Pievienotā vērtība

Atbildīga tirgošanās: arī tiešsaistē ne viss zaļi nokrāsotais ir videi draudzīgs

Pievienotā vērtība

Dārgāka enerģija nesusi arī kādus ieguvumus, ne tikai zaudējumus

Drošībai un neatkarībai vajag tādu enerģijas avotu uz ko var paļauties

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Airobot Technologies»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Biržā kotētais Igaunijas tehnoloģiju uzņēmums "Airobot Technologies" ražo inovatīvas gaisa kvalitātes sistēmas. Uzņēmums strādā nepilnus deviņus gadus, bet pandēmijas gadi radīja izrāvienu tā darbībā, jo pieprasījums pēc gaisa kvalitātes sistēmām tikai pieauga. Biržā uzņēmums savas akcijas sāka kotēt šī gada februārī. Kāds bija pieprasījums no investoru puses un vai ir vērts iekļaut "Airobot Technologies" akcijas savā portfelī?

Igaunijas uzņēmums "Airobot Technologies" ir gaisa tehnoloģiju uzņēmums, kas specializējas programmatūras un gaisa analītikas jomā. "Airobot" izstrādā un ražo iekštelpu klimata risinājumus. Galvenie produkti ir inovatīvas ventilācijas iekārtas, kas rada veselīgu iekštelpu klimatu.

Ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs stāstīja, ka "Airobot Technologies" nemitīgi analizē gaisa kvalitāti pēc dažādiem parametriem.

"Tas notiek automātiskā režīmā. Var sekot līdzi un pārvaldīt šīs iekārtas ar viedtālruni, speciālu aplikāciju, un saņemt informāciju par ierīces darbību un gaisa kvalitāti un mainīt to visu "online" režīmā. Ierīce spēj darboties arī automātiskā režīmā. Proti, ja pieaug kāds parametrs, tad ieslēdz papildus tehnoloģiskās iespējas, lai uzlabotu šo parametru. Bet, ja gaisa kvalitātes parametri uzlabojas un telpās vairs neatrodas cilvēki, tad izslēdzas pavisam vai būtiski samazina jaudu," skaidroja Martinovs.

Tas palīdz būtiski ietaupīt arī enerģiju, līdz pat 30%. Uzņēmums strādā nepilnus deviņus gadus, bet pandēmijas gadi radīja izrāvienu tā darbībā, jo pieprasījums pēc gaisa kvalitātes sistēmām tikai pieauga. Un tas arī palielināja interesi no investoru puses.

"Un februārī notiku IPO (sākotnējais akciju piedāvājums biržā) alternatīvajā sarakstā, un uzņēmums attīstībai piesaistīja līdzekļus nepilna miljona eiro apmērā. Pieprasījums gandrīz sešas reizes pārsniedza piedāvāto akciju skaitu.

Tā kā pieprasījums no investoru puses bija liels. Akcijas cena bija nepilni pieci eiro. Nauda tika piesaistīta, gan lai uzlabotu tehnoloģisko risinājumu, kā arī lai iekarotu un paplašinātu uzņēmuma darbību eksporta tirgos. Plāns ir tuvāko divu gadu paplašināties, Zviedrijas, Dānijas un Polijas tirgū," stāstīja ieguldījumu eksperts.

"Airobot Technologies" koncentrējas uz gaisa kvalitātes sistēmu nodrošināšanu dzīvojamā fondā un šajos tirgos, proti, Zviedrijā, Dānijā un Polijā gan pieprasījums, gan pirktspēja iet roku rokā, un sola uzņēmumam nodrošināt vērā ņemamu izaugsmi.

"Nākotnē uzņēmums plāno attīstīties arī Somijā, Vācijā un citās Eiropas valstīs, un arī doties pāri okeānam uz Kanādas un ASV pusi. Tā kā no šī aspekta šis uzņēmums jeb akcijas nevar lepoties ar garu vēsturi biržā un arī ar vispār uzņēmuma darbību. Bet tajā pašā laikā tas produkts ir inovatīvs, tehnoloģisks un tiešām ar tādu lielāku dabisku pieprasījumu, ko izraisīja kovida pandēmija.

Tas ir potenciālais izaugsmes stāsts. Ja mēs vērtējam apgrozījumu un tos biznesa rezultātus, kas ir šobrīd, tad akcijas nav lētas. Galvenais uzsvars ir uz nākotnes attīstību. No kā arī akciju cena varētu pieaugt," norādīja Martinovs.

Uzņēmums nemaksā dividendes un šobrīd ir tāds periods, kad līdzekļus ir jāinvestē. Investoriem atdeve būs no akciju cenas kāpuma un vēlāk arī, iespējams, no dividendēm. Eksperts teica, ka uzņēmums, salīdzinot ar citiem biržas emitentiem, ir neliels, bet tas ir interesants un ar izaugsmes potenciālu, līdz ar to nelielu vietu savā akciju portfelī "Airobot Technologies" akcijām var paredzēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti