Annija Petrova

"Re:Baltica"/"Re:Check"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Tehnisko palīglīdzekļu reformas ieviešana varētu kavēties
Tehnisko palīglīdzekļu reformas ieviešana varētu kavēties
Tehnisko palīglīdzekļu reformu, kas paredz cilvēkiem ar invaliditāti iespēju ātrāk saņemt, piemēram, riteņkrēslu un iespēju to individuāli pielāgot savām vajadzībām,  Labklājības ministrija cerēja uzsākt nākamgad, un praksē izmaiņas sāktu darboties 2019. gadā. Tomēr pagaidām skaidrības par reformas īstenošanas termiņu nav.  
Līdz ar veselības finansēšanas reformu palielina mediķu algas un kapitācijas naudu ģimenes ārstiem
(...
Līdz ar veselības finansēšanas reformu palielina mediķu algas un kapitācijas naudu ģimenes ārstiem (papildināts)
Nākamajā gadā pieaugs mediķu un veselības aprūpē strādājošo zemākās mēnešalgas likmes par slodzi, otrdien, 19. decembrī, nolēma valdība. Tāpat pieaugs kapitācijas nauda ģimenes ārstiem, padarīts efektīvāks “zaļais koridors” iespējamajiem onkoloģiskajiem slimniekiem un būs citas ievērojamas pārmaiņas veselības aprūpes sistēmā.
Ķīmijterapijas zāles iepirks centralizēti
(papildināts)
Ķīmijterapijas zāles iepirks centralizēti (papildināts)
Vadība atbalstījusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz būtiski vienkāršot ķīmijterapijas zāļu saņemšanu pacientiem. Līdz ar jauno sistēmu Nacionālais veselības dienests (NVD) šīs zāles iepirks vienotā iepirkumā, informēja Veselības ministrijā.
«Vienotība» valdības sēdē nebloķēs ieceri par ķīmijterapijas zāļu centralizētu iegādi
«Vienotība» valdības sēdē nebloķēs ieceri par ķīmijterapijas zāļu centralizētu iegādi
„Vienotība” šonedēļ valdības sēdē nebloķēs ieceri par ievadāmo ķīmijterapijas zāļu centralizētu iepirkšanu. Gala lēmumu partijas pārstāvji pieņems valdības sēdes laikā. Paredzēts, ka jaunā sistēma pacientiem atvieglos ķīmijterapijas zāļu saņemšanu: viņiem vairs nebūs pašiem jāpērk zāles aptiekās un jānogādā tās Onkoloģijas centrā.
Iniciatīva par Kopdzīves likumu varētu nonākt Saeimā līdz gada beigām
Iniciatīva par Kopdzīves likumu varētu nonākt Saeimā līdz gada beigām
Līdz šī gada beigām plānots iesniegt Saeimā sabiedrības iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu. Šāds likums dotu iespēju nelaulātiem pāriem savu kopdzīvi reģistrēt un kļūt par juridiski atzītu ģimeni, raksta ieceres autori. Lai arī iniciatīva jau ieguvusi vajadzīgās 10 000 balsis, tomēr parakstu vākšana aizvien turpinās.
Jauno mākslinieku pop-up galerijā «Ikrs» šobrīd apskatāmi jau 400 darbi
Jauno mākslinieku pop-up galerijā «Ikrs» šobrīd apskatāmi jau 400 darbi
Devīto reizi durvis vērusi jauno mākslinieku pop-up galerija „Ikrs”. Šajā galerijā var apskatīt un iegādāties Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu un absolventu darbus. Šobrīd galerijā redzami vismaz 400 darbu, ko veidojuši aptuveni 40 jaunie mākslinieki. Drīzumā pieejamo mākslas darbu skaits vēl palielināsies.  
Valdība atbalsta pāreju uz mācībām latviešu valodā
(papildināts)
Valdība atbalsta pāreju uz mācībām latviešu valodā (papildināts)

Valdība otrdien, 5. decembrī, konceptuāli atbalstīja pāreju uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības iestādēs. Pēc tam būs jāpieņem grozījumi likumos, kas ļaus šo ieceri īstenot. Iepriekš iecerētās izmaiņas izsauca diskusijas. Pret pilnīgu pāreju mazākumtautību skolās vidusskolas posmā uz mācībām latviešu valodā notika piketi.

Darba devējus biedē ierobežojums atlaist cilvēkus ar invaliditāti
Darba devējus biedē ierobežojums atlaist cilvēkus ar invaliditāti

Cerībā mazināt darba devēju stereotipus, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) cenšas savest uzņēmējus kopā ar cilvēkiem ar invaliditāti un iekļaut viņus darba tirgū. Taču darba devējus uztrauc liegums atlaist darbinieku ar invaliditāti, piemēram, ja uzņēmums maina pakalpojumus. Un tas visvairāk attur uzņēmējus pieņemt darbā cilvēkus ar invaliditāti.  

Pūtēju orķestri norāda uz apdraudējumu dalībai Dziesmu svētkos; rīkotāji bažām pamatu nesaskata
Pūtēju orķestri norāda uz apdraudējumu dalībai Dziesmu svētkos; rīkotāji bažām pamatu nesaskata

Pūtēju orķestru sekmīga gatavošanās un dalība Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos ir apdraudēta. Par to satraukti atsevišķu pūtēju orķestru diriģenti, kas satraukumu pauduši atklātā vēstulē, tajā skaitā kultūras ministrei Dacei Melbārdei. Vēstulē pausts satraukums, piemēram, par svētku repertuāru un pūtēju orķestru finālskates laiku. Tomēr svētku rīkotāji bažām pamatu nesaskata.

Politologs: Āboltiņas izslēgšana no «Vienotības» -  Ašeradena izlēmības  apliecinājums
Politologs: Āboltiņas izslēgšana no «Vienotības» - Ašeradena izlēmības apliecinājums

Solvitas Āboltiņas izslēgšana no „Vienotības” bija ļoti pārsteidzoša ziņa, vērtē politologs Jānis Ikstens. Tik asa rīcība nav bijusi pat pret nu jau politiskajiem konkurentiem – frakcijas deputātiem, kas izveidojuši partiju „Par”. Ikstens uzskata, ka to var uzskatīt par savdabīgu jaunā partijas līdera Arvila Ašeradena apņēmības un izlēmības apliecinājumu.

Amatu pamet Rīgas Pilsētas attīstības departamenta direktors
(papildināts)
Amatu pamet Rīgas Pilsētas attīstības departamenta direktors (papildināts)

Negaidīti Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora amatu nolēmis atstāt Dzintars Balodis. Kā iemeslus viņš min vēlmi pēc jauniem izaicinājumiem. Pirmdien, 6. novembrī, atbildīgajā domes komitejā lēma par viņa atbrīvošanu no amata. Baloža paveikto domē gan vērtē skopi.

Nu jau mirušās Daigas stāsts par veselības aprūpes (ne)pieejamību
Nu jau mirušās Daigas stāsts par veselības aprūpes (ne)pieejamību

Šis stāsts ir par Daigu un viņai vajadzīgo preparātu – albumīnu. Daigai ir C hepatīts, arī aknu ciroze. Smagā veselības stāvokļa dēļ viņai būtu vajadzīga aknu transplantācija. Taču tas ir liels risks. Daiga pilnvērtīgākai dzīvei lietoja albumīnu, kura slimnīcās nepietiek. Tādēļ sieviete to pirka par saziedotiem līdzekļiem Lietuvā. Tomēr raidījuma izskanēšanu Daiga diemžēl nesagaidīja. Viņas tuvinieki ļāva būt raidījumam cerībā, ka tas palīdzēs citiem.

Aizvien pastāv nabadzības risks viena vecāka ģimenēm
Aizvien pastāv nabadzības risks viena vecāka ģimenēm

Aizvien pastāv nabadzības risks viena vecāka ģimenēm, piektdien, 27. oktobrī, konferencē „Nacionālais attīstības plāns 2020 – pusceļā: Vai Latvija sasniegs izvirzītos mērķus” sadaļā, kas veltīta labklājībai, demogrāfijai un nevienlīdzībai, teica Pārresoru koordinācijas centra konsultante Sigita Sniķere.

Neraugoties uz samaksu pieaugumu, Rīgas pašvaldības policijā aizvien trūkst darbinieku
Neraugoties uz samaksu pieaugumu, Rīgas pašvaldības policijā aizvien trūkst darbinieku

Neraugoties uz gandrīz miljona eiro piešķiršanu samaksu palielināšanai šim gadam, Rīgas pašvaldības policijā aizvien izjūtams darbinieku trūkumu. Trūkst apmēram 10% policistu, tomēr jau ierasts strādāt esošajos apstākļos. Latvijā, pēc Iekšlietu ministrijas informācijas, ir 77 pašvaldības policijas. Savukārt Rīgas policija ir lielākā un nodrošina sabiedrisko kārtību pilsētā, kurā dzīvo apmēram trešdaļa visas valsts iedzīvotāju.

Mediķi: Katrs pazaudētais donors nozīmē vairāku cilvēku nāvi
(papildināts)
Mediķi: Katrs pazaudētais donors nozīmē vairāku cilvēku nāvi (papildināts)

Šobrīd 54 cilvēki gaida rindā uz nieres transplantāciju, savukārt astoņiem cilvēkiem vajadzīga sirds. Speciālisti par lielākajām problēmām sauc iedzīvotāju informācijas un intereses trūkumu par transplantāciju un iespēju ziedot savus orgānus pēc nāves. Tikmēr katrs zaudētais donors nozīmē vairāku cilvēku nāvi, uzsver speciālisti. Liela nozīme ir arī mediķu izglītotībai šajos jautājumos. Šobrīd vairāk nekā 300 ārstu, māsu un ārstu palīgu Latvijā izgājuši apmācības, kur pilnveidojuši savas zināšanas par transplantāciju.

Pētījums: Skolu tīkla sakārtošanai svarīgi salabot 260 km ceļu
Pētījums: Skolu tīkla sakārtošanai svarīgi salabot 260 km ceļu

Saistībā ar skolu tīkla sakārtošanu svarīgs ir jautājums par skolēnu mobilitāti. Pētījumā par skolu tīklu Latvijā secināts, ka prioritāri nepieciešams rekonstruēt 31 autoceļu posmu aptuveni 260 kilometru garumā. Tikmēr Pašvaldību savienībai un skolotājiem radušies daudzi jautājumi par pētījuma secinājumu ieviešanu dzīvē.

Paraksta Latvijas un Krievijas robežu demarkācijas gala dokumentus
(papildināts)
Paraksta Latvijas un Krievijas robežu demarkācijas gala dokumentus (papildināts)

Trešdien, 25.oktobrī, Latvija un Krievija parakstījusi abu valstu robežu demarkācijas gala dokumentus. Tas noslēdz vairāku gadu ilgu procesu, kas sākās pēc robežlīguma parakstīšanas 2007.gadā. Abas puses uzsver – tas liecina, ka par spīti domstarpībām, ir jautājumi, kuros var virzīties uz priekšu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd