Sadaļas Sadaļas
Dzīve & stils / Virtuve
Gārsa, virza, nātre: pagatavo veselīgus salātus no nezālēm!
Pavasaris, kad apkārt viss plaukst un zied, ir īstais brīdis imunitātes stiprināšanai. Farmācijas doktore Vija Eniņa iesaka šobrīd vairāk uzturā lietot zaļumus, kas izauguši mūsu dārzos vai brīvā dabā. Pat tādi augi, kuriem ikdienā nemaz nepievēršam uzmanību, patiesībā ir ēdami un nāks tikai par labu mūsu imunitātei.
Ašie makaroni ar šķiņķi – lēta un studentiska maltīte
Ātri pagatavojamie makaroni jeb roltoni ar šķiņķi, kas ietērpti majonēzes un krējuma “mētelītī” ir reperes Ūgas iecienīta recepte, ko viņa atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova atzīst, ka šī ir lēta un studentiska recepte, kuru vērtēt no uzturvērtības viedokļa būtu atrauti no realitātes, taču viņai ir pāris ieteikumu, kā to padarīt veselīgāku.
Jelgavā izstāda vairāk nekā 150 pavārgrāmatas, tostarp pirms 225 gadiem izdotu grāmatu
Starptautiskajā muzeju dienā Jelgavas pils muzejā atklāta pavārgrāmatu izstāde, kurā apkopotas vairāk nekā 150 pavārgrāmatas. Tās izdotas laika posmā no 19. gadsimta līdz mūsdienām. Tomēr galvenā jubilāre ir pirmā Jelgavā latviešu valodā pirms 225 gadiem izdotā ''Latviskā pavāru grāmata muižu pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt''.
«Roltons» ar dārzeņiem un banānu pudiņš – izdzīvošanas recepte
Ātri pagatavojamie makaroni jeb "roltons" ar dārzeņu mērci un banānu pudiņš ir repera I Mean Love (īstajā vārdā Raiena Šauberga) izdzīvošanas recepte, ko viņš atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova atzīst – šī ir īsta tauku bumba, taču viņai patīk, ka roltons padarīts nedaudz veselīgāks ar dārzeņiem. Ksenija arī iesaka kādu veselīgāku banānu deserta recepti.
Kombuča jeb tējas sēne. Kā pagatavot un izmantot?
Ķīnā jau 200 gadus pirms mūsu ēras baudīja tējas sēnes dzērienu jeb kombuču, taču Eiropa ar to iepazinās tikai 20. gadsimta sākumā. Īpaši šo dzērienu iecienīja Vācijā un Krievijā, taču pēdējā desmitgadē tas ieguvis lielu popularitāti arī citviet. Tas ir fermentācijas procesā iegūts dzēriens, kurš ir ļoti veselīgs – stiprina imunitāti un ir labvēlīgs gremošanas sistēmai. Kā pagatavot kombuču un kur to pielietot, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Ēdiena kultūras pētniece: Šķīvja saturs liecina par mūsu identitāti
Ēdiens liecina par mūsu identitāti tādēļ, ka, pirmkārt, ēdiens mūs veido, mēs bez ēdiena nevaram, tā ir pamatlieta, Latvijas Radio 1 raidījumā “Zināmais nezināmajā” atzina Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes vadošā pētniece Astra Spalvēna. Otrkārt, ēdiens ir izvēle: mēs vienmēr varam izvēlēties starp divām dažādām lietām – ēdienu vai uzturu, sacīja pētniece.
Rāmen zupa pasaules labākā skrituļslidotāja Nila Jansona gaumē
No Japānas nākusī rāmen zupa ar nūdelēm jau kādu laiku ir īsts modes ēdiens. Ja vēl neesi to nogaršojis, izmēģini pagatavot rāmen zupu pēc pasaules labākā skrituļslidotāja Nila Jansona receptes, ko viņš atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”. Šī zupa ir ne tikai moderna, bet arī veselīga, uzsver uztura speciāliste Ksenija Adrijanova.
Laiks atklāt aukstās zupas sezonu!
Marinētu biešu burciņas lielveikalu plauktos rindojas jau kādu laiku. Beidzot arī laika apstākļi ir atbilstoši vienam no iecienītākajiem sezonas ēdieniem – aukstajai zupai. Piedāvājam atklāt tās sezonu ar veselīgu receptes versiju, kurā nav lieku taukvielu, pusfabrikātu un pārspīlēta sāls daudzuma. 
Kartupeļi ar desiņām un salātiem – gatavo reperis Ozols
Ātri, sātīgi un garšīgi, bet, tiesa, neveselīgi – tā var raksturot repera Ozola recepti, ko viņš atklāja raidījumā “Gatavo bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova šo ēdienu nodēvēja par tauku bumbu, bet viņai ir vairāki ieteikumi, kā Ozola maltīti padarīt veselīgāku.
Svanetijas garšaugu sāls. Pagatavo pats!
Svanetijas garšaugu sāls cēlies no Augšsvanetijas Lielajā Kaukāzā. Kalnu ciematos tiek uzskatīts, ka garšaugi, kurus te, 1800 metru augstumā, novāc un pēc tam sajauc, veicina ilgmūžību. Maisījuma sastāvdaļas ir zināmas, kaut arī tās bieži vien atšķiras, taču proporcijas ir noslēpums – te atliek eksperimentēt pašam! Svanetijas garšaugu sāli pievieno mērcēm, zupām, salātiem, miltu un kartupeļu ēdieniem. Iedvesmojieties no šīs receptes un izveidojiet paši savu veselīgo garšaugu sāli!
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt