Valdis Dombrovskis: Vienreizējs pabalsts bērniem un pensionāriem ir atbalstāms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Savienības dalībvalstis varēs turpināt aktīvi stimulēt ekonomiku arī nākamgad, trešdien paziņoja Eiropas Komisija. Par taupību un budžeta deficīta lielumu būs jādomā ne ātrāk kā no aiznākamā gada, jo pašreizējās ekonomikas prognozes liecina, ka Eiropas valstu ekonomika pirmskrīzes līmeni varētu sasniegt ne ātrāk kā nākamā gada vidū.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība") pauda, ka ekonomiski smagāk skartās valstis varēs saņemt atbalstu arī ilgāk. Dombrovskis arī teica, ka Latvijas valdības nesenie lēmumi par atbalstu pensionāriem un ģimenēm ar bērniem saskan ar šiem Eiropas noteikumiem.

“Pašreiz dalībvalstīm netiek noteikti budžeta deficīta griesti. Līdz ar to valstīm ir iespēja sniegt papildu atbalstu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem,” atzina Dombrovskis.

“Eiropas Komisija no savas puses uzsver, ka ir svarīgi, lai šis atbalsts būtu laikā ierobežots un neradītu pastāvīgu slodzi uz publiskajām finansēm. Ņemot vērā, ka valdības lēmumi par atbalstu ģimenēm ar bērniem un pensionāriem ir vienreizējs atbalsts, tas šāda veida pastāvīgu slogu uz publiskajām finansēm nerada.”

Lai gan Eiropas Komisija ieplānojusi, ka 2023.gadā jāatgriežas pie prasībām par ierobežotu budžeta deficītu, arī tagad dalībvalstis aicinātas atturēties no neprātīgiem naudas tēriņiem. “Protams, valstīm, plānojot savu budžetu, ir jāvērtē arī budžeta ilgtspēja,” sacīja Dombrovskis.

Vasarā Latvijai saskaņā ar pašas izstrādāto plānu, kas jāiesniedz līdz aprīļa beigām, būs pieejama dotāciju nauda no jaunā Eiropas Ekonomikas atjaunošanas un noturības instrumenta. Tas ir sadalīts divās daļās: 70% no finansējuma būs pieejama uzreiz pēc plāna apstiprināšanas, bet palikušie 30% tiks sadalīti 2022. gadā, balstoties uz to, kas tad būs noticis ar ekonomiku. Ja Latvijas ekonomika atkopjas labāk, tad naudas būs mazāk, ja sliktāk – Latvijas dabūs pilnus divus miljardus eiro.

Vaicāts, vai, viņaprāt, Latvijai tagad vajadzētu iesniegt plānu par 1,8 miljardiem vai par pilnu summu, Dombrovskis teic, ka noteikumi atļauj abus variantus, bet jāņem vērā viena lieta: “Eiropas Komisijas vadlīnijas drīzāk valstīm rekomendē iesniegt plānus pilnā apjomā, jo, iesniedzot nepilnā apjomā, pēc tam jārēķinās ar atjaunotā plāna atkārtotu iesniegšanu Eiropas Komisijā, atkārtotu saskaņošanas procesu.”

Latvijas nevēlēšanos iesniegt plānu par 2 miljardiem, bet tikai par 1,8 miljardiem eiro saista ar to, ka plānā nospraustie mērķi būs jāsasniedz tā kā tā – lai arī ar mazāku Eiropas grantu apjomu. Dombrovskis norādīja, ka šīs Latvijas bailes var izrādīties nepamatotas. Tieši šobrīd EK spriež par iespēju, kā mainīt nospraustos mērķus, ja valsts vairs nekvalificējas visiem 2 miljardiem, kā tas ir Latvijas gadījumā, bet tikai 1,8 miljardiem eiro.

KONTEKSTS:

Latvijas valdība pirmdien konceptuāli vienojās par vienreizēju pabalstu pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti.

Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV" frakcija) pavēstīja, ka pabalstu 200 eiro apmērā piešķirs Latvijā deklarētām personām, kas saņem:

  • vecuma pensiju;
  • atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • atlīdzību par darbspēju zaudējumu;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu;
  • īpašās kopšanas pabalstu par bērniem un pilngadīgām personām.

Finansējums pabalstiem paredzēts 112,5 miljonu eiro apmērā. Plānots, ka izmaksu varēs sākt aprīlī. Ceturtdien to paredzēts skatīt valdībā.

Jau iepriekš valdība akceptēja un Saeima apstiprināja vienreizēja 500 eiro pabalsta izmaksu par katru bērnu. Pabalsts tiks izmaksāts par kopumā 364 097 bērniem un šim mērķim tiks tērēti 182 miljoni eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vienreizējo 500 eiro atbalstu par katru bērnu izmaksās marta beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti