Paula Dēvica

Latvijas Radio korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ieceļotāju anketēšanā par Covid-19 riskiem cer uz ātrāku elektronisku sistēmu
Ieceļotāju anketēšanā par Covid-19 riskiem cer uz ātrāku elektronisku sistēmu
Ir pagājusi nedēļa, kopš tiek anketēti iebraucēji Latvijā. Gan pasažieru pārvadātāji, gan iestādes, kas anketas apstrādā, cer uz ātrāku elektroniskās sistēmas ieviešanu. Lai arī iegūts liels daudzums noderīgas informācijas, darbs ar papīriem apgrūtina procesu. Policijā ik dienu saņem 2000 anketu, bet epidemiologi saņēmuši informāciju par aptuveni 15 000 iebraucēju. Pirmajā nedēļā novērstas nepilnības sistēmā, kuru dēļ vairāki iebraucēji nav tikuši anketēti.
Jaunieši un pieredzes bagāti speciālisti - 100 «Mācītspēka» topošie pedagogi sāks darbu
Jaunieši un pieredzes bagāti speciālisti - 100 «Mācītspēka» topošie pedagogi sāks darbu
Projekta "Mācītspēks" 100 pedagogi septembrī sāks darbu skolās 29 pašvaldībās. Obligāts nosacījums kandidātiem bija iegūta augstākā izglītība un spēcīga motivācija. Ņemot vērā viņu prasmes un iepriekšējo izglītību, katram noteica piemērotāko mācību priekšmetu. Populārākie ir matemātika un angļu valoda. Pārstāvētas arī dabaszinības, tehnoloģijas un sociālās zinības. Vidējais pedagogu vecums projektā ir 35 gadi - tajā ir gan jauni cilvēki, gan jau pieredzējuši speciālisti. Kas ir šie cilvēki?
Sākas elektroniskā pieteikšanās pamatstudijām 12 augstskolās
(papildināts)
Sākas elektroniskā pieteikšanās pamatstudijām 12 augstskolās (papildināts)
Pirmdien, 13. jūlijā, sākas elektroniskā pieteikšanās pamatstudijām 12 Latvijas augstākās izglītības iestādēs un to filiālēs: Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Banku augstskolā, RISEBA, Daugavpils Universitātē, Ekonomikas un kultūras augstskolā, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Liepājas Universitātē, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā. Šī gada vidusskolu absolventi gan pieteikties vēl nevar – viņi nav saņēmuši atestātu.
«Sustento» rosina: darbiniekiem ar invaliditāti darbs jāuzsaka trīs mēnešus pirms atlaišanas
(papild...
«Sustento» rosina: darbiniekiem ar invaliditāti darbs jāuzsaka trīs mēnešus pirms atlaišanas (papildināts)
Lai veicinātu personu ar invaliditāti nodarbinātību, no Darba likuma būtu jāizslēdz norma, kas daļā gadījumu aizliedz atlaist šādas personas, par to otrdien, 7. jūlijā, diskutēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Tomēr likumā jāiekļauj citas normas šo personu aizsardzībai. Par labākajiem komisija atzina personu ar invaliditāti sadarbības organizācijas "Sustento" sagatavotos priekšlikumus. Viens no tiem bija atlaišanas gadījumā dot darbiniekam trīs mēnešus laika atrast citu darbu. Vienlaikus zināms, ka "Sustento" turpinās vadīt Gunta Anča.
Pētījums: Diasporas dzīvē iesaistās aptuveni divas trešdaļas ārzemju latviešu
(papildināts)
Pētījums: Diasporas dzīvē iesaistās aptuveni divas trešdaļas ārzemju latviešu (papildināts)
Diasporas aktivitātēs iesaistās apmēram divas trešdaļas ārzemēs dzīvojošo latviešu, secināts Latvijas Universitātes un Ārlietu ministrijas pētījumā. Visvairāk iesaistās komunicējot internetā, piemēram, "Facebook" grupās. Savukārt tikai viena trešdaļa iesaistās klātienes pasākumos. Būtu jādomā par to, kā iesaistīt pēc iespējas vairāk ārzemju latviešu, tā pirmdien, 6. jūlijā, sprieda Ārlietu ministrijas rīkotajā diskusijā.
Jaunie speciālisti, kuri krīzes laikā zaudējuši darbu, var saņemt pabalstu
Jaunie speciālisti, kuri krīzes laikā zaudējuši darbu, var saņemt pabalstu
Jaunie speciālisti, kuri krīzes laikā zaudējuši darbu, var saņemt pabalstu, informē Labklājības ministrijā. Tiesības uz pabalstu ir tiem, kuri laikā no pagājušā gada marta līdz ārkārtējās situācijas izsludināšanai ir beiguši mācības augstākās izglītības iestādē. Darba stāžs var būt mazāks par gadu.
VID prognozē: Pateicoties čeku loterijai, budžeta ieņēmumi līdz gada beigām palielināsies par aptuve...
VID prognozē: Pateicoties čeku loterijai, budžeta ieņēmumi līdz gada beigām palielināsies par aptuveni miljonu
Trešdien, 1. jūlijā, aprit gads čeku loterijai, kurā ik mēnesi piedalās aptuveni 60 tūkstoši cilvēku, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Prognozē, ka līdz gada beigām dienesta budžeta ieņēmumi būs palielinājušies par aptuveni miljonu, pateicoties loterijai. Vidēji mēnesī iesniedz vairāk nekā miljonu maksājumu dokumentu. Tajos konstatētas vairākas neatbilstības un pārkāpumi, piemēram, nepamatots dīkstāves pabalsta pieprasījums.
Vēsturiskajā ēkā Alberta ielā aptur lifta izbūvi, jo pagrabstāvs ir sliktā stāvoklī
Vēsturiskajā ēkā Alberta ielā aptur lifta izbūvi, jo pagrabstāvs ir sliktā stāvoklī
Vēsturiskajā ēkā Alberta ielā apturēti lifta būvdarbi, jo pagrabstāvs ir neapmierinošā stāvoklī, informē Rīgas pilsētas būvvaldē. Daļa mājas iedzīvotāju jau gadiem cīnās par to, lai jūgendstila ēkas kāpņu telpā neizbūvētu liftu ar metāla šahtu. Būvniecības darbi bojā mājas tehnisko stāvokli un arī vizuālo, jo kāpņu telpā joprojām ir saglabājušās oriģinālās interjera detaļas.  
Pašvaldības gatavas celt garantēto minimālo ienākumu līdz 80 eiro
Pašvaldības gatavas celt garantēto minimālo ienākumu līdz 80 eiro
Garantēto minimālo ienākumu (GMI), kas pašlaik ir 64 eiro un ko Satversmes tiesa atzina par neatbilstošu pamatlikumam, nākamgad varētu celt līdz 80 eiro, pauž Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS). Tikmēr Labklājības ministrijā uzskata, ka GMI vajadzētu kāpināt līdz 109 eiro.
Spānijas kailgliemeži apsēduši arī Salaspils Botānisko dārzu
Spānijas kailgliemeži apsēduši arī Salaspils Botānisko dārzu
Šogad Latvijā īpaši savairojušies augu kaitēkļi – Spānijas kailgliemeži, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē. Tas izplatījies lielā daļā Latvijas teritorijas. Cīņa ar šo gliemezi ir kā cīņa ar vējdzirnavām, jo tiklīdz no tiem atbrīvojas – vietā rodas jauni. Vislabākais veids ir tos vismaz vienreiz dienā nolasīt un iznīcināt. Pārvaldē uzskata, ka, ja pret kaitēkli necīnīsies visi, tad mūs sagaida katastrofa – gliemeži noēdīs ļoti daudz, arī aizsargājamos augus.  
Karstajā laikā, īpaši svētkos, vēl rūpīgāk jādomā par drošu pārtikas uzglabāšanu
Karstajā laikā, īpaši svētkos, vēl rūpīgāk jādomā par drošu pārtikas uzglabāšanu
Karstajā laikā, īpaši svētkos, iedzīvotājiem vēl rūpīgāk jādomā par drošu pārtikas uzglabāšanu, atgādina Pārtikas un veterinārajā dienestā. Jāatceras rūpīgu uzmanību pievērst produktu termiņiem un neiegādāties tik daudz pārtikas, kas varētu palikt pāri. Tāpat jādomā, kādos apstākļos produkti tiek uzglabāti un tirgoti. Piemēram, ja uz letes siltumā piedāvā kūkas ar pildījumu vai zivis, tad tādus iegādāties nevajadzētu, stāsta dienesta pārstāve Svetlana Aļminoviča Miļjanoviča.
Valsts darba inspekcija atsākusi pilnā apmērā veikt pārbaudes darba vietās klātienē
Valsts darba inspekcija atsākusi pilnā apmērā veikt pārbaudes darba vietās klātienē
Valsts darba inspekcija ir atsākusi pilnā apmērā veikt pārbaudes darba vietās klātienē. Šobrīd notiek aktīva būvniecības nozares pārbaude. Ārkārtējās situācijas laikā inspekcijā uz pārkāpumiem reaģēja attālināti, pieprasot no darba devējiem dokumentus un izskatot. Tomēr darba apjoms bija ievērojami samazinājies.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd