Gundega Evelone

LSM.lv autore, māksliniece

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Cūku komiksu reportāža: Rīdzinieki gatavojas bargajai ziemai
Cūku komiksu reportāža: Rīdzinieki gatavojas bargajai ziemai
Maijā beidzies valsts atbalsts vairākiem pasākumiem, ar ko valsts kompensēja iedzīvotājiem energoresursu cenas. Saņemot rēķinus, iedzīvotājiem jārēķinās ar lielākām izmaksām par elektrību. Neoficiāli izskan minējumi, ka rudenī iedzīvotājus sagaida pat divreiz un trīskārt lielāki rēķini par siltumenerģiju. Arī malkas cena turpina strauji augt, un pircēji gaida nedēļām garās rindās. Jaunus atbalsta pasākumus valdība plāno ieviest gada otrajā pusē, un tie vairs nebūšot tik apjomīgi kā līdz šim.
Cūku komikss: Pret lielu ar lielāku
Cūku komikss: Pret lielu ar lielāku
Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Somija un Zviedrija strauji pietuvojušās lēmumam par pievienošanos pasaulē spēcīgākajai militārajai aliansei NATO, un attiecīgs pieteikums varētu tikt iesniegts jau šovasar. NATO vadība sola, ka gadījumā, ja abas valstis izlems pievienoties aliansei, tās uzņems paātrinātā kārtībā. Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs brīdinājis, ka gadījumā, ja Somija un Zviedrija pievienosies NATO, Krievijai nāksies izvietot kodolieročus Baltijas jūras reģionā.
Cūku komikss: Atkarīgā Vācija
Cūku komikss: Atkarīgā Vācija
Vācijas valdība tiek asi kritizēta par nepietiekamo atbalstu Ukrainai, jo Vācija vilcinās piegādāt Ukrainas prasīto bruņojumu, kas palīdzētu atvairīt Krievijas uzbrukumu. Baltijas valstis un Polija arīdzan mudina Vāciju ātrāk atteikties no Krievijas naftas un gāzes importa, jo Putina režīms šo naudu izmanto karadarbības turpināšanai.
Cūku komikss: Kokteilis «Latvija»
Cūku komikss: Kokteilis «Latvija»
Izdevumā "Bloomberg" publicētā rakstā pausts, ka naftas kompānija "Shell" turpina iegādāties Krievijas naftu, lai gan solījusi to nedarīt. Publikācijas autors Havjērs Blass apgalvoja, ka pastāv "Latvijas maisījums", kura sastāvā ir 49% Krievijas naftas. Kā izriet no uzņēmuma noteikumiem, "Krievijas izcelsmes nafta" ir produkts, kas ir ražots Krievijā vai no kura vismaz 50% ir Krievijas izcelsmes, tāpēc šis "kokteilis" netiekot uzskatīts par Krievijas naftu. Atsaucoties uz saviem avotiem, autors norādīja, ka nafta tiek nogādāta, piemēram, no Primorskas pilsētas Krievijā uz Ventspili, kur naftas terminālī notiek maisīšana. Latvijas amatpersonas informāciju sola pārbaudīt.
Cūku komikss: Mācītājs izspiedējs
Cūku komikss: Mācītājs izspiedējs
Šonedēļ uzmanību izpelnījās Liepājas Svētās Annas baznīcas mācītāja ieraksts vietnē "Facebook", kurā teikts – lai pāri slēgtu laulību šajā baznīcā, "līdzās normālajām prasībām nepieciešams apliecinājums, ka esat parakstījušies par grozījumiem 110. pantā Satversmē. Dabiskas ģimenes izpratne ir nosacījums svētītai laulībai un ģimenei. Simpatizēšana, koķetēšana vai lojalitāte LGBT ideoloģijai ir šķērslis laulības svētībai baznīcā." Vēlāk paziņojums no sociālā tīkla pazuda. Baznīca notikušo nekomentēja. Tikmēr Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesors uzsvēra – prasīt parakstu par grozījumiem Satversmē, lai laulātu, ir nepieņemami.
Cūku komikss: Z-histērija
Cūku komikss: Z-histērija
Burts "Z" kļuvis par Krievijas līdera Vladimira Putina sāktā kara Ukrainā simbolu. Rietumos uzņēmumi meklē veidus kā "Z" burtu noslēpt vai izņemt, toties uzņēmumi Krievijā to izceļ un pat mākslīgi iekļauj produktos, zīmolā un nosaukumos. Arī Latvijas uzņēmēji pārskatījuši savus zīmolus, piemēram, "Tele2" turpmāk izvairīsies saīsināt priekšapmaksas kartes nosaukumu "Zelta zivtiņa" uz iepriekš ierasto "ZZ", tāpēc "ZZ čempionāts" kļuvis par "Zelta zivtiņas čempionātu", smiltsērkšķu produktu uzņēmums "Zelt", kura logo bija izcelts burts "Z", vispirms to sagāza, padarot par "N", bet nu nolēmis lietot pilno nosaukumu, bet "Z-Towers" turpmāk saucami par "Zunda Towers".
Cūku komikss: Relatīvais grimšanas ātrums
Cūku komikss: Relatīvais grimšanas ātrums
Reaģējot uz Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā, Eiropas Savienība un ASV nosaka sankcijas un konfiscē Putinam pietuvinātajiem Krievijas oligarhiem piederošos īpašumus. Piemēram, Itālijas finanšu policija arestējusi krievu oligarha Andreja Meļņičenko jahtu, kas ir pasaulē lielākā privātā motorjahta, tās vērtība ir ap 530 miljonu eiro. Savukārt miljardieris Fridmans, kura bagātība tiek lēsta uz 15 miljardiem dolāru, plānoja apstrīdēt "viltīgās un nepamatotās" Eiropas Savienības sankcijas. Pēc sankciju ieviešanas miljardierim nākas iztikt ar 2500 mārciņām (ap 3000 eiro) mēnesī un, tā kā viņa konti ir bloķēti, viņš pat nevarot samaksāt par mājas uzkopšanu. Tikmēr Ukrainas prezidents Zelenskis paziņojis, ka Krievijas uzbrukuma smagi skartajā Mariupolē iesprostoti gandrīz 100 000 cilvēku, kuriem jācieš bads, slāpes un nebeidzama bombardēšana.
Cūku komikss: Grūti laiki tuvojas
Cūku komikss: Grūti laiki tuvojas
Ekonomisti ir pārliecināti, ka tuvākajos mēnešos Latvijā inflācijas sabremzēšanās nav gaidāma. Pieprasījuma un piedāvājuma svārstību rezultātā varam sagaidīt straujas cenas izmaiņas, kas radīs nenoteiktību. Krievijas agresijas pret Ukrainu dēļ tuvākajos mēnešos inflācija Latvijā būs vairāk nekā 10%, kara ietekme būs jūtama gan uz energoresursu, gan pārtikas cenām.
Cūku komikss: Alternatīvie degvielas resursi
Cūku komikss: Alternatīvie degvielas resursi
Degvielas cena mazumtirdzniecībā sasniegusi visu laiku augstāko līmeni Latvijā. Tirgotāji pauž, ka tik lielas cenu izmaiņas 10 dienu laikā nav bijušas. Uzpildes stacijās dīzeļdegvielas cena pieaugusi par vairāk nekā 40 centiem litrā, bet benzīna – vairāk nekā par 30 centiem litrā. Cilvēki, visticamāk, cenu dēļ būs spiesti mainīt paradumus, tostarp meklēt alternatīvus veidus, lai pārvietotos un ceļotu.
Kur valda tehnika un mežs. Ko apbrīnojamu un vēsturisku var ieraudzīt Šķirotavā
Kur valda tehnika un mežs. Ko apbrīnojamu un vēsturisku var ieraudzīt Šķirotavā
Rēķinu, ka, savulaik dzīvojot Ogrē, bet mācoties Rīgā, caur Šķirotavas apkaimei esmu ar vilcienu izbraukusi vismaz tūkstoš reižu, tomēr neatceros, ka kādreiz ar kādu nopietnu nolūku būtu tur izkāpusi. Tā ir teritorija, kurai lielākoties visi izskrien tranzītā cauri vai nu pa vilciena sliedēm, vai iebraucot Rīgā pa smagajām mašīnām pilno Krustpils ielu. Tā kā abas šīs satiksmes maģistrāles atrodas pašā mikrorajona malā, tad mēs nemaz neapzināmies, ka pārsteidzošā kārtā Šķirotava ir viena no platības ziņā lielākajām Rīgas apkaimēm. Tā vēsturiski un joprojām ir galvaspilsētas ķermeņa rūpnieciskā daļa, kuru caurauž Latvijas Dzelzceļa sliežu nervi un kravas transporta asinsvadi.  
Cūku komikss: Raķetes krīt. Rublis krīt
Cūku komikss: Raķetes krīt. Rublis krīt
Pēc tam, kad, atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV un Eiropa nolēma bloķēt vairāku svarīgāko Krievijas banku pieeju starptautiskajai maksāšanas sistēmai SWIFT un iesaldēt Krievijas Centrālās bankas aktīvus, kritusi Krievijas rubļa vērtība. Bet sankciju dēļ ir ierobežotas Krievijas Centrālās bankas iespējas izmantot savas 600 miljardu ASV dolāru vērtās rezerves, lai atbalstītu rubļa kursu, kurš jau pagājušajā nedēļā bija zemākajā vēsturiskajā līmenī. 
Cūku komikss: Krievijas «miera» uzturētāji
Cūku komikss: Krievijas «miera» uzturētāji
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atzinis Doneckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarību no Ukrainas. Krievija plāno nosūtīt savas karaspēka vienības uz šiem reģioniem. Maskava apgalvo, ka “miera misijas” mērķis ir aizsargāt Donbasa civiliedzīvotājus, taču Ukraina un rietumvalstis brīdina, ka Krievijas spēki patiesībā gatavojas pastiprināt uzbrukumu, lai iekarotu lielāku daļu no Ukrainas teritorijas.
Cūku komikss: Atsperīgā Krievija
Cūku komikss: Atsperīgā Krievija
Krievija vairākus mēnešus palielinājusi karaspēka klātbūtni pie Ukrainas robežas, kur bija koncentrēti līdz pat 150 000 krievu karavīru. Taču tagad Maskava apgalvo, ka sākusi karaspēka atvilkšanu no pierobežas. Ukrainas un rietumvalstu līderi Kremļa paziņojumus vērtē piesardzīgi, jo saglabājas risks, ka Krievija jebkurā brīdī varētu atsākt agresiju pret Ukrainu.
Caur garīgas radītājas filtru. Rutes Martas Jansones izstādes «Sidraba šķidrauts» apskats
Caur garīgas radītājas filtru. Rutes Martas Jansones izstādes «Sidraba šķidrauts» apskats
Šobrīd vienā no Aspazijas mājas istabām ir apskatāma mākslinieces Rutes Martas Jansones dažādu mediju izstāde "Sidraba šķidrauts". Te lieformāta, precīzāk, garformāta glezniecībā un apdrukā, un animācijā māksliniece vizualizējusi un pārskatījusi Aspazijas 1903. gadā pabeigto lugu "Sidraba šķidrauts", lūkojoties uz to caur sievietes kā garīgas radītājas filtru, teiksim latviskāk – šķidrautu.
Cūku komikss: Ierēdniecība nepadodas
Cūku komikss: Ierēdniecība nepadodas
2017. gadā valdība apstiprināja Valsts pārvaldes reformu plānu, kas solīja kvalitatīvas pārmaiņas valsts pārvaldē, bet pēc Valsts kontroles nule veiktās revīzijas secināts, ka būtiskas reformas nav veiktas, un plāna īstenošana netika efektīvi pārvaldīta. 
Ledaino pārsliņu parāde. Olimpisko spēļu atklāšanas «recenzija»
Ledaino pārsliņu parāde. Olimpisko spēļu atklāšanas «recenzija»
Es neesmu sporta fans. Teikšu godīgi, ka mani sportā piesaista vienīgi atlētisko ķermeņu vizuālais skaistums un nejauši noskatītu finālu drāmas, bet tikpat labi šīs sajūtas es varētu gūt, lasot romānus vai baudot kino. Es patiešām neizprotu dīvānā sēdošos ekrāna sporta fanus, un mani galīgi neuzrunā iespēja likt sev svīst, kustoties tikai kustību pēc. Domāju, ka tādi kā es, mēs, esam vairākums, un tomēr mēs visi apmēram reizi pāris gados pievēršamies sportam ar vislielāko nopietnību – mēs skatāmies olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju. Pēc tam apspriežam tērpus un lāpu dizainus, šķietamās kļūmes un aizkustinošākos brīžus, jo tobrīd tas viss ir kas vairāk par vienkārši sportu, tās ir pasaules lielākās svinības un kopā sanākšana, lai arī kā nu kuro reizi gadījies. Šī svinīgā iemesla pēc es nolēmu radīt mākslas un sporta kopbērnu – olimpisko recenziju.
Cūku komikss: LSM.lv svin 9. dzimšanas dienu
Cūku komikss: LSM.lv svin 9. dzimšanas dienu
Par sabiedrisko mediju portāla LSM.lv pirmo darba darba dienu tiek uzskatīts 2013. gada 3. februāris. Šobrīd LSM.lv pieejams trīs valodās. Līdzās sociālpolitiskām ziņām un analītikai tiek attīstīts arī dzīvesstila, kultūras un citas tematikas saturs. LSM.lv ir kļuvis par vienu no vadošajiem ziņu portāliem Latvijā. Vienotais sabiedrisko mediju atskaņotājs Replay.lv apkopo LR un LTV video un audio saturu, savukārt Bernistaba.lsm.lv radīta kā droša vide bērniem, kur ar dažādiem interaktīviem risinājumiem attīstīt savas iemaņas. 
Cūku komikss: Pudeļu loterija
Cūku komikss: Pudeļu loterija
No 1. februāra Latvijā darbosies depozīta sistēma – veikalos varēs nodot pārstrādei vai atkārtotai lietošanai plastmasas un stikla pudeles un pretī saņemt iegādes brīdī piemaksātos 10 centus vai kuponu. Taču ne visas plastmasas pudeles būs iespējams nodot…
Cūku komikss: Bezgalīgā deju stunda
Cūku komikss: Bezgalīgā deju stunda
Tā kā Covid-19 vīrusa omikrona paveids rada draudus nozaru darbības nepārtrauktībai, būtu jāsper papildu soļi, lai nodrošinātu cilvēku distancēšanos, to 24. janvarī sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”). Tikai nesen, 2021. gada rudenī, Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot augstāko atzīmi, valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, vēlāk uz vairākām nedēļām ieviesa "lokdaunu" un mājsēdi. Beidzoties "lokdaunam" iedzīvotāji atkal varēja brīvāk iepirkties, pulcēties un saņemt pakalpojumus "zaļajā režīmā". Tad bažas sāka radīt vīrusa omikrona paveida izplatība, tāpēc ārkārtējo situāciju Latvijā pagarināja līdz 28. februārim.
Mazbudžeta kruīzs Dārziņos un Rumbulā. Meklējam apbrīnojamo vietās, kas neizbrīna
Mazbudžeta kruīzs Dārziņos un Rumbulā. Meklējam apbrīnojamo vietās, kas neizbrīna
Domāju, ka lielākā daļa rīdzinieku (arī es) Dārziņu un Rumbulas apkaimi ir apmeklējusi, caurskrienot pa Daugavpils/Maskavas šoseju. Šādā rakursā te nav nekā pievilcīga – tikai ātrgaitas ceļš ar joslas atdalošiem betona blokiem centrā, bet malās brikšņi mijas ar auto šrotiem, loģistikas centriem un citiem aizdomīgiem industriāliem plačiem. Vienlaikus zināms, ka šeit šosejas malās piepelnās prostitūtas. Tāpēc šķiet interesanti izklaiņot šos rajonus, jo pēc 2021. gada datiem, te kopā dzīvo 4605 cilvēku, un internets saka, ka te atrodas vairākas kultūrvēsturiskas un nozīmīgas vietas. Kur gan tas viss ir?
Cūku komikss: Šļakatu mednieki
Cūku komikss: Šļakatu mednieki
Pirmdien visā Latvijā plosījās trešā spēcīgākā vētra šajā gadsimtā. Stiprā vēja un sniega dēļ galvaspilsētā izsludināja sarkano brīdinājumu. Lidmašīnas meta līkumu Rīgas lidostai, vairākām ēkām tika norauts jumts, elektrības traucējumi skāra ap 20 000 iedzīvotāju, situāciju pasliktināja arī plūdu draudi un apledojušie autoceļi. Tikmēr pārgalvīgākie devās vērot vētras spēku piekrastē.
Zīlēšana ar suni, adatu un parafīnu. Ieskats tradīcijās un prognoze Latvijai
Zīlēšana ar suni, adatu un parafīnu. Ieskats tradīcijās un prognoze Latvijai
Domājot, kā lietderīgāk pavadīt aizejošo gadu, nedaudz sadrūvējos, jo prātā nenāca nekas labāks par varenu izēšanos. Lai arī valdība nolēmusi ballēties un atļāvusi to darīt arī citiem, klīstošā omikrona rēga dēļ jau otro gadu pēc kārtas plašas Jaungada sagaidīšanas svinības rīkot prāts nenesas, bet baroties pie televizora šķiet vairāk nekā skumīgi. Tāpēc vērsos pēc senču padoma, lai saprastu, kā tad man pavadīt šo neparasto brīdi, kad viens gads beidzas, bet otrs vēl nav sācies. Un senči dobjā balsī no rijas apakšas (jeb interneta vietnes par latviešu tradicionālo folkloru) teica – meitiņ, ir jāizmanto īpašais laiks un jāzīlē nākotne!
Pietrūkst nedaudz bezgaumības. Recenzija par Rīgas Ziemassvētku sajūtu
Pietrūkst nedaudz bezgaumības. Recenzija par Rīgas Ziemassvētku sajūtu
Lai arī cik ļoti man nepatiktu Ziemassvētku komercializēšanās plastmasas spīguļos, veikalu kampaņās un burzmā, savs labums tomēr no tā visa ir. Mūsu klimatiskajos apstākļos decembris pilsētā ir drēgns, tumšs un bezcerīgs mēnesis. Atrašanas ārtelpās lielākoties ir piespiedu vajadzība, lai nokļūtu no vienas siltas aliņas nākamajā. Laikapstākļi joprojām ir rudenīgi neparedzami. Ar netīru nokrišņu piebristiem apaviem tu pilsētas krēslā airējies pāri nenotīrītiem sniega vaļņiem, brīžiem ir auksti, brīžiem slapji, līdz laimīgs iespurgsti kāda veikala spožajās telpās.
Iekšā un ārā. Par Ances Vilnītes un Aijas Putniņas personālizstādēm
Iekšā un ārā. Par Ances Vilnītes un Aijas Putniņas personālizstādēm
Decembra pirmajā pusē Rīgas mazajās izstāžu telpās atklātas divas jaunu mākslinieču Ances Vilnītes un Aijas Putniņas pirmās personālizstādes. Abas mākslinieces, lai arī savstarpēji cieši nesaistītas, ar nelielu laika starpību izmalušās caur Rozentālskolu un studējušas/studē Latvijas Mākslas akadēmijā. Šīs ir viņu pirmās personālizstādes, lai gan abu klātesamība Rīgas mākslas vidē dažādās formās jūtama jau kādu laiku. Abas vieno spēcīga, izkopta un sev raksturīga vizuālā valoda, it sevišķi niansēta krāsu palete, un profesionāli pārliecinošs tvēriens, taču radošo tēmu izvēlē katra devusies diametrāli pretējā virzienā.
Bēgt vai paslēpties? Kā pateikt «nē» Ziemassvētkiem
Bēgt vai paslēpties? Kā pateikt «nē» Ziemassvētkiem
"Klāt ir gada skaistāāākais laiiiiks," daudzbalsīgi skan veikalos, televīzijā un piespiedu kolektīvos pasākumos. Tiek klaudzināti neskaitāmu ziedojumu kastīšu vāki, un jau atkal "Coca-cola" iejūsmina pasaules televizorus ar vēl sirsnīgāku svētku reklāmu. Tev jāver vaļā maks un sirds, lai svētku gars gana pieklājīgi nāktu arī pār tevi.
Pliks un nabags Ziemassvētkos. Trīs scenāriji ekonomiskai svinēšanai
Pliks un nabags Ziemassvētkos. Trīs scenāriji ekonomiskai svinēšanai
Mēs visi zinām, ka šis nav finansiāli vieglākais laiks. Pandēmijas piespiedu seriāls mums rāda jau savu trešo sezonu, bet valdības atbalsta mehānismi pamazām paliek arvien skopāki. Taču kalendārā dienas lec pāri viena otrai, un tūliņ klāt Ziemassvētki. Iespējams, šogad daudziem tie būs diezgan pieticīgi, un tāpēc, solidarizējoties ar sabiedrības plašāko daļu, piedāvāju beznaudiņas svētku svinēšanas receptes.
Astoņu mākslinieku sapņi, kas varēja būt, bet nebija. Ceļojums nenotikušās izstādēs
Astoņu mākslinieku sapņi, kas varēja būt, bet nebija. Ceļojums nenotikušās izstādēs
Pieļauju, ka ikviens no šo rindu lasītājiem kaut reizi ir domājis, kāda diez būtu bijusi viņa dzīve, ja neplosītos šī riebīgā pandēmija. Kādam tie ir pajukuši atvaļinājumu plāni, kādam bijušas jāpiedzīvo patiesi eksistenciālas krīzes. Iespējams, pat ir cilvēki, kam šis dīvainais laiks paradoksālā veidā nācis par labu. Stāstu, protams, ir daudz, un tie ir dažādi, bet man ir radies jautājums – kā ir ar māksliniekiem?
Ekskursija ar mākslinieci izstādē, kuras vairs nav
Ekskursija ar mākslinieci izstādē, kuras vairs nav
Šoreiz sanāca tā, ka izstādi "Tihans, Žaki un Buks Neimindē", kurā piedalos pati, apskatīju tikai tās pēdējā dienā, un tā kļuva arī pēdējo vakaru pirms kārtējā pandēmiskā "lokdauna". Es parasti kautrības pēc nerakstu par izstādēm, kurās redzami arī mani darbi, bet šoreiz viss, manuprāt, sanācis tik labi, ka (pie velna!) es vēlos plašāk pastāstīt par to arī pārējiem. Tāpēc aicinu jūs sev līdzi uz izstādi, kuras vairs nav, ar noslēpumainu nosaukumu un noslēpumainā vietā.
Trešais autobuss neved uz Venēciju. Mākslas ekspedīcija sabiedriskā transporta maršrutā
Trešais autobuss neved uz Venēciju. Mākslas ekspedīcija sabiedriskā transporta maršrutā
Lai apzinātu situāciju par nejauši uzejamo mākslu Rīgas ārtelpā, nolēmu iekāpt 3. autobusā un paskatīties pa logu. Cik daudz no publiski pieejamas mākslas – institucionāli vai neatļauti tapušas – visparastākais rīdzinieks var ieraudzīt savās ikdienas gaitās? Vai tas ko liecina par kultūras politiku un pilsētplānošanu vai ir tikai ainaviskas nejaušības?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd