«Kilograms kultūras 2024» pavasara balsojumā noskaidroti pirmie finālisti

Pirmdien, 27. maijā, paziņoti Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2024" pirmie finālisti. Skatītāji un klausītāji vērtēja oriģinālākos un kvalitatīvākos darbus desmit kategorijās, fināla balsojumam izvirzot vienu kultūras notikumu katrā no tām.

Kategorijā "Mūzika" fināla balsojumam izvirzīts:

Koncerts "Riharda Dubras jubilejas koncerts. Koris "Latvija" un Māris Sirmais" 15. martā Rīgas Domā. Ērģelniece Kristīne Adamaite, čellists Ēriks Kiršfelds, mežradznieki Artūrs Šults, Kalvis Etkins, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele, Normunds Everts, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", diriģents Māris Sirmais.

Kategorijā "Kino":

Daudzsēriju spēlfilma "Padomju džinsi". Režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis. Studija "Tasse Film".

Kategorijā "Teātris":

Izrāde "Melnais gulbis". Jaunais Rīgas teātris, režisors Alvis Hermanis.

Kategorijā "Vizuālā māksla":

Rotu mākslas biedrības izstāde "Skārien-jūtīgs". Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kuratores Ginta Grūbe un Zane Vilka.

Kategorijā "Literatūra":

Tatjanas Žagares-Vītiņas grāmata "Brāļi Žagari". Izdevniecība "Dienas Grāmata".

Kategorijā "Popkultūra":

Imanta Dakša un Mersedes(e) Margoit koncerts–videostāsts "Beidzot laimīgās haizivis" kinoteātrī "K. Suns" 27. janvārī.

Kategorijā "Starts":

Vijolniece Elza Siliņa. Par Žana Sibēliusa Vijolkoncerta 1. daļas izpildījumu Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā.

Kategorijā "Mantojums":

Dokumentālā filma "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks". Režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja. Jura Podnieka studija.

Kategorijā "Pārsteigums":

Anša Rozentāla personālizstāde "Skats apkārt". Izstāžu zāle "Rīgas mākslas telpa".

Kategorijā "Notikums":

Jaunā Rīgas teātra restaurācija un grāmata "Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās". Būvprojekta autori – "Zaigas Gailes birojs un Partneri", projekta vadītāja Zaiga Gaile. Grāmata – Jaunā Rīgas teātra radošā komanda.

Žūrija pavasara balsojumā izvirzīja kandidātus desmit  kategorijās. No katras tikai viens darbs, kas saņēma lielāko sabiedrības atbalstu, izvirzīts fināla balsojumam.

Pavasara balsojumam bija izvirzīti darbi, kas Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas žūrijas redzējumā atzīti par oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijas kultūras notikumiem laika posmā no 2024. gada janvāra līdz 30. aprīlim. "Kilograms kultūras" žūrijā darbojās Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un LSM.lv kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, redaktors Aigars Bumburs, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Anete Ašmane-Vilsone, LSM.lv kultūras redaktore Laila Burāne.

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas pasniedza par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti