
Dzīve & stils / Virtuve


Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Gunitas Štorhas viena no kaislībām ir vistu audzēšana, tādēļ nav brīnums, ka viņas recepšu krājumā ir arī vistu aknu pastētes gatavošanas noslēpumi. Īpaši labi tā garšos uz rudzu maizes grauzdiņa ar gailenītēm.

Tā kā Kuldīgas puses saimnieces Gunitas Štorhas vīrs saimnieko briežu dārzā, viņa pilnīgi noteikti zina, kā lieliski pagatavot dambriežu gaļu. Basturma jeb vītinātā dambrieža gaļa prasa daudz laika, taču šī izsmalcinātā uzkoda noteikti būs pūļu vērta. Basturmas recepti Gunita atklāja LTV raidījumā “Īstās latvju saimnieces”.

Rudens saknes – topinambūru, pastinaku, bietes un pētersīli – var cept, izmantot salātos, pasniegt ar treknām zivīm vai gatavot veselīgus čipšus, Latvijas Radio 5 raidījumā "Piecas garšas" atklāj pavārs Ritvars Toms Logins.

Grauzdētu ozolzīļu miltus var pievienot kūkai, viršus var izmantot ēdienu grilēšanā, bet koku lapas pievienot buljonam, ar neparastākiem rudens sezonas produktu izmantošanas veidiem, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins.

Raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Sandra Icaka gatavo brīnumgardu desertu no veselīgajiem rabarberiem – kūku, ko maltītes noslēgumā baudīt ar zemeņu saldējumu. Recepte ir vienkārša, taču kūkas garša – izsmalcināta.

Aukstā un aromātiskā tomātu zupa, ko Sandra Icaka gatavo savā piemājas saimniecībā “Padegas”, spirdzina ne tikai karstā vasaras dienā. To var baudīt visa gada garumā, ja saimniecībā sagatavoti tomātu sulas krājumi. Tiesa, var izlīdzēties arī ar veikalos nopērkamo.

Medījuma gaļa satur mazāk tauku nekā mājlopu gaļa, tajā ir arī daudz vērtīgu olbaltumvielu. Ne velti dietologi uzsver tās īpašo uzturvērtību. Raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Sandra Icaka savā piemājas saimniecībā “Padegas” gatavo grilētu buka fileju ar ceptiem dārzeņiem.

“Morgen komvīderi”, “kommorgenvīderi” jeb “Nāc rīt atkal!” (vācu: Komm morgen wieder!) – no Vācijas ienākusī pildīto pankūku klasika, kur katrai saimniecei tomēr ir savs gatavošana stiķis. Mežotnes puses saimniece Daira kommorgenvīderus pilda ar cūkas plaušām, sirdi un kūpinātu speķi. Savu recepti viņa atklāja LTV raidījumā “Iekodies Zemgalē”.

Mēdz teikt, ka gardākos ēdienu gatavo no vienkāršākajām sastāvdaļām. Ja tā, tad kuģelis pilnīgi noteikti atbilst šim raksturojumam – kartupeļi apvienojumā ar speķi, nedaudz sīpoliem un sviesta veido izcili gardu un sātīgu maltīti. Mežotnes puses saimniece Daira savu kuģeļa recepti atklāja LTV raidījumā “Iekodies Zemgalē”!

Deserta izvēlei nekad nevajadzētu paviršai, jo tas ir maltītes noslēgums, kas viesiem nereti paliek atmiņā vislabāk. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Līgas Lieplapas siera kūka ar melleņu ievārījumu noteikti būs lieliska saldēdiena izvēle – auzu pārslu pamatne, vidū krēmsiers un jogurts, bet virsū kārdinoša melleņu ievārījuma kārtiņa.

Vide un dzīvnieki

Vide un dzīvnieki

Vecāki un bērni

Dārzs un mājas

Vecāki un bērni
Svarīgākais šobrīd



















Interesanti



