandrīz 150 tūkstošus eiro kā aizņēmumu pašvaldība izmantos no Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai paredzētajiem līdzekļiem.
Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola ir neziņā, vai nākamgad varēs vērt durvis
Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola ir neziņā, vai nākamgad varēs vērt durvis
Daugavpils Tirdzniecības profesionālo vidusskolu plāno pievienot Daugavpils Būvniecības tehnikumam. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) argumentē, ka Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā samazinājies audzēkņu skaits un darba tirgus pieprasījums, kā arī skola nodrošina programmas, kurās apgūstamās profesijas vidējā termiņā ir pakļautas darba vietu automatizācijai un digitalizācijai. Tam kategoriski nepiekrīt skolas kolektīvs.
Daugavpils novada Demenē taps bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes cehs un jaunas darba vietas
Daugavpils novada Demenē taps bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes cehs un jaunas darba vietas
Jau tuvākajā laikā “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” (AADSO) izsludinās iepirkuma konkursu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes ceha projektēšanai un būvniecībai poligonā “Cinīši”. Tas nepieciešams, lai mazinātu bioloģiski noārdāmā materiāla utilizāciju atkritumu poligonā, un līdz ar to arī mazinātu tā radīto gāzu nonākšanu atmosfērā. Ceha būvniecība izmaksās ap 9 miljoniem eiro, no kuriem lielāko daļu segs Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonds. 
Dome vērtē «Daugavpils siltumtīklu» katlu mājas projektu, bet cīnīsies par 5,3 miljoniem ES finansēj...
Dome vērtē «Daugavpils siltumtīklu» katlu mājas projektu, bet cīnīsies par 5,3 miljoniem ES finansējuma
Daugavpils pašvaldība mēneša laika izvērtēs, cik saimnieciska bijusi “Daugavpils siltumtīklu” rīcība, būvējot jaunu lieljaudas katlu māju, kura izmaksā 17,5 miljonus eiro, no kuriem vairāk nekā 5 miljonus bija plānots saņemt no Eiropas Savienības (ES) finansējuma. Taču Centrālā finanšu un līgumu aģentūra būvniecības iepirkumā saskatīja interešu konfliktu, kādēļ ES finansējumu nepiešķirs. “Daugavpils siltumtīkli” pārmetumus noraida un sola aģentūras lēmumu pārsūdzēt.
Daugavpilī plānoti vērienīgi attīrīšanas darbi Lielajā Stropu ezerā; budžets teju 350 tūkstoši eiro
Daugavpilī plānoti vērienīgi attīrīšanas darbi Lielajā Stropu ezerā; budžets teju 350 tūkstoši eiro
Ezers ar divām Zilā karoga pludmalēm, kas ir iecienīta atpūtas vieta, pamazām aizaug. Tajā ir palielināts nogulumu un dūņu slānis. Bet tas ir risks ezera ekosistēmai. Tā skaidro vides speciālisti. Šobrīd Daugavpils pilsētas Komunālās saimniecības pārvalde uzsākusi iepirkumu procedūru par Lielā Stropu ezera piekrastes attīrīšanu ar zemessūcēja palīdzību. Pārvaldē atzīst, ka šī ir pirmā reize, kad ir nepieciešama Lielā Stropu ezera pludmales teritorijas attīrīšana ar šādas specializētas tehnikas palīdzību un sola darbus pabeigt līdz oficiālās atpūtas sezonas sākumam – 15. maijam. Daugavpils pilsētas domes budžetā šiem darbiem paredzēti gandrīz 350 tūkstoši eiro. 
Daugavpilī ienāk Lietuvas kompānija, kas ražos termokameras
Daugavpilī ienāk Lietuvas kompānija, kas ražos termokameras
Lietuvā bāzētais optiskā aprīkojuma ražotājs šogad Daugavpilī izveidoja uzņēmumu "Pulsar Optics". Jaunais uzņēmums plāno darbu sākt maijā, investējot ražotnē piecus miljonus eiro. Gadā" Pulsar Optics" saražos 40 000 optiskā aprīkojuma vienību, bet tā apgrozījums tuvāko gadu laikā varētu sasniegt  30 miljonus eiro.  Uzņēmums, kas šobrīd remontē ražošanas telpas un risina darba spēka jautājumus, plāno nodarbināt 150 cilvēkus.
Lauku bibliotēkās pietrūkst komunikācijas ar lasītājiem
Lauku bibliotēkās pietrūkst komunikācijas ar lasītājiem
Pandēmijas laiks ietekmē mazo lauku bibliotēku ikdienu. Lauku bibliotēkās pietrūkst lasītāju klātbūtnes, apmeklētāju skaits rūk, taču tās kļūst virtuālākas. Gada laikā Naujenes Tautas bibliotēkā Daugavpils novadā par 20 procentiem samazinājies lasītāju skaits, bet par 90 procentiem pieaudzis virtuālo apmeklētāju daudzums. Bibliotēku priecē, ka reģistrējas arī jauni lasītāji, kas nozīmē, ka bibliotēka un grāmata cilvēkiem laukos ir nepieciešama. Turklāt tie, kuri atnāk uz bibliotēku, paņem lielāku grāmatu skaitu lasīšanai mājās nekā iepriekš.
Daugavpils pašvaldība jau otrreiz vēršas pie privātīpašnieka par bijušās sanatorijas «Mežciems» iegā...
Daugavpils pašvaldība jau otrreiz vēršas pie privātīpašnieka par bijušās sanatorijas «Mežciems» iegādi
Daugavpils dome izskata iespējas atpirkt vēsturisko sanatorijas kompleksu. Šobrīd dome jau otrreiz ir vērsusies pie kompleksa īpašniekiem uzņēmuma SIA “Ditton T”, lai vienotos par tā iegādes iespējām. Pašvaldība vēlas sakārtot teritoriju, lai tā kļūtu pievilcīga gan pilsētniekiem, gan potenciālajiem investoriem. Daugavpils dome šo īpašumu vēlas iegādāties par sertificēta vērtētāja noteikto tirgus vērtību – 90 000 eiro, pats kompleksa īpašnieks savukārt ieinteresēts īpašumu pārdot par 330 000 eiro. 
Stāvvieta vai dzīvojamais nams – dilemma, ko Daugavpilī būvēt vecās kopmītnes vietā
Stāvvieta vai dzīvojamais nams – dilemma, ko Daugavpilī būvēt vecās kopmītnes vietā
Daugavpils dome pieņēma lēmumu demontēt bijušo kopmītni, kas atrodas pašā Daugavpils centrā. Šī ēka jau vairāk nekā 20 gadus stāv tukša un neapsaimniekota, degradējot pilsētvidi. Nams pieder pašvaldībai, un tas jādemontē tuvāko četru mēnešu laikā. Pašvaldībā tikmēr izvērtē iespējas, kā izmantot paredzamo tukšo vietu. Pirms pāris gadiem kā optimālāko variantu Daugavpils domē izskatīja stāvlaukuma būvniecību, ņemot vērā to, ka centrā katastrofāli trūkst vietu transportam. Savukārt šobrīd aktualizējies jautājums par dzīvojamā nama izbūvi, risinot dzīvokļu trūkumu dažādu nozaru speciālistiem.
Daugavpils Universitātē nobažījušies par statusa zaudēšanu, neizpildot studējošo skaita kritēriju
Daugavpils Universitātē nobažījušies par statusa zaudēšanu, neizpildot studējošo skaita kritēriju
Lai augstākās izglītības iestāde varētu saglabāt universitātes statusu, būs nepieciešami vismaz 4000 studentu, paredz jaunais Augstskolu likums. Tas skar Daugavpils Universitāti, kas tieši šo skaitlisko kritēriju uzskata par nepamatotu. Daugavpils Universitātes statusa maiņa var negatīvi ietekmēt gan darbu pie zinātniskajiem projektiem un zinātnieku kopienu, gan arī jaunu pētnieku sagatavošanu un ienākšanu reģionā. Vietējā pašvaldība plāno virzīt oficiālu vēstuli Saeimai un valdībai, lai netiktu atbalstīti grozījumi Augstskolu likumā.
Bebrenes profesionālajā skolā grib atjaunot veterināro klīniku un izbūvēt zirgu novietni
Bebrenes profesionālajā skolā grib atjaunot veterināro klīniku un izbūvēt zirgu novietni
Bebrenes vispārizglītojošajā un profesionālajā vidusskolā šajā mācību gadā ieviesa jaunu programmu, kurā var apgūt zinības zirgkopības nozarē un ko patlaban dara gandrīz 20 jauniešu. Nepieciešama infrastruktūra gan jauniešiem, gan zirgiem, bez kuriem šīs profesijas apguve ir neiespējama. Šobrīd, kad mācības notiek attālināti, ir īstais laiks, lai šo jomu tehniski sakārtotu, uzsvēra skolas mācībspēki. Ilūkstes novada dome Bebrenes profesionālās vidusskolas veterinārās klīnikas atjaunošanu un zirgu novietnes izbūvi ir iekļāvusi kā vienu no šī gada pašvaldības prioritārajiem investīciju projektiem.
Daugavpilī būs trīs specializēti soliņi māmiņām; viena aptuvenā cena – 3000 eiro
Daugavpilī būs trīs specializēti soliņi māmiņām; viena aptuvenā cena – 3000 eiro
Jau drīzumā pilsētas parkos tiks uzstādīti soliņi, kas paredzēti māmiņām ar mazuļiem. Tās būs vietas, kur atpūsties, pabarot un apkopt mazuli. Šādi soliņi ir daudzās pasaules valstīs,  Daugavpilij tā būs jauna pieredze. Šobrīd jau ir noticis pirmo triju šādu soliņu iepirkums, kas pašvaldībai izmaksās ap 9000 eiro. Cik gatavas Daugavpils māmiņas izmantot šādus soliņus, un kā kopumā pilsētnieki uztver šo ieceri?
Daugavpilī arī šogad uzņēmēji varēs saņem nekustamā īpašuma atlaides
Daugavpilī arī šogad uzņēmēji varēs saņem nekustamā īpašuma atlaides
Daugavpils pašvaldība pērn, lai atbalstītu Covid-19 krīzes dēļ cietušos pilsētas biznesa pārstāvjus, piemēroja atlaides 90% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļu summas, un to saņēma vairāk nekā 20 uzņēmumu. Rezultātā Daugavpils domes kasē neienāca aptuveni 150 000 eiro. Šogad šis atbalsts varētu būt vēl lielāks, jo Daugavpils dome paplašināja uzņēmēju loku, kas uz to var pretendēt.
Daugavpilī plāno jaunu tūrisma produktu – ekskursijas elektromobilī
Daugavpilī plāno jaunu tūrisma produktu – ekskursijas elektromobilī
Daugavpils pilsētas dome izskata jautājumu par jauniem saistošajiem noteikumiem par specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanu Daugavpilī. Tas nepieciešams kārtībai, kā tiek reģistrēti šādi jauni tūrismam paredzēti transportlīdzekļi, kā apstiprināti kustību maršruti un nodrošināta tehniskā stāvokļa kontrole. Daugavpilī impulsu tam deva pašas pašvaldības veidotā grantu programma, kurā tika atbalstīts šāds tūrisma elektromobiļa veids pilsētā.
Daugavpils autobusu parks plāno iepirkt vairāk nekā 40 jaunus autobusus
Daugavpils autobusu parks plāno iepirkt vairāk nekā 40 jaunus autobusus
Pirmie 20 jaunie transporta līdzekļi pasažierus sāks pārvadāt jau šī gada vasarā, pārējie parku papildinās tuvāko desmit gadu laikā. Tas ir termiņš, uz kuru Daugavpils autobusu parks kā viens no lielākajiem un vadošajiem transporta uzņēmumiem Latvijā pasažieru pārvadājumu jomā slēgs līgumu par pakalpojuma izpildi ar Latvijas Autotransporta direkciju. Jaunie autobusi tiek solīti ērtāki, ar mazāku degvielas patēriņu un veiks pasažieru pārvadāšanu tieši reģionālajos maršrutos.
Daugavpilī māksla no Rotko centra «iziet» pie cilvēkiem
Daugavpilī māksla no Rotko centra «iziet» pie cilvēkiem
Laikā, kad muzeji un kultūrtelpas ir ciet, ir īstais brīdis kultūras iestādēm un mākslai iziet ārā pie cilvēka. Tā saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra un Daugavpils novada kultūras centra „Vārpa” darbinieki. Šobrīd Daugavpils tūrisma un informācijas centra skatlogus pilsētas centrā rotā piecas pilnīgi dažādās tehnikās veidotas keramikas sejas, savukārt, „Vārpa”, kas kļuva par pirmo vietu Daugavpilī, kuras skatlogos parādījās Marka Rotko mākslas centra keramikas eksponāti, apskatei izlika keramikas mellenes visdažādākajos veidos. 
Daugavpils privātmāju īpašniekiem vairs nebūs jākopj piegulošās teritorijas
Daugavpils privātmāju īpašniekiem vairs nebūs jākopj piegulošās teritorijas
Daugavpils dome grozījusi saistošos noteikumus par Daugavpils pilsētas teritoriju kopšanu un būvju uzturēšanu, atbrīvojot privātmāju īpašniekus no pienākuma uzkopt piegulošo teritoriju. Turpmāk šo funkciju uzņemsies pašvaldība, attīrot tās no atkritumiem, pļaujot zāli, savācot nobirušās lapas un zarus vai kā šobrīd ziemā – attīrot no sniega.
Ziemas atpūtas iespējas Daugavpils novadā – muižas, parki, skatu torņi un dabas takas
Ziemas atpūtas iespējas Daugavpils novadā – muižas, parki, skatu torņi un dabas takas
Kamēr valstī Covid-19 izplatības dēļ valda dažādi ierobežojumi un daudzas kultūras un tūrisma vietas un apskates objekti ir slēgti apmeklētājiem, pašvaldības un tūrisma uzņēmēji aicina šo ziemas laiku vadīt dabas objektos. Daugavpils novads savā mājaslapā izvietojis to objektu klāstu, kur sniegoto ziemu vadīt vislabāk. Un tas nav tikai slēpošanas trašu apmeklējums. Visvairāk sniega var ieraudzīt mežos un dabas takās, un Daugavpils novadā šajā ziņā ir ļoti plašs dabas objektu piedāvājuma klāsts un varianti, kā pavadīt neaizmirstamas un aizraujošas brīvdienas dabā, elpojot svaigu gaisu un gūstot pozitīvas emocijas. 
Kā Covid-19 ietekmējis Latgales mazo lauku veikalu darbu?
Kā Covid-19 ietekmējis Latgales mazo lauku veikalu darbu?
Sarkanbaltās aizlieguma lentas uz virkni preču vienādās pozīcijās visu šo laiku nostādīja visus veikalus – gan lielveikalus pilsētās, gan mazos veikaliņus laukos. Lauciniekiem nebija jēgas  traukties uz lielveikaliem vai pilsētu, ja jāiepērk pārtika, jo to pašu var iepirkt savā tuvākajā veikaliņā. Iedzīvotāji Latgales laukos to apliecina. Tikai uz mazo lauku veikaliņu apgrozījumu tas īpaši neatsaucas.
Latvijas Sarkanais Krusts vēlas pārņemt Daugavpils pansionātu; dome izvērtēs ES fondu saistības
Latvijas Sarkanais Krusts vēlas pārņemt Daugavpils pansionātu; dome izvērtēs ES fondu saistības
Latvijas Sarkanais Krusts piedāvā pašvaldības bilancē esošo Daugavpils pansionātu pārņemt bezatlīdzības lietošanā, noslēdzot ar domi deleģēšanas līgumu. Tā būs iespēja pansionāta iemītniekiem nodrošināt kvalitatīvāku pakalpojumu saņemšanu, bet darbiniekiem kvalifikācijas celšanu, sola Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) pārstāvji. Lai izvērtētu šo priekšlikumu, Daugavpils dome veidos īpašu darba grupu. Tomēr neskaidrs ir jautājums, vai dome drīkst nodot citam lietošanā savu īpašumu, kur šobrīd tiek apgūti Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi.
Skaistumkopšanas nozares pārstāvji Daugavpilī pārliecināti, ka ierobežojumi veicinās ēnu ekonomiku
Skaistumkopšanas nozares pārstāvji Daugavpilī pārliecināti, ka ierobežojumi veicinās ēnu ekonomiku
Skaistumkopšanas nozarē, kurā jau kopš pērnā gada nogales ir pilnīga dīkstāve, valda neziņa un satraukums par savu nākotni. To izjūt arī nozares speciālisti Latgalē, daudzi skaistumkopšanas speciālisti nepieteicās vai arī nesaņēma valdības solītos pabalstus par dīkstāvi pērnajā gadā. Šobrīd lielākas cerības uz jauno dīkstāves pabalsta regulējumu, kas varētu paplašināt pabalsta saņēmēju loku. Tomēr tas ir tikai īslaicīgs ielāpa likšanas modelis uz nozari, kurā strauji aug pelēkā ekonomika, un tāpēc ir arvien lielākas bažas par oficiālo salonu darbības pastāvēšanu nākotnē.
Daugavpilī plāno jaunu ugunsdzēsēju un neatliekamās palīdzības depo
Daugavpilī plāno jaunu ugunsdzēsēju un neatliekamās palīdzības depo
Pieteikums Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) depo izbūvei ir izskatīts Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības komitejā, un šobrīd tiek piemeklēta optimālākā tā atrašanās vieta pilsētā. Iecerēts komplekss ar administrācijas telpām un garāžas bloku, kurā zem viena jumta atrastos vairākas ātrās reaģēšanas vienības – gan ugunsdzēsības un glābšanas, gan Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti.
Daugavpils skolās uzstāda termokameras
Daugavpils skolās uzstāda termokameras
Šobrīd skolēni mācās attālināti un mācību process ir kardināli mainījies, tomēr, lai brīdī, kad bērni atgriezīsies skolās, viņi būtu maksimāli pasargāti no saslimšanas riskiem, Daugavpils pilsētas izglītības iestādēs ir uzstādītas termokameras jeb termovizori. Tās ir ierīces, kas attālināti nosaka cilvēkus ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru.  
Daugavpilī sāk izvērtēt jaunās tramvaja līnijas būvniecības ieceri
Daugavpilī sāk izvērtēt jaunās tramvaja līnijas būvniecības ieceri
Jaunā tramvaja līnija savienos divas pilsētas apkaimes – Stropus un Ķīmiju, veidojot apli 3,2 kilometru garumā. Finansējums tās izbūvei tika piešķirts, pārdalot Skanstes tramvaja līnijas Rīgā neizmantoto finansējumu. Jaunā tramvaju sliežu līnija tiks veidota meža teritorijā, neradot jebkādus apgrūtinājums iedzīvotājiem, tāpēc, visdrīzāk, tās izbūvei nebūs nepieciešama sabiedriskā apspriešana. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd