Dienas ziņas

Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, pieļauj valsts atbalstu

Dienas ziņas

Nelikumīgi izbraukā arī tiešās sējas laukus

"Altum" Zemes fondam septembrī darījumu apjoma rekords

Zemes fondam septembrī rekordliels darījumu apjoms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Attīstības finanšu institūcijas "Altum" pārvaldītais Zemes fonds šā gada septembrī sasniedzis līdz šim lielāko darījumu apjomu viena mēneša laikā, noslēdzot darījumus par kopumā 10 miljoniem eiro. Fonda portfeļa straujo pieaugumu septembrī sekmējuši reversās nomas darījumi, informēja "Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Zemes fonds septembrī noslēdzis darījumus ar vairākām saimniecībām, kopumā iegādājoties 2000 hektāru lauksaimniecības zemes ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām, ieguldot darījumos vairāk nekā 10 miljonus eiro.

Fonda portfeļa kopējais apjoms šā gada septembra beigās sasniedza 63 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 29 miljoni eiro ir reversās nomas darījumi.

Tas nozīmē, ka fonds zemi nopērk, taču lauksaimnieks darbu turpina kā zemes nomnieks, saglabājot tiesības vēlāk zemi atpirkt.

"Mēs šeit neredzam korelāciju tik straujam pieaugumam ar tendencēm šā brīža lauksaimniecības tirgū, bet drīzāk mēs to varam izskaidrot ar konkrēto lauksaimniecības uzņēmumu paveikto iepriekšējos gados, kad tiešām bija zināms negatīvs efekts sausumam vai attiecīgi citā gadā mitrumam. Šogad mēs redzam, ka tas negatīvais efekts naudas plūsmā atsevišķiem uzņēmumiem ir parādījies. Tieši tāpēc arī reversās nomas pakalpojumi šajā rudens sezonā ir tik strauji pieauguši," sacīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Zemes fonda īpašumā ir 19,2 tūkstoši hektāru zemes, kopumā 976 īpašumi. Patlaban vairāk nekā 95% iegādāto īpašumu jau ir iznomāti lauksaimniekiem, tai skaitā jaunajiem, kuriem zeme nepieciešama saimnieciskās darbības attīstīšanai vai uzsākšanai.

"Reversās nomas darījumā iegūtos resursus klienti visbiežāk izmanto, lai iegūtu naudu lauksaimniecības zemes vai tehnikas iegādei, līdzdalības maksājumiem Lauku atbalsta dienesta projektos, apgrozāmajiem līdzekļiem un citiem mērķiem, ja konkrētajā laikā resursi tam kādu iemeslu dēļ nav pieejami bankā. Prognozējam, ka pieprasījums pēc fonda pakalpojumiem saglabāsies augsts, un atkarībā no tirgus intereses augs arī Zemes fonds," sacīja Zemes fonda vadītāja Ina Alksne.

Šogad visaktīvāk par Zemes fonda īpašumu nomu interesējas vidējas un lielas saimniecības, kas pārstāv graudkopības vai jauktās lauksaimniecības nozares.

Latvijas Zemes fonds darbojas kopš 2015. gada jūlija. Tas Latvijā pērk nekustamos īpašumus, kas atbilst noteiktiem kritērijiem. Fonds pērk īpašumus par cenām, kas nepārsniedz vidējās cenas tirgū līdzvērtīgai lauksaimniecības zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

2017. gada nogalē fonds sāka piedāvāt arī reversās nomas pakalpojumu. Privātpersonas, pārdodot fondam lauksaimniecības zemi, uz kuras nav ēkas, vai meža zemes, saskaņā ar likumu tiek atbrīvotas no 20% kapitāla pieauguma nodokļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti