Ūdens kliņģeri dabā
Nepieciešams:
- Kviešu milti
- Ūdens
- Cukurs
- Sāls
- Raugs
Pagatavošana:
Sastāvdaļas sajaucot, uztaisa rauga mīklu, lielā čuguna katlā uzvāra ūdeni. Kad rauga mīkla uzbriedusi, no tiem veido kliņģerus un liek verdošā ūdenī. Tos vāra, ar karoti apgriežot uz vienu un otru pusi. Kad tie uzbrieduši un palikuši lieli, tos izņem ārā. No katla izlej ūdeni, katlu ieliek oglēs. Uzkarsētā katlā liek apcepties ūdens kliņģerus vēl apmēram piecas, astoņas minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.
Uz akmeņiem tvaicēts līnis
Nepieciešams:
- Līnis
- Egļu skujas
- Diļļu kāti
- Brokoļi
- Ziedkāposti
- Citrons
- Sāls
Pagatavošana:
Čuguna katlā ievieto akmeņus un ielej ūdeni tā, lai puse no akmeņiem būtu noklāta. Uz akmeņiem uzliek egļu skujas un diļļu kātus, tad gabalos salauztus brokoļus un ziedkāpostus, tad tiem virsū uzliek līni. Katlam uzliek vāku, liek uz uguns. Visu tvaicē apmēram 10 minūtes, noņem no uguns un atstāj vēl uz 10 minūtēm atpūsties. Zivs gatava pasniegšanai – to liek uz galda, uzber sāli, uzspiež nedaudz citrona sulas. Ēd kopā ar katlā pagatavotajiem dārzeņiem.
Zemeņu un upes mētras salāti
Nepieciešams:
- Zemenes
- Upes mētras
- Tomāti
- Balzamiko
Pagatavošana:
Gar mazajām Latvijas upēm nereti mēdz augt upes mētra. To ir viegli atpazīt, jo, saspiežot un saberzējot starp rokām, tā ļoti izteikti sāk smaržot kā piparmētra. To var baudīt kombinācijā ar zemenēm, tomātiem un balzamiko mērci – sanāk perfekti vasaras salāti.
Cepts svaigais siers ar zapti
- Svaigais siers
- Sviests
- Cukurs
- Ievārījums
Sieru sagriež apmēram pusotru centimetru biezās šķēlēs un apcep uz pannas sviestā, lai tas kļūst nedaudz brūns, tad tam turpat uz pannas uzber nedaudz cukura, lai tas karamelizējoties rada sieram kraukšķīgu maliņu. Apcepto sieru ēd kopā ar mīļāko ievārījumu.
Skautu hotdogs
Nepieciešams:
- Milti
- Ūdens
- Raugs
- Sāls
- Desiņas
- Mērce pēc izvēles
Pagatavošana:
Samaisa kopā miltus, ūdeni, raugu un sāli, to uzbriedina un tad sagriež garās strēmelēs. Sameklē koku desiņas izmērā, to notrin un apsmērē ar eļļu. Tam apvij apkārt mīklas strēmeli un uzcep uz ugunskura. Jārēķinās, ka mīklai jābūt pēc iespējas plānākai, un tā jācep vismaz 15 minūtes 15–20 centimetrus virs uguns. Tad atliek izcept desiņu, to ievieto maizītē, kurā pirms tam iespiesta mērce.