Ilze Nagla

Ilze Nagla

Latvijas Televīzijas korespondente Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Briselei bažas par Ukrainas pretkorupcijas reformu turpināšanu
Briselei bažas par Ukrainas pretkorupcijas reformu turpināšanu
Briselē sācies Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas samits, kurā piedalās arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Pēdējā laikā Ukrainai nav veicies ar reformām un korupcijas apkarošanu, kas dara bažīgu Eiropas Savienību. Sagaidāms, ka sarunas nebūs vieglas. Zelenskis vēlas, lai ES turpina vai pat pastiprina atbalstu Ukrainai un saglabā stingras sankcijas pret Maskavu.
ES valstu līderu samita fokusā – arī attiecības ar Turciju un Ķīnu
(papildināts)
ES valstu līderu samita fokusā – arī attiecības ar Turciju un Ķīnu (papildināts)
Sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kā arī attiecības ar Turciju un Ķīnu būs daži no būtiskākajiem jautājumiem šīs dienas Eiropas Savienības (ES) valstu līderu samitā. Latvijas premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") cer, ka šī vakara diskusija ļaus mainīt Kipras nostāju un vienotas Eiropas sankcijas pret Baltkrieviju tiks apstiprinātas.
Tihanovska Briselē: Bez ārvalstu atbalsta Lukašenko režīmam naudas pietiks 5-8 nedēļām
(papildināts)
Tihanovska Briselē: Bez ārvalstu atbalsta Lukašenko režīmam naudas pietiks 5-8 nedēļām (papildināts)
Bez ārvalstu atbalsta pašreizējā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīmam pietiks naudas vēl tikai piecām līdz astoņām nedēļām. Pēc tam viņš nespēs samaksāt pat algas milicijai un OMON. Tā pirmdien, 21. septembrī, Briselē paziņoja Baltkrievijas opozīcijas politiķe Svetlana Tihanovska un viņas sabiedrotie. Tādēļ, pēc viņas domām, ir būtiski nedot naudu Lukašenko režīmam.
Kipra ES sankcijas pret Baltkrieviju sasaista ar Turciju
Kipra ES sankcijas pret Baltkrieviju sasaista ar Turciju
Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāji augusta vidū vienojās par sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, un tika izveidots saraksts ar Baltkrievijas  amatpersonām, pret kurām sankcijas tiktu piemērotas. Taču tagad pret jau sagatavoto sankciju ieviešanu iebilst Kipra, kas izmanto radušos situāciju, lai piespiestu Eiropu noteikt sankcijas arī pret Turciju.   
Londona plāno mainīt Ziemeļīrijas muitas kārtību
Londona plāno mainīt Ziemeļīrijas muitas kārtību
Lielbritānijas valdība plāno pieņemt likumu, kas būtu pretrunā ar “Brexit” līgumu, kurš noslēgts ar Eiropas Savienību (ES) un garantē īpašu statusu Ziemeļīrijai. Lielākā daļa ekspertu uzskata, ka briti tādējādi pārkāpj “Brexit” vienošanos un jauna līguma noslēgšanu ar Eiropas Savienību padara vēl sarežģītāku. Tas jau salīdzināts ar granātas iemešanu jau tā grūtajās “Brexit” sarunās.   
ES neatzīst Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus; drīzumā ieviesīs sankcijas
(papildināts)
ES neatzīst Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus; drīzumā ieviesīs sankcijas (papildināts)
Eiropas Savienība (ES) neatzīst Baltkrievijā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus. Tāpat ES ir gatava ieviest sankcijas pret personām, kuras atbildīgas par vardarbību Baltkrievijā un vēlēšanu rezultātu viltošanu. Šādi lēmumi kļuvuši zināmi pēc trešdien, 19. augustā, sasauktās ES līderu ārkārtas tikšanās. Vienlaicīgi Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu ministrijām un reģionu vadītājiem parūpēties par mierīgas valsts atdošanu iedzīvotājiem.
EK Transporta ģenerāldirektorāta vadītājs: Cilvēki vēlas ceļot. Covid-19 atstās sekas, bet transport...
EK Transporta ģenerāldirektorāta vadītājs: Cilvēki vēlas ceļot. Covid-19 atstās sekas, bet transporta nozare noteikti atkopsies
Cilvēkiem ir jābrauc, cilvēki vēlas ceļot, un vienmēr ir uzņēmumi, kas to nodrošina, tāpēc transporta nozare spēs atkopties no Covid-19 krīzes, lai arī tā noteikti atstās savas sekas, piemēram, veselības drošības pārbaudes varētu parādīties visā transporta nozarē. Un cerams, ka Eiropas Savienības (ES) transporta tirgū būs pietiekami daudz uzņēmumu, lai nodrošinātu konkurenci, kas ir labākā garantija cilvēkiem, lai viņi varētu ceļot par pieņemamām cenām, LSM intervijā pauda Eiropas Komisijas Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta vadītājs Henriks Hololejs.
Latvija izcīnījusi vairāk naudas lauksaimniekiem nekā citas ES valstis
Latvija izcīnījusi vairāk naudas lauksaimniekiem nekā citas ES valstis
Politiķiem priecājoties par nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā Latvijai piešķirto naudu, kas būs lielāka nekā pašreizējā periodā, ir grūti atturēties no vēlmes salīdzināt to ar citu valstu guvumu. Te gan jāpiebilst, ka skaitļi ir aptuveni. Piemēram, trešdaļa no grantu piešķīruma tiks aprēķināta pēc šī gada IKP samazinājuma. To precīzi zināsim tikai nākamā gada vidū.
Kariņš par Latvijas rezultātu ES naudas sadales sarunās: Mēs protam būt daļa no risinājuma
Kariņš par Latvijas rezultātu ES naudas sadales sarunās: Mēs protam būt daļa no risinājuma
Ilgajās sarunās par Eiropas Savienības (ES) nākamo daudzgadu budžetu un ekonomikas atjaunošanas fondu panāktais rezultāts ir pat labāks, nekā cerēts. Šoreiz Latvijas  premjers aktīvi iesaistījies sarunās, risinot citu valstu pretrunas, un panāktais rezultāts pierāda, ka “dots devējam atdodas”, LTV atzina premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).
ES līderu sarunas par ekonomikas atjaunošanu – smagas un emocionālas
ES līderu sarunas par ekonomikas atjaunošanu – smagas un emocionālas
Kopš piektdienas, 17. jūlija, Briselē norisinās diskusijas starp 27 Eiropas Savienības (ES) valstu premjeriem, prezidentiem un kancleriem par bloka daudzgadu budžetu un ekonomikas atjaunošanas mehānismu. Sarunas turpinājās arī visu svētdienas nakti, un agri no rīta tika pasludināts pārtraukums līdz vēlai pēcpusdienai.
Eiropadomē piedāvā samazināt ekonomikas atlabšanas plāna grantu apjomu
Eiropadomē piedāvā samazināt ekonomikas atlabšanas plāna grantu apjomu
Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels ir nācis klajā ar jaunu piedāvājumu Briselē notiekošajās sarunās par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu un ekonomikas atlabšanas plānu. Tas paredz samazināt grantu apjomu līdz 450 miljardiem eiro, nemainot kopējo palīdzības programmas lielumu. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") otro diskusijas dienu raksturo kā vētrainu, tomēr progress ir vērojams.
ES līderi lauž šķēpus par ekonomikas glābšanas plānu
ES līderi lauž šķēpus par ekonomikas glābšanas plānu
Covid-19 dēļ Eiropas Savienība šobrīd piedzīvo vislielāko ekonomikas lejupslīdi tās vēsturē. Tāpēc dalībvalstu līderi Eiropadomes samitā Briselē cīnās par to, kam vajadzētu maksāt visvairāk un kam vajadzētu gūt vislielāko finansiālo labumu, lai tiktu ārā no ekonomiskās krīzes. Francijas prezidents Emanuels Makrons šo samitu jau nosaucis par "patiesības mirkli", piebilstot, ka "uz spēles ir viss mūsu Eiropas projekts".
Pēc vairāku mēnešu pārtraukuma ES līderi klātienē spriedīs par 1,82 triljoniem eiro
Pēc vairāku mēnešu pārtraukuma ES līderi klātienē spriedīs par 1,82 triljoniem eiro
Pēc gandrīz piecu mēnešu pārtraukuma visi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi atkal pulcēsies Briselē klātienē, lai mēģinātu atrisināt domstarpības par to, kā dalāma nauda nākamajā septiņgades budžetā un Covid-19 skartās ekonomikas atjaunošanas fondā. Diskusijās neklātienē politiķiem pretrunas neizdevās atrisināt, tāpēc tagad cerības tiek liktas uz klātienes sarunām.
«Covid-19 krīzes laikā apzināts pasaku stāstīšanas apjoms ir ļoti pieaudzis.» Intervija ar NATO vadī...
«Covid-19 krīzes laikā apzināts pasaku stāstīšanas apjoms ir ļoti pieaudzis.» Intervija ar NATO vadītāja vietnieci Baibu Braži
“Apzināts pasaku stāstīšanas apjoms ir ļoti pieaudzis” - tā par Krievijas un Ķīnas dezinformācijas kampaņām Covid-19 krīzes laikā saka jaunā NATO ģenerālsekretāra vietniece Baiba Braže. NATO struktūrās viņa kopš maija ieņem visaugstāko amatu, kādu jebkad kāds latvietis ir ieņēmis transatlantiskajā aliansē. Baiba Braže iepriekš bijusi Latvijas vēstniece Lielbritānijā un Nīderlandē.
Eiropas Parlaments apstiprina pretrunīgi vērtēto kravu autopārvadājumu reformu
(papildināts)
Eiropas Parlaments apstiprina pretrunīgi vērtēto kravu autopārvadājumu reformu (papildināts)
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien, 8. jūlijā, apstiprināja strīdīgo kravas autotransporta nozares reformu. Jauno noteikumu mērķis bija precizēt un pilnveidot spēkā esošo regulējumu, tostarp autovadītāju sociālos standartus, kā arī nodrošināt autotransporta sektora efektivitāti un ilgtspējību. Reformai iebilda virkne valstu, kuru vidū bija arī Baltijas valstis.
Merkele aicina uz kompromisiem ES budžeta pieņemšanā
(papildināts)
Merkele aicina uz kompromisiem ES budžeta pieņemšanā (papildināts)
Eiropas Parlamentā (EP) trešdien deputātus uzrunāja Vācijas kanclere Angela Merkele. Laikā, kad Eiropas līderi gatavojas ļoti intensīvām un smagām sarunām par nākamo septiņu gadu budžetu Briselē nākamnedēļ, Merkele uzsvēra nepieciešamību pēc kompromisa.
Pasaulē izstrādā aptuveni 150 dažādas vakcīnas pret Covid-19
Pasaulē izstrādā aptuveni 150 dažādas vakcīnas pret Covid-19
Pasaulē pašlaik tiek strādāts pie aptuveni 150 dažādām vakcīnām pret Covid-19. No tām 13 jau tiek izmēģinātas cilvēkiem: piecas Ķīnā, trīs ASV, divas Lielbritānijā un pa vienai Austrālijā, Krievijā un Vācijā. Pret koronavīrusiem, ieskaitot SARS un MERS, pasaulē vēl nekad nav bijusi izstrādāta vakcīna, tāpēc, to radot, zinātnieki saskaras ar nopietnām grūtībām. 
Merkele aicina gatavoties nekontrolētajam «Brexit»
Merkele aicina gatavoties nekontrolētajam «Brexit»
Starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritāniju joprojām ir nopietnas domstarpības par to, kādam vajadzētu izskatīties abu nākotnes tirdzniecības līgumam. Arī pēdējais sarunu raunds, kas norisinājies šonedēļ, atšķirības nav mazinājis.
Zinātnieki pēta, kādus ilgtermiņa veselības traucējumus atstāj Covid-19
Zinātnieki pēta, kādus ilgtermiņa veselības traucējumus atstāj Covid-19
Covid-19 daudzus pārsteidza ar bieži vien ļoti atšķirīgajiem simptomiem, ko saslimušie izjuta. Zinātnieki visā pasaulē turpina pētīt – kāpēc tā un vai vīruss pārslimušajiem rada arī kādas ilgtermiņa veselības problēmas. Dānijas zinātnieki nākuši klajā ar secinājumu, ka daudziem saslimušajiem pat pēc izveseļošanās no Covid-19 saglabājas līdzīgi simptomi kā pēc smadzeņu satricinājuma.
Sākas Vācijas prezidentūra ES; Covid-19 viesa izmaiņas prioritātēs
(papildināts)
Sākas Vācijas prezidentūra ES; Covid-19 viesa izmaiņas prioritātēs (papildināts)
Prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē trešdien, 1. jūlijā, uz sešiem mēnešiem pārņem Vācija. Tās prioritātēs pamatīgas izmaiņas ieviesusi koronavīrusa radītā krīze. Tieši tāpēc turpmāko sešu mēnešu laikā Vācijai un tās kanclerei Angelai Merkelei būs jāizrāda savas līdera dotības, lai mazinātu dalībvalstu domstarpības diskusijās par ekonomikas atveseļošanai paredzētā finansējuma sadali.
Beļģijas karalis atvainojas Kongo par vardarbību
Beļģijas karalis atvainojas Kongo par vardarbību
Beļģijas karalis Filips rakstiski atvainojies Kongo prezidentam par vardarbību, kas tika izdarīta viņa priekšteča, karaļa Leopolda II valdīšanas laikā no 1885.gada līdz 1908.gadam, kad Kongo bija beļģu karaļa personīgā kolonija.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd