Dzīve & stils / Virtuve
Kā šogad ēst veselīgāk? 
Kā šogad ēst veselīgāk? 
Daudzi cilvēki jaunajā gadā apņemas dzīvot veselīgāk nekā iepriekš. Lai to paveiktu, viens no būtiskākajiem nosacījumiem ir mainīt savus ēšanas paradumus. Speciālisti stāsta, ka veselīgs uzturs nav nekas sarežģīts. Visa pamatā ir mērenība, daudzveidība un regularitāte. Kā šogad ēst veselīgāk? 
Ukraiņu kāpostu tīteņi un saldie žagariņi – receptes ēdieniem ukraiņu gaumē
Ukraiņu kāpostu tīteņi un saldie žagariņi – receptes ēdieniem ukraiņu gaumē
Iekosties īstā ukraiņu speķī un no saimnieces Irinas Poltaševskas Ventspilī mācīties, kā pagatavot ukraiņu tīteņus un žagariņus – Latvijas Televīzijas raidījums "Iekodies" devās pētīt ukraiņu tradīcijas, apmeklējot arī Rīgas ukraiņu teātra izrādi, Siguldā klausoties bandūras skaņās un viesojoties Jāņa Čakstes mājās "Aučos", kur laipni uzņemta bēgle no Ukrainas.
Kā pagatavot ziemas saulgriežu ēdienu – sātīgās kūčas
Kā pagatavot ziemas saulgriežu ēdienu – sātīgās kūčas
Kūčas Annas Kārkles ģimenē saulgriežos tiek pasniegtas kā pirmais ēdiens. Tā darot Latgales pusē. Tas simbolizē veselību, svētību un auglību nākamajam gadam. Ēdiens ir sātīgs, salds un noteikti vairo prieku un enerģiju.
Ziemassvētku cepumi un auzu plācenīši. Receptes no pagātnes
Ziemassvētku cepumi un auzu plācenīši. Receptes no pagātnes
Lai arī Ziemassvētkos ierasti pērkam, cepam un ēdam piparkūkas, tomēr daudzveidīgākam saldajam galdam var pagatavot arī Ziemassvētku cepumu vai našķi no auzu miltiem. Receptes aizgūtas no 1937. gada izdevuma "Zeltene" decembra numura.
Rosols vai rasols? Kā radās leģendārie salāti un kā tos pareizi saukt
Rosols vai rasols? Kā radās leģendārie salāti un kā tos pareizi saukt
Pirmā rasola recepte tika publicēta kādā 17. gadsimtā izdotā publikācijā. Tolaik salātus gatavoja no siļķēm un rutkiem, turklāt pagatavoto arī speciāli pūdēja. Ēdiens cauri gadsimtiem piedzīvojis dažādas izmaiņas, un par dažām no tām Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" stāstīja literatūrzinātnieks Ojārs Lāms, kurš atzina – pats šo ēdienu drīzāk dēvē par rosolu, ar "o".
Kā garšo poļu ēdieni – bezdelīgu ligzdas un pelmeņi ar magonēm?
Kā garšo poļu ēdieni – bezdelīgu ligzdas un pelmeņi ar magonēm?
Latvijas pierobežā ir daudzas poļiem nozīmīgas vietas, tostarp Pasienes baznīca, īpašas vietas Krāslavā un Rēzeknē. Bet Jēkabpils pusē, klausīdamies poļu dziesmu skaņās, Latvijas Televīzijas raidījums "Iekodies" piedāvā iespēju iemācīties gatavot poļu ēdienus – bezdelīgu ligzdas un pelmeņus vai pīrāgus ar magonēm.
Uztura speciāliste: Veselīgākas ir gaišākas krāsas piparkūkas
Uztura speciāliste: Veselīgākas ir gaišākas krāsas piparkūkas
Ziemassvētkos priekšroka jādod gaišākas krāsas piparkūkām un dienā ieteicams apēst ne vairāk kā vienu sauju šo gardumu, tā Latvijas Televīzijas raidījumam "Revidents" norādīja sertificēta uztura speciāliste Zane Timpare. Eksperte arī skaidroja, kas jāņem vērā, ja piparkūkas gatavo mājās.
Kuņģis neprot saskaitīt apēsto: Eksperte svētkos iesaka pēc omes kotletēm ieturēt pauzi
Kuņģis neprot saskaitīt apēsto: Eksperte svētkos iesaka pēc omes kotletēm ieturēt pauzi
Intensīvā svētku sezona ir veselīgās ēšanas lamatas – darba balles, pasēdēšanas draugu lokā un, protams, svinības kopā ar ģimeni. Neveselīgās un kārdinošās iespējas ir burtiski degungalā, un ne katram izdodas turēties pie sava ierastā ēšanas plāna. Kā parūpēties par kvalitatīvu un sabalansētu uzturu ikdienā un kam pievērst vislielāko vērību, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk

Svarīgākais šobrīd