Hardijs Ventnieks

Latvijas Radio

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Itālijas jaunās valdības sastāvs būs zināms tuvākajās dienās
Itālijas jaunās valdības sastāvs būs zināms tuvākajās dienās
Itālijā vēlēšanās vairāk balsu ieguvušo divu politisko spēku izvirzītais premjera amata kandidāts Džuzepe Konte uzsācis darbu pie valdības veidošanas, izbeidzot politisko krīzi, kurā valsts bija nonākusi pēc parlamenta vēlēšanām. Plānots, ka jaunais valdības sastāvs būs zināms jau tuvākajās dienās.
Pēc Maduro pārvēlēšanas Venecuēlai var draudēt jaunas sankcijas
Pēc Maduro pārvēlēšanas Venecuēlai var draudēt jaunas sankcijas
Venecuēlai var draudēt jaunas starptautiskās sankcijas pēc līdzšinējā valsts vadītāja Nikolasa Maduro atkārtotas pārvēlēšanas prezidenta amatā. Opozīcija vēlēšanu iznākumu nav atzinusi un notikušo nosaukusi par “farsu”. Tikmēr Limas grupas valstis, protestējot pret Maduro uzvaru vēlēšanās, ir atsaukušas savus vēstniekus no Karakasas un pieprasījušas paskaidrojumus no Venecuēlas vēstnieka savās valstīs.  
ANO Cilvēktiesību padome atbalsta neatkarīgu Gazas joslas notikumu izmeklēšanu
ANO Cilvēktiesību padome atbalsta neatkarīgu Gazas joslas notikumu izmeklēšanu
Izraēlas pielietotais spēks pret palestīniešiem Gazas joslā nav bijis samērīgs. Par to piektdien, 18.maijā, paziņoja ANO cilvēktiesību komisārs Zeids Raads al Huseins. Viņš uzsvēra, ka kopš protestu sākuma Gazas joslā pie robežas ar Izraēlu bojā gājuši jau vairāk nekā 100 palestīniešu. Tādējādi, lai vairs nepieļautu situācijas turpmāku pasliktināšanos, piektdien ANO Cilvēktiesību padome atbalstīja neatkarīgu izmeklēšanas uzsākšanu par notikušo.
Apšauba iespēju apsūdzēt Trampu par iespējamajiem sakariem ar Maskavu
Apšauba iespēju apsūdzēt Trampu par iespējamajiem sakariem ar Maskavu
ASV īpašais prokurors Roberts Millers piekāpsies izmeklēšanā, kura sākta par Krievijas jaukšanos Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās un Trampa kampaņas cilvēku saistību ar kontaktiem par Maskavu. Ar šādu paziņojumu nācis klajā Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni. Advokāts uzsvēris, ka viņam Millera komanda norādījusi, - kamēr Tramps atradīsies prezidenta amatā, ir maz iespēju pret viņu izvirzīt apsūdzības.
Apdraudēta ASV un Ziemeļkorejas līderu tikšanās
(papildināts)
Apdraudēta ASV un Ziemeļkorejas līderu tikšanās (papildināts)
Ziemeļkorejas amatpersonas atcēlušas trešdien, 16. maijā, plānoto tikšanos ar oficiālās Seulas pārstāvjiem kopējo ASV un Dienvidkorejas militāro mācību dēļ. Tomēr oficiālā Vašingtona turpina sagatavošanas darbus gaidāmajām Kima Čenuna un Donalda Trampa sarunām.
Irānas ministrs vizītē Ķīnā pauž cerību saglabāt kodolvienošanos
Irānas ministrs vizītē Ķīnā pauž cerību saglabāt kodolvienošanos
Ķīnā ieradies Irānas ārlietu ministrs, lai gūtu lielāku skaidrību, vai Teherānai turpināt dalību kodolīgumā pēc tam, kad ASV to ir pametusi. Šī vienošanās ar lielvarām tika noslēgta 2015.gadā un garantēja, ka Irāna apmaiņā pret kodolprogrammas ierobežošanu saņem sankciju atvieglošanu. Irānas ārlietu ministra vizītei Ķīnā sekos viesošanās Maskavā, kā arī Briselē.
Ar nazi bruņota vīrieša uzbrukumu Parīzē izmeklē kā teroraktu
Ar nazi bruņota vīrieša uzbrukumu Parīzē izmeklē kā teroraktu
Francijas galvaspilsētā Parīze sestdienas, 12.maija, vakarā notikušo uzbrukumu, kurā ar nazi bruņots vīrietis nogalināja vienu un ievainoja četrus cilvēkus, varasiestādes izmeklē kā teroraktu. Saskaņā ar aculiecinieku teikto vainīgais pirms uzbrukuma kliedzis „Allāhu akbar”. Tāpat pēc notikušā atbildību uzņēmusies teroristu grupējums “Daīš’” jeb “Islāma valsts”.
Merkele: Eiropa vairs nedrīkst pilnībā paļauties uz ASV
Merkele: Eiropa vairs nedrīkst pilnībā paļauties uz ASV
Vācijas pilsētā Āhenē ceturtdien, 10.maijā, pasniegta Kārļa Lielā balva par ieguldījumu Eiropas vērtību un vienotības stiprināšanā. To šogad saņēma Francijas prezidents Emanuels Makrons par savu Eiropas atjaunošanas vīziju. Pēc Makrona sacītā, ceļš uz Eiropas vienotības stiprināšanu ir meklējams caur Francijas un Vācijas sadarbības stiprināšanu. Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele vērsa uzmanību uz to, ka Eiropa vairs nedrīkst pilnībā paļauties uz ASV. 
Makrons saņem Kārļa Lielā balvu par Eiropas atjaunošanas vīziju
Makrons saņem Kārļa Lielā balvu par Eiropas atjaunošanas vīziju
Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien, 10.maijā, Āhenē saņem ikgadējo Kārļa Lielā Starptautisko balvu par savu Eiropas atjaunošanas vīziju. Šīs apbalvojums tiek pasniegts kopš 1950.gada par nopelniem Eiropas vērtību un vienotības stiprināšanā. 
Netanjahu un Putina sarunu centrā – Sīrija un ASV izstāšanās no Irānas kodolvienošanās
(papildināts)
Netanjahu un Putina sarunu centrā – Sīrija un ASV izstāšanās no Irānas kodolvienošanās (papildināts)
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kuri Sīrijas pilsoņkarā atbalsta pretējās puses, trešdien, 9. maijā, tiekas Maskavā, lai apspriestu situācijas attīstību kara nomāktajā valstī, kā arī lai runātu par Irānas lomu reģionā. Sagaidāms, ka darba kārtību ietekmēs arī otrdien izšautās Izraēlas raķetes uz Sīrijas militāro bāzi, kā arī ASV izstāšanās no Irānas kodolvienošanās.
Itālija soli no ārkārtas vēlēšanām; partijas atkal nerod kompromisu
Itālija soli no ārkārtas vēlēšanām; partijas atkal nerod kompromisu
Itālija ir tuvu jaunu parlamenta vēlēšanu izsludināšanai pēc tam, kad valsts prezidents Serdžo Matarella ticies ar abu potenciālo politisko spēku līderiem, ziņo šīs valsts mediji. Viņi ir izklāstījuši savas prasības, kādos gadījumos piekritīs vairākuma valdības veidošanai. Sagaidāms, ka pirmdien, 7. maijā, vai vēlākais otrdien Matarella paziņos par turpmāko rīcības plānu.
Armēnijā turpinās masveida opozīcijas atbalstītāju protesti
(papildināts)
Armēnijā turpinās masveida opozīcijas atbalstītāju protesti (papildināts)
Trešdien, 2.maijā, desmitiem tūkstošu cilvēku, atsaucoties uz Armēnijas opozīcija līdera Nikola Pašinjana aicinājumu, piedalās ģenerālstreikā visā valstī, bloķējot svarīgo transporta infrastruktūru, tostarp plašākās demonstrācijas ir galvaspilsētā Erevānā. Protesti notiek, jo parlaments neatbalstīja Pašinjana ievēlēšanu par premjerministru.
Armēnijā ar jaunu sparu turpinās protesti pret valdošo partiju
(papildināts)
Armēnijā ar jaunu sparu turpinās protesti pret valdošo partiju (papildināts)
Ar jaunu sparu svētdien turpinās protesti Armēnijas galvaspilsētā Erevānā pret valdošo partiju, iedzīvotājiem pieprasot opozīcijas līdera Nikola Pašinjana ievēlēšanu par premjerministru. Tieši Pašinjans aizsāka demonstrācijas pirms vairāk kā divām nedēļām, kad Armēnijas valdošā partija nominēja un iecēla līdzšinējo valsts līderi un bijušo prezidentu Seržu Sargsjanu par premjerministru.
Krievijas, Turcijas un Irānas ārlietu ministri Maskavā spriež par Sīriju
Krievijas, Turcijas un Irānas ārlietu ministri Maskavā spriež par Sīriju
Uz trīspusējo tikšanos ar Krievijas ārlietu ministru sestdien Maskavā ieradās Turcijas un Irānas kolēģi, lai galvenokārt runātu par šo valstu turpmāko sadarbību situācijas uzlabošanai Sīrijā. Sēde Maskavā, kas sasaukta pēc Eiropas Savienības un ANO kritikas, arī tika izmantota, lai apspriestu divpusējās attiecības.
Merkele un Tramps uzsver transatlantisko attiecību nozīmību
Merkele un Tramps uzsver transatlantisko attiecību nozīmību
Vācijas kanclere Angela Merkele, viesojoties Vašingtonā pie ASV prezidenta Donalda Trampa, piektdien kopīgā preses konferencē uzsvēra, cik svarīga ir vienotība par spīti atšķirībām. Arī Tramps norādīja uz vienotības nozīmīgumu, tostarp runājot par transatlantisko sadarbību.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd