Uģis Lībietis

Uģis Lībietis

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ukraina ar Rietumu ieroču palīdzību cer lauzt cīņas gaitu
Ukraina ar Rietumu ieroču palīdzību cer lauzt cīņas gaitu
Vācija ievērojami kavēsies ar solīto raķešu sistēmu piegādi Ukrainai, saskaroties ar tehnoloģiskiem izaicinājumiem. Šādi paziņojumi kārtējo reizi aktualizējuši jautājumu par to, kā varētu attīstīties situācija frontē Ukrainas austrumos un dienvidos.
Krievijas karaspēks Ukrainas austrumos atkārto Mariupoles nopostīšanas taktiku
Krievijas karaspēks Ukrainas austrumos atkārto Mariupoles nopostīšanas taktiku
Ukrainā aktīvākā karadarbība notiek Luhanskas apgabalā, kur Krievijas iebrucēji aktīvi turpina iznīcināt pilsētas. Kā liecina Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba pirmdien sniegtā operatīvā informācija, šobrīd Krievijas spēki savus lielākos centienus ir veltījuši uzbrukumiem Slovjanskas pilsētai.
103. kara diena Ukrainā: Nerimst Krievijas uzbrukumi Severodoneckā; tuvojas lēmums par graudu ekspor...
103. kara diena Ukrainā: Nerimst Krievijas uzbrukumi Severodoneckā; tuvojas lēmums par graudu eksportu pa jūru (papildināts)
Krievijas spēki 103. kara dienā savus lielākos centienus Ukrainā ir veltījuši uzbrukumiem Slovjanskas pilsētai, Svjatogirskas rajonam, kā arī nerimst kaujas Severodoneckā, kur pusi teritorijas kontrolē Ukrainas spēki, bet otru pusi – iebrucēji, liecina Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštāba operatīvā informācija. Tikmēr Turcija paziņojusi, ka drīzumā varētu būt gaidāms lēmums par graudu eksportu no Ukrainas pa jūru.
101. kara diena Ukrainā: raķešu triecieni Odesā, «karstākais» punkts – joprojām Severodonecka
101. kara diena Ukrainā: raķešu triecieni Odesā, «karstākais» punkts – joprojām Severodonecka
Atsākt diplomātiskās sarunas ar Krieviju pašlaik nav iemesla, jo turpinās aktīva karadarbība valsts austrumos. Tā uzskata Ukrainas sarunvedēju komandas vadītājs Davis Arahamija. Pēc viņa vārdiem – Ukrainai ir nepieciešams stiprināt savu sarunu pozīciju. Savukārt vēl cits sarunvedējs Mihailo Podoļaks prognozējis, ka karš varētu ieilgt vēl uz diviem vai pat sešiem mēnešiem.
100 dienas pēc kara sākuma ukraiņi saglabā ticību savai uzvarai
100 dienas pēc kara sākuma ukraiņi saglabā ticību savai uzvarai
Civiliedzīvotāju līķi Bučas ielās, sabombardētais Mariupoles Drāmas teātris, raķešu triecieni Kramatorskas dzelzceļa stacijai un ziņas par atklātiem masu kapiem. Tādas bijušas aizvadītās 100 dienas Ukrainā – 100 dienas, kopš Krievijas karaspēks uzsāka pilna mēroga militāro ofensīvu.
Viļņas Universitātes profesors: ES jauno sankciju lielākais panākums – izlēmība atteikties no Krievi...
Viļņas Universitātes profesors: ES jauno sankciju lielākais panākums – izlēmība atteikties no Krievijas energoresursiem
Eiropas Savienības (ES) spēja vienoties par nākamo sankciju kārtu pret Krieviju apliecina, ka Eiropa ir nospraudusi mērķi izlēmīgi atteikties no Krievijas energoresursiem. Taču ar katru nākamo reizi vienoties par kompromisiem būs grūtāk. Tā uzskata Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātņu institūta pētnieks Ramūns Vilpišausks. Pēc viņa vārdiem, arī šoreiz sasniegtais apliecina, ka valstis drošības draudus uztver atšķirīgi.
Elizabetes II valdīšanai – 70. gadskārta. Karaļnama veiksmes, skandāli un gudrie lēmumi
Elizabetes II valdīšanai – 70. gadskārta. Karaļnama veiksmes, skandāli un gudrie lēmumi
Šajā nedēļas nogalē Lielbritānijā tiek atzīmēta karalienes Elizabetes 70 gadu ilgās valdīšanas jeb platīna jubilejas svinības. Četru dienu ilgo svinību laikā paredzēti dažādi publiski pasākumi, koncerti un parādes. Taču, ņemot vērā karalienes cienījamo vecumu un arī pēdējā laika dažādos skandālus karaļnamā, šogad svinību laikā tiek uzdots arī daudz jautājumu par britu monarhijas nākotni.
Baidens plāno apmeklēt Saūda Arābiju, lai panāktu naftas cenu samazināšanos
Baidens plāno apmeklēt Saūda Arābiju, lai panāktu naftas cenu samazināšanos
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džo Baidens šomēnes varētu apmeklēt Saūda Arābiju, lai ar Persijas līča karalistes vadītājiem runātu par to, kā samazināt globālās naftas cenas. Savienotajās Valstīs pašlaik ir rekordaugstas degvielas cenas, kas var negatīvi atsaukties uz Baidena pārstāvētās Demokrātiskās partijas izredzēm novembrī gaidāmajās ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanām.
Vācija sola piegādāt modernu bruņojumu Ukrainai
Vācija sola piegādāt modernu bruņojumu Ukrainai
Militārie eksperti prognozē, ka ārvalstu sniegtā militārā palīdzība varētu spēlēt izšķirošu lomu kara gaitas izmainīšanā par labu Ukrainas spēkiem. Taču jaunākā informācija liecina, ka ar bruņojuma piegādi dažām valstīm ir grūtības.
Baltkrievu žurnālists: Atšķirībā no Ukrainas, kas pretojas, Baltkrievija jau de facto ir okupēta
Baltkrievu žurnālists: Atšķirībā no Ukrainas, kas pretojas, Baltkrievija jau de facto ir okupēta
Laikā, kad pasaules uzmanība ir pievērsta karadarbībai Ukrainā, nedaudz nepamanīta ir pagājusi Starptautiskā solidaritātes ar Baltkrieviju diena. Tās laikā pasaules valstis paudušas atbalstu baltkrievu demokrātisko spēku darbībai un demokrātiskajiem centieniem. Norvēģija pat izlēmusi oficiāli mainīt Baltkrievijas vārda lietošanu. Tikmēr baltkrievu žurnālisti pauž pārliecību, ka atšķirībā no Ukrainas, kas Krievijas agresīvai ļoti aktīvi pretojas, Baltkrievija jau de facto ir okupēta.
Ukrainas spēki pagaidām negatavojas pretuzbrukumam
Ukrainas spēki pagaidām negatavojas pretuzbrukumam
Ukrainas spēki tuvākajās dienās negatavojas pretuzbrukumam frontes līnijā, taču pēc jaunā bruņojuma saņemšanas šādi uzbrukumi varētu notikt. Par to paziņojis Ukrainas Iekšlietu ministrijas pārstāvis.
Izraēla un AAE paraksta brīvās tirdzniecības līgumu
Izraēla un AAE paraksta brīvās tirdzniecības līgumu
Izraēla parakstījusi brīvās tirdzniecības līgumu ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), un Izraēlai tā ir pirmā šāda vienošanās ar kādu no arābu valstīm. Līgums paredz atcelt muitas nodevas gandrīz 96 procentiem preču, kuru tirdzniecības apjoms sasniedz aptuveni 840 miljonus eiro.
Zelenskis pirmo reizi kopš kara sākuma apmeklē Harkivu
Zelenskis pirmo reizi kopš kara sākuma apmeklē Harkivu
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien apmeklējis Harkivas apgabalu, solot sadarboties ar vietējām varas iestādēm, atjaunojot un ceļot no jauna izpostīto infrastruktūru. Tāpat Zelenskis ticies ar karavīriem, pasniedzot atzinības zīmes, tikmēr turpinās arī starptautiskie centieni izbeigt konfliktu, taču dažu valstu starpā jūtamas arī domstarpības.
Eiropas Komisija piedāvā jaunu Krievijas naftas sankciju projektu
Eiropas Komisija piedāvā jaunu Krievijas naftas sankciju projektu
Ukrainas bruņotie spēki valsts austrumos turpina aktīvu pretestību Krievijas iebrucējiem, taču bruņoto spēku ģenerāļi brīdina, ka ir jāgatavojas ilgstošam karam. Un viens no galvenajiem Ukrainas veiksmes stāstiem būtu nepieļaut nekādu piekāpšanos teritoriālajos jautājumos. Tikmēr Eiropas Komisija ir piedāvājusi dalībvalstīm jaunu Krievijas naftas sankciju projektu.
Baidens tiksies ar skolas apšaudes upuru tuviniekiem Teksasā
Baidens tiksies ar skolas apšaudes upuru tuviniekiem Teksasā
ASV prezidents Džo Baidens un pirmā lēdija Džila Baidena šodien apmeklēs Uvaldes pilsētu Teksasas štatā, lai tiktos ar tur šonedēļ notikušās skolas apšaudes upuru tuviniekiem. Tāpat paredzētas sarunas ar vietējās kopienas un reliģiskajiem līderiem. ASV prezidents arī uzstāj, ka pēc šādām apšaudēm obligāti būtu jāpastiprina ieroču kontrole.
Putins prasa vairāku sankciju atcelšanu un draud ar humānās krīzes palielināšanos Ukrainā
(papildinā...
Putins prasa vairāku sankciju atcelšanu un draud ar humānās krīzes palielināšanos Ukrainā (papildināts)
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir gatavs palīdzēt atrisināt jautājumu par Ukrainas graudu eksportu uz ārvalstīm, tādējādi mazinot saspīlējumu globālajā pārtikas tirgū. Vienlaikus Putins pretī prasa vairāku sankciju atcelšanu. Tāpat viņš brīdinājis Rietumu līderus, ka bruņojuma piegāžu pastiprināšana Ukrainai situāciju var vēl vairāk destabilizēt, palielinot humāno krīzi. Par to viņš 28. maijā paziņojis sarunās ar Francijas un Vācijas līderiem. Tikmēr Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis norāda, ka tām valstīm, kuras aicina Ukrainu piekāpties Krievijai, ir jārēķinās ar vairāku miljonu ukraiņu bēgļu uzturēšanu uz nenoteiktu termiņu.
Zelenskis: Ukrainā situācija ir ļoti, ļoti smaga
Zelenskis: Ukrainā situācija ir ļoti, ļoti smaga
Krievijas spēki Ukrainas dienvidu daļā turpina uzbrukumus Severodoneckai un Limanai, kas ir stratēģiski svarīgas pilsētas turpmāko uzbrukumu veikšanai Donbasā. Kā paziņojušas vairākas ārvalstu amatpersonas, Krievijas prezidenta rīcība arvien vairāk apstiprina mērķtiecīgu vēlmi iznīcināt Ukrainas identitāti.
Priekšā lielas pārmaiņas, svarīgi – lai ir plāns jaukai dzīvei. Intervija ar pirmo latvieti Bundestā...
Priekšā lielas pārmaiņas, svarīgi – lai ir plāns jaukai dzīvei. Intervija ar pirmo latvieti Bundestāgā – Zandu Martens
Krievijas karš Ukrainā ir izraisījis ne tikai milzīgas pārmaiņas ģeopolitiskajā situācijā Eiropā un pasaulē, bet uzsācis arī vēsturiskus procesus Vācijas iekšienē. Lai arī Vācija tiek kritizēta par kavēšanos, sniedzot palīdzību Ukrainai, tā pirmo reizi daudzu gadu desmitu laikā ir piekritusi eksportēt bruņojumu uz konflikta zonām. Šīs pārmaiņas izjūt gan jaunais Vācijas kanclers Olafs Šolcs, gan viņa vadītā Sociāldemokrātu partija, no kuras pirmo reizi parlamentā ir ievēlēta arī Latvijā dzimusī Zanda Mertena (Zanda Martens). Taču šoreiz Latvijas Radio saruna ne tik daudz par Ukrainu, kā par vēlēšanām Vācijā un Zandas Martenas ceļu līdz politiķes karjerai.
Apšaudē ASV skolā 21 bojāgājušais
(papildināts)
Apšaudē ASV skolā 21 bojāgājušais (papildināts)
18 gadus vecs uzbrucējs otrdien nošāvis 19 skolēnus un divus pieaugušos pamatskolā ASV Teksasas štata Uvaldes pilsētā. Pats uzbrucējs ticis nogalināts, ierodoties drošības spēkiem. Šis uzbrukums kārtējo reizi aktualizējis jautājumu par nepieciešamību ASV pastiprināt ieroču kontroli. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd