
Dzīve & stils / Virtuve


Ir dažādi varianti, kā pagatavot tā dēvēto Benedikta olu – vārītu olu bez čaumalas ar šķidru dzeltenumu. Pavārs Renārs Purmalis Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica veidu, kā Benedikta olu gatavot dziļā pannā vai katlā ar nedaudz ūdens.

Klāt zemeņu laiks – sarkanās ogu karalienes redzam gan dobēs, gan veikalos un tirgos. Tiesa gan, šogad laikapstākļu ietekmes dēļ ražas esot mazāk, bet cenas – augstākas. Ja tomēr prāto, ko gardu no tām pagatavot, piedāvājam recepšu izlasi gan kokteiļiem, gan desertiem.

Jāņi un ar sātīgu mielastu bagātīgi klāts galds – daudzu svinētāju ierasta kombinācija. Ja vēl prāto, ko labu sarūpēt un pagatavot, LSM.lv apkopoja astoņas interesantas receptes gan grilēšanai, gan piedevām.

Pesto ir interesanta un mūsdienīga piedeva ēdieniem, kas turklāt ir "labvēlīga" pret dažādiem eksperimentiem un labāko garšu savienojumu meklējumiem. Savu lakšu pesto recepti piedāvā izmēģināt zemnieku saimniecība "Vārpas".

Aukstās zupas ir viens no iecienītākajiem ēdieniem vasaras karstuma viļņos. Lai gan visbiežāk tās pazīstam, gatavotas uz kefīra bāzes, tomēr ēdienkartes dažādošanai var izmēģināt arī citas receptes.

Kuģeli jeb rīvētu kartupeļu sacepumu no seniem laikiem iecienījuši Andrupenē. Šīs apdzīvotās vietas kulināro mantojmu spilgti raksturo arī saldais ēdiens asuškas.

Aukstā zupa ir lieliska maltīte siltajā sezonā, jo tā ir vēsa un reizē sātīga. Zupa ir ēdiens, ar kuru var eksperimentēt, veidojot dažādas garšu kombinācijas.

Receptes, ko gatavot pie dabas, var būt gan vieglas un ātras, gan visai izaicinošas. Uz akmeņiem tvaicēts līnis vai skautu hotdogs – nav svarīgi, ko izvēlies gatavot, galvenais to darīt ar prieku, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

Augu eļļas dažreiz ir mītu un strīdu iemesls. Viens saka, ka olīveļļā cept nedrīkst, cits šausmās met preci atpakaļ plauktā, ja sastāvā ierauga palmu eļļu. Rapsis arī liekas aizdomīgs. "Vai šī eļļa ir laba, vai tā – slikta?" jautā uztura speciālistam. Tā vietā, lai skatītu katru produktu atsevišķi, mēs rīkosimies stratēģiskāk – iepazīsim domāšanas mehānismu eļļu kvalitātes izvērtēšanai. Iegaumējot dažus jēdzienus un turot pa rokai divas tabulas, zināsim, kāda eļļa ir labāka un vai tajā drīkst cept.

Gārsa, zaķkāposti, skābenes, pienenes un pat nātres – visus šos pavasara un vasaras zaļumus var baudīt, pievienojot gardiem un vienkāršiem ēdieniem. Pārsteigt sevi un savas garšas kārpiņas Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

Vide un dzīvnieki

Vide un dzīvnieki

Vide un dzīvnieki

Vide un dzīvnieki

Vide un dzīvnieki

Vecāki un bērni

Cilvēkstāsti

Vide un dzīvnieki

Vecāki un bērni

Vecāki un bērni
Svarīgākais šobrīd



















Interesanti



