Linda Zalāne

Latvijas Radio raidījuma "Atvērtie faili" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Atbalsts lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem negarantēs cenu mazināšanos, bet palīdzēs pabarot va...
Atbalsts lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem negarantēs cenu mazināšanos, bet palīdzēs pabarot valsti
Papildu finansiālais atbalsts teju 20 miljonus eiro apmērā lauksaimniekiem un pārtikas pārstrādātājiem palīdzēs tiem mazināt energoresursu un minerālmēslu cenu kāpuma ietekmi, bet patērētāji nevar cerēt uz pārtikas cenu samazināšanos veikalos. Drīzāk atbalsts palīdzēs turpināt ražošanu, lai krīzes situācijā vietējie ražotāji spētu pabarot valsti. 
«Indexo» sāk publisko akciju piedāvājumu biržā
«Indexo» sāk publisko akciju piedāvājumu biržā
Pensiju pārvaldītājs "Indexo" 28. jūnijā sāk publisko akciju piedāvājumu biržā "Nasdaq Riga". Attiecīgi investoriem ir iespēja piedalīties sākotnējā publisko akciju piedāvājumā jeb IPO. Vienas akcijas cena – 14 eiro. Publisko akciju piedāvājums ilgs līdz 11. jūlijam.
Gada laikā gāzei cena augusi desmitkārtīgi, šķeldai – teju trīs reizes. Vai kāps mūžīgi?
(papildināt...
Gada laikā gāzei cena augusi desmitkārtīgi, šķeldai – teju trīs reizes. Vai kāps mūžīgi? (papildināts)
Gada laikā pilnīgi visiem kurināmajiem ir pieaugusi cena. Visvairāk gāzei – desmitkārtīgi. Bet arī pārējiem vietējiem atjaunojamajiem energoresursiem cena augusi. Piemēram, šķeldai cena gada laikā pieaugusi teju trīs reizes. Latvijas Radio aptaujātie eksperti norādīja, ka šķeldas cenu ceļ ne vien pieprasījums eksportā, bet arī pārspīlētais pieprasījuma kāpums vietējā tirgū. Eksperti lēš, ka cenas nevar traukties augšup mūžīgi, bet pagaidām ir grūti prognozēt, kad cenu kāpums mitēsies. 
Rīgā norisinās Trīs jūru iniciatīvas samits
Rīgā norisinās Trīs jūru iniciatīvas samits
20. un 21. jūnijā Rīgā norisinās augsta līmeņa starptautisks pasākums - Trīs jūru iniciatīvas (3JI) samits un biznesa forums, kas pulcēs 12 Trīs jūru iniciatīvas reģiona valstu līderus, stratēģiskos partnerus, kā arī reģiona un starptautiska līmeņa uzņēmējdarbības un investīciju sektora pārstāvjus. Samitā tiks meklēti jauni attīstības un sadarbības ceļi reģiona ekonomikas izaugsmei un investīciju piesaistei.
Uzņēmēji bažījas par gāzes pietiekamību reģionā
Uzņēmēji bažījas par gāzes pietiekamību reģionā
Šajā vasarā energoietilpīgiem uzņēmumiem jāveic mājas darbs – jānoslēdz līgums par gāzes piegādēm nākamajai apkures sezonai. Latvijas Radio uzrunātie uzņēmumu pārstāvji gan pauž bažas, vai rudenī mūsu reģionā pieejamais gāzes apjoms būs pietiekams visiem uzņēmumiem.
Kabeļoperatoriem bažas par pirātisma uzplaukumu pēc Krievijas TV kanālu aizliegšanas
Kabeļoperatoriem bažas par pirātisma uzplaukumu pēc Krievijas TV kanālu aizliegšanas
Līdz ar Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu aizliegt Latvijā izplatīt atlikušos 80 Krievijā reģistrētos televīzijas kanālus, kas līdz šim bija pieejami Latvijas skatītājiem, kabeļtelevīzijas operatoriem nākas meklēt risinājumus, ar ko šos kanālus aizstāt. Aptaujātie komersanti neslēpa, ka klientu vidū valda arī neapmierinātība un ir arī tādi patērētāji, kas no pakalpojuma atsakās. Vienlaikus kabeļoperatori bažījās par pirātisma uzplaukumu, ņemot vērā informācijas vakuumu krievvalodīgai auditorijai.
Investīciju klimatu Latvijā novērtē kā viduvēju
(papildināts)
Investīciju klimatu Latvijā novērtē kā viduvēju (papildināts)
Ārvalstu investori Latvijas pievilcību investīcijām novērtējuši ar trim ballēm piecu ballu skalā. Tas izriet no jaunākā Ārvalstu investīciju vides indeksa datiem. Par labākajiem politiskajiem lēmumiem šajā periodā investori uzskata nodokļu politiku atsevišķos gadījumos, augstākās izglītības sistēmas reformu un finanšu sektora "kapitālo remontu". Savukārt investoru kritiku valdība un Saeima ir izpelnījusies darbaspēka problēmu nerisināšanas un publiskā sektora efektivitātes trūkuma dēļ.
Kovida laikā būtiski audzis mājdzīvnieku skaits, arī vetārstu Latvijā ir pietiekami
Kovida laikā būtiski audzis mājdzīvnieku skaits, arī vetārstu Latvijā ir pietiekami
Pēdējos divos kovida pandēmijas gados ievērojami pieaudzis mājdzīvnieku skaits un līdz ar to arī veterinārārstiem darba kļuvis vairāk. Tomēr pagaidām Latvijā par vetārstu deficītu runāt nevarot – visi mājdzīvnieki savlaicīgi pie vetārsta tiek. Lielāka slodze klīnikām gan bijusi pirmajos divos Ukrainas kara mēnešos, jo mājdzīvniekiem tika sagatavoti visi dokumenti un čipi, kas nepieciešami izceļošanai. 
Līdz apkures sezonai daži mēneši. Cik aktīvi iedzīvotāji prasa uzlabojumus siltumapgādē?
Līdz apkures sezonai daži mēneši. Cik aktīvi iedzīvotāji prasa uzlabojumus siltumapgādē?
Līdz nākamās apkures sezonai vēl ir vairāki mēneši laiks, lai daudzdzīvokļu mājās pārbaudītu siltumapgādes sistēmas un novērtētu, kādas ir to optimizācijas iespējas, lai iespēju robežās samazinātu nākamās sezonas apkures rēķinus, kas solās būt krietni lielāki nekā šajā ziemā. Cik aktīvi iedzīvotāji dažādās pašvaldībās vēršas pie namu apsaimniekotājiem ar lūgumu siltumapgādes sistēmā veikt uzlabojumus?
Valsts kontrole: Latvijā ar kavēšanos ievieš nepārdomātu un dārgu bioatkritumu apsaimniekošanas sist...
Valsts kontrole: Latvijā ar kavēšanos ievieš nepārdomātu un dārgu bioatkritumu apsaimniekošanas sistēmu (papildināts)
Latvijā pašlaik ar kavēšanos tiek veidota nepārdomāta un dārga bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas sistēma. To revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Sistēmas ieviešana būtiski iekavējusies, jo tā notiek haotiski, bez koordinētas vadības un sadarbības ar visām ieinteresētajām pusēm. Ja netiks "restartēta" pašreizējā pieeja, iecerētā sistēma būs valstij dārga un iedzīvotājiem nedraudzīga, turklāt negatīvu ietekmi uz valsts budžetu var radīt potenciālās Eiropas Savienības (ES) sankcijas, ja sistēmu neievieš laikus.
Vaškevičam 10 gadus Finanšu ministrija nespēj uzteikt darbu
Vaškevičam 10 gadus Finanšu ministrija nespēj uzteikt darbu
Bijušais Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs, kura krimināllieta par kukuļdošanu tiek iztiesāta jau 11 gadus, vēl aizvien ir darba attiecībās ar Finanšu ministriju (FM). Latvijas Radio noskaidroja, ka Vaškevičam saskaņā ar tiesībsargājošo iestāžu norādījumiem ir liegts tuvoties FM, tādējādi viņš ir atstādināts, nevis atlaists no darba.
Lai gan tūrisma nozare nākotnē skatās cerīgi, problēmu netrūkst
Lai gan tūrisma nozare nākotnē skatās cerīgi, problēmu netrūkst
Šajā sezonā tūristu skaits nebūt netuvosies pirmspandēmijas apjomam, taču nozarē strādājošie nākotnē skatās cerīgi, sakot, ka pieaug individuālo tūristu skaits un arī kruīzu kuģi šajā vasarā Rīgā piestās biežāk nekā citus gadus. Tomēr izaicinājumu nozarei ir daudz – sākot no katastrofālā darbaspēka trūkuma un beidzot ar nepieciešamību atjaunot grupu tūrisma apjomu, kas pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā ievērojami saruka.
Trīs investori gatavi Latvijā būvēt sašķidrinātās gāzes termināli
Trīs investori gatavi Latvijā būvēt sašķidrinātās gāzes termināli
Ekonomikas ministrija (EM) saņēmusi trīs pieteikumus no potenciālajiem investoriem, kuri ir gatavi Latvijā uzbūvēt sašķidrinātās dabasgāzes jeb LNG termināli. Visus pretendentus izvērtēja neatkarīga komisija EM valsts sekretāra vadībā. Komisija sagatavojusi arī kopsavilkumu par LNG termināļa izveides ieguvumiem un izmaksām. EM iepazīstas ar šo izvērtējumu, apkopo informāciju, lai to līdz šīs dienas beigām iesniegtu skatīšanai valdībā, kā tas arī bija uzdots. Plānots, ka šis izvērtējums valdības dienas kārtībā nonāks tuvākajās nedēļās. EM pagaidām plašākus komentārus nesniedz.
Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju nākamās apkures sezonas rēķini var būt nepanesams slogs
Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju nākamās apkures sezonas rēķini var būt nepanesams slogs
Nākamā apkures sezona nesīs vismaz divtik lielus rēķinus par siltumu. No valdības vadītāja izskanējis aicinājums izveidot mērķētu pabalstu sistēmu, kas sasniegtu tās iedzīvotāju grupas, kurām augstie rēķini būs nepanesams slogs. Latvijas Radio aptaujātie eksperti pagaidām izvairās prognozēt, vai nākamā apkures sezona nesīs vērā ņemamu parādnieku pulka pieaugumu, vien norāda, ka rudens un ziema rēķinu ziņā būs grūta lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju.
Ekonomiste: Gada pirmajā ceturksnī prognozējams samērā straujš algu pieaugums
Ekonomiste: Gada pirmajā ceturksnī prognozējams samērā straujš algu pieaugums
Šī gada pirmajā ceturksnī darba tirgū notiek atkopšanās no pandēmijas, pēdējos mēnešos sarūk bezdarbnieku skaits, bet tajā pašā laikā vēl aizvien ir kupls neaizpildīto vakanču apjoms. "Swedbank" ekonomiste Agnese Buceniece norāda – tas liecina, ka pieprasījums pēc darbiniekiem ir liels, darbaroku pietrūkst, un tas savukārt veicina arī algu pieaugumu.
«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Airobot Technologies»
«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Airobot Technologies»
Biržā kotētais Igaunijas tehnoloģiju uzņēmums "Airobot Technologies" ražo inovatīvas gaisa kvalitātes sistēmas. Uzņēmums strādā nepilnus deviņus gadus, bet pandēmijas gadi radīja izrāvienu tā darbībā, jo pieprasījums pēc gaisa kvalitātes sistēmām tikai pieauga. Biržā uzņēmums savas akcijas sāka kotēt šī gada februārī. Kāds bija pieprasījums no investoru puses un vai ir vērts iekļaut "Airobot Technologies" akcijas savā portfelī?
Linda Zalāne: Latvijai daudzdzīvokļu namu siltināšanā no ambicioziem mērķiem jāķeras pie darbiem
Linda Zalāne: Latvijai daudzdzīvokļu namu siltināšanā no ambicioziem mērķiem jāķeras pie darbiem
Divus mēnešus Latvijas Radio veidoja sižetu sēriju "Zaudētais siltums", lai vērtētu, kā Latvijas iedzīvotājiem ir veicies ar sava dzīvojamā fonda renovēšanu un siltināšanu, kuru pašvaldību iedzīvotāji un kāpēc ir bijuši aktīvākie un tagad ar daudz mazākām bažām var gaidīt nākamo apkures sezonu, un kuriem tomēr būs jākož pirkstos, ka mājas nav nosiltinātas jau sen. Patlaban renovāciju ietekmē ne tikai iedzīvotāju aktivitāte un pašvaldību spēja palīdzēt ar savu ieguldījumu, šobrīd daudzus baida lielās būvmateriālu un renovācijas izmaksas.
«Zaudētais siltums»: Katru trešo daudzdzīvokļu ēku drīz nebūs lietderīgi renovēt
«Zaudētais siltums»: Katru trešo daudzdzīvokļu ēku drīz nebūs lietderīgi renovēt
Ja ieskatās ēku atjaunošanas ilgtermiņa stratēģijā, tad pēc nepilniem 30 gadiem apmēram 30% daudzdzīvokļu māju nebūs lietderīgi nedz siltināt, nedz atjaunot. To nolietojums un vecums būs tāds, ka īpašniekiem tas vienkārši finansiāli neatmaksāsies. Tomēr, mērķtiecīgi ieguldot ēku uzturēšanā, ir iespējams izglābt mājas no bojāejas. Jautājums tikai – cik tas maksās un vai atmaksāsies?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd