Guļbešņīki – «Īsto latvju saimnieču» recepte

Guļbešņīki – arī guļbešnieki, guļbešnīki, buļbešnīki – ir Latgales vecmāmiņu recepte, ko gatavo no vārītu kartupeļu masas (guļbiem), un tas ir viens no Latgales kulinārā mantojuma ēdieniem. Nav noslēpums, ka Zilo ezeru jeb Māras zemes kulinārās tradīcijas veidojušās krievu un baltkrievu ietekmē, un rīvētu vai vārītu kartupeļu plācenīšus jeb veltnīšus ar dažādiem pildījumiem var atrast ne vienas vien slāvu tautas ēdienkartē. Izmēģini pagatavot guļbešņīkus pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Sandras Višas receptes. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.

Sandra Viša

Guļbešņīki 

Guļbešņīki 

Nepieciešams:

(no šāda produktu daudzuma sanāks 10 porcijas)

  • 15 kartupeļi
  • 4 olas
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 700 g maltās gaļas
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • Olīveļļa
  • Sāls
  • Pipari

Pagatavošana:

Kartupeļus nomizo, izvāra un sastampā vai samaļ gaļas mašīnā. Masai pievieno sāli, piparus, olas un miltus. Samaisa un ar rokām veido gareniskas laiviņas, kurās pilda gaļas masu. To gatavo no smalki sagrieztiem sīpoliem, sarīvētiem burkāniem un maltās gaļas, ko vispirms apcep, tad atdzesē un samaļ gaļas mašīnā. Pildītās kartupeļu laiviņas no abām pusēm apcep olīveļļā. Pasniedz ar sēņu mērci un/vai krējumu, svaigiem tomātiem un/vai mazsālītiem gurķīšiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti