Ekonomiste: Gada pirmajā ceturksnī prognozējams samērā straujš algu pieaugums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī gada pirmajā ceturksnī darba tirgū notiek atkopšanās no pandēmijas, pēdējos mēnešos sarūk bezdarbnieku skaits, bet tajā pašā laikā vēl aizvien ir kupls neaizpildīto vakanču apjoms. "Swedbank" ekonomiste Agnese Buceniece norāda – tas liecina, ka pieprasījums pēc darbiniekiem ir liels, darbaroku pietrūkst, un tas savukārt veicina arī algu pieaugumu.

30. maijā Centrālā statistikas pārvalde publiskos datus par darba samaksu 2022. gada 1. ceturksnī, un ekonomiste Agnese Buceniece prognozē, ka sagaidāms samērā straujš algu kāpums.

Ekonomiste Agnese Buceniece par algu pieaugumu 2022. gada pirmajā ceturksnī
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Pagājušā gada nogalē [algu pieaugums] bija 12,5%. Varbūt gluži ne tik straujš, bet, ja mēs paskatāmies visu gadu kopumā, tad, domāju, pirmais ceturksnis būs viens no labākajiem šī gada rādītājiem algās. Pieaugums nebija visur vienāds. Ļoti strauji auga algas veselības aprūpē. Tur bija pāri par 20%, kas, protams, ir saistīts arī ar pandēmiju, ar lielajām virsstundām un piemaksām, bet ir arī citas nozares, kur ir ap 10% [algu pieaugums]," stāsta ekonomiste.

KONTEKSTS

Latvijā 2021. gadā mēneša vidējā bruto darba samaksa par pilnas slodzes darbu bija 1277 eiro. Salīdzinot ar 2020. gadu, mēneša vidējais atalgojums palielinājās par 135 eiro jeb 11,8%.

Mēneša vidējā darba samaksa pēc nodokļu nomaksas – 939 eiro. Vidējā neto darba samaksa (aprēķināta, izmantojot darba vietā piemērojamos darba nodokļus) bija 939 eiro jeb 73,5% no bruto algas. Gada laikā tā pieauga par 11,7%.

Neto darba samaksas reālais pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu, bija 8,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti