Ingvilda Strautmane

Latvijas Radio "Kultūras Rondo"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Ingvilda Strautmane: Domas topošā muzejā – Ziedoņa Murjāņos
Ingvilda Strautmane: Domas topošā muzejā – Ziedoņa Murjāņos
Dzejnieka Imanta Ziedoņa Murjāņu vasaras mājā var nonākt pa dažādiem ceļiem. Var caur lasīšanu. Caur ''Epifānijām'' un caur "Poēmu par pienu". Var internetā sameklēt "ziedonamuzejs", tad sazvanīties un norunāt tikšanos. Var braukt ar mašīnu un navigatorā ierakstīt Murjāņu adresi. Var braukt ar autobusu un iet kājām. Esot jāiet kādas 15 minūtes. Pa to laiku var atstāt aiz muguras pilsētas domas. Visādi var... Visādi var nonākt muzejā, kurš tikai vēl top. Mēs atbraucam ar Latvijas Radio mašīnu.
Ingvilda Strautmane: Okeāna fons latviešu sarunām
Ingvilda Strautmane: Okeāna fons latviešu sarunām

Okeāna viļņu skaņa fonā – tā ir neatņemama Sīrančas sarunu sastāvdaļa. Tas sākās sen. Pirms vairāk nekā 40 gadiem, kad vairāki Amerikas latvieši satikās Sīrančā – vietā, kura atrodas apmēram divu stundu braucienā uz ziemeļiem no Sanfrancisko.

Ingvilda Strautmane: Šekspīrs. Verdi. Meikšāns. Makbets
Ingvilda Strautmane: Šekspīrs. Verdi. Meikšāns. Makbets

Operas „Makbets” iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā es īpaši gaidīju režisora Viestura Meikšāna dēļ. Gaidīju un ne tikai nevīlos, bet baudīju un priecājos. Par veiksmi, kurā saslēgušies visi operas elementi, nekā lieka vai traucējoša. Pārliecinoši no sākuma līdz beigām. No „Radību kora” zemzemē līdz jaunajam troņmantniekam beigās.

Ingvilda Strautmane: Naivums kā ierocis
Ingvilda Strautmane: Naivums kā ierocis

Naivums uz skatuves ir lietots kā ierocis, kurš atbruņo skatītāju. Tas skatītājs jau tāpat nāk no kādas pilsētiņas (varbūt Liepājas) vējainajām ielām, nāk no savām ikdienas gaitām, no brokastīm un steidzīgām sarunām ar bērniem pirms skolas; no darba nepatikšanām un no mirkļiem, kuri apstādina. Nevaru atcerēties nevienu citu tik emocionālu režisores Gaļinas Poliščukas iestudējumu.

Ingvilda Strautmane: Piedzīvot ar lasīšanu
Ingvilda Strautmane: Piedzīvot ar lasīšanu

Zandere smejas. Televīzija filmē Zanderi. Nora Ikstena raud. Žolude ir ļoti nopietna. Baiba sāk runāt par audiogrāmatām. Vēsturnieks stāsta. Kafija dziest. Gundars Āboliņš joprojām lasa. Tik dažādas emocijas no viena procesa – no lasīšanas.

Ingvilda Strautmane: Kad smaržo sēnes
Ingvilda Strautmane: Kad smaržo sēnes

Es neesmu decembrī atradusi gailenes, esmu tikai par tām lasījusi sociālajos tīklos. Es tomēr esmu dzirdējusi paroles pirmo daļu: Smaržo sēnes. Tas ir Gunāra Priedes 1967.gada lugas nosaukums. Valmieras teātrī to 2015. gadā iestudējis režisors Mārtiņš Eihe. Lugas teksts papildināts ar protokolu tekstiem par lugas apspriešanu un aizliegšanu, par amatu zaudēšanu tiem, kuri mēģināja iestudēt vai atbildēja par repertuāru.

Ingvilda Strautmane: Atvērtā sestdiena muzejā
Ingvilda Strautmane: Atvērtā sestdiena muzejā

Tu ieej muzejā, kuram baltas un tukšas sienas. Tu ieej muzejā, kur tikai vietām ar celtniecības līmlentu iezīmēta vieta, kur nākotnē būs Džemmas Skulmes vai kāda cita mākslinieka darbi. Tu uzkāp bēniņos. Tu nokāp zemzemē, kur divi stāvi zem zemes, arī jaunā izstāžu zāle. Un tu vari tikai iedomāties, kāds Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) būs tad, kad būs iekārtota ekspozīcija. Tu vari tikai izfantazēt muzeju atvērto durvju dienās vēl līdz 16.decembrim. Tad sāksies lielie muzejnieku darbi ekspozīcijas iekārtošanā.

Ingvilda Strautmane: Vientuļa cilvēka portrets
Ingvilda Strautmane: Vientuļa cilvēka portrets

Vientuļš cilvēks. Katrs no viņiem – vientuļš. Katrs mēģina pielāgoties savam rāmim. Kā nu prazdams. Sterila skatuve. Gleznu galerija fonā portretu galerijai. Melnbalti tērpi. Vairāk melni. Kāds izgaismojas, kļūst krāsains. Kādi aizkari aizvelkas. Kaut ko atklāj. Kaut ko apklāj. Galdauts – galdu. Gultas pārklājs – gultu. Dūmi kūp no cigaretēm. Vēlāk dūmi aizklāj visu laukumu. Vientuļš cilvēks dūmos. Izrāde „Portreti. Vilki un avis” Liepājas teātrī.

Ingvilda Strautmane: «Ausmas» varā
Ingvilda Strautmane: «Ausmas» varā

Vispirms dažas svarīgas ziņas Lailas Pakalniņas filmas „Ausma” sakarā. Tā jaunākā ir tā, ka Tallinas kinofestivālā „Melnās naktis” filmai piešķirta balva par labāko operatora darbu. Otra ziņa - filmu „Ausma” pašlaik demonstrē gan Rīgā, gan citur Latvijā. Tālāk par to, kā es kļūdījos, filmu skatoties, un ko es domāju pēc tam. Subjektīvā ziņa - filma ir absurda šausmu filma par domāšanas trūkumu.

Ingvilda Strautmane: Balvu lamatas jeb pārdomas rītā pēc «Spēlmaņu nakts»
Ingvilda Strautmane: Balvu lamatas jeb pārdomas rītā pēc «Spēlmaņu nakts»

Aiz katra laureāta ir emocijas. Un aiz katra laureāta stāv lamatas, kurās var iekrist nemanot - var sakāpt galvā, var zaudēt realitātes sajūtu un vēlmi grūti strādāt. Bažas par jaunajiem, kuri saņem lielās balvas. Tas nav nekas neparasts un jauns. Tikai jaunie katrreiz ir citi. Tāpēc bažām katrreiz cita tonalitāte.

Ingvilda Strautmane: Spēlmaņu mūži un balsis
Ingvilda Strautmane: Spēlmaņu mūži un balsis

Tuvojas Eduarda Smiļģa dzimšanas diena – 23. novembris. Pagaidām Rīgā ir mitrs un silts, bet bija kāds gads, kad vajadzēja braukt cauri sniegputeņiem, lai nokļūtu „Spēlmaņu naktī”. Smiļģa dzimšanas dienā tradicionāli tiek izdalītas balvas teātra mākslā - simboliskas skatuves naglas.

Ingvilda Strautmane: Rīga-Liepāja-Rīga jeb Kas ir Liepājā, bet nav Rīgā?
Ingvilda Strautmane: Rīga-Liepāja-Rīga jeb Kas ir Liepājā, bet nav Rīgā?

Ceļš no Rīgas uz Liepāju šoreiz ir mazliet dīvains, jo apkārt vēl diezgan zaļš, ganās govis un aitas. Tāds dīvains ir 2015. gada novembris. Tas ir novembris, kad Rīgai joprojām nav savas akustiskās koncertzāles. Toties notiek Liepājas jaunās koncertzāles atklāšana. „Lielais dzintars” ir gatavs mirdzēt, zaigot, spoguļoties, spēlēties, bet pats galvenais – skanēt. Skaisti, plaši, lielās zāles otrajā balkonā pat vārda tiešā nozīmē - reibinoši.

Ingvilda Strautmane: Gads vienā stundā jeb lēģera «blogs»
Ingvilda Strautmane: Gads vienā stundā jeb lēģera «blogs»

Tas varēja notikt tāpēc, ka viņš nesmēķēja. Viņš papirosus attina, tabaku iemainīja pret nepieciešamām lietām vai maizi. Papirosu papīrīšus viņš aprakstīja un slēpa. Tā līdz mums nonākusi Artūra Stradiņa Vjatkas labošanas darbu nometnes dienasgrāmata no 1942.gada 1. janvāra līdz 31.decembrim.Tagad šos īsos teikumus par dzīvi lasa aktieris un režisors Boriss Pavlovičs izrādē "Vjatlags" Rīgā, Talsu ielas zālē. Vienā stundā izlasāms viens gads.

Ingvilda Strautmane: Frankfurtes grāmatzīmes
Ingvilda Strautmane: Frankfurtes grāmatzīmes

Frankfurte. Jūs jautāsiet, vai es te redzu ko īpašu uz ielām bēgļu krīzes sakarā. Nē. Viss izskatās apmēram tāpat, kā pagājušajā gadā ap šo laiku, kad Frankfurtē sabrauc grāmatizdevēji, autori, tulkotāji, grāmattirgotāji no visas pasaules, lai piedalītos pasaules lielākajā grāmatu gadatirgū.
 

Ingvilda Strautmane: Domu alpīnisti
Ingvilda Strautmane: Domu alpīnisti

Es neesmu alpīniste, bet man ir vilkme tikt līdzi lielām domām. Pēdējās nedēļas liek atkal un atkal salāgoties ar lielo domu domātājiem. Ar Mihailu Bulgakovu, kura „Meistars un Margarita” piedzīvoja pirmizrādi latviešu teātrī; ar Ojāru Vācieti, kurš to konģeniāli iztulkojis; ar Imantu Ziedoni, kura domas par Raini no jauna lasāmas grāmatā „Mūžības temperaments. Studijas par Raini.”; ar pašu Raini, kuram veltīta konference pašlaik notiek Rīgā. Konference ar daudznozīmīgu nosaukumu „Un rīts būs jāpieņem, lai kāds tas nāks”. Un Josifu Brodski, kura dzeju gaidām Rīgā, bet viņu negaidīti konferencē citē Vita Matīsa.

Ingvilda Strautmane: «Makondo», kas neiziet no prāta
Ingvilda Strautmane: «Makondo», kas neiziet no prāta

Jums droši vien šķiet pazīstams vārds „Makondo”. Gabriela Garsijas Markesa un viņa „Simts vientulības gadu” sakarā. Nekad neeksistējusi vieta. Par „Makondo” bēgļu nometni Vīnes nomalē savulaik esot nodēvējis kāds nepazīstams meksikāņu rakstnieks, tagad vairs neviens nezinot, kā šo vietu sauc īstenībā, bet ārēji tā maz atbilstot Markesa romantiskajam aprakstam. 

Ingvilda Strautmane: Lasīšanas piezīmes
Ingvilda Strautmane: Lasīšanas piezīmes

Šī nedēļa pagāja vienā lasīšanā - radio studijā aktieris Gundars Āboliņš kā vienmēr hipertalantīgi lasīja desmit grāmatas, kuras skanēs „Radio mazajā lasītavā”; dzejnieki lasīja savus dzejoļus, trenējoties Dzejas dienām un „Dzejkoncertam”; Jaunā Rīgas teātra izrādē „Soņa” Jevgēnijs Isajevs lasīja Tatjanas Tolstajas stāstu „Soņa”, bet es pati – to visu klausījos un no klausīšanās brīvajos brīžos lēni un klusiņām lasīju Alises Manro stāstus „Dārgā dzīve”.

Ingvilda Strautmane: Drakonu lasījumi
Ingvilda Strautmane: Drakonu lasījumi

„Patiesībā prezidents bija ļoti apmierināts, ka mūsu valsts šādi paglābusies no visādiem šaubīgiem darījumiem. Un turklāt prezidentam tagad nevajadzēja melot. Melot prezidentam it nemaz nepatika. Pat zinot, ka tad, ja ir īstas nepatikšanas, piespiedu meli ir atļauti. Protams, tikai ārkārtas gadījumos, ja nav nekādas citas izejas. Piemēram, ja jāglābj sava valsts no kara.” – tās ir rindas no igauņu rakstnieces Aino Pervikas grāmatas „Prezidents”.

Ingvilda Strautmane: Doma laukuma domas
Ingvilda Strautmane: Doma laukuma domas

Es nācu uz darbu pa Jaunielu. Doma laukumā pašlaik fotoizstāde par folkloras festivāla "Baltica" vēsturi, un pašā priekšā fotogrāfija no 1988.gada svētkiem - pilns Doma laukums ar cilvēkiem, Radio nams, operatori un fotogrāfi uz Radio nama balkoniņa. It kā tipisks skats lielos tautas saietos. Un tautai izšķirīgos brīžos. Namam, kas savulaik celts kā banka, laiki un cilvēki iedevuši jaunu un ļoti būtisku jēgu, ja gribat - arī pievienotās vērtības viedokli.

Ingvilda Strautmane: «Dievs taču nav nacists?! Dievs nav nacists!!!»
Ingvilda Strautmane: «Dievs taču nav nacists?! Dievs nav nacists!!!»

Tik galēji sakāpināta ir Mācekļa šaubu smaile Mariusa fon Maienburga lugā „Māceklis” režisora Viestura Meikšāna versijā, mūsdienu cilvēka fobijas izspēlējot ar trim JRT aktieriem – Vili Daudziņu, Elitu Kļaviņu un Gati Gāgu. Katrs no viņiem ir vienlaikus šaubas, apliecinājums, sludinātājs, māceklis, skolotājs un tā tālāk. Un nevienam nav taisnība. 

Ingvilda Strautmane: Cīrihē viņai patika
Ingvilda Strautmane: Cīrihē viņai patika

„Dārgais draugs! Rakstu jums no Cīrihes, kur atkal atvadājos, tādēļ, ka Kastaņjolā vairs nevarēju izturēt un meklēju atkal tikt pie veselības un darba…”, tā 1912. gada jūlijā Aspazija raksta vēstulē izdevējam un literātam Ernestam Birzniekam-Upītim, piekodinot par šo korespondenci Rainim, kurš palicis Kastaņjolā, neteikt ne vārda.

Ingvilda Strautmane: Privātais autobuss
Ingvilda Strautmane: Privātais autobuss

Sākumā viss bija mierīgi. Autobuss brauca. Nogurusī daudzbērnu māte (bez bērnu klātbūtnes) kārtīgi izvandījās pa saviem daudzajiem maisiņiem un pabrokastoja. Šoferis uzdeva dažādus uzvedinošus jautājumus par to, vai gadījumā pēc tik pamatīgas ēšanas autobusā nepaliks netīrumi.

Ingvilda Strautmane: Valentīna. Leipciga. Atlantīda
Ingvilda Strautmane: Valentīna. Leipciga. Atlantīda

Berlīnē viņa sameklē savu bērnības adresi – Meinekestrasse 9. Viņa ieiet savā bērnības mājā. Tagad tur ir viesnīca „Hotel Residenz Berlin”. Un seko neiedomājams pārsteigums – viņa ierauga ozolkoka bufeti, kas kādreiz stāvēja ēdamistabā, bet tagad - viesnīcas reģistratūrā. 

Ingvilda Strautmane: Pavasara tikšanās pie grāmatām; Viļņa - Ķīpsala - Leipciga
Ingvilda Strautmane: Pavasara tikšanās pie grāmatām; Viļņa - Ķīpsala - Leipciga

Lielos pasākumos, kur pulcējas daudz ieinteresētu ļaužu, mediji parasti iekārto arī savu telpu – mobilo studiju, stendu vai diskusiju vietu. Pasaulē tā ir pierasta prakse, ka, piemēram, Frankfurtes grāmatu gadatirgus hallēs ir īpaši ARD, ZDF un citu mediju stūrīši un pat reprezentabli stūri, kur notiek tikšanās, sarunas un tiešraides. Tas vēstījums šādām mediju mobilajām aktivitātēm ir ļoti vienkāršs: „Mēs esam šeit, turpat, kur mūsu klausītāji un skatītāji.”

Ingvilda Strautmane: «Raiņa sapņi» neatlaiž ikdienībā
Ingvilda Strautmane: «Raiņa sapņi» neatlaiž ikdienībā

Ja Imants Ziedonis toreiz, Atmodas gados, nebūtu Roaldam Dobrovenskim apjautājies: "Kā iet ar "Tavu Raini"?" un nebūtu devis drosmi, ka vajag turpināt, varbūt mums tagad nebūtu romāna "Rainis un viņa brāļi. Dzejnieka septiņas dzīves". Romānu viņš sāka rakstīt 1987.gadā. Grāmata iznāca 1999.gadā.

Ingvilda Strautmane: Otrdiena pēc Krodera pirmdienas
Ingvilda Strautmane: Otrdiena pēc Krodera pirmdienas

Valmieras Drāmas teātris prot atcerēties un būt kopā ar savējiem. Tā tas ir ar režisoru Oļģertu Kroderu. Viņš dzīvoja teātrī, strādāja, ēda "Rātes vārtos", modās, kad modās, un bija teātrī.

Ingvilda Strautmane: Deviņdesmitgadnieks, kurš negribēja izkāpt pa logu
Ingvilda Strautmane: Deviņdesmitgadnieks, kurš negribēja izkāpt pa logu

Šis Deviņdesmitgadnieks uzdod ļoti daudz jautājumu. Ja viņam neatbild, tad viņš mēdz pārjautāt, kamēr saņem konkrētu atbildi. Tas reizēm var būt ļoti kaitinoši. Šis Deviņdesmitgadnieks ir Latvijas Radio, kura dzimšanas diena ir 1925. gada 1.novembris. Viņš negrib „izkāpt pa logu”, atbildes nesaņēmis. Viņš nedumpojas, viņš jautā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd