«airBaltic» emitē obligācijas 340 miljonu eiro apmērā; 50 miljonus iegulda valsts

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" emitējusi 5 gadu un 3 mēnešu nodrošinātās obligācijas 340 miljonu eiro apmērā ar 14,50% procentu likmi, paziņojumā medijiem informēja "airBaltic".

Šo darījumu novērtēja gan starptautiskās, gan vietējās investoru kopienas, kā arī Latvijas valsts – piedalījās vairāk nekā 100 globālie institucionālie investori no vairāk nekā 20 valstīm un trīs dažādiem kontinentiem.

No kopējās obligāciju summas, 290 miljonus eiro iegādājās privātie investori, bet valsts iegādājās obligācijas par 50 miljoniem eiro, sociālajā tīkla "X" atklāja satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie").

Pieprasījums pēc vērtspapīriem pārsniedza piedāvājumu, gala pasūtījumu vērtībai pārsniedzot 800 miljonus eiro, informēja "airBaltic".

Pirms obligāciju emisijas notika astoņu dienu tiešsaistes prezentācijas, kuru laikā "airBaltic" vadība tikās ar pasaules institucionālajiem investoriem.

"airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss paziņojumā medijiem pauda, ka ar šo obligāciju emisiju "airBaltic" ir "nostiprinājusi savas pozīcijas Baltijas reģionā, piekļūstot starptautiskajiem parāda kapitāla tirgiem, izmantojot eiroobligāciju piedāvājumus. Obligāciju emisija tiks izmantota, lai refinansētu mūsu iepriekš emitētās 200 miljonu eiro obligācijas".

"Lai vēl vairāk uzlabotu uzņēmuma finansiālo stabilitāti, šis refinansējums ievērojami palielinās mūsu likviditāti, ļaujot mums turpināt investēt flotes paplašināšanā un modernizācijā. Šī diena iezīmē vēsturisku notikumu mūsu lidsabiedrībai," norādīja Gauss.

Viņš arī pauda, ka lidsabiedrība turpina  "virzīties uz potenciālo akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO)".

Paredzams, ka norēķini par obligācijām notiks 2024. gada 14. maijā, un tās ir plānots kotēt "Euronext Dublin" biržā, kas ir viena no pasaulē atzītākajām obligāciju kotēšanas vietām.

Briškens vietnē "X" ierakstīja, ka tās ir labas ziņas Latvijai, "šis ir labs sasniegums uzņēmumam un valstij – starptautiskie privātie investori redz potenciālu mūsu nacionālās aviokompānijas izaugsmē".

"Aviācijas pakalpojumu pienesums Latvijas eksportam 2023.gadā sasniedza 880 miljonus eiro – divreiz vairāk nekā Igaunijai un Lietuvai. Lauvas tiesu no tā nodrošina "airBaltic" darbība, kas vienlaikus veicina Latvijas starptautisko savienojamību.  (..) Aviācijas eksports ir konkrēts virziens, kur Latvijai jāsaglabā un jānostiprina sava līderpozīcija gan Baltijā, gan Eiropā," norādīja ministrs.

KONTEKSTS:

Saeima pagājušajā nedēļā atļāva finanšu ministram iegādāties "airBaltic" ilgtermiņa aizņemšanās papīros līdz 136 miljonu eiro vērtībā. Šāds solis esot bijis nepieciešams, lai stiprinātu investoru pārliecību un mudinātu viņus iegādāties obligācijas. Nepieciešamās likuma izmaiņas, lai valsts varētu pirkt lidsabiedrības vērtspapīrus, pieņēma ļoti ātri – nepilnu divu nedēļu laikā.

Jūlijā beidzas "airBaltic" 200 miljonu eiro obligāciju jeb vienkāršojot – aizdevuma dzēšanas termiņš, un nebija zināms, vai uzņēmums pats spētu to izdarīt. Aprīlī aviokompānijas izpilddirektors Martins Gauss atzina, ka investoru piesaiste aizvien ir sarežģīta.

Parāda atdošana ir priekšnoteikums, lai kompānija varētu kotēties biržā, un līdz ar to arī atdot valstij Covid-19 laikā sniegto atbalstu 340 miljonu eiro apmērā.

Latvijas valstij pieder 97,97% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" – 2,03%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti