Sadaļas Sadaļas

Piecas garšas

Perfekta piknika noslēpumi

Piecas garšas

Kombuča jeb tējas sēne

Auksto zupu šarms

Aukstā zupa jaunās variācijās. Izmēģini!

Aukstā zupa ir lieliska maltīte siltajā sezonā, jo tā ir vēsa un reizē sātīga. Zupa ir ēdiens, ar kuru var eksperimentēt, veidojot dažādas garšu kombinācijas. Ar vairākiem auksto zupu gatavošanas veidiem Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins.

Aukstā zupa uz piena produktu bāzes

Mūsu reģionā aukstā zupa uz piena produktu bāzies ir izplatītākais šī ēdiena veids. Zupas pamatā izmanto dažādus piena produktus – kefīru, jogurtu, paniņas, rjaženku, skābo krējumu. Lai aukstā zupa izdotos, svarīgi, ka tā ir atdzesēta un nakti nostāvējusi ledusskapī.

Jāņem vērā, ka piena produktiem, īpašī kefīram, rjaženkai un paniņām, ir spēcīga garša, kura slāpē citas garšas. Tāpēc asām un izteiksmīgas garšas zupām, piemēram, soļankai, pievieno skābo krējumu, lai tās kļūtu maigākas. Zupai, kuras pamatā ir piena produkti, nepieciešams pievienot izteiksmīgas garšas – ķiplokus, mārrutkus, sinepes. Svaigumam pievieno dažādus dārzeņus, lociņus, redīsus, rukolu, lakšus. Produkti ar spēcīgu garšu rada vajadzīgo kombināciju, tāpēc zupu var papildināt ar, piemēram, žāvētu desu, kūpinātu vistu vai lasi.

Jāpatur prātā, ka aukstā zupa ir šķidri salāti. Gatavojot, piemēram, kūpinātas vistas auksto zupu, jāiedomājas, ka gatavo salātus, tātad tie varētu sastāvēt no salātlapām, redīsiem, tomātiem, gurķiem, varbūt kāda graudauga. To visu sajauc ar kādu piena produktu.

Aukstās zupas sastāvdaļas var arī sablendēt kā smūtiju. Tā parasti sastāv no dārzeņiem, zaļumiem, garšaugiem. Atdzesēta, savilkusies zupa ir ļoti garda un ar patīkamu garšu. To ieteicams baudīt kopā ar svaigi ceptiem grauzdiņiem.

Vārītas un atdzesētas zupas

Krēmzupa – klasika ir tomātu aukstā zupa gaspačo. Tomātus pirms blendēšanas var apcept vai apgrilēt un tad sablendēt ar ledu. Grilēti produkti raisa sāta sajūtu. Vēl tomātus pirms blendēšanas var apdedzināt uz karstām oglēm, tajos esošie augļu cukuri sakaramelizēsies un piešķirs papildu garšas slāni.

Zupa ir sātīga, bet nerada smaguma sajūtu, un tai ir maz kaloriju. Ja vēlas izmantot garšaugus, piemēram, rozmarīnu, vārītai zupai ir priekšrocība, ka, termiski apstrādājot, tie izdala aromātu un atdod garšu.

Aukstā zupa ar tekstūru – jebkuru silto zupu var ēst aukstu, vienīgi dažām zupām garša nav izteiksmīga, bet citām tā tieši pastiprinās, ja zupa nav uzkarsēta. Ja zupa gatavota no taukaina buljona, to nav patīkami ēst vēsu, jo tauku slānis un tā tekstūra rada nebaudāmu piegaršu. Vislabāk aukstas garšo zupas, kas gatavotas no vistas vai dārzeņu buljona.

Svaigu dārzeņu zupas

Tās sastāv tikai no dārzeņiem un augļiem. Tās var būt krēmzupas, piemēram, tomātu vai gurķu, kurām pievienoti dažādi garšaugi. Nevajag baidīties dārzeņu zupu papildināt ar ogām un augļiem, jo tie piešķir patīkamu aromātu un rada jaunas garšas, piemēram, tomātu aukstajai zupai pievienotas zemenes līdzsvaro garšu.

Deserta aukstās zupas

Tās gatavo no blendētiem augļiem un ogām, pievienojot ledu, piparmētras. Pirms blendēšanas augļus var nedaudz apgrilēt. Deserta auksto zupu bauda kopā ar saldējumu, putukrējumu vai ķīseli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt