Panorāma

Priecīgākai dienai – motoparaplāni virs Rīgas!

Panorāma

99 jubileju svin organiskās ķīmijas grāmatas autore

Pēc "Brexit" iepirkšanās Lielbritānijā izmaksās dārgāk

No nākamā gada iepirkšanās Lielbritānijā izmaksās dārgāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No nākamā gada par paciņu saņemšanu no Lielbritānijas būs jāmaksā nodokļi. Turklāt dārgāk izmaksās ne tikai iepirkšanās britu interneta veikalos, bet arī dāvanu sūtīšana. Līdz ar "Brexit" pārejas perioda beigām par pirkumiem britu interneta veikalos ar vērtību virs 22 eiro būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis, savukārt no 1. jūlija nodoklis būs jāmaksā par pilnīgi visiem pirkumiem.

Atlikuši nedaudz vairāk nekā divi mēneši, līdz beigsies "Brexit"  pārejas periods. Pagaidām nekas neliecina, ka šajā laikā Lielbritānija un Eiropas Savienība spēs panākt kāda veida vienošanos par tuvākām tirdzniecības attiecībām. Līdz ar to Lielbritānija no 1. janvāra būs pielīdzināta jebkurai citai trešajai valstij.

"Diemžēl situācija šobrīd ir tāda, ka mēs gatavojamies sliktākajam scenārijam, kas nozīmē muitas formalitātes pēc pilnas programmas un diemžēl arī attiecībā uz muitas nodokļiem – maksimālās likmes, kādas pieļauj Pasaules Tirdzniecības organizācija," saka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka.

Tas būtiski ietekmēs arī pasta sūtījumus. Ja pirkums interneta veikalā būs dārgāks par 22 eiro, paciņas saņēmējam būs jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis, savukārt ja vērtība lielāka par 150 eiro – arī muitas nodoklis. Citādi noteikumi ir dāvanām. Ja vērtība ir līdz 45 eiro, nodokļi jāmaksā nav, ja virs – jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis.

"Lielbritānijā ir viena no lielākajām [Latvijas] diasporām. Ir arī ļoti attīstīta e-komercijas tirdzniecība. Daudzi iepērkas Lielbritānijā bāzētos interneta veikalos," atzīst "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Viņš stāsta, ka no Lielbritānijas Latvijā ienāk vismaz 600 000 sīkpaku un paku gadā jeb gandrīz divi tūkstoši katru dienu. Tāpēc “Brexit” ietekme uz pasta darbu būs nozīmīga. Lai muitas pārbaudes neieilgtu, viņš aicina pēc iespējas precīzāk aizpildīt sūtījuma veidlapu.

"Gan saturs jeb apraksts par sūtījumu vai preci, ko viņi sūta, gan sūtījuma vērtība. Tās ir divas lietas, kurām muita visvairāk pievērš uzmanību sūtījumos, kas ir ārpus Eiropas Savienības," skaidro Vilcāns.

Līdz ar “Brexit” stāsies spēkā arī citi ierobežojumi, tajā skaitā stingrāki noteikumi akcijas preču pārvešanai. Savukārt gaļu, pienu un to produktus no trešajām valstīm – kas nu būs arī Lielbritānija – ievest nedrīkst.

"Jā, Čedaras sieru vairs pašam nepasūtīt. Bet veikalos tomēr šos produktus var iegādāties, jo komersanti, kas ieved, nokārto visas formalitātes, kas ir nepieciešamas Pārtikas un veterinārajā dienestā un saņem visas atļaujas. Līdz ar to pārbaudītie produkti tiks ievesti. Tikai privātpersonas savos sūtījumos tos nevarēs saņemt," pauž Vilcāns.

Vēl lielākas pārmaiņas pasta sūtījumos notiks nākamā gada vidū, kad stāsies spēkā izmaiņas Eiropas Savienības e-komercijas direktīvā. No 1. jūlija PVN būs jāmaksā par jebkuru pirkumu internetā, neatkarīgi no tā cenas. Tas attieksies ne tikai uz Lielbritāniju, bet arī visām pārējām valstīm ārpus Eiropas Savienības, tajā skaitā Ķīnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti