Pievienotā vērtība

Dārgāka enerģija nesusi arī kādus ieguvumus, ne tikai zaudējumus

Pievienotā vērtība

Namu apsaimniekošana un renovācija: nākotnes cerības un bažas

Sankcijas: kā tās korekti ievērot un kā izsekot līdzi biznesa partneru darbībām

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir slēgtais ieguldījumu fonds «EfTEN Real Estate Fund»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Igaunijas slēgtais alternatīvais ieguldījumu fonds "EfTEN Real Estate Fund" darbojas vienā nozarē – komercīpašumi. Fonds ir pievilcīgs ar to, ka ik gadus izmaksā dividendes, bet, no otras puses, tā veiksme vai neveiksme iet roku rokā ar nekustamo īpašumu tirgu Baltijā. Ja iet labi, investori pelna, bet, ja ne – nepelna. 

AS "EfTEN Real Estate Fund III" ir 2015. gadā dibināts valsts slēgtais alternatīvo ieguldījumu fonds, kas investē naudas plūsmā, radot komerciālus īpašumus Baltijas valstīs. Ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs skaidroja, ka slēgtais fonds ir investoru naudas kopums, kas ir apvienots ieguldījumu fondā. 

"Ir kāds brīdis, kad investoru nauda tiek savākta vai organizēta pūlī, un tad notiek ieguldījumu apliecību emisija. Kādā brīdī tas tiek izbeigts, tāpēc, ka plānotā nauda ir savākta. Un tad ieguldījumu fonds, kas būtībā darbojas kā uzņēmums, vairs jaunu naudu nepieņem un arī investoriem neizmaksā, kā tas būtu, ja tas būtu atvērtais ieguldījumu fonds," skaidroja Martinovs.

Parasti šāda veida fondi darbojas piecus vai desmit gadus. Termiņš investoriem tiek paziņots jau no sākuma, kad tiek dibināts fonds. Nauda apgrozās uzņēmuma iekšienē un netiek izmaksāta investoriem, un investori šo naudu nevar arī pieprasīt.

"Un tad kaut kādā brīdī, kad saskaņā ar šī fonda prospektu tā darbība tiek izbeigta, tad visa nauda ar visu vērtības pieaugumu tiek izmaksāta investoriem," skaidroja ieguldījumu eksperts.

"EfTEN Real Estate Fund" iegulda komerciālā nekustamo īpašumu segmentā, kas nodrošina naudas plūsmu no nomas. Darbības reģions – Baltijas valstis. Lielākā daļa ir Lietuvā, bet iegulda arī nekustamajā īpašumā Igaunijā un Latvijā.

"Tie segmenti, kuros fonds iegulda, ir biroja telpas, loģistikas centri, tirdzniecības telpas, piemēram, "Rimi" veikali un tamlīdzīgi. Un vēl neliels segments ir senioru aprūpes nami jeb centri, kur seniori var vecumdienas pavadīt un dzīvot," teica Martinovs.

Ja vērtē ieguldījumu apjomu pa valstīm, tad apmēram 60% ir ieguldīti Lietuvā, 15% Latvijā un 25% Igaunijā. 

"Jāpiemin arī, ka kopējie aktīvi jau ir 162 miljoni eiro, bet tīrie aktīvi jeb tas, kas attiecas uz ieguldītājiem, ir jau gandrīz 100 miljoni eiro. Tas nozīmē, ka daļa no šiem īpašumiem ir iegādāti ar papildu finansējumu. Tā šajā biznesā ir normāla prakse," norādīja ieguldījumu eksperts.

Martinovs skaidroja, ka, vērtējot šādus uzņēmumus, ir jāskatās tirgus vērtība pret bilances vērtību. Jo zemāk, jo izdevīgāk ieguldīt.

Šobrīd attiecībā ir 1,1. Proti, ir 10% uzcenojums īpašuma tirgus vērtībai. Tirgus vērtība tiek rēķināta reizi ceturksnī. Uzņēmums pelna divos veidos. No tā, ka nekustamā īpašuma tirgus vērtība pieaug, un ienākumiem, kas nāk no nomas maksas naudas plūsmas. Pārējā nauda, kas paliek no naudas plūsmas, tiek ik gadus izmaksāta dividendēs.

"Pavisam nesen notika izmaksa, un par pagājušo gadu "EfTEN Real Estate Fund" izmaksāja 88 centus par vienu akciju. Savukārt akciju cena ir nedaudz zem 22 eiro. Vērtējot pēdējo laiku, var redzēt, ka vērtība ir pieaugusi, un tas ir kopsolī ar nekustamo īpašumu tirgus pieaugumu," sprieda eksperts.

Martinovs stāstīja, ka līdz ar Krievijas sākto karu Ukrainā notika negatīvas svārstības nekustamo īpašumu tirgū, kas ietekmēja arī investoru uzvedību, kas iztirgoja Baltijas vērtspapīrus, tostarp arī "EfTEN Real Estate Fund" akcijas. Bet šobrīd šī fonda akcijas cena ir atkopusies un sasniegusi pagājušā gada vidus apjomu.

Eksperts teica, ka fonda daļas ir pievilcīgas tiem investoriem, kuriem ir interese ieguldīt Baltijas nekustamo īpašumu tirgū. Tomēr jārēķinās, ja nekustamo īpašumu tirgū ir lejupslīde, tad tas atspoguļojas arī akciju vērtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti