Ilze Nagla

Latvijas Televīzijas korespondente Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eiropas Komisijas prezidente: Sievietes ir Covid-19 cīņas varones
Eiropas Komisijas prezidente: Sievietes ir Covid-19 cīņas varones
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien, svinot Starptautisko sieviešu dienu, atzina, ka pēdējos 100 gados sieviešu tiesību jomā ir sasniegts daudz, bet vēl ir daudz darāmā. Viņa norāda, ka arī Covid-19 pandēmija bieži vien smagāk ir skārusi sievietes, jo daudzas ir zaudējušas darbu vai cietušas no vardarbības ģimenē mājsēdes laikā.
«Brexit» un šķēršļi tirdzniecībai saasina situāciju Ziemeļīrijā
«Brexit» un šķēršļi tirdzniecībai saasina situāciju Ziemeļīrijā
Lai gan daudziem britiem šķita, ka pēc “Brexit” visas problēmas būs atrisinātas, tomēr Eiropas Savienības un Lielbritānijas attiecībās iestājusies jauna krīze. Brisele brīdinājusi Lielbritāniju, ka tā pārkāpj savas starptautiskās saistības, veicot vienpusējus pasākumus, lai atvieglotu “Brexit” ietekmi uz Ziemeļīrijas uzņēmumiem.
Eiropā plašumā vēršas valstu cīņa par vakcīnām pret Covid-19
Eiropā plašumā vēršas valstu cīņa par vakcīnām pret Covid-19
Iepriekšējās sešās nedēļās Covid-19 gadījumu skaits Eiropā samazinājies. Taču tagad šo tendenci izjaucis infekcijas pieaugums galvenokārt Centrāleiropā un Austrumeiropā, norāda Pasaules Veselības organizācija. Tā arī aicina Eiropu paplašināt vakcīnu piedāvājumu un piekļuvi tām. Bet ar to nesokas viegli. Austrija un Dānija devās meklēt palīdzību uz Izraēlu, kas jau sapotējusi 53% savu iedzīvotāju.
Valdis Dombrovskis: Vienreizējs pabalsts bērniem un pensionāriem ir atbalstāms
(papildināts)
Valdis Dombrovskis: Vienreizējs pabalsts bērniem un pensionāriem ir atbalstāms (papildināts)
Eiropas Savienības dalībvalstis varēs turpināt aktīvi stimulēt ekonomiku arī nākamgad, trešdien paziņoja Eiropas Komisija. Par taupību un budžeta deficīta lielumu būs jādomā ne ātrāk kā no aiznākamā gada, jo pašreizējās ekonomikas prognozes liecina, ka Eiropas valstu ekonomika pirmskrīzes līmeni varētu sasniegt ne ātrāk kā nākamā gada vidū.
Kur ir ES Covid-19 vakcinācijas programmas «šaurās» vietas?
Kur ir ES Covid-19 vakcinācijas programmas «šaurās» vietas?
Dati liecina, ka 20 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs inficēšanās līmenis ir stabils vai samazinās, taču bažas rada jauno vīrusa variantu izplatība, kas atsevišķos reģionos ļoti strauji pasliktinājusi situāciju. Tāpēc ātra vakcinācija pret Covid-19 kļūst arvien svarīgāka.  Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) datiem dalībvalstīm piegādāti vairāk nekā 50 miljoni vakcīnu devu, bet izlietoti no tiem šobrīd ir 29 miljoni. Kur ir vakcinācijas programmas “šaurās” vietas?
Eiropas Savienība gatavojas pandēmijas trešajam vilnim
Eiropas Savienība gatavojas pandēmijas trešajam vilnim
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien videokonferencē sprieda par iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumiem un vakcinācijas tempa paātrināšanu, kā arī iespējamo vakcinācijas sertifikātu ieviešanu, kas to īpašniekiem varētu nodrošināt brīvāku ceļošanu.
ES ārlietu ministri vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju
ES ārlietu ministri vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju
Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien Briselē vienojās, ka nepieciešams noteikt papildu sankcijas pret Krieviju. Šis solis tiek vērtēts kā atbildes reakcija uz Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzīšanu.
NATO atliek lēmumu par spēku izvešanu no Afganistānas
NATO atliek lēmumu par spēku izvešanu no Afganistānas
Gandrīz 20 gadus NATO karavīri bijuši misijā Afganistānā, un ceturtdien, 18. februārī, dalībvalstu aizsardzības ministriem vajadzēja lemt, vai līdz 1. maijam izvest visus NATO karavīrus no Afganistānas vai tomēr palikt tur ilgāk. Lēmums atlikts, cerot, ka vēl izdodies panākt progresu miera sarunās ar “Taleban”.   
ES sola uzstājīgāk aizstāvēt bloka tirdzniecības intereses
ES sola uzstājīgāk aizstāvēt bloka tirdzniecības intereses
Eiropas Savienība (ES) sola uzstājīgāk starptautiskā līmenī aizstāvēt bloka uzņēmumu intereses. Šāds mērķis tiek pausts jaunajā starptautiskās tirdzniecības pārskatā. Jau iepriekš bieži ir runāts par to, ka citu reģionu investori ļaunprātīgi izmanto Eiropas tirgus atvērtību. Tomēr vienlaikus mūsu kontinentam ir svarīgi arī saglabāt pievilcību biznesam.
Grieķija, Kipra un Izraēla atļaus pret Covid-19 vakcinētajiem ceļot bez ierobežojumiem
Grieķija, Kipra un Izraēla atļaus pret Covid-19 vakcinētajiem ceļot bez ierobežojumiem
Grieķija un Kipra vienojušās ar Izraēlu, ka ļaus to pilsoņiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, ceļot starp šīm valstīm bez karantīnas ievērošanas un bez testu veikšanas. Tas būs atbalsts visu trīs valstu tūrisma industrijām. Neviena cita Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pagaidām Grieķijas un Kipras piemēram nav sekojusi, lai gan diskusija par vakcinācijas sertifikātu izmantošanu ceļošanas atvieglošanai ir sākta.
ES naudu ekonomikas atjaunošanai sola vasarā
ES naudu ekonomikas atjaunošanai sola vasarā
Eiropas ekonomikas atjaunošanas fonds beidzot ir izveidots. Tā ietvaros dalībvalstīm būs pieejami 312,5 miljardi eiro bezmaksas dotācijās un 360 miljardi eiro aizdevumos. Šī Eiropas Savienības (ES) līderu vienošanās kopīgi aizņemties naudu, lai palielinātu izdevumus, kas nepieciešami pandēmijas radīto ekonomisko rētu sadziedēšanai, ir bezprecedenta gadījums, taču, kamēr dalībvalstis strādā pie saviem naudas apgūšanas plāniem, pašas naudas vēl nemaz nav.
Eiropas Parlaments pieprasa apturēt Astravjecas AES ekspluatāciju
Eiropas Parlaments pieprasa apturēt Astravjecas AES ekspluatāciju
Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien pieņēma rezolūciju, pieprasot drošības apsvērumu dēļ apturēt Astravjecas atomelektrostacijas (AES) iedarbināšanu Baltkrievijā. Pret baltkrievu AES projektu visvairāk iebilst Baltijas valstis, kas netic Minskas apgalvojumiem par atomstacijas drošību.
EK prezidente atzīst kļūdas ES vakcinācijas stratēģijā
EK prezidente atzīst kļūdas ES vakcinācijas stratēģijā
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien atzinusi, ka Eiropas Savienības (ES) vakcinācijas stratēģijā pieļautas kļūdas. Uzrunā Eiropas Parlamentā viņa sacīja, ka ES pārāk ilgi kavējās ar vakcīnu apstiprināšanu.
Eiroparlamentāriešu grupa prasa Borela atkāpšanos pēc vizītes Maskavā
(papildināts)
Eiroparlamentāriešu grupa prasa Borela atkāpšanos pēc vizītes Maskavā (papildināts)
Vairāk nekā 80 eiroparlamentārieši pieprasījuši Eiropas Savienības (ES) augstākā diplomāta Žuzepa Borela atkāpšanos pēc viņa neveiksmīgās vizītes Maskavā. Otrdien viņam Eiropas Parlamentā nācās taisnoties par piekāpīgo attieksmi pret Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un nespēju aizstāvēt ES politisko līniju.
ES plāns cīņā ar vēzi paredz arī mazināt atšķirības diagnostikā
ES plāns cīņā ar vēzi paredz arī mazināt atšķirības diagnostikā
Šodien – Pasaules vēža diena. Kaut arī pagājušajā gadā mirušo skaits no Covid-19 ir satraucošs, tomēr mirušo skaits no vēža Eiropā joprojām ir divas reizes lielāks. Eiropā no vēža gadā mirst 1,3 miljoni cilvēku un tiek konstatēti trīsarpus miljoni jaunu onkoloģisko slimnieku. Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar plānu cīņai pret vēzi, solot dažādās programmās ieguldīt 4 miljardus eiro.
«AstraZeneca» plāno līdz martam piegādāt ES vairāk vakcīnu pret Covid-19 – pusi no līgumā solītā
(pa...
«AstraZeneca» plāno līdz martam piegādāt ES vairāk vakcīnu pret Covid-19 – pusi no līgumā solītā (papildināts)
Kompānija "AstraZeneca" plāno par 30% palielināt vakcīnu piegādi Eiropas Savienības (ES) valstīm šā gada pirmajā ceturksnī. Tā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Tomēr tas joprojām ne tuvu nesasniedz līgumā solītos piegāžu apmērus. Kā zināms, "AstraZeneca" vakcīna pret Covid-19 piektdien tika apstiprināta lietošanai ES.
Eiropas Zāļu aģentūra un EK apstiprina «AstraZeneca» vakcīnu pret Covid-19
(papildināts)
Eiropas Zāļu aģentūra un EK apstiprina «AstraZeneca» vakcīnu pret Covid-19 (papildināts)
Eiropas Zāļu aģentūra piektdien, 29. janvārī, apstiprināja Oksfordas Universitātes un farmācijas kompānijas “AstraZeneca” izstrādāto vakcīnu pret Covid-19. Savukārt Eiropas Komisija (EK) devusi "zaļo gaismu" šīs vakcīnas izmantošanai. Šī ir jau trešā vakcīna, kas saņēmusi atļauju, bet bažas rada tās pieejamība. Farmācijas kompānija paziņojusi, ka varēs piegādāt tikai ceturto daļu no devām, kas bija ieplānotas februārī un martā.
Vakcīnu nacionālisms pasaules ekonomikai var radīt 9 triljonu dolāru zaudējumus
(papildināts)
Vakcīnu nacionālisms pasaules ekonomikai var radīt 9 triljonu dolāru zaudējumus (papildināts)
Nevienlīdzīga vakcīnu sadale starp pasaules valstīm var radīt aptuveni 9 triljonu dolāru lielus zaudējumus. Šādu brīdinājumu izteikusi Starptautiskā Rūpniecības palāta. Tās ziņojumā norādīts, ka lielāko šo zaudējumu slogu uz saviem pleciem izjutīs tieši pasaules attīstītākās valstis, tāpēc tām vajadzētu vairāk ieguldīt gan vakcīnu ražošanā, gan to izdalīšanā.  
Latvija nosoda vēršanos pret protesta dalībniekiem Krievijā; situāciju apspriež ES
(papildināts)
Latvija nosoda vēršanos pret protesta dalībniekiem Krievijā; situāciju apspriež ES (papildināts)
Latvija stingri nosoda Krievijas tiesībsargājošo iestāžu vēršanos pret aizvadītājā sestdienā notikušo protesta akciju dalībniekiem, kuri demokrātiskā ceļā īstenoja savas tiesības uz pulcēšanās un izteiksmes brīvību. Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija apcietināšanu un sestdien visā Krievijā notikušos protestus pirmdien apsprieda arī Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri, bet lēmums vēl netika pieņemts.
Krievijā aizturēti vairāki desmiti Navaļnija sabiedroto
Krievijā aizturēti vairāki desmiti Navaļnija sabiedroto
Krievijā aizturēti vairāki desmiti apcietinātā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki un sabiedrotie. Aizturēšanu vilnis pirms sestdien paredzētajām protesta akcijām visā Krievijā. Tikmēr Navaļnijs no cietuma publicējis jaunu vēstījumu. 
Eiropā politiķi priecājas par Baidena kļūšanu par ASV prezidentu
Eiropā politiķi priecājas par Baidena kļūšanu par ASV prezidentu
Donalda Trampa prezidentūra ir ietekmējusi transatlantiskās attiecības – Eiropā valda dziļa skepse par to, vai jaunajam ASV prezidentam Džo Baidenam izdosies apturēt ASV lejupslīdi uz globālās skatuves. Tikmēr Eiropas Parlamenta deputāti atzinīgi vērtē Baidena stāšanos ASV prezidenta amatā un cer tagad stiprināt attiecības savstarpējās attiecības.
Navaļniju apcietina uz mēnesi; izskan aicinājumi uz jaunām sankcijām pret Krieviju
Navaļniju apcietina uz mēnesi; izskan aicinājumi uz jaunām sankcijām pret Krieviju
Gan Eiropas Savienības (ES) valstis, gan ASV nosodījušas Krievijas varasiestāžu vēršanos pret opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju. Stundās pēc Navaļnija aizturēšanas izskanēja daudz prasību viņu nekavējoties atbrīvot. Tagad pēc Maskavas tiesas lēmuma Navaļniju paturēt apcietinājumā paredzams, ka pastiprināsies aicinājumi uz jaunām sankcijām pret Krieviju.  
Eiropa sper riskantu soli pretī Ķīnai
Eiropa sper riskantu soli pretī Ķīnai
Ķīnas ekonomika ir 18 procenti no visas pasaules ekonomikas un tā ir lielākais tirdzniecības partneris 64 pasaules valstīm, šajā ziņā krietni priekšā Amerikas Savienotajām Valstīm. Eiropas Savienība pagājušā gada izskaņā panāca vienošanos ar Ķīnu par investīciju aizsardzības līgumu, sasaistot to ar prasībām par cilvēktiesību un vides aizsardzības standartu ievērošanu Ķīnā. Taču vai Ķīna šos solījumus pildīs?
Eiropā internetā piedāvā viltotas vakcīnas un neīstas rezervācijas
Eiropā internetā piedāvā viltotas vakcīnas un neīstas rezervācijas
Lai gan lielākajā daļā valstu vispirms tiek vakcinēti mediķi un vecāka gada gājuma cilvēki, tomēr pie paraugdemonstrējumiem ar vakcinēšanos tiek arī pa kādam valsts līderim. Tā tikko vakcīnu saņēmis Rumānijas prezidents un Turcijas prezidents. Vakcinācija Eiropā un pasaulē uzņem apgriezienus, un internetā jau sāk piedāvāt viltotas vakcīnas un neīstas rezervācijas.
Vakcīnu nacionālisms – bagātākās ES valstis cenšas iepirkt papildu potes pret Covid-19
Vakcīnu nacionālisms – bagātākās ES valstis cenšas iepirkt papildu potes pret Covid-19
Plaša iedzīvotāju vakcinēšana nozīmē iespēju atgriezties pie normālas ekonomiskās aktivitātes. Tāpēc nav brīnums, ka par spīti Eiropas Komisijas runām par solidaritāti un centieniem organizēt vakcīnu iepirkumu visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm centralizēti, bagātākās mēģina iepirkt saviem iedzīvotājiem papildu vakcīnas uz savu roku.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd