No vairākiem simtiem Latvijā sastopamo sēņu parastās gailenes ir vienas no populārākajām. Tās aug ne tikai Latvijā, bet arī citviet – mērenā klimata joslas mežos.
Dzīve & stils / Virtuve
Ēst sezonālus vietējos produktus ir ne tikai veselīgi, bet arī draudzīgi attiecībā pret vidi, jo nav jātransportē svešzemju produkti no tūkstošiem kilometru tālām vietām. Laikā, kad no ābelēm birst sulīgie augļi, lielisks saldēdiens būs cepti āboli ar rīsu pudiņu. Izmēģini pagatavot šo ēdienu pēc pavāra un Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Gatavo dabā" vadītāja Renāra Purmaļa receptes!
Septembrim īsti piemērota būs sildoša un sātīga zupa ar Latvijas meža velšu karalienēm - baravikām. Izmēģini to pagatavot pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Edītes Kanbergas receptes. Viņa saimnieko Drabešu pagasta Amatas novadā mājās "Eglaines", kuras ieskauj simtgadīgs egļu mežs.
Gaļas kūpināšana ir laikietilpīgs process, kam jāatvēl teju visa diena. Protams, gaļai nav nepieciešama nemitīga uzraudzīšana visu kūpināšanas laiku, tomēr kaut kur tuvumā ir jārosās. Nedaudz vienkāršot un atvieglot šo pasākumu var, kūpinot gaļu bez iepriekšējas marinēšanas – vienkārši uzberot izvēlētās garšvielas pirms likšanas kūpinātavā. Arī šādā veidā kūpinātai gaļai piemīt izteiksmīga garša, jo būtisku garšas niansi veido tieši dūmi.
"Mērnieku laiku" jēra zupa, iespējams, ir no raksturīgākajiem Vidzemes ēdieniem, taču retais zina tā gatavošanas noslēpumus. Uzzini, kā pagatavot sātīgo virumu pēc piebaldzēnu, "Mazvieķu" saimnieku Laimas un Gunāra receptes, ko viņi atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" pirmajā sērijā!
Slapjā avīzē ietīta un uz oglēm cepta siļķe izsenis bijis viens no populārākajiem ēdieniem Kurzemē - galvenokārt tāpēc, ka lēts un sātīgs. Zinātāji teic, ka savulaik to bieži pasniedza preses magnātu Benjamiņu mājās. Avīzē ceptu siļķi bija iecienījusi Benjamiņa kundze, kura nāca no nabadzīgas ģimenes un kurai šis ēdiens uzjundīja bērnības atmiņas. Mūsdienās, ņemot vērā tipogrāfijas krāsas kaitīgumu, siļķi iesaka gatavot cepampapīrā. Izmēģini pagatavot uz oglēm ceptu siļķi ar kartupeļiem jeb rāceņiem, kā to dēvē dažviet Kurzemē, pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un „Aleju” saimnieces Gunitas Pričinas receptes!
Rucavas novada kulinārais mantojums – baltais sviests – vislabāk izdosies no īsta, trekna lauku krējuma, kas pēc kulšanas vairākas dienas ir pastāvējis vēsumā, ieskābis un kļuvis biezs. Kefīra vietā labāk ieteicams lietot lauku rūgušpienu. Izmēģini pagatavot Rucavas balto sviestu pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un „Aleju” saimnieces Gunitas Pričinas receptes!
Rupjmaizes deserts jeb biguzis ir sena recepte, kas mūsdienās zināma kā maizes zupa vai rupjmaizes kārtojums. Valodnieki savos pētījumos atklājuši, ka dažādās izloksnēs nevārītam vai vārītam ēdienam no maizes gabaliņiem ir ap 17 variāciju, to skaitā biguzis, biguze, bigucis, bigūzis, biga, bigūze, bigusis, biguža un biģele. Izmēģini pagatavot biguzi pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un „Aleju” saimnieces Gunitas Pričinas receptes!
Savulaik kļūstot par pavāru, Edgars Sanders saprata, ka vairs nevēlas ēst gaļu, pienu un olas. Ikdienā viņš gatavo ēdienus, kur gaļa nemaz neprasoties. Viens no tādiem ir sēņu laikam ideāli piemērotā maltīte - griķi ar baravikām un velutē mērci, kuras gatavošanas noslēpumus Sanders atklāja Latvijas Televīzijas raidījumā „Es mīlu ēdienu”.
Šie makaronu salāti patiks tiem, kuri meklē idejas ātri pagatavojamai, taču veselīgai maltītei. Dārzeņi, pilngraudu makaroni, olbaltumvielu avots zivs un nedaudz olīveļļas - laba uzturvielu kombinācija, kurā nav nekā lieka. Lai gan zivju konservus mēdz iekļaut veselīga uztura "melnajā sarakstā", arī to vidū ir pieejamas veselīgākas izvēles.
Jaunākie
Interesanti