Ilze Nagla

Ilze Nagla

Latvijas Televīzijas korespondente Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Slēgtas robežas un kūrorti. Eiropa ierobežo «Covid-19» izplatību
Slēgtas robežas un kūrorti. Eiropa ierobežo «Covid-19» izplatību
Koronavīrusa izplatība ir izmainījusi ikdienas dzīvi pilnīgi visās Eiropas valstīs. Taču pasākumu kopums, kas katrā valstī ieviests, lai palēninātu pandēmijas izplatīšanos, ievērojami atšķiras. Gan Igaunijā, gan Lietuvā slēgtas skolas un publiskie pasākumi atcelti.
Eiropas Komisija sola atbalstu «Covid-19» radītās krīzes skartajiem uzņēmumiem
(papildināts)
Eiropas Komisija sola atbalstu «Covid-19» radītās krīzes skartajiem uzņēmumiem (papildināts)
Atbalstu dalībvalstīm un koronavīrusa "Covid-19" radītās krīzes skartajiem Eiropas uzņēmumiem sola arī Eiropas Komisija (EK). Šīs dienas paziņojumā tās vadība norāda, ka primārais valdību uzdevums šobrīd ir garantēt sabiedrības veselību. Tādēļ papildu izdevumi, kas būs saistīti ar veselības aprūpi vai sociālo atbalstu, netiks uzskatīti par finanšu noteikumu pārkāpumu. Tāpat ir būtiski atbalstīt uzņēmumus, lai nepieļautu to bankrotu.
ES novirzīs 140 miljonus eiro «Covid-19» vakcīnas meklējumiem
ES novirzīs 140 miljonus eiro «Covid-19» vakcīnas meklējumiem
Veselības aprūpe nav Eiropas Savienības (ES) līmenī pārvaldīts jautājums, bet gan dalībvalstu pārziņā. Taču šonedēļ telekonferencē sazinājās visi dalībvalstu vadītāji, lai vienotos par koordinētu rīcību, kā samazināt vīrusa izplatību un ekonomikas kritumu.
Klimata aktīviste Briselē: Par nākotni ir jācīnās
Klimata aktīviste Briselē: Par nākotni ir jācīnās
Beļģijas galvaspilsētā Briselē piektdien jaunieši devās plašā demonstrācijā, lai pārliecinātu politiķus, ka klimata pārmaiņas ir ne mazāk svarīga problēma kā koronavīruss. Un tās ir jārisina nekavējoties. Klimata pārmaiņas ne tikai ir jāsauc par krīzi, bet arī atbilstoši jārīkojas. 
EK publiskotais Klimata likums izpelnās Grētas Tūnbergas kritiku
(papildināts)
EK publiskotais Klimata likums izpelnās Grētas Tūnbergas kritiku (papildināts)
Eiropas Komisija (EK) trešdien, 4. martā, ir nākusi klajā ar Klimata likumu. Tā ir daļa no Eiropas Savienības (ES) plāna cīņai ar klimata pārmaiņām. Likuma mērķis ir panākt, ka Eiropas valstis juridiski apņemas panākt klimatneitralitāti līdz 2050. gadam. Tomēr klimata aktīviste Grēta Tūnberga no Zviedrijas, kura tikās ar Briseles politiķiem, asi kritizēja jauno priekšlikumu kā klaji nepietiekamu.
Dombrovskis: Latvijai nav jāatsakās no kūdras ieguves, bet nozare jāmodernizē
Dombrovskis: Latvijai nav jāatsakās no kūdras ieguves, bet nozare jāmodernizē
Reizi gadā Eiropas Komisija (EK) izvērtē, kā dalībvalstīm veicies ar rekomendāciju ieviešanu sociālekonomiskajā jomā. Šogad valstu ziņojumos pirmo reizi tika vērtēti arī klimata pārmaiņu izaicinājumi. Latvija ir jau starp zaļākajām Eiropas Savienības (ES) ekonomikām, vērtējot pēc emisijām uz vienu iedzīvotāju vai no enerģijas ražošanas viedokļa. Taču EK uzsver – vairāk uzmanības jāpievērš energoefektivitātes paaugstināšanai.
Britu analītiķis Edvards Lūkass: Baltijā ir tik droši kā nekad
Britu analītiķis Edvards Lūkass: Baltijā ir tik droši kā nekad
"Par Ķīnu patiešām ir bažu vairāk nekā par Krieviju, un Latvija šobrīd ir drošākā situācijā nekā jebkad savā vēsturē," tā saka ievērojamais britu drošības politikas pārzinātājs un arī Latvijā labi zināmais politologs Edvards Lūkass. 
EK ziņojums: Latvijai jāuzlabo mājokļu pieejamība un jāmazina ienākumu nevienlīdzība
EK ziņojums: Latvijai jāuzlabo mājokļu pieejamība un jāmazina ienākumu nevienlīdzība
Latvijai ir labs progress finanšu sektora stiprināšanā un naudas atmazgāšanas risku mazināšanā, bet vāji veicies ar mājokļu pieejamības uzlabošanu. Tā secināts Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā. Tajā reizi gadā tiek vērtēts, kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm veicas ar rekomendāciju ievērošanu makroekonomikā un sociālajā jomā. Latvijā zināms progress panākts arī attiecībā uz sociālo iekļaušanu un veselības aprūpes pieejamību.
Krievijas militārā vai Ķīnas ekonomiskā ietekme – kas Rietumu politiķus satrauc vairāk?
Krievijas militārā vai Ķīnas ekonomiskā ietekme – kas Rietumu politiķus satrauc vairāk?
Aizvadītajā nedēļas nogalē notikusī Minhenes drošības konference ir vieta, kur vislabāk un ātrāk var izmērīt pasaules drošības un miera temperatūru. Parasti pēdējos gados līdzīgos pasākumos ir dominējušās diskusijas par populisma pieaugumu, bet šoreiz Minhenē plaši pieminēts Ķīnas vārds. Kas šobrīd Rietumu pasauli uztrauc vairāk – Krievijas militārās vai Ķīnas ekonomiskās ietekmes pieaugums?
Par ES septiņu gadu budžetu sarunas visu nakti, bet bez būtiska progresa
(papildināts)
Par ES septiņu gadu budžetu sarunas visu nakti, bet bez būtiska progresa (papildināts)
Līdz pat sešiem no rīta naktī uz piektdienu, 21. februāri, ilga sarunas starp Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem par bloka daudzgadu budžetu. Nekāds būtisks progress pagaidām nav panākts. Premjeri un prezidenti ir cēluši iebildumus gan pret septiņu gadu budžeta kopējo apjomu, gan pret tā sadalījumu starp dažādām prioritātēm. Pēc brīža sarunas ir plānots atsākt.
ES valstu līderi pulcējas uz sarunām par septiņu gadu budžetu
(papildināts)
ES valstu līderi pulcējas uz sarunām par septiņu gadu budžetu (papildināts)
Eiropas Savienības (ES) valstu līderi Briselē gatavojas apspriest bloka daudzgadu budžetu. Daži paredz, ka sarunas var ieilgt līdz svētdienai, 23. februārim. Citi ir skeptiski par to, vai vienošanos šoreiz vispār izdosies panākt. Dažas valstis, kas veic lielākās iemaksas ES budžetā, kategoriski atsakās maksāt vairāk nekā pašreiz. Turpretī saņēmējvalstīm un Eiropas Parlamentam joprojām šķiet, ka budžets nespēs apmierināt visas bloka vajadzības.
Levits viesojas pie Minhenes latviešiem
Levits viesojas pie Minhenes latviešiem
Pie latviešu diasporas šodien viesojās Valsts prezidents Egils Levits. Minhenē dzīvo apmēram 800 latviešu un tā ir viena no lielākajām un aktīvākajām latviešu diasporām Vācijā. 
ES septiņu gadu budžetā Leiena uzstāj uz pietiekamu uzmanību jaunajām prioritātēm
ES septiņu gadu budžetā Leiena uzstāj uz pietiekamu uzmanību jaunajām prioritātēm
Reizi septiņos gados Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis cīnās par bloka nākamā septiņu gadu budžeta lielumu. Šoreiz cīņa solās būt īpaši smaga, jo Lielbritānija bija viena no lielajām iemaksātājām ES budžetā. Trešdien, 12. februārī, par to sprieda eiroparlamentārieši un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Abas puses atrada vienotu pozīciju, taču galvenās pretrunas ir starp dalībvalstīm.
NATO reitingi atsevišķās dalībvalstīs krīt; misiju Irākā varētu paplašināt
NATO reitingi atsevišķās dalībvalstīs krīt; misiju Irākā varētu paplašināt
Lai gan atsevišķu NATO dalībvalstu līderi pēdējā laikā bieži konfliktējuši, tomēr lielākajā daļā valstu sabiedrība militāro aliansi joprojām vērtē pozitīvi, liecina starptautiskā pētījumu centra PEW dati. Pret NATO viskritiskāk ir noskaņoti Turcijas iedzīvotāji, bet vispozitīvāk – Polijas iedzīvotāji.  
Lielbritānijas un Eiropas attiecību vēsture
Lielbritānijas un Eiropas attiecību vēsture
31. janvāra naktī oficiāli beigsies Apvienotās Karalistes dalība Eiropas Savienībā. 47 gadu ilgajām attiecībām būs pielikts punkts. Tās gan iesākās grūti, gan arī beidzās ar mokoši garām sarunām.   
Joprojām neskaidrība par Ziemeļīrijas robežu pēc «Brexit»
Joprojām neskaidrība par Ziemeļīrijas robežu pēc «Brexit»
Pēc 47 gadu ilgas kopābūšanas naktī no piektdienas uz sestdienu Apvienotā Karaliste oficiāli izstāsies no Eiropas Savienības (ES). Tad sāksies 11 mēnešu ilgs pārejas periods,  un vēl ir ļoti daudz nezināmo par to, kādas būs Lielbritānijas un ES attiecības pēc 2020. gada 31. decembra, skaidrības nav arī par Ziemeļīrijas robežu.
Tramps Davosas forumā uzrunā par klimatu aicina noraidīt «pastarās dienas sludinātājus»
(papildināts...
Tramps Davosas forumā uzrunā par klimatu aicina noraidīt «pastarās dienas sludinātājus» (papildināts)
ASV prezidents Donalds Tramps otrdien aicināja noraidīt "pastarās dienas sludinātājus" un "pareģojumus par apokalipsi" uzrunā Pasaules ekonomikas forumā Davosā, kur šogad viena no galvenajām tēmām ir vide un klimats. Tramps paziņoja, ka ir pienācis laiks optimismam, nevis pesimismam. Davosas forumā Šveicē ir arī 17 gadus vecā zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga, kas pasaules līderiem pārmeta "tukšus vārdus un solījumus". Viņa aicināja nekavējoties rīkoties globālās sasilšanas apturēšanai un atteikties no investīcijām fosilo enerģijas avotu ieguvē.
Lielbritānija pēc «Brexit» automātiski nedeportēs nereģistrētos ES pilsoņus
Lielbritānija pēc «Brexit» automātiski nedeportēs nereģistrētos ES pilsoņus
Tieši pēc divām nedēļām – 31. janvārī – notiks vairākkārt atliktais "Brexit" – Apvienotā Karaliste formāli izstāsies no Eiropas Savienības (ES). Taču iedzīvotāji un uzņēmēji nekādas pārmaiņas vēl neizjutīs, jo saskaņā ar izstāšanās līgumu līdz gada beigām ir noteikts pārejas periods.
EK rosina pārejai uz zaļo ekonomiku 10 gados novirzīt triljonu eiro
(papildināts)
EK rosina pārejai uz zaļo ekonomiku 10 gados novirzīt triljonu eiro (papildināts)
Viens triljons eiro tuvāko desmit gadu laikā varētu tikt novirzīts, lai finansētu pāreju uz zaļo ekonomiku un mazinātu ar to saistītās sociālās sekas. Ar tādu priekšlikumu otrdien, 14. janvārī, klajā nāca Eiropas Komisija (EK). Latvijā īpašs atbalsts varētu būt paredzēts kūdras ražošanā iesaistītajiem uzņēmumiem un to darbiniekiem.
Irāna gatava ļaut arī rietumvalstīm pārbaudīt Ukrainas lidmašīnas katastrofas izmeklēšanu
(papildinā...
Irāna gatava ļaut arī rietumvalstīm pārbaudīt Ukrainas lidmašīnas katastrofas izmeklēšanu (papildināts)
Rietumvalstu drošības iestādēm esot pierādījumi, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofā pie Teherānas lidostas iesaistīta Irānas zeme-gaiss raķete. Teherāna šos apgalvojumus noliedz. Ukrainas izmeklētājiem jau dota piekļuve katastrofas vietai, un Irāna ir gatava ļaut arī amerikāņiem, frančiem, kanādiešiem un zviedriem ierasties un pārbaudīt, kā Irāna veic izmeklēšanu.
Kopenhāgena cer kļūt par pirmo klimata neitrālu galvaspilsētu
Kopenhāgena cer kļūt par pirmo klimata neitrālu galvaspilsētu
Nākotnes pilsēta – tie nav futūristiski debesskrāpji vai lidojoši auto, bet gan klimata neitrālas pilsētas. Tā vismaz ir pārliecināti Dānijā, Kopenhāgenā. Kopenhāgena ir pirmā galvaspilsēta pasaulē, kas oficiāli paziņojusi, ka 2025.gadā – tātad jau pēc 5 gadiem - kļūst klimata neitrāla.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd