Māris Klūga

"De facto" redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ēdinātājiem strauji samazinās klientu skaits; uzņēmējiem bažas par iespējām izdzīvot
Ēdinātājiem strauji samazinās klientu skaits; uzņēmējiem bažas par iespējām izdzīvot
No pirmdienas ārkārtējās situācijas dēļ  sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai. Valdības lēmums nostādījis uzņēmējus grūtas izšķiršanās priekšā – vai nu censties darbu turpināt, vai labāk uz laiku durvis slēgt. Izvēli vēl grūtāku padara tas, ka valda neziņa par valsts atbalsta pasākumu kritērijiem. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā norāda – ja tuvākajā laikā neizdosies saņemt valsts atbalstu, bez darba var palikt 20 000 sabiedriskās ēdināšanas nozares darbinieku.   
Latvijas FM nepārliecina Lietuvas spriedums par sabiedriskā medija finansējuma piesaisti nodokļa daļ...
Latvijas FM nepārliecina Lietuvas spriedums par sabiedriskā medija finansējuma piesaisti nodokļa daļai (papildināts)
Sabiedriskā medija budžeta piesaiste nodokļu ieņēmumiem ir tiesiska un sargā medija neatkarību – tā lēmusi konstitucionālā tiesa Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā, kur – atšķirībā no Latvijas sabiedriskā medija budžets nav atkarīgs no politiķu ikgadējiem lēmumiem. Taču arī Lietuvas pašreizējai valdībai tas nepatika, un tā vērsās tiesā, prasot atzīt šo finansēšanas modeli par nekonstitucionālu. Un zaudēja. Mediju eksperte Anda Rožukalne norāda – tas ir lielisks precedents arī Latvijas politiķiem, kuri labprāt tur sabiedriskos medijus īsā finansiālā pavadā.
Partiju reitingi: Atbalsts kāpis «Saskaņai», krities «Jaunajai Vienotībai»
Partiju reitingi: Atbalsts kāpis «Saskaņai», krities «Jaunajai Vienotībai»
Oktobra politisko partiju reitingi liecina, ka aizvadītajā mēnesī mazliet pieaudzis atbalsts partijai “Saskaņa”, savukārt “Jaunajai Vienotībai” – nedaudz samazinājies. Tā liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma tapusī SKDS aptauja, kurā iedzīvotājiem jautāts, par kādu partiju tie balsotu, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas.
Ministriem nav vienprātības par ārkārtējās situācijas nepieciešamību
Ministriem nav vienprātības par ārkārtējās situācijas nepieciešamību
Lai gan Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") ir pārliecināts, ka piektdien jāizsludina ārkārtējā situācija, valdībā viedokļi par to atšķiras. Skeptisks ir Jaunās konservatīvās partijas vadītājs Jānis Bordāns, savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") uzsver, ka viņa piekrišana ārkārtējai situācijai būs atkarīga no ekonomikai paredzētā atbalsta. 
Covid-19 slimnieks Kristaps: Grūtākais ir klepus lēkmes, kas neļauj elpot
Covid-19 slimnieks Kristaps: Grūtākais ir klepus lēkmes, kas neļauj elpot
Kā ir slimot ar Covid-19, vislabāk pastāstīt var pacienti. 44 gadus vecais Kristaps par slimību publiski raksta vietnē "Twitter", un viņa gaitām Latvijas Infektoloģijas centra palātā seko vairāki tūkstoši cilvēku. Publicitāte nesusi arī augļus – sazinoties caur "Twitter", Kristapam speciāli izgatavota pēc viņa skices veidota atslēga skābekļa balona atvienošanai. 
Jūrmalas mēram Truksnim komandējuma lietā groza apsūdzību uz vieglāku
Jūrmalas mēram Truksnim komandējuma lietā groza apsūdzību uz vieglāku
Rīgas rajona tiesa Jūrmalā sākusi skatīt krimināllietu, kurā par komandējuma dokumenta viltošanu apsūdzēts pilsētas mērs Gatis Truksnis un viņa biroja vadītāja Ingrīda Vilkārse. Ja Truksni notiesās, viņš zaudēs mēra amatu. Pirmajā sēdē prokurors grozīja apsūdzību uz vieglāku, kas Truksnim notiesāšanas gadījumā neliegs nākotnē  kandidēt pašvaldību vēlēšanās.
Ekonomikas ministrs prasa izvērtēt «Tet» padomes darbu
Ekonomikas ministrs prasa izvērtēt «Tet» padomes darbu
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") uzdevis izvērtēt uzņēmuma "Tet" padomes darbu saistībā ar lēmumu no amata pagaidām neatcelt valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi. Prokuratūra Gulbi un vēl četras personas apsūdz par krāpšanu lielā apmērā. "Tet" padome lēmusi pasūtīt izvērtējumu par Gulbja atbildību, taču ministrs uzskata, ka tādā veidā padome apšauba tiesībaizsardzības iestāžu darbu. 
No nākamā gada iepirkšanās Lielbritānijā izmaksās dārgāk
No nākamā gada iepirkšanās Lielbritānijā izmaksās dārgāk
No nākamā gada par paciņu saņemšanu no Lielbritānijas būs jāmaksā nodokļi. Turklāt dārgāk izmaksās ne tikai iepirkšanās britu interneta veikalos, bet arī dāvanu sūtīšana. Līdz ar "Brexit" pārejas perioda beigām par pirkumiem britu interneta veikalos ar vērtību virs 22 eiro būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis, savukārt no 1. jūlija nodoklis būs jāmaksā par pilnīgi visiem pirkumiem.
Latvija pieminēta Kipras pasu pirkšanas skandālā
Latvija pieminēta Kipras pasu pirkšanas skandālā
Vai Latvijā iespējams nopirkt pasi? Šādu jautājumu liek uzdot raidorganizācijas “Al Jazeera” veidota filma, kurā slepeni ierakstīta saruna ar Kipras parlamenta priekšsēdētāju. Viņš piedāvā nokārtot Kipras pasi Ķīnā notiesātam uzņēmējam, taču, ja radīšoties problēmas, to esot iespējams izdarīt arī Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde šādu iespēju noliedz.
Jaunjelgavā atklāj pieminekli Latvijas pirmajam satiksmes ministram
Jaunjelgavā atklāj pieminekli Latvijas pirmajam satiksmes ministram
Jaunjelgavā 23. oktobrī atklāja pieminekli pirmajam satiksmes un darba ministram Teodoram Hermanovskim. Par talantīgo arhitektu un darbīgo ministru, kuram nācās atjaunot karā izpostītās dzelzceļa līnijas un šosejas, turpmāk vienā no svarīgākajiem satiksmes mezgliem viņa dzimtajā pilsētā atgādinās tēraudā atveidots viņa pirksta nospiedums.
Finanšu noziegumu prokuratūra pārceļas uz VID ēku
Finanšu noziegumu prokuratūra pārceļas uz VID ēku
Prokuroram jāpiedalās izmeklēšanā jau no pirmās kriminālprocesa dienas. Lai šo ģenerālprokurora Jura Stukāna mērķi izpildītu, uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) telpām pārcēlusies specializētā Finanšu un ekonomisko noziegumu prokuratūra. Abas iestādes cer, ka tas uzlabos sadarbību noziegumu izmeklēšanā un novedīs pie ātrākas lietu nonākšanas tiesā.
Zemes fondam septembrī rekordliels darījumu apjoms
(papildināts)
Zemes fondam septembrī rekordliels darījumu apjoms (papildināts)
Attīstības finanšu institūcijas "Altum" pārvaldītais Zemes fonds šā gada septembrī sasniedzis līdz šim lielāko darījumu apjomu viena mēneša laikā, noslēdzot darījumus par kopumā 10 miljoniem eiro. Fonda portfeļa straujo pieaugumu septembrī sekmējuši reversās nomas darījumi, informēja "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.
«Rīgas satiksme»: «Rīgas kartes» pārņemšana ļaušot ietaupīt 12 miljonus eiro gadā
(papildināts)
«Rīgas satiksme»: «Rīgas kartes» pārņemšana ļaušot ietaupīt 12 miljonus eiro gadā (papildināts)
Līguma beigas ar “Rīgas karti” par biļešu sistēmas uzturēšanu ļaus “Rīgas satiksmei” ietaupīt aptuveni 12 miljonus eiro gadā, aprēķinājusi “Rīgas satiksme”. Priekšnosacījums gan ir otra “Rīgas kartes” akcionāra daļu nopirkšana, kuru cena pagaidām nav zināma. Tikmēr Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (“Jaunā Vienotība”) uzskata, ka no e-talonu sistēmas vajadzētu atteikties pilnībā.  
Kalnmeieru tiesā iztaujās par informācijas noplūdi
Kalnmeieru tiesā iztaujās par informācijas noplūdi
Apsūdzība par neizpaužamu ziņu izpaušanu bijušajam ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram netika celta, tomēr viņam uz tiesu būs jādodas liecinieka statusā. Par informācijas noplūdi no Ģenerālprokuratūras Kalnmeieru iztaujāt vēlas prokurore. Tiesa lietas skatīšanu piektdien atlika apsūdzētā slimības dēļ. 
Situācijai pasliktinoties, apsvērs dīkstāves pabalstu atjaunošanu
Situācijai pasliktinoties, apsvērs dīkstāves pabalstu atjaunošanu
Jaunie ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai liedz strādāt vairākām cilvēku grupām, piemēram, interešu izglītības pedagogiem. Iespēju atjaunot dīkstāves pabalstus Ekonomikas ministrija sola vērtēt gadījumā, ja ierobežojumus vajadzēs pagarināt arī pēc 6. novembra. Tā norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").
Kavējas portatīvo datoru iegāde skolām; skolas cer tos saņemt ātrāk
Kavējas portatīvo datoru iegāde skolām; skolas cer tos saņemt ātrāk
Izglītības un zinātnes ministrija vēl nav paguvusi iepirkt skolām portatīvos datorus, kurus bija plānots izmantot attālinātajām mācībām. Vairāku skolu direktori Latvijas Televīzijai norādīja, ka tie vajadzīgi skolēniem, kam mājās datoru nav. Tomēr ministrija atkārotu iepirkumu izsludinājusi tikai šonedēļ un, visticamāk, skolēni jaunos datorus varēs lietot tikai pēc Jaunā gada. 
Jaunais policijas priekšnieks vēlas vairāk policistu ielās
Jaunais policijas priekšnieks vēlas vairāk policistu ielās
14. oktobrī oficiāli amatā stājies jaunais Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Kā galvenos uzdevumus viņš izvirzījis sadarbību ar sabiedrību un taupīgu resursu tērēšanu. Viņš arī sola pastiprināt kontroli, lai izskaustu korupciju policijā, taču galvenais izaicinājums būšot pietiekama darbinieku skaita nodrošināšana.
Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlē Sanitu Osipovu
(papildināts)
Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlē Sanitu Osipovu (papildināts)
Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju trešdien, 14. oktobrī, vienbalsīgi ievēlēta Sanita Osipova, kura līdz šim pildīja tiesas priekšsēdētāja vietnieces amatu un kura bija vienīgā kandidāte uz šo amatu. Osipova sola turpināt iesākto darbu, stiprinot Satversmes tiesas uzticamību sabiedrības acīs.
No 12. oktobra visiem ieceļotājiem Latvijā obligāti jāaizpilda elektroniskā anketa
(papildināts)
No 12. oktobra visiem ieceļotājiem Latvijā obligāti jāaizpilda elektroniskā anketa (papildināts)
12. oktobrī darbu sāk jauna elektronisko apliecinājumu sistēma "covidpass.lv". Tajā personām, kas ierodas Latvijā, obligāti būs jāaizpilda anketa. Informācija anketā aizpildāma ne agrāk kā 48 stundas pirms ierašanās Latvijā, un tajā jānorāda prasītā personu identificējošā informācija. Tāpat no šodienas Valsts policijai ir plašākas pilnvaras pārbaudīt, vai privātajos transporta līdzekļos nepārvietojas iedzīvotāji, kuriem vajadzētu aizpildīt apliecinājumu, bet kuri to nav izdarījuši.
Zakatistovs un Tamužs tiesā neatzīst naudas izkrāpšanu no «Eco Baltia grupa»
Zakatistovs un Tamužs tiesā neatzīst naudas izkrāpšanu no «Eco Baltia grupa»
Dienā, kad valdība skata valsts budžetu, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs un "KPV LV" valdes priekšsēdētājs Atis Zakatistovs sēdies uz apsūdzēto sola. Prokuratūra uzskata, ka Zakatistovs izkrāpis vairāk nekā 26 000 eiro no atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Eco Baltia grupa". Lietā apsūdzēts ir arī uzņēmējs Viesturs Tamužs. Abi savu vainu neatzīst.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd