Linda Zalāne

Latvijas Radio raidījuma "Atvērtie faili" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Par energoresursu cenu griestu ieceri Saeimā viedokļi dalās, bet vienprātība – ar esošo atbalstu par...
Par energoresursu cenu griestu ieceri Saeimā viedokļi dalās, bet vienprātība – ar esošo atbalstu par maz
Iecere par energoresursu cenu griestiem, virs kuriem cilvēku maksājumi nepieaugtu un patēriņu segtu no valsts maka, būtu papildu atbalsts. Latvijas Radio aptaujātie Saeimas deputāti pauda vienprātību, ka ar esošajiem atbalsta pasākumiem energoresursu cenu sadārdzinājuma kompensēšanai varētu nebūt gana. Pagaidām diskusijas par papildu atbalstu Saeimā vēl nav notikušas.
Atbalstam trūcīgākajiem plāno «nākamo kāpienu»
(papildināts)
Atbalstam trūcīgākajiem plāno «nākamo kāpienu» (papildināts)
Labklājības ministrija plāno rosināt no 2023. gada 1. janvāra "nākamo kāpienu" attiecībā uz atbalstu trūcīgākajiem iedzīvotājiem. Tam nepieciešami aptuveni 60 miljoni eiro, intervijā Latvijas Radio pastāstīja labklājības ministrs Gatis Eglītis ("Konservatīvie").
Interese par saules parku attīstīšanu Latvijā pieaug, bet tīklā jaudu apjoms izsmelts
Interese par saules parku attīstīšanu Latvijā pieaug, bet tīklā jaudu apjoms izsmelts
Saules parku attīstīšana Latvijā pēdējos divos gados uzņēmusi apgriezienus, un tuvākā nākotnē pirmie saules parki, kas patlaban ir attīstīšanas stadijā, sāks nest darba augļus. Interesi par saules parku attīstīšanu Latvijā izrāda gan vietējie, gan ārvalstu investori. Konkurence par brīvajām jaudām ir milzīga, jo tīklā jaudu apjoms ir izsmelts.
«Latvijas gāzes» klienti turpinās maksāt izlīdzināto maksājumu, uzņēmumā to dēvē par realitātes atli...
«Latvijas gāzes» klienti turpinās maksāt izlīdzināto maksājumu, uzņēmumā to dēvē par realitātes atlikšanu
Līdz ar valdības veiktajiem regulējuma grozījumiem, arī turpmāk maksājumu veikšana uzņēmumam "Latvijas gāze" paliks nemainīga – klienti varēs par gāzi maksāt gan pēc izlīdzinātā maksājuma principa, gan pēc faktiskā ikmēneša patēriņa. Tiesa, šāda kārtība saglabāsies tikai līdz 2023. gada marta beigām, lai lietotāji līdz pilnīgai dabasgāzes tirgus atvēršanai varētu pilnībā norēķināties par iepriekš saņemto gāzi.
Dažas ES valstis rosina noteikt cenas griestus gāzei ne tikai no Krievijas
(papildināts)
Dažas ES valstis rosina noteikt cenas griestus gāzei ne tikai no Krievijas (papildināts)
Eiropas valstu ministri piekrīt, ka elektrības un apkures rēķiniem ir jābūt jūtami mazākiem. Tomēr viņu viedoklis par to, kā tas panākams, atšķiras. Tāds ir viens no galvenajiem secinājumiem pēc piektdien Briselē notikušās šīs nozares ministru sanāksmes no 27 bloka valstīm. Nākamnedēļ ir sagaidāms, ka Eiropas Komisija nāks klajā ar priekšlikumiem par jauniem konkrētiem soļiem.
Cenu fiksēšana un darba laika samazināšana – tirgotāji taupa savu un pircēju naudu
Cenu fiksēšana un darba laika samazināšana – tirgotāji taupa savu un pircēju naudu
Dažādas akcijas, kas dod iespēju iegādāties produktus par zemāku cenu, pārtikas veikalos ir ierasta prakse, bet krīzes laika risinājums ir cenu fiksēšana. Šādu risinājumu no otrdienas ieviesis mazumtirdzniecības tīkls "Rimi". Vai cenu fiksēšana nav pretrunā ar godīgas tirdzniecības praksi? Ko par šādu iniciatīvu domā pārtikas ražotāji un piegādātāji?
Skolotāji streikos, ja IZM drīzumā nemainīs nostāju
(papildināts)
Skolotāji streikos, ja IZM drīzumā nemainīs nostāju (papildināts)
Uzturot divas galvenās prasības – par iepriekš definētu pedagogu atalgojuma principu ievērošanu un par darba slodzes sabalansēšanu ātrāk nekā sešu gadu periodā – Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome lēmusi no 19. septembra organizēt izglītības un zinātnes darbinieku beztermiņa streiku. Pirms tam gan arodbiedrība sūtīs vēl vienu vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), no kuras trīs dienās gaidīs nostājas maiņu.
Pašvaldības kūtri informē VARAM par gatavību apkures sezonai
Pašvaldības kūtri informē VARAM par gatavību apkures sezonai
Tikai nedaudz vairāk nekā puse no pašvaldībām izpildījušas mājasdarbu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iesūtījušas informāciju par kurināmā resursiem un gatavību nākamajai apkures sezonai. Ministrija informāciju pieprasīja pēc tam, kad atsevišķas pašvaldības publiskā telpā ziņoja, ka, iespējams, tām būs problēmas ar energoresursu iepirkumiem.
«Zaudētais siltums»: Daudzdzīvokļu ēku siltināšanā sācies finiša sprints
«Zaudētais siltums»: Daudzdzīvokļu ēku siltināšanā sācies finiša sprints
Latvijā daudzdzīvokļu ēku siltināšana beidzot uzņēmusi apgriezienus. Stimulējošie faktori ir fakts, ka plānošanas periods, kas aizsākās 2014. gadā, tuvojas finišam, šī programma beidzas, un ir pēdējais brīdis ielēkt vilcienā, kā arī straujais energoresursu cenu lēciens, kas daudziem liek aizdomāties – vai nebūtu prātīgāk dzīvot siltinātā mājā un apkures sezonā neizjust tik spēcīgu siltuma rēķina kāpumu.
Katru dienu Latvijā tiek novērsti vairāki pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju pārkāpumi
Katru dienu Latvijā tiek novērsti vairāki pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju pārkāpumi
Pirmajos piecos mēnešos, kopš pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktas plašas sankcijas, Latvijā konstatēti vairāk nekā 1200 sankciju pārkāpumi. Lielākoties sankciju pārkāpumus veic uzņēmumi, bet arī ne mazums privātpersonu pamanās aizliegtās preces apzināti vai neapzināti ievest vai izvest no sankcijām pakļautajām valstīm. Lielākoties sankciju noteikumu pārkāpumi tiek novērsti, bet ir ierosināti arī vairāki desmiti lietu, kas šobrīd ir izmeklēšanas stadijā.
Pretrunīgi signāli par gāzes rezervēm; «Latvijas gāze» paziņo par nespēju nodrošināt likumā prasīto...
Pretrunīgi signāli par gāzes rezervēm; «Latvijas gāze» paziņo par nespēju nodrošināt likumā prasīto (papildināts)
AS "Latvijas gāze" uz 2022. gada 31. augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē, norādīts paziņojumā uzņēmuma mājaslapā. Savukārt Ekonomikas ministrija norādīja, ka uz “Latvijas gāze” vārda Inčukalna gāzes krātuvē tiek glabāta dabasgāze vairāk nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai.
Ekonomisti: Energoresursu cenas varētu stabilizēties 2–3 gadu laikā
Ekonomisti: Energoresursu cenas varētu stabilizēties 2–3 gadu laikā
Lai gan vairāku nenoteiktības faktoru dēļ pašlaik ir grūti izteikt precīzas prognozes, kad varētu stabilizēties energoresursu cenas, Latvijas Radio aptaujātie ekonomisti lēsa, ka tas varētu notikt divu līdz trīs gadu laikā. Turklāt jārēķinās, ka līdz tik zemam cenu līmenim, kāds bija, piemēram, gāzes resursam pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā, vairs nenonāksim. Attiecīgi kopumā iedzīvotājiem par energoresursiem būs jāatvēl lielāka ikmēneša ienākumu daļa.
Mājokļu īres un arī iegādes tirgus «karsts» – pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu
Mājokļu īres un arī iegādes tirgus «karsts» – pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu
Mājokļu tirgus šobrīd ir karsts – gan īres, gan īpašumu iegādes jomā pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu. Tas nozīmē, ka tiem, kuri meklē jaunu īres mājokli, jo esošais augsto energoresursu cenu pieauguma dēļ kļuvis neizdevīgs, ir krietni jānopūlas, lai ko piemērotu atrastu par saprātīgu cenu. Savukārt tiem, kas vēlas mājokli iegādāties, jārēķinās, ka augstā pieprasījuma dēļ nekustamā īpašuma cenas ir augstas, tās sasniegušas augstāko punktu kopš dižķibeles jeb finanšu krīzes laika.
Eksperti: Malkas un brikešu iegādes kompensēšanā klupšanas akmens – atbalsta administrēšana un ēnu e...
Eksperti: Malkas un brikešu iegādes kompensēšanā klupšanas akmens – atbalsta administrēšana un ēnu ekonomika
Ekonomikas ministrija (EM) sagatavojusi regulējumu, kas paredz atbalstīt arī tās mājsaimniecības, kas apkurei izmanto malku un koksnes briketes. Iedzīvotāji, uzrādot pirkuma apliecinošu dokumentu, varēs šo atbalstu saņemt par malku un briketēm, kas iegādātas laika periodā no šī gada maija līdz nākamā gada aprīļa izskaņai. Aptaujātie eksperti gan uzsvēra, ka malkas tirgū plaukst un zeļ ēnu ekonomika un lielākoties pirkumi notiek skaidrā naudā, bez čeka. Tāpat paredzams, ka klupšanas akmens būs atbalsta administrēšana pašvaldībās un iedzīvotāji atbalstu nevarēs saņemt 40 dienās, kā to paredz likums, bet gan pēc diviem vai trim mēnešiem.
Atkal pastiprinās bažas par gāzes pietiekamību ziemā; lielākie apkures nodrošinātāji izmisīgi meklē...
Atkal pastiprinās bažas par gāzes pietiekamību ziemā; lielākie apkures nodrošinātāji izmisīgi meklē dabasgāzi (papildināts)
Atkal pastiprinās bažas par gāzes pietiekamību nākamajā ziemā. Valdība līdz šim ir mierinājusi sabiedrību, ka apkurei gāzes pietiks visiem, tomēr ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) nu jau min, ka gāzes pavisam noteikti pietiks tikai mājsaimniecībām un stratēģiski nozīmīgajiem uzņēmumiem. Savukārt Latvijas Radio rīcībā nonācis dokumenta fragments, kas apliecina, ka visai izmisīgi un neveiksmīgi gāzi apkures sezonai meklē arī lielākie apkures nodrošinātāji.
Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdē spriež par enerģētiku un par inflācijas ierobežošanu
Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdē spriež par enerģētiku un par inflācijas ierobežošanu
Otrdien, 2. augustā, ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) ir sasaukusi Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdi videokonferences formātā, lai ar uzņēmējiem un lielāko uzņēmējus pārstāvošo organizāciju pārstāvjiem pārrunātu pasākumus enerģētiskās neatkarības stiprināšanai, kā arī nepieciešamos pasākumus tautsaimniecības stabilitātes un konkurētspējas nodrošināšanai.
«Tas ir nenormāli!». Rīdziniekam rēķins par gāzi pieaudzis četras reizes
(papildināts)
«Tas ir nenormāli!». Rīdziniekam rēķins par gāzi pieaudzis četras reizes (papildināts)
"Tas ir nenormāli," tā saņemto jauno rēķinu par gāzi vērtēja Latvijas Radio uzrunātais rīdzinieks Raivis. Ievērojami lielākus rēķinus par dabasgāzi saņēmušas mājsaimniecības, kas norēķinus par gāzi veic pēc izlīdzinātā maksājuma metodes. Pārsteigums un izbīlis iedzīvotājiem ir liels, jo rēķins pieaudzis pat vairākas reizes, piemēram, Raivim rēķins pieaudzis četras reizes. Mazāka bēda ir tām mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai, bet maciņš plašāk jāatver tiem, kas gāzi izmanto arī apkurei. 
VID lepojas ar panākumiem efektīvākā PVN iekasēšanā
VID lepojas ar panākumiem efektīvākā PVN iekasēšanā
Digitalizācija, aktīva mākslīgā intelekta izmantošana un darbs ar nodokļu maksātājiem – šīs ir Valsts ieņēmuma zelta atslēdziņas, kas pērn palīdzēja samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) plaisu jeb nesamaksāto nodokļu apmēru, ko nodokļu maksātāji nedeklarē vai, ja deklarē, tomēr valsts budžetā nesamaksā.
Rīdziniekus aicina paust viedokli par piemērotākajām tekstilizstrādājumu šķirošanas punktu izveides...
Rīdziniekus aicina paust viedokli par piemērotākajām tekstilizstrādājumu šķirošanas punktu izveides vietām
Lai veicinātu tekstila šķirošanas infrastruktūras attīstību un paplašinātu šķirošanas konteineru pieejamību, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu sagatavojuši īpašu aptauju, kurā līdz šī mēneša beigām aicina rīdziniekus paust savu viedokli par piemērotākajām tekstilizstrādājumu šķirošanas punktu izveides vietām.
Ieviest risinājumu augstajiem rēķiniem par siltumu – izlīdzināto maksājumu – liedz noteikumi
Ieviest risinājumu augstajiem rēķiniem par siltumu – izlīdzināto maksājumu – liedz noteikumi
Pagaidām Ministru kabineta noteikumi liedz siltumapgādes uzņēmumiem ieviest izlīdzināto maksājumu. Latvijas Radio aptaujātie siltumapgādes uzņēmumu pārstāvji atklāj, ka izlīdzinātā maksājuma ieviešana būtu labs risinājums, kā atslogot patērētājus no lieliem rēķiniem nākamajā apkures sezonā, bet, lai šādu sistēmu ieviestu, nepieciešams laiks – vismaz pusgads, un līdz rudenim to vairs nevar paspēt.
Zemesgrāmatas kopīpašumu datu nonākšana trešās personas rokās. Vai to var ļaunprātīgi izmantot?
Zemesgrāmatas kopīpašumu datu nonākšana trešās personas rokās. Vai to var ļaunprātīgi izmantot?
Apmēram 50 kaimiņu vārdi, uzvārdi, personas kodi, informācija par īpašumu, vai tas ir ieķīlāts, vai iegādāts hipotēkā, vai cilvēki ir šķīrušies un dalījuši īpašumu – šāda informācija kā uz delnas redzama kādai iedzīvotājai, kura uzrunāja Latvijas Radio. Viņu pamatīgi samulsinājis  fakts, ka, pieprasot zemesgrāmatas apliecību par kopīpašumu, tajā tiek sniegti dati ne tikai par viņu, bet par visām kopīpašuma personām, līdz ar to iznāk gluži kā pa atslēgas caurumu ielūkoties citu personu datos. Vai zemesgrāmatas apliecībā par kopīpašumu personas datu nonākšana trešās personas rokās ir tiesiska, un vai ir iespēja ļaunprātīgi izmantot šo informāciju?
Radio aktualitāti klausītāju un reklāmas devēju ausīs nezaudē. Kāda ir šī medija nākotne Latvijā?
Radio aktualitāti klausītāju un reklāmas devēju ausīs nezaudē. Kāda ir šī medija nākotne Latvijā?
Pēdējo sešu mēnešu laikā radio vismaz reizi dienā klausījās viens miljons 28 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem. Viens radio klausītājs vidēji dienā radio klausīšanai veltījis 4 stundas un 13 minūtes, tā liecina jaunākais “Kantar” pētījums. Latvijas Radio aptaujātie eksperti uzsvēra, ka radio kā medijs savu aktualitāti nezaudē nedz klausītāju, nedz reklāmas devēju acīs un tas ir spēcīgs konkurents citiem medijiem, piesaistot auditoriju un reklāmas devējus. 
Par kāpu aizsargjoslā uzceltu telti draud līdz 1400 eiro liels sods
Par kāpu aizsargjoslā uzceltu telti draud līdz 1400 eiro liels sods
No 30 līdz 1400 eiro – tik liels naudas sods draud privātpersonai par kāpu aizsargjoslā uzbūvētu telti. Valsts vides dienestā (VVD) Latvijas Radio noskaidroja, ka ik sezonu inspektori pieķer un soda vairākus pārkāpējus. Šajā sezonā sodītas jau 10 privātpersonas, tomēr lielākas raizes inspektoriem rada nevis cilvēki, kas kāpās ceļ teltis, bet gan tie, kas kāpu aizsargjoslā brauc ar automašīnām, motocikliem un kvadricikliem. Kur ir atļauts un kur ir aizliegts jūras krastā celt telti?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd