Ivo Leitāns

LTV "De facto" žurnālists

Agrāk strādājis Latvijas Radio Ziņu dienestā.


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Valdības veidošana: Partijas Vējoņa paziņojumu tulko kā mudinājumu «Vienotībai» rīkoties(papildināts...
Valdības veidošana: Partijas Vējoņa paziņojumu tulko kā mudinājumu «Vienotībai» rīkoties(papildināts)

Politiskās partijas nav izmantojušas iespēju vienoties par stabilu un rīcībspējīgu koalīciju, tāpēc Valsts prezidents Raimonds Vējonis pats uzņemsies iniciatīvu premjera amata kandidāta izraudzīšanā. Valdību veidojošās partijas valsts galvas paziņojumus tulko kā mudinājumu „Vienotībai” izvēlēties partneriem pieņemamu premjera  amata kandidātu. 

NEPLP priekšsēdētāja amatam piesaka Dulevsku un Ķezberi(papildināts)
NEPLP priekšsēdētāja amatam piesaka Dulevsku un Ķezberi(papildināts)

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja amatam ir pieteiktas divas kandidātes – Dace Ķezbere un pašreizējā šī amata pienākumu izpildītāja Aija Dulevska, Latvijas Radio noskaidroja NEPLP. Padome vienojās priekšsēdētāju vēlēt janvārī.

«Vienotības» iekšējie opozicionāri nesola atbalstu Āboltiņai
«Vienotības» iekšējie opozicionāri nesola atbalstu Āboltiņai

Partijas „Vienotība” līdere Solvita Āboltiņa kā premjera amata kandidāte ir ieguvusi vairākuma atbalstu Saeimas frakcijas un valdes neklātienes balsojumā. Tomēr balsojums par viņu nebija vienprātīgs, tāpēc pagaidām nav skaidrs, vai „Vienotība” patiešām piedāvās Valsts prezidentam Āboltiņas kandidatūru.

Tiesa atceļ Saeimas lēmumu par Dimanta atlaišanu no NEPLP(papildināts)
Tiesa atceļ Saeimas lēmumu par Dimanta atlaišanu no NEPLP(papildināts)

Administratīvā rajona tiesa ir nolēmusi atcelt Saeimas lēmumu par Aināra Dimanta atbrīvošanu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amata, turklāt šis spriedums ir jāizpilda nekavējoties. Līdz ar to konkurss uz vakanto padomes locekļa vietu Saeimai ir jāizbeidz. 

Preiļu balsu pirkšanas lieta: apsūdzības par «Saskaņu», bet liecības arī par «Vienotību»
Preiļu balsu pirkšanas lieta: apsūdzības par «Saskaņu», bet liecības arī par «Vienotību»

Pagājušajā nedēļā prokuratūra paziņoja, ka Preiļu rajona tiesai ir nodota lieta par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās par naudu un spirtu. Šoreiz prokuratūra gan atteicās atklāt, tieši kuram sarakstam un kandidātam par labu pirktas vēlētāju balsis. Latvijas Radio noskaidroja, ka apsūdzībā ir pieminēts „Saskaņas” saraksta kandidāts Andrejs Elksniņš, lai gan paši apsūdzētie apgalvo, ka organizējuši balsošanu par labu „Vienotībai” un Dzintaram Zaķim.

Zolitūdes civillietā tiesa par labu cietušajiem piedzen 300 000 eiro
(papildināts)
Zolitūdes civillietā tiesa par labu cietušajiem piedzen 300 000 eiro (papildināts)

Ir pasludināts pirmais spriedums kādā no Zolitūdes traģēdijas civillietām. Lietā, kurā bija trīs prasītāji, no uzņēmumiem „Maxima Latvija” un „Homburg Zolitude” par labu diviem cietušajiem kā morālā kaitējuma atlīdzība pirmajā instancē piedzīti kopumā 300 tūkstoši eiro. Tā gan ir neliela daļa no kopējās prasības – 140 miljoniem eiro. Tāpēc pārsūdzēt spriedumu sola gan pieteicēji, gan atbildētāji. 

Uz gadu atliek pāreju uz vienu «radio valodu»(papildināts)
Uz gadu atliek pāreju uz vienu «radio valodu»(papildināts)

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, bez izmaiņām atbalstīja Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma tā dēvētos "radio valodas" grozījumus, kuru otrreizēju caurlūkošanu parlamentā prasīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Lai gan formāli prezidenta iebildumi nav ņemti vērā, deputāti vienlaikus lēma radiostaciju pāreju uz apraidi vienā valodā atlikt uz gadu – līdz 2017.gada sākumam. 

Vilcināšanos oficiāli virzīt Āboltiņu premjeres amatam skaidro ar vēlmi mainīt partneru nostāju(papi...
Vilcināšanos oficiāli virzīt Āboltiņu premjeres amatam skaidro ar vēlmi mainīt partneru nostāju(papildināts)

"Vienotības" valdes un frakcijas otrdienas, 15.decembra, lēmumu, kas faktiski nozīmē partijas līderes Solvitas Āboltiņas izvirzīšanu par premjera amata kandidāti, iespējamie koalīcijas partneri vērtē ar neizpratni. Savukārt iekšējie opozicionāri uzskata, ka gala lēmuma atlikšana līdz 28.decembrim nozīmē vēlmi šai laikā pārliecināt citus partnerus par atbalstu Āboltiņai. 

Melīga informācija par bēgļu pastrādātu laupīšanu Muceniekos raisa sašutuma vētru sociālajos tīklos(...
Melīga informācija par bēgļu pastrādātu laupīšanu Muceniekos raisa sašutuma vētru sociālajos tīklos(papildināts)

Sociālajos tīklos nedēļas nogalē aktīvi izplatīta informācija, ka Muceniekos notikusi laupīšana, uz kuru policija neesot reaģējusi. No konteksta noprotams – tāpēc, ka vaininieki esot bijuši Mucenieku centrā izmitinātie patvēruma meklētāji. Ziņu tālāk palīdzēja izplatīt arī dažas valsts amatpersonas, taču beigās izrādījās – pirmavots bijis kāds anonīms komentārs ziņu portālā.

Par «radio valodas» grozījumiem koalīcija vienojas lemt pēc ST sprieduma
Par «radio valodas» grozījumiem koalīcija vienojas lemt pēc ST sprieduma

Lai gan par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā attiecībā uz valodas lietojumu Latvijas komerciālajās radiostacijās bija iecerēts lemt vēl šogad, koalīcijas partijas pirmdien, 14.decembrī, nolēma, ka izmaiņas likumā skatīs nākamgad pēc Satversmes tiesas sprieduma.

Rasnačs un Cilinskis vairs nepretendē uz NA valdi
Rasnačs un Cilinskis vairs nepretendē uz NA valdi

Nacionālā apvienība (NA) sestdien, 12.decembrī, Bauskā pulcējas uz partijas kongresu, kurā tiks izvērtēts partijas darbs pašvaldībās un Saeimā, kā arī notiks izpildinstitūcijas pārvēlēšanas. Partijas augstākā vadība gan nemainīsies, jo abi partijas līdzpriekšsēdētāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš ir vienīgie kandidāti uz šiem amatiem.

«Zaļzemnieki» iesaistās cīņā par premjerministra amatu; arī NA varētu izvirzīt savu kandidātu(papild...
«Zaļzemnieki» iesaistās cīņā par premjerministra amatu; arī NA varētu izvirzīt savu kandidātu(papildināts)

Lai arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) iepriekš norādīja, ka iniciatīva jaunās valdības veidošanā jāuzņemas "Vienotībai", kam arī jāvirza premjera amata kandidāts, "zaļzemnieki" savu nostāju ir mainījuši – viņi piedāvās savu premjera amata kandidātu un ir gatavi veidot valdību. Iespēju izvirzīt savu premjera amatu kandidātu pilnībā neizslēdz arī Nacionālā apvienība.

Ivo Leitāns: Straujumas valdības nākotne - scenāriji
Ivo Leitāns: Straujumas valdības nākotne - scenāriji

Sestdien, 5.decembrī, valdošā partija "Vienotība" pulcēsies uz kongresu, kurš notiek laikā, kad publiskajā telpā nemitīgi tiek apspriesta iespējamā valdības maiņa. Pati premjerministre Laimdota Straujuma gan vairākkārt norādījusi, ka katrai valdībai reiz pienāk gals, taču tad, kad tas notiks, viņa par to paziņošot, un arī noraidīja iespēju kongresā paziņot par savu demisiju. Tomēr vienlaikus premjere ir atzinusi, ka pēdējās nedēļās pret viņu tiek izvērsta kampaņa. 

Latvija gatavojas dalībai divās operācijās – Irākā un Mali
Latvija gatavojas dalībai divās operācijās – Irākā un Mali

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri drīzumā varētu piedalīties divās jaunās starptautiskajās operācijās – Irākā un Mali. Šādus lēmumprojektus ir sagatavojusi Aizsardzības ministrija, kura skaidro – dalība misijās ir saistīta ar cīņu pret terorismu, tomēr kaujas darbībā Latvijas karavīri neiesaistīsies, informēja Aizsardzības ministrijā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd