
Dzīve & stils / Virtuve


Liela daļa īpašās Gruzijas garšas slēpjas garšvielās – hmeli suneli, ucho suneli, timiānā, koriandrā, Svanetijas sālī. Ja kādreiz šīs garšas bija kaut kas tāls, tagad tās atceļo arī pie mums, tāpēc visu nepieciešamo gruzīnu ēdienu pagatavošanai iespējams iegādāties lielveikalā arī Latvijā, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" norādīja pavārs Renārs Purmalis.

Pieaugot iedzīvotāju skaitam pasaulē, daudzi pārtikas ražošanas un pārstrādes speciālisti domā par jauniem, alternatīviem produktiem. Pavāri Francijā kā vienu no perspektīvākajiem nākotnes ēdieniem min īpaši apstrādātus kukaiņus un augu dīgstus.

Ar šo sastāvdaļu daudzumu pietiks 12 kūciņām. Šādas un vēl citas kūkas savām viešņām pasniedza Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Nora Poiša.

Viens no Lielbornes muižas izlolotajiem ēdieniem ir cūkas ribiņas – šo ēdienu Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Nora Poiša pasniedza savām viešņām. Recepte pilnībā atklāta netiks, bet pagatavošanas soļi gan, kas ļaus katrai saimniecei izcept savas neatkārtojamās ribiņas.

Šis ēdiens, kuru Latvijas Televīzijas raidījumā "Īstās latvju saimnieces" savām viešņām pasniedza dalībniece Nora Poiša, tapa pateicoties mājražotājas Ludmilas Peculevičas gardajiem sieriem un vēlmei tos iekļaut Lielbornes muižas ēdienkartē. Tādēļ svarīgi ir atrast patiešām labu halloumi jeb grilēšanas sieru.

Šis saldais ēdiens ir ļoti ātri sagatavojams, turklāt nav tik trekns. To var gatavot, cik saldu grib, skaidroja Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Anna Macāne.

"Lubāna klasika" – zivju zupa, ko Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Anna Macāne pasniedza viešņām, vairākas stundas vārīta uz dzīvas uguns čuguna katlā.

Svaigai zivij pat garšvielu nevajag, tā pati par sevi ir garšīga un aromātiska, – tā par svaigu mazsālītu zandartu sacīja Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Anna Macāne no "Zvejniekiem" Lubāna ezera krastā, kura savām viešņām kā uzkodu pasniedza maizītes ar mazsālītu zivi.

Rudenīgi smagi un reibinoši smaržo rozes, tālumā ceļa jūtīs klaigā dzērves, klusi paukšķēdami krīt mazie saldie ābolīši, dzīvelīgais mājas sargs ar skanīgo vārdu – Milu – cerīgi snaikstās, cerēdams, ka no saimnieces rokām kāds kriksītis izslīdēs, gaisā burtiski virmo smaržīgas ābolkūkas apsolījums…

Jaunā dizainā izdota Antoņinas Masiļūnes pavārgrāmata latgaliešu valodā. Grāmata kulinārei klajā nāca 1992. gadā, un tā joprojām ir vienīgā pavārgrāmata latgaliešu valodā. Pavārgrāmatas pārizdošanas idejas autore ir Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas docente Diāna Apele. Tieši viņa pirms 30 gadiem veidoja pavārgrāmatas māksliniecisko noformējumu.

Tehnoloģijas un zinātne

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni
Svarīgākais šobrīd


















