
Dzīve & stils / Virtuve


Jāņi un ar sātīgu mielastu bagātīgi klāts galds – daudzu svinētāju ierasta kombinācija. Ja vēl prāto, ko labu sarūpēt un pagatavot, LSM.lv apkopoja astoņas interesantas receptes gan grilēšanai, gan piedevām.

Pesto ir interesanta un mūsdienīga piedeva ēdieniem, kas turklāt ir "labvēlīga" pret dažādiem eksperimentiem un labāko garšu savienojumu meklējumiem. Savu lakšu pesto recepti piedāvā izmēģināt zemnieku saimniecība "Vārpas".

Aukstās zupas ir viens no iecienītākajiem ēdieniem vasaras karstuma viļņos. Lai gan visbiežāk tās pazīstam, gatavotas uz kefīra bāzes, tomēr ēdienkartes dažādošanai var izmēģināt arī citas receptes.

Kuģeli jeb rīvētu kartupeļu sacepumu no seniem laikiem iecienījuši Andrupenē. Šīs apdzīvotās vietas kulināro mantojmu spilgti raksturo arī saldais ēdiens asuškas.

Aukstā zupa ir lieliska maltīte siltajā sezonā, jo tā ir vēsa un reizē sātīga. Zupa ir ēdiens, ar kuru var eksperimentēt, veidojot dažādas garšu kombinācijas.

Receptes, ko gatavot pie dabas, var būt gan vieglas un ātras, gan visai izaicinošas. Uz akmeņiem tvaicēts līnis vai skautu hotdogs – nav svarīgi, ko izvēlies gatavot, galvenais to darīt ar prieku, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

Augu eļļas dažreiz ir mītu un strīdu iemesls. Viens saka, ka olīveļļā cept nedrīkst, cits šausmās met preci atpakaļ plauktā, ja sastāvā ierauga palmu eļļu. Rapsis arī liekas aizdomīgs. "Vai šī eļļa ir laba, vai tā – slikta?" jautā uztura speciālistam. Tā vietā, lai skatītu katru produktu atsevišķi, mēs rīkosimies stratēģiskāk – iepazīsim domāšanas mehānismu eļļu kvalitātes izvērtēšanai. Iegaumējot dažus jēdzienus un turot pa rokai divas tabulas, zināsim, kāda eļļa ir labāka un vai tajā drīkst cept.

Gārsa, zaķkāposti, skābenes, pienenes un pat nātres – visus šos pavasara un vasaras zaļumus var baudīt, pievienojot gardiem un vienkāršiem ēdieniem. Pārsteigt sevi un savas garšas kārpiņas Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

Ēdiens, kura pagatavošanai nepieciešams tikai viens katls, ir ērts risinājums, ne tikai gatavojot mājās, bet arī dodoties pie dabas. Uz ugunskura vienā katlā iespējams pagatavot gan brokastis, gan pusdienas, gan vakariņas, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

"Mums pavisam noteikti uzlabojas dzīves kvalitāte, ja mēs ēdam labus, garšīgus desertus un pavadām laiku pie dabas," pārliecināts ir pavārs Renārs Purmalis, kurš mudina abas šīs lietas apvienot. Pie dabas vai svētkos pagalmā vasaras sezonā vislabākie deserti ir tie, kas ir vienkārši un bieži vien pagatavoti no pāris augļiem un ogām, pavārs ieteica Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci".

Tehnoloģijas un zinātne

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni
Svarīgākais šobrīd



















Interesanti



