Eiro fokusā

Naftas cena atkal kāpj, ražotāji vēlas nopelnīt

Eiro fokusā

Piektdaļai mājsaimniecību mājokļu izdevumu segšana 2020.gadā bija ļoti apgrūtinoša

Daugavpilī ienāk pasaules mēroga kompānija, kas ražos termokameras

Daugavpilī ienāk Lietuvas kompānija, kas ražos termokameras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lietuvā bāzētais optiskā aprīkojuma ražotājs šogad Daugavpilī izveidoja uzņēmumu "Pulsar Optics". Jaunais uzņēmums plāno darbu sākt maijā, investējot ražotnē piecus miljonus eiro. Gadā" Pulsar Optics" saražos 40 000 optiskā aprīkojuma vienību, bet tā apgrozījums tuvāko gadu laikā varētu sasniegt  30 miljonus eiro.  Uzņēmums, kas šobrīd remontē ražošanas telpas un risina darba spēka jautājumus, plāno nodarbināt 150 cilvēkus.

Daugavpils Čerepovas ražošanas teritoriju par sava uzņēmuma atrašanās vietu izvēlējās uzņēmums "Pulsar Optics".  Šobrīd notiek remontdarbi un personāla atlase, stāstīja uzņēmuma direktors Viktors Smirnovs.

"Šobrīd mēs nomājam ražošanas, noliktavu un ofisa telpas, kopumā gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā, kur notiek intensīvi remontdarbi un aprīkošana, paralēli rit personāla atlase, lai jau 3. maijā mēs varētu pilnībā veiksmīgi uzsākt ražošanu," stāstīja Smirnovs.

"Pulsar Optics" Daugavpilī ražos termokameras, vismaz 40 000 gadā.

""Pulsar Optics" ir Lietuvas augsto tehnoloģiju kompānijas "Yukon Advanced Optics Worldwide"' meitas uzņēmums. Daugavpilī ražosim termovizuālo, digitālo nakts un dienas redzamības optisko aprīkojumu civilajām vajadzībām. Gatavā produkcija nonāks galvenokārt Eiropas valstīs, Lielbritānijā  un ASV . Līdz 2022. gadam mēs plānojam strādājošo skaitu palielināt līdz 150 cilvēkiem," piebilda Smirnovs.

Daugavpilī, kur bezdarba līmenis šī gada sākumā pārsniedza 9%, bet kaimiņu Daugavpils novadā 11%, šāda uzņēmuma ienākšanai ir būtisks pozitīvs pienesums, sacīja Daugavpils domes Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Edvards Sargsjans.

"Pirmkārt, pilsētai tā būs jaunu darba vietu radīšana, uzņēmums ir eksportējošs, un tas ir liels potenciāls. Uzņēmums ražos {preces] ar lielu pievienoto vērtību un labi, ka jauni cilvēki tiks pieaicināti darbam šajā modernajā uzņēmumā,"  teica Sargsjans.

Līdz ar uzņēmuma atvēršanu Daugavpilī Latvija kļūs par septīto valsti, kurā būs pārstāvēta šī kompānija. Tās ir investīcijas reģionā un apliecinājums, ka arī ārpus Rīgas ir augsts potenciāls inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai, sprieda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

""Yukon Advanced Optics” ražo profesionāļu un amatieru iecienīto zīmolu “Pulsar”, kas labi zināms mednieku vidū. Uzņēmums plāno investēt 5 miljonus eiro un ieguldīt līdzekļus arī turpmāk. Mēs redzam, ka šis ir viens no tiem investoriem, ko mēs skaitliski valstī vēlamies pavairot.

Tas, ka šis uzņēmums ienāk reģionos, tieši Daugavpilī, ir svarīgi, jo tas palīdz attīstīt, radīt jaunas kvalitatīvas un maksātspējīgas darba vietas. Tas ir viens no stūrakmeņiem ekonomikas izaugsmei un atjaunošanai pēc Covid-19 pandēmija," vērtēja LIAA vadītājs.

Izvēle vērt ražotni tieši Daugavpilī nav nejauša, apliecināja uzņēmuma "Pulsar Optics" direktors Smirnovs.

"Latvija mums ir ļoti tuva valsts un jau sākotnējā projekta uzsākšanā mums ļoti palīdzēja sadarbība un atvērtā komunikācija ar valsts iestādēm. Daugavpils ir otra lielākā pilsēta Latvijā, loģistikas centrs, tuvu robežām, un te ir augsts inženierzinātnes potenciāls, kas veidojas uz universitātes un tehnikumu bāzes. Tās ir nozares, kas nepieciešamas tieši  mūsu ražotnei. Daugavpils un Latgales reģions mums ir interesants arī kā Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) teritorija," atzina uzņēmuma pārstāvis.

Arī Latgales SEZ ir interese par šo uzņēmumu, atzina Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne.

"Mēs redzam, ka sāk mainīties ekonomiskās darbības sektori Latgalē. Jau šobrīd reģionā Speciālajā ekonomiskajā zonā ir uzņēmumi, kas ražo augstas pievienotās vērtības produktus – optikas, elektronikas, optiskās šķiedras jomās," sacīja Maļina-Tabūne.

Šī bāze paver plašākas sadarbības iespējas, stāstīja Maļina-Tabūne, paužot pārliecību, ka arī uzņēmums būs ieguvējs.

"Mēs jau uzsākām pārrunas ar šo uzņēmumu, lai uzņemtu to Latgales SEZ. Viņiem būs nodokļu atvieglojumi, piemēram, 80% apmērā uz peļņas nodokli. Arī nekustamā īpašuma nodoklī  būs atvieglojumi."

Arī valsts  mērogā  šis uzņēmums varēs pretendēt uz atbalstu, stāstīja LIAA direktors Rožkalns.

"Šobrīd ir pieejams finansiālais atbalsts 250 000 eiro apmērā darbinieku apmācībai specifiskajai ražotnei. Ja uzņēmums kvalificēsies "zaļajam koridoram", tad tas nodrošinās divas reizes ātrāku apkalpošanu, saņemot nepieciešamās atļaujas no valsts un faktiski divreiz ātrāku ienākšanu tirgū. Uzņēmumam būs pieejama arī eksporta atbalsta programma, tā paredz atbalstu gada apjomā līdz 40 000 eiro apmērā eksporta aktivitātēm," teica LIAA vadītājs.

Uzņēmuma "Pulsar Optics” Daugavpilī ražošanu sāks maijā, sākotnēji ar 25 cilvēku sastāvu, bet nākamgad dodot darbu 150 cilvēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti