Nogaršo ar Pieci

"Nogaršo ar pieci" Renāra mīļākā gadalaika dabas veltes

Augstāk par zemi

LALIGABA nominante Rute Kārliņa un viņas pirmais stāstu krājums "Ellīgi skaisti noslēpumi"

"Nogaršo ar Pieci" receptes, kuras gatavot pie dabas

Uz akmeņiem tvaicēts līnis, upes mētras salāti un skautu hotdogs. Receptes dabā visām gaumēm

Receptes, ko gatavot pie dabas, var būt gan vieglas un ātras, gan visai izaicinošas. Uz akmeņiem tvaicēts līnis vai skautu hotdogs – nav svarīgi, ko izvēlies gatavot, galvenais to darīt ar prieku, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.

Ūdens kliņģeri dabā

Nepieciešams:

  • Kviešu milti
  • Ūdens
  • Cukurs
  • Sāls
  • Raugs

Pagatavošana: 

Sastāvdaļas sajaucot, uztaisa rauga mīklu, lielā čuguna katlā uzvāra ūdeni. Kad rauga mīkla uzbriedusi, no tiem veido kliņģerus un liek verdošā ūdenī. Tos vāra, ar karoti apgriežot uz vienu un otru pusi. Kad tie uzbrieduši un palikuši lieli, tos izņem ārā. No katla izlej ūdeni, katlu ieliek oglēs. Uzkarsētā katlā liek apcepties ūdens kliņģerus vēl apmēram piecas, astoņas minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Uz akmeņiem tvaicēts līnis

Nepieciešams: 

  • Līnis
  • Egļu skujas
  • Diļļu kāti
  • Brokoļi
  • Ziedkāposti
  • Citrons
  • Sāls

Pagatavošana:

Čuguna katlā ievieto akmeņus un ielej ūdeni tā, lai puse no akmeņiem būtu noklāta. Uz akmeņiem uzliek egļu skujas un diļļu kātus, tad gabalos salauztus brokoļus un ziedkāpostus, tad tiem virsū uzliek līni. Katlam uzliek vāku, liek uz uguns. Visu tvaicē apmēram 10 minūtes, noņem no uguns un atstāj vēl uz 10 minūtēm atpūsties. Zivs gatava pasniegšanai – to liek uz galda, uzber sāli, uzspiež nedaudz citrona sulas. Ēd kopā ar katlā pagatavotajiem dārzeņiem. 

Zemeņu un upes mētras salāti

Nepieciešams:

  • Zemenes
  • Upes mētras
  • Tomāti
  • Balzamiko

Pagatavošana:

Gar mazajām Latvijas upēm nereti mēdz augt upes mētra. To ir viegli atpazīt, jo, saspiežot un saberzējot starp rokām, tā ļoti izteikti sāk smaržot kā piparmētra. To var baudīt kombinācijā ar zemenēm, tomātiem un balzamiko mērci – sanāk perfekti vasaras salāti. 

Cepts svaigais siers ar zapti 

  • Svaigais siers
  • Sviests
  • Cukurs
  • Ievārījums

Sieru sagriež apmēram pusotru centimetru biezās šķēlēs un apcep uz pannas sviestā, lai tas kļūst nedaudz brūns, tad tam turpat uz pannas uzber nedaudz cukura, lai tas karamelizējoties rada sieram kraukšķīgu maliņu. Apcepto sieru ēd kopā ar mīļāko ievārījumu. 

Skautu hotdogs

Nepieciešams:

  • Milti 
  • Ūdens 
  • Raugs
  • Sāls
  • Desiņas
  • Mērce pēc izvēles

Pagatavošana: 

Samaisa kopā miltus, ūdeni, raugu un sāli, to uzbriedina un tad sagriež garās strēmelēs. Sameklē koku desiņas izmērā, to notrin un apsmērē ar eļļu. Tam apvij apkārt mīklas strēmeli un uzcep uz ugunskura. Jārēķinās, ka mīklai jābūt pēc iespējas plānākai, un tā jācep vismaz 15 minūtes 15–20 centimetrus virs uguns. Tad atliek izcept desiņu, to ievieto maizītē, kurā pirms tam iespiesta mērce. 

Citas "Nogaršo ar pieci" receptes

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti