Lauku bibliotēkās pietrūkst komunikācijas ar lasītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pandēmijas laiks ietekmē mazo lauku bibliotēku ikdienu. Lauku bibliotēkās pietrūkst lasītāju klātbūtnes, apmeklētāju skaits rūk, taču tās kļūst virtuālākas. Gada laikā Naujenes Tautas bibliotēkā Daugavpils novadā par 20 procentiem samazinājies lasītāju skaits, bet par 90 procentiem pieaudzis virtuālo apmeklētāju daudzums. Bibliotēku priecē, ka reģistrējas arī jauni lasītāji, kas nozīmē, ka bibliotēka un grāmata cilvēkiem laukos ir nepieciešama. Turklāt tie, kuri atnāk uz bibliotēku, paņem lielāku grāmatu skaitu lasīšanai mājās nekā iepriekš.

Lauku bibliotēkās pietrūkst komunikācijas ar lasītājiem
00:00 / 04:52
Lejuplādēt

Daugavpils novadā Kraujā Naujenes Tautas bibliotēkas durvis ir atvērtas. Taču lasītājs te vairs nav biežs viesis. Kā atgādina tās vadītāja Diāna Čiževska, šobrīd pandēmijas ierobežojumu dēļ grāmatas izsniedz tikai tikai līdzņemšanai mājās.

“Grāmatas, ja tās tiek atnestas, 72 stundas nonāk karantīnā, un tikai tad tās ir gatavas ceļot pie cita lasītāja,” skaidro Diāna Čiževska.

Kopumā šī grāmatu aprite, tāpat kā pašu lasītāju daudzums Covid-19 pandēmijas laikā bibliotēkā, kurā reģistrējušies vairāk nekā 900 lasītāji, ir samazinājusies.

“Pilsētās lasītāji cauru gadu nāk, bet laukos ir citādāk – pavasarī un rudenī, kad notiek dārzu darbi, cilvēku ir mazāk.

Pagājušogad, pirms pandēmijas, pie mums bija reģistrēti pāri tūkstotim – 1200 lasītāji, tagad lasītāju skaits ir samazinājies par 20 procentiem.

Tas manos 28 darba gados ir pats lielākais samazinājums. Bet tajā pašā laikā virtuālais apmeklējums bibliotēkā ir palielinājies par 90 procentiem,” stāsta Čiževska.

Tāpēc bibliotēka kļuvusi virtuālāka. Bibliotēkas vadītāja skaidro: “Gan konkursi, gan viktorīnas, virtuālās izstādes, izdevām virtuālās grāmatas. Cilvēki skatās mūsu “Facebook” lapu, emuāru, apmeklē virtuālās izstādes, piedāvājam arī tiešsaistes lasītāju reģistrāciju, un to izmanto  lielākoties tie, kas vēlas lasīt e-grāmatas.”

Tomēr laukos ne visiem ir šī virtuālā iespēja un arī vēlme šādi lasīt grāmatas. Paradums turēt grāmatu rokās nemainās, taču nāk klāt jauns ieradums – lauku cilvēki nāk uz bibliotēku ar lielāku somu, stāsta Diāna Čiževska, bet lasāmā izvēle laukos ir dažāda.

“Atkarībā no garastāvokļa, – ja labs, tad cilvēks ņem ko jautru, interesantu, piedzīvojumus, bet ir arī tādi, kas lasa kaut ko par veselību, psiholoģiju, nozaru literatūru. Un tie, kas atnāk uz bibliotēku, viņi ņem vairāk grāmatu, jo retāk atnāk, tāpēc arī ņem lielāku grāmatu skaitu,” atzīmē Čiževska.

Tiem, kuri iegriežas bibliotēkā un gaida savu grāmatu, ir iespēja laiku pavadīt lietderīgi, aplūkot izstādi, kas ierīkota atsevišķā telpā, šobrīd tā pieskaņota marta mēnesim un kaķiem. Diāna Čiževska stāsta: “Tā ir Jeļenas Ivancovas kaķu figūriņu kolekcijas izstāde, kaķus viņa vāca 20 gadu garumā. To ir vairāk nekā 120, un tie ir no keramikas, stikla, koka, ļoti dažādi. Ļoti žēl, ka cilvēki nevar atnāk brīvi un to apskatīties, ieskrien un paskatās tikai tie, kas paņem grāmatiņas.”

Diāna Čiževska Naujenes Tautas bibliotēkā. 2021. gada marts.
Diāna Čiževska Naujenes Tautas bibliotēkā. 2021. gada marts.

Bibliotēkā pēc pieraduma ienāk cilvēki, kuriem kādreiz tā bija vienīgā iespēja tikt pie datora un interneta, tagad šī pakalpojuma vairs nav, un tas priekš lauku cilvēkiem ir bēdīgi, atzīst Diāna Čiževska. Turklāt tagad, kā atzīmē bibliotēkas vadītāja, “ir tas laiks, kad cilvēki aizpilda deklarācijas, viņus interesē uzzināt informāciju par saviem nodokļiem.”

Šobrīd bibliotēkai ir bažas šos lasītājus pazaudēt. Tā pati sāpe ir arī par bērniem, vedot uz bibliotēkas bērnu nodaļu, ar skumjām stāsta Diāna Čiževska: “Stāv, gaida mūsu lasītājus mūsu leļļu teātra lellītes, visas sēž rindiņā un gaida mūsu bērniņus, kad tie atnāks un ar viņām spēlēsies. Jau otro gadu mēs nevaram klātienē atļaut notikt leļļu teātra mēģinājumiem.

Mēs ļoti baidāmies, ka mēs zaudējam to lasītāju daļu, to bērnu lasītāju daļu, kas nāca uz bibliotēku vienkārši pasēdēt, pabūt kopā ar draugiem, paspēlēties.”

Naujenes Tautas bibliotēka. 2021. gada marts.
Naujenes Tautas bibliotēka. 2021. gada marts.

Pagaidām jāpieturas pie tiem lasītājiem, kas ir, arī pie tiem, kas paši uz bibliotēku vairs atnāk nevar. Tāpēc grāmatas tiek nogādātas arī uz mājām.

“Ja mums zvana un lūdz atvest grāmatas, tad mēs liekam pāris kastes un vedam, mums ir tāda iespēja,” norāda Diāna Čiževska.

Naujenes Tautas bibliotēkā gaida tos laikus, kad varēs atkal tikties ar saviem lasītājiem klātienē. “Mēs ļoti ceram, ka visi mūsu lasītāji būs atpakaļ, un mēs viņus ļoti, ļoti gaidām. Taču prieks, ka arī šajos laikos bibliotēkai ir jauni klienti,” atzīst Diāna Čiževska.

Arī sarunas laikā atskan signāls par kārtējo jauno lasītāju. “Tas jau sestais jaunais lasītājs šogad…” Bet pandēmijas laikā tas jau šajā lauku bibliotēkā būs 76. jaunais lasītājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti