Dzīve & stils / Virtuve
Iekosties īstā ukraiņu speķī un no saimnieces Irinas Poltaševskas Ventspilī mācīties, kā pagatavot ukraiņu tīteņus un žagariņus – Latvijas Televīzijas raidījums "Iekodies" devās pētīt ukraiņu tradīcijas, apmeklējot arī Rīgas ukraiņu teātra izrādi, Siguldā klausoties bandūras skaņās un viesojoties Jāņa Čakstes mājās "Aučos", kur laipni uzņemta bēgle no Ukrainas.
Pirmā rasola recepte tika publicēta kādā 17. gadsimtā izdotā publikācijā. Tolaik salātus gatavoja no siļķēm un rutkiem, turklāt pagatavoto arī speciāli pūdēja. Ēdiens cauri gadsimtiem piedzīvojis dažādas izmaiņas, un par dažām no tām Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" stāstīja literatūrzinātnieks Ojārs Lāms, kurš atzina – pats šo ēdienu drīzāk dēvē par rosolu, ar "o".
Latvijas pierobežā ir daudzas poļiem nozīmīgas vietas, tostarp Pasienes baznīca, īpašas vietas Krāslavā un Rēzeknē. Bet Jēkabpils pusē, klausīdamies poļu dziesmu skaņās, Latvijas Televīzijas raidījums "Iekodies" piedāvā iespēju iemācīties gatavot poļu ēdienus – bezdelīgu ligzdas un pelmeņus vai pīrāgus ar magonēm.
Intensīvā svētku sezona ir veselīgās ēšanas lamatas – darba balles, pasēdēšanas draugu lokā un, protams, svinības kopā ar ģimeni. Neveselīgās un kārdinošās iespējas ir burtiski degungalā, un ne katram izdodas turēties pie sava ierastā ēšanas plāna. Kā parūpēties par kvalitatīvu un sabalansētu uzturu ikdienā un kam pievērst vislielāko vērību, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.