Dome vērtē «Daugavpils siltumtīklu» katlu mājas projektu, bet cīnīsies par 5,3 miljoniem ES finansējuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils pašvaldība mēneša laika izvērtēs, cik saimnieciska bijusi “Daugavpils siltumtīklu” rīcība, būvējot jaunu lieljaudas katlu māju, kura izmaksā 17,5 miljonus eiro, no kuriem vairāk nekā 5 miljonus bija plānots saņemt no Eiropas Savienības (ES) finansējuma. Taču Centrālā finanšu un līgumu aģentūra būvniecības iepirkumā saskatīja interešu konfliktu, kādēļ ES finansējumu nepiešķirs. “Daugavpils siltumtīkli” pārmetumus noraida un sola aģentūras lēmumu pārsūdzēt.

ĪSUMĀ:

  • “Daugavpils siltumtīkli” būvē lieljaudas katlumāju, no 17,5 miljoniem eiro 5 miljoni plānoti no ES fondiem.
  • Katlumājas izbūve tuvojas noslēgumam.
  • CFLA iepirkumā saskata interešu konfliktu – tas nozīmē ES naudas zaudēšanu. 
  • CFLA prasa arī atmaksāt jau saņemtos 1,4 miljonus eiro.
  • Uzņēmums līdz 30. martam sola pārsūdzēt CFLA lēmumu.
  • Tikmēr uzņēmuma valdes locekle Oļesja Duškeviča nolēmusi atstāt amatu.
  • Dome vērtēs, vai uzņēmuma vadība rīkojusies saimnieciski.
  • Visu dokumentāciju par projektu nosūtīs izvērtēšanai Valsts kontrolei.

 

Daugavpils siltumtīklu pastāvēšanas laikā vērienīgākā un arī dārgākā projekta – jaunas lieljaudas šķeldas katlu mājas izbūve, kas izmaksā 17,5 miljonus eiro, – jau tuvojas beigu stadijai. Par to ārkārtas domes sēdē informēja pašvaldības uzņēmuma “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekle Oļesja Duškeviča.

Dome vērtē «Daugavpils siltumtīklu» katlu mājas projektu, bet cīnīsies par 5,3 miljoniem ES finansējumu
00:00 / 03:26
Lejuplādēt

“Projektēšanas darbi izpildīti par 99%, celtniecības darbi par 70%, pamatiekārtas ir pilnībā sagatavotas, piegādātas un samontētas par 90%, cauruļvadu montāžas darbi izpildīti 30%,” informēja Duškeviča.

Norēķini par paveiktajiem darbiem tiek segti pārsvarā no Valsts kases aizdevuma līdzekļiem.

Ir samaksāti aptuveni 9 miljoni eiro, no tiem 1,4 miljoni ir no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) saņemtais avanss, kuru tagad aģentūra prasa atmaksāt, jo iepirkums, piesaistot ekspertu kurtuves metāla karkasa iegādē, nav noticis korekti, tajā  saskatāms interešu konflikts, jo eksperts kādu laiku bijis nodarbināts izraudzītajā uzņēmumā. Uz to aģentūra norādījusi jau pērn.

Pagājušajā nedēļā aģentūra uzņēmumam jau nosūtīja lēmumu par projektā neatbilstošiem izdevumiem un par līguma laušanu, “piemērojot finanšu līdzekļu korekciju 100% apmērā”, kas būtībā nozīmē, ka projekts ES fondu finansējumu nesaņems.

Aģentūras Vides un energoefektivitātes departamenta direktore Dana Heiberga skaidroja, ka “saskaņā ar Eiropas Savienības uzstādījumiem šādos interešu konfliktos nav daudz variantu, kā tikai piemērot 100% finanšu korekciju pret visu būvdarbu summu”.

CFLA pašlaik prasa atmaksāt aizņēmumu 1,4 miljonu eiro apmērā.

“Taču tas nav gala „šāviens”, līdz 30. martam “Daugavpils siltumtīkliem” ir iespējas iesniegt papildu informāciju, ja tie nepiekrīt CFLA pieņemtajam lēmumam,” norādīja Heiberga.

“Daugavpils siltumtīkli” interešu konfliktu noliedz, CFLA lēmumam nepiekrīt, un gatavi to apstrīdēt, informēja Oļesja Duškeviča.

“Mēs nepiekrītam šim lēmumam, mēs uzskatām, ka interešu konflikta nav. Ja CFLA uzskata, ka šāds interešu konflikts ir bijis, tad principā CFLA pienākums ir pierādīt, ka tas ir bijis, kā tas ietekmējis iepirkumu procedūru. Mēs līdz 30. martam viennozīmīgi sagatavosim vēstuli un lēmumu apstrīdēsim,” sacīja Duškeviča.

Ja interešu konflikta nav bijis, nav jāzaudē arī viss Eiropas finansējums, bet būvdarbi bija jāturpina, lai nerastos vēl lielāki zaudējumi, pauda “Daugavpils siltumtīklos”. Pretējā gadījumā katlumājas būvniecība ieilgs un apkures tarifs pilsētā pieaugs par 50–70%, brīdināja uzņēmumā.

Vienlaikus Oļesja Duškeviča domes deputātiem paziņoja par aiziešanu no valdes locekļa amata.

“Ja mēs tagad nepārsūdzēsim CFLA lēmumu, tad lēmums stājas spēkā, un mēs zaudēsim visus 5,3 miljonus. Bet, ja mēs pārsūdzēsim, tad mums ir vēl iespēja „atsist” arī tos 4 miljonus, kas palika pāri. Jo ātrāk mēs nodosim ekspluatācijā katlumāju, jo ātrāk mēs sāksim kurināt ar šķeldu un sākt ekonomēt,” uzsvēra Duškeviča.

Situācijas risināšanai jau būs jāpieslēdzas jaunajai “Daugavpils siltumtīklu” vadībai, atzina uzņēmuma kapitāldaļas turētāja – domes izpilddirektore Sabīne Šņepste.

“22. martā notiks uzņēmuma padomes sēdē, kurā tiks atbrīvota esošā un ievēlēts jauns valdes loceklis. Varbūt jaunajam valdes loceklim būs kāds cits skatījums šīs situācijas risinājumam. Bet viennozīmīgi CFLA lēmums tiks pārsūdzēts, un mums pastāv iespēja šo lēmumu apstrīdēt arī Finanšu ministrijā,” informēja Šņepste.

Un tālāk sliktākajā gadījumā jau varētu būt tiesvedība, neizslēdz Sabīne Šņepste.

Tikmēr attiecībā uz situāciju uzņēmumā ir pieņemts konkrēts Daugavpils domes lēmums – izvērtēt, cik uzņēmuma vadības darbība bija atbilstoša krietna un rūpīga saimnieka rīcībai, īstenojot šo projektu, un vai ir radīti materiāli zaudējumi. Paralēli situācijas rūpīgākai analizēšanai nolemts visu dokumentāciju, kas saistīta uz uzņēmuma un domes darbībām projekta īstenošanā, nosūtīt izvērtēšanai Valsts kontrolei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti