Gundega Evelone

LSM.lv autore, māksliniece

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Cūku komikss: 365 dienas
Cūku komikss: 365 dienas
Pārskatot "Cūku komiksus", kas tapuši precīza gada griezumā, mani pārņēma ļoti dīvainas sajūtas. Ievērojama daļa no tiem ir veltīti Ukrainas kara tematikai.
Modernizācija nepietur stacijā «Atgāzene». Rīgas nomales romantiku meklējot
Modernizācija nepietur stacijā «Atgāzene». Rīgas nomales romantiku meklējot
Atgāzene jau pēc sava neparastā vārda šķiet margināla. Lai arī tās vārds ir, visticamāk, cēlies no Fēgezaku muižas nosaukuma latviskojuma, tas pamazām ir zaudējis savu aristokrātisko cēlumu un slīpi atgāzies kā sen nestiprināts žogs. Patiešām, Atgāzene pati ir pilna ar šādām slīpām sētiņām. Šauri iespiesta starp divām intensīvi pulsējošām satiksmes artērijām, šī apkaime nav pārlieku piedzīvojusi visu pareizi organizējošo modernizāciju. Šķiet, ka laiks un pārmaiņas pa garāmejošo šoseju un dzelzceļa līniju tai ir aiznesies garām, vilciena stacijā "Atgāzene" īsti nepieturot.
Cūku komikss: Cietoksnis vai «raičiks»
Cūku komikss: Cietoksnis vai «raičiks»
Daugavpils pilsētas pašvaldības Tūrisma attīstības un informācijas aģentūra vēlas atteikties no Daugavpils cietokšņa kompleksa izpētes, saglabāšanas un iekļaušanas aktīvā tūrisma apritē. Daugavpils Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vadītājas pienākumu izpildītāja Jeļena Aferonoka, komentējot lēmumu atbrīvot no amata cietokšņa pārvaldnieku un viņa vietnieku atteica: "Cietoksnis ir mikrorajons, tāds kā arī pārējie. Tad jau uz katru mikrorajonu vajag savu apsaimniekotāju."
Cūku komikss: Piena gaidas
Cūku komikss: Piena gaidas
Piena tirgotāji lēš, ka pāris mēnešos iepirkuma cena samazinājusies pat par 40%. Cenas straujais kritums zemniekiem atkal liek strādāt krietni zem pašizmaksas. Lai parādītu attieksmi, ko veikalu ķēdes rāda pret Latvijas lauksaimniekiem un piena lopkopības sektoru, Latvijas piena ražotāji zemo iepirkuma cenu dēļ apsver lielveikalu boikotu.
Cūku komikss: LSM desmitgades svinības
Cūku komikss: LSM desmitgades svinības
Šodien atzīmējam portāla LSM.lv 10 gadu jubileju. Šo desmit gadu laikā esam nostiprinājušies vadošo ziņu portālu topā, par ko pateicamies mūsu lasītājiem, un arī turpmākajos gados gādāsim, lai viņus sasniegtu uzticamas, svarīgas un interesantas ziņas!
Sudrabainie katalizatori. Solveigas Vasiļjevas izstādes «Bez robežām» recenzija
Sudrabainie katalizatori. Solveigas Vasiļjevas izstādes «Bez robežām» recenzija
Biļete uz Siguldu maksā divus eiro septiņdesmit. Tu šī brīža mežonīgās inflācijas apstākļos neticami lēti brauc ērtā autobusā un tad apmēram stundas laikā no Rīgas pelēkās žļurgas nonāc eleganti cienīgajā pilsētiņā. Ieraugi stacijas laukumā zīmoliski tik veiksmīgo "S!" un iesmej, kā par tā izmantošanu viena prokrieviska partija nu iesūdzēta tiesā. Tad atrodi stilīgo "Siguldas devonu", ieej kultūras namā, novelc mēteli, ieej izstāžu zālē un pēc visu šo sadzīvisko notikumu virknes pēkšņi vairs nesaproti, ko redzi. Tavā priekšā atrodas Solveigas Vasiļjevas izstāde "Bez robežām", kas tavā šodienas ikdienišķībā šķiet pārlaicīgi svešāda un noslēpumaina. Ir jāaizver telpas durvis, lai sevi nodalītu no utilitārās burzmas, un jāsāk atminēt mīklas, kas sākotnēji pašas ir apslēptas.
Cūku komikss: Trūkstošais puzles gabals no Vācijas
Cūku komikss: Trūkstošais puzles gabals no Vācijas
Ukraina un tās sabiedrotie aicina Vāciju pieņemt lēmumu par tanku piegādi Ukrainai, jo ukraiņiem šis bruņojums ir ļoti vajadzīgs, lai sekmīgāk cīnītos pret Krievijas iebrucējiem. Taču vācieši joprojām svārstās un nevar izlemt, vai sūtīt tankus uz Ukrainu. Arī sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka Vācijas sabiedrība šajā jautājumā ir ļoti sašķelta: puse atbalsta tanku piegādāšanu Ukrainai, bet puse ir pret, jo baidās, ka šāds solis saasinās konfliktu un nokaitinās Krieviju.
Ikviens aicināts lagūnā. Recenzija par filmu «Avatars: Ūdensceļš»
Ikviens aicināts lagūnā. Recenzija par filmu «Avatars: Ūdensceļš»
Vispārzināma senču gudrība vēsta, ka divreiz vienā upē neiekāpsi, bet kā ir ar otrreizēju iekāpšanu okeānā, it sevišķi, ja tas veidots digitāli un kāpējs būtu pats Džeimss Kamerons? Pēc filmu franšīzēm neierasti ilgas pauzes – 13 gadiem – ar pompu skatītājus kinozālēs vilina daudzējādi leģendārā "Avatara" otrā daļā "Avatars: Ūdensceļš". Vēl garāks, tehniski iespaidīgāks, ūdeņiem bagātāks un sirdi plosošāks solās būt šis nākamais ceļojums uz skaisto Pandoras planētu, kurai kā parazīti piesūkusies cilvēku rase. Fani ir nocietušies (un daļēji arī no jauna piedzimuši burtiskā nozīmē) pēc avatarizētā Džeka Sallija varoņdarbiem skaistās, bet nežēlīgi asās Naitiri pavadībā.
Cūku komikss: Ledus parāde
Cūku komikss: Ledus parāde
Sals, kas sekoja atkusnim, veicināja vižņu veidošanos un iešanu visā Daugavas garumā. Lieli ledus sablīvējumi sākotnēji radās Pļaviņās, bet vēlāk situācija kļuva bīstama arī Jēkabpilī. Tā kā turpina nākt jauni vižņi un ledus parāda savu spēku, ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils turpina paaugstināties, bojājot pilsētas aizsargdambi. Pilsētā izsludināts sarkanais brīdinājums, plūdi gāž kokus, appludina mājas, cilvēki evakuējas un glābēji nemitīgi uzrauga situāciju.
Pa pēdām Pārdaugavas dižākajam ozolam un Latvijas garākajai dzīvojamai mājai – Ziepniekkalna kruīzs
Pa pēdām Pārdaugavas dižākajam ozolam un Latvijas garākajai dzīvojamai mājai – Ziepniekkalna kruīzs
Ja jums kāds uzdotu jautājumu, uz kurieni Rīgā noteikti NAV vērts doties aizraujošās ekskursijās, pieļauju, ka, dzīvojot labajā Daugavas krastā, jūs teiktu  – Purvciems un Pļavnieki, bet, mītot kreisajā, jūs ieteiktu nebraukt uz Zolitūdi, Imantu vai Ziepniekkalnu. Jo tur taču nekā nav: tikai blokmājas un iespēja dabūt pa biksēm no kāda, kam pašam bikses ir ar trīs svītrām. Patiešām, arī man Ziepniekkalns līdz šim saistījies tikai ar applukušu daudzstāvu namu labirintiem, kuru pagalmu zālājos savietotas automašīnas un kur labākais, ko darīt, ir savā kastītes tipa dzīvoklī pārlaist nakti, lai īsto dzīvi piedzīvotu citur. Taču, dodoties kārtējā "mazbudžeta kruīzā", pārliecinājos, ka šis priekšstats ir maldīgs.
Cūku komikss: Kultūrstabilitāte Latvijā
Cūku komikss: Kultūrstabilitāte Latvijā
Vienā stāstā savijušies divi Latvijas lepnumi, ar ko parasti dižojas tautieši – kultūra un meži. Līdz ar plāniem izbeigt "Latvijas valsts mežu" īstenoto ziedošanas praksi apdraudēta vairāku Valsts kultūrkapitāla fonda programmu norise, tostarp tādu, kas saistītas ar kultūras nodrošinājumu reģionos, kā arī koru un tautas deju tradīcijas attīstību. Kultūras ministrs teic, ka premjers solījis palielināt kultūrkapitāla fonda budžetu, tomēr kultūras darbinieki bažījas, ka viss būs pašu rokās, un ceļ trauksmi.
Cūku komikss: Siltā sagaidīšana
Cūku komikss: Siltā sagaidīšana
Tikpat ātri kā kupenas nomainīja peļķes, tā paskrējusi nedēļa starp Ziemassvētkiem un Vecgada vakaru. Stāvot uz, iespējams, vēsturē siltākās gadumijas sliekšņa, vaicājam: ko nesīs 2023. gads? No tā, ko jau zinām, gribas izcelt pozitīvo: tēti varēs iet bērna kopšanas atvaļinājumā un kopā ar mammām saņemt lielākus pabalstus, minimālā alga pieaugs no 500 līdz 620 eiro mēnesī un sabiedriskā transporta biļetes Rīgā kļūs lētākas.
Pūkainā ekrāna valdzinājums. Kāpēc skatāmies Ziemassvētku filmas?
Pūkainā ekrāna valdzinājums. Kāpēc skatāmies Ziemassvētku filmas?
Kad pantiņi noskaitīti, eglīte apbrīnota, kad ir silti, mājīgi un vēders piepildīts ar svētku labumiem, tad ir neatvairāms kārdinājums atlaisties dīvānā, apsegties ar siltu pledu un paņemt rokās TV pulti. Omulīgas Ziemassvētku filmas skatīšanās ir kļuvusi par neatņemamu mūsdienu svētku tradīciju. Tā gadu no gada ir kā līmjava, ar ko tiek salipināts laiks starp dažādiem svinību rituāliem un Ziemassvētku dienām. Lai nereti pārsalds un lipīgs, arī šis kino žanrs ir pelnījis nelielu uzmanību un analīzi, jo par spīti savai aktualitātei tikai gada nogalē tas turpina finansiāli veiksmīgi dzīvot cauri neskaitāmām dekādēm.
Cūku komikss: Ja svētkos sašļūk šņukurs
Cūku komikss: Ja svētkos sašļūk šņukurs
Lai gan Ziemassvētki ir laiks, kurā vairāk domājam par labo, tomēr tas neizdzēš visas nebūšanas un cūcības, ar kurām saskaramies. Ir tikai normāli, ka arī svētkos sašļūk šņukurs, jo lietas ne vienmēr notiek, kā vēlamies. Šī ir atbalsta kartīte ikvienam, kam vajadzīgs viens draudzīgs uzmundrinājums, viens drusku sarains un raupjš apkampiens.
Cūku komikss: Kultūras ministra priekšnesums
Cūku komikss: Kultūras ministra priekšnesums
Vairāk nekā 400 kultūras nozares darbinieki atklātā vēstulē kritizēja kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) balsojumu pret visu ģimeņu aizsardzību kā esošu pretrunā nozares definētajai iekļaujošajai politikai un aicināja strādāt atbilstoši Satversmē noteiktajām pamatvērtībām. Uz vēstuli ministrs atbildēja, uzstājoties no Saeimas tribīnes, un norādīja, ka to ir "godam veicis", kā arī uzsvēra: "Ikvienam demokrātiskas sabiedrības pārstāvim ir tiesības izteikties no pozīcijas "manuprāt" un tad, atrodot domubiedrus, apvienoties vēstulēs, organizācijās vai politiskos spēkos un tad jau kopā teikt "mūsuprāt". Arī Nacionālajai apvienībai ir tiesības uz jebkuru jautājumu vai tā iespējamo risinājumu skatīties no skatupunkta "mūsuprāt"."
Kā performances laikā nenomirt? Performances fenomenu skaidro mākslinieces
Kā performances laikā nenomirt? Performances fenomenu skaidro mākslinieces
Lai arī performance jau gana sen mīt Latvijas mākslas telpā, lielākajai daļai cilvēku tā joprojām ir kaut kas eksotisks un neizprotams. Tāpēc satikos ar Latvijas Performances mākslas centra veidotājām – mākslas zinātnieci Laini Kristbergu un māksliniecēm Lauru Feldbergu un Simonu Orinsku.
Cūku komikss: Daugavpils krāniņi
Cūku komikss: Daugavpils krāniņi
Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs no ekspozīcijas izņēma trīs igauņu keramiķa Sandersa Raudsepa darbus, kuros viņš dažādos veidos interpretējis krustu. Situācija raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, bet VARAM un Kultūras ministrija apņēmās prasīt paskaidrojumu Daugavpils domei un atgādināja, ka cenzūrai demokrātiskā valstī nav vietas. Savukārt Daugavpils domes pārstāvis Aleksejs Vasiļjevs noliedza, ka šeit būtu notikusi cenzūra: "Nekādas cenzūras nebija un nebūs. Ja, piemēram, būtu cenzūra, tad neviens to izstādi neatvērtu."
Kas ir performance, un kā tā top? Novērotājas dienasgrāmata
Kas ir performance, un kā tā top? Novērotājas dienasgrāmata
Es esmu māksliniece Gundega Evelone, un mani ļoti interesē, kā strādā un rada citi mākslinieki. Šoreiz esmu nolēmusi sev un LSM lasītājiem atklāt, kā tas notiek Latvijas Performances mākslas centrā, lai, vairākas dienas klātesot, saprastu, kas ir performance un kā tā top.
Cūku komikss: Pelmeņu nakts kaislības
Cūku komikss: Pelmeņu nakts kaislības
"Brīnišķīga #spelmanunakts!""Baudījums!" "Dīvaina #SpēlmaņuNakts." "Pārmērīgi daudz insider joku." "Skatīties #Spēlmaņunakts bīstami. Nopirktas jau biļetes uz divām izrādēm." "Cik pretīga, omg, cik pretīga #SpēlmaņuNakts." Dramatiskais tviteris šogad "Spēlmaņu naktī" konkurēja ar dramatisko teātri. Vislielāko ažiotāžu sociālajos tīklos izraisījis žūrijas lēmums gada aktrises titulu piešķirt Čulpanai Hamatovai, piemetot jaunu pagali mūžsenās diskusijas "vai mākslu var nodalīt no politikas" ugunī.
Cūku komikss: Gripiņa nāk
Cūku komikss: Gripiņa nāk
Lai gan gripa nekur nebija pazudusi, pēdējos gados Covid-19 dēļ par to domājām mazāk. Ziema tuvojas, un Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina, ka laiks par sevi parūpēties un doties vakcinēties. Šogad valsts apmaksāta pote pret gripu pienākas ārstiem, senioriem, grūtniecēm, cilvēkiem ar hroniskām kaitēm, un no 21. novembra bezmaksas vakcīnas varēs saņemt arī cilvēki vecuma grupā virs 50 gadiem un bērni, kas nav sasnieguši pilngadību. Līdz šim gripas izplatība Latvija saglabājas zema, taču tā, visticamāk, tikai pieaugs.
18. novembris bez patosa jeb valsts svētki alternatīviem patriotiem
18. novembris bez patosa jeb valsts svētki alternatīviem patriotiem
Jau atkal klāt miglainais, klusais novembris, kuru skaļi pāršķeļ ekstravertā patriotisma nedēļa, kā kopš neseniem laikiem tiek dēvēts laiks starp Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas datumu. Sarkanbaltsarkanais pārpludina ielas, televīzijas pārraides pievēršas Latvijas vēstures atgādināšanai, un lielākās un mazākās iestādēs risinās audzinoši pasākumi patriotiskās noskaņās. Tas viss ir labi, un tā droši vien arī vajag saliedēt tautu pēc sen pārbaudītām receptēm, taču es šoreiz jūtos tam nepiederīgi. Iespējams, Ukrainā notiekošais karš ir izsmēlis manas paraugpatriotisma rezerves, tās savdabīgā veidā izsējot jau gandrīz deviņu mēnešu garumā.
Klusais bruņinieka dārzs. Paula Jaunzema izstādes «Viss ir akmenī III» recenzija
Klusais bruņinieka dārzs. Paula Jaunzema izstādes «Viss ir akmenī III» recenzija
Akmens tēlniecību Latvijā varētu uzskatīt par tādu kā bruņniecisko mākslas veidu. Tas ir kas neiedomājami smags gan svara, gan fizisko pūļu ieguldījumā – jo mēs šajā reģionā strādājam ar nepakļāvīgo, toties praktiski neiznīcināmo granītu, ne maigo itāļu marmoru vai mīksto Bavārijas smilšakmeni. Tāpat, ņemot vērā, ka pieprasījums pēc kvalitatīvas tēlniecības publiskajā telpā (es nerunāju par dažādiem "vides objektiem" lauku mazpilsētu tirgus laukumos, bet gan par augstvērtīgu skulptūru) ir niecīgs, tad akmens tēlniecība vairāk ir kā pašu mākslinieku ārkārtīgi dārgs hobijs un iekšējās izpausmes nepieciešamība. Šobrīd pašmāju autoru, kas pastāvīgi strādātu ar akmeni, ir ap desmit, un viens no šiem vientuļajiem bruņiniekiem ir Pauls Jaunzems.
Cūku komikss: Mīlas viesulis pret koalīciju
Cūku komikss: Mīlas viesulis pret koalīciju
Latviju pārņēmis ne tikai rudens nogurums, bet arī nogurums no koalīcijas sarunām. Pēc garām diskusijām, kurš būs pozīcijā un kurš opozīcijā, un nepatikas paušanas par ierādītajām vietām Saeimas sēžu zālē, nākamās koalīcijas partneri "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība parakstījuši sadarbības memorandu, un "Jaunā vienotība" kolēģiem piedāvājusi atbildības jomu sadalījumu, bet "Apvienotais saraksts" iegrimis dziļās pārdomās, vai teikt – JĀ! – koalīcijas sarunu vedēja Krišjāņa Kariņa "bildinājumam".  
Saule, svētī Latviju! Sešgadnieces domas par himnu, mūsdienu Lāčplēšiem un Valsts prezidentu
Saule, svētī Latviju! Sešgadnieces domas par himnu, mūsdienu Lāčplēšiem un Valsts prezidentu
"Mīlēt valsti, manuprāt, nozīmē to, ka tu uzticies savai valstij un tu viņu vari aizstāvēt arī vārdiski un teikt, ka tu negribi, lai tava valoda un valsts tiktu nodedzināta," spriež sešgadniece Vilma. Viņa uzskata, ka varoņiem bez fiziskā un emocionālā spēka visvairāk vajadzīgs atbalsts, bet par mūsdienu Lāčplēšiem dēvē cilvēkus, kas nodarbojas ar labdarību.
Cūku komikss: Saeimas rēgi
Cūku komikss: Saeimas rēgi
1. novembrī, uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlētā 14. Saeima. Nepilnu stundu pēc deputāta zvēresta došanas Nadežda Tretjakova no frakcijas "Stabilitātei!", uzrakstot iesniegumu Saeimas prezidijam, atteicās no deputātes pilnvarām. Savukārt nākamās koalīcijas partneri "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība jau parakstījuši sadarbības memorandu un vienojušies par klimata un enerģētikas ministrijas izveidi.
Cūku komikss: Negaidītie kārumnieki
Cūku komikss: Negaidītie kārumnieki
Cūcība ir gan mežā izgāzt sadzīves atkritumus, gan organiskos atkritumus no dārza: rudens lapas, lakstus, nopļauto zāli, neapēstos ābolus un citas rudens veltes. Tā mežā nokļūst nevēlamas dārza kultūras, rodot tur mājvietu invazīvām sugām (piemēram, Spānijas kailgliemežiem) un neraksturīgām slimībām. Arī priekšstats, ka dārza veltes būs našķis meža zvēriem un nesīs labumu, ir aplams. Šādā veidā cilvēki radina meža zvērus nākt pilsētā, ciemoties pagalmos un izstaigāt iekoptos dārziņus. Dārza atkritumus var pārstrādāt kompostā, taču ja tādas iespējas nav, jāsazinās ar pašvaldību, atkritumu apsaimniekotājiem vai jāvēršas pie vietējiem lauksaimniekiem vai mednieku organizācijām.
Cūku komikss: Varas zeķes stīvēšana
Cūku komikss: Varas zeķes stīvēšana
14. Saeimas vēlēšanās ievēlētie septiņi politiskie spēki ir kā septiņas krāsas varavīksnē, kas plāno apspīdēt Latviju turpmākos četrus gadus. "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība, "Apvienotais saraksts",  Nacionālā apvienība, "Stabilitātei!", "Latvija pirmajā vietā" un "Progresīvie" nu zīmē sarkanās līnijas un, pārcilājot viens otra tīrās un netīrās veļas grozus, dala varu un izvietojumu koalīcijā un opozīcijā.
Politika ir čakarīga. Sešgadnieces Vilmas pārdomas par vēlēšanām
Politika ir čakarīga. Sešgadnieces Vilmas pārdomas par vēlēšanām
Sešgadniece Vilma vēl neiet skolā, taču ir lietas kursā par notikumiem politikā, jo skatās Dombura šovu, ziņas, "Šodienas jautājumu" un citas pārraides televīzijā. Viņasprāt, par politiku būtu jāinteresējas jau no trīs gadu vecuma. Vilma ir pārliecināta: "Ja tu piedalīsies vēlēšanās, tad tu jutīsies nozīmīgāks." Sešgadniecei vaicājām – kas valstī nav kārtībā un kādiem būtu jābūt politiķiem?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd