Panorāma

Ēdinātāji gaida atbalstu no valsts

Panorāma

Armēnija un Azerbaidžāna vienojas par pamieru

Vienojas par atbalsta pasākumiem ekonomikai

Dīkstāves pabalsta griestus plāno līdz 1000 eiro; daļēji segs cietušo uzņēmumu darbinieku algas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 krīzes mazināšanai plānots ieviest dīkstāves pabalstus, kuru griesti būs 1000, kā arī paredzēts subsidēt Covid-19 krīzē cietušo uzņēmumu darbinieku algas līdz 500 eiro, informēja Ekonomikas ministrijā.

ĪSUMĀ:

  • Dīkstāves pabalsti būs 70% no vidējās algas par pēdējiem trim mēnešiem.
  • Maksimālais dīkstāves pabalsta apmērs – 1000 eiro.
  • Cietušajiem uzņēmumiem būs arī atbalsts daļējai algu apmaksai – līdz 500 eiro.
  • Uzņēmumiem būs arī nauda elektrības apmaksai un tamlīdzīgām lietām. 
  • Slimības lapas cilvēkiem ar Covid-19 līdzīgiem simptomiem izsniegs no pirmās dienas.

Pabalsti dīkstāvē esošajiem

Subsīdija par darbiniekiem dīkstāvē plānota 70% apmērā no komersanta trīs mēnešu (augusts, septembris, oktobris) deklarētās vidējās algas. Subsīdiju izmaksās darbiniekam (nodarbinātiem, pašnodarbinātiem un patentmaksas maksātājiem). Subsīdijas minimālais apmērs plānots 330 eiro, bet subsīdijas maksimālais apmērs – 1000 eiro. Par katru apgādājamo darbiniekiem plānots izmaksāt vēl 50 eiro katram.

Vienlaikus iekļauts nosacījums, ka darbiniekiem izmaksājamais atbalsts nedrīkst pārsniegt 80% no bruto algas.

Savukārt atbalsts uzņēmējiem nodarbināto algu subsidēšanai būs 50% apmērā no komersanta trīs mēnešu (augusts, septembris, oktobris) deklarētās vidējās algas. Subsīdijas apmērs būs līdz 500 eiro par darbinieku, kas tiks izmaksāts darbiniekiem.

Lai sniegtu atbalstu komersantiem apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai, uzņēmumiem būs pieejama apgrozāmo līdzekļu subsīdija 30% apmērā no trīs mēnešu (augusts, septembris, oktobris) darba algām, par kurām nomaksāti darba algas nodokļi. Subsīdiju izmaksās uzņēmumam.

Atbalsts būs pieejams uzņēmumiem, kuru darbība ir skarta un ierobežota ar Ministru kabineta lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, un kuriem vērojams apgrozījuma kritums saistībā ar ārkārtējo situāciju par 20% apmērā pret vidējo (augusts, septembris, oktobris). Atbalsta pasākumu termiņš no ārkārtas situācijas pirmās dienas līdz šī gada 31. decembrim.

Paredzēts, ka uzņēmumi valsts atbalstu saņems decembrī.

"Es ceru, ka operatīvi izdosies [atbalsta pasākumus] ieviest, un mērķis ir decembra sākumā līdz 10. datumam izmaksāt par novembri,

lai nebūtu kāds pārrāvums, lai cilvēki būtu droši un sajūta no sabiedrības puses būtu ar sapratni pret šiem ierobežojumiem. Tādēļ bija svarīgi šajās pāris dienās panākt risinājumus. Ceru, ka rīt pieņemsim Ministru kabineta sēdē un tālāk nodosim Saeimai, un tad jau tā stabilitāte un skaidrība cilvēkiem būs garantēta," lēmumu komentēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV"). Ministrs vēl skaidri neatbildēja, vai pabalstu varēs saņemt arī uzņēmumi, kuriem ir nodokļu parāds. 

Slimības lapu atvieglojumi

Vienlaikus Ekonomikas ministrija aktīvi iesaistījusies un sadarbībā ar Labklājības ministriju izstrādāts piedāvājums, kā palīdzēt uzņēmējiem, kuru darbinieki slimo vai darba kolektīvs ir spiests doties karantīnā Covid-19 izraisītās slimības dēļ.

Panākta vienošanās, ka elpceļu saslimšanas gadījumā darbiniekam tiek izsniegta darbnespējas lapa B no pirmās darbnespējas dienas līdz Covid-19 testa rezultāta dienai. Ja tests pozitīvs, tad darbiniekam tiks turpināta B darbnespējas lapa, ja tests negatīvs, testa veikšanas un gaidīšanas dienās tiks izsniegta darbnespējas lapa B (vidēji 3 dienas), kuru tālāk aizstās ar darbnespējas lapu A. 

Tāpat Ekonomikas ministrija šobrīd strādā vēl pie citiem atbalsta instrumentiem, tajā skaitā komercdarbības aizsardzībai, izmaksu samazināšanai, apgrozījuma un nodarbinātības veicināšanai.

Atbalsta instrumentus skatīs otrdien, 10. novembrī, valdības sēdē.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība piektdien, 6. novembrī, ārkārtas sēdē nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti