Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Esam vairāk gatavi NATO nekā ES. Intervija ar Gruzijas prezidenti
Esam vairāk gatavi NATO nekā ES. Intervija ar Gruzijas prezidenti
Gruzija ir pabeigusi visas reformas, kas nepieciešamas tās militārajai struktūrai, lai pievienotos NATO, intervijā LTV raidījumā “Pasaules panorāma” sacīja Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili. Viņa atzina, ka pašlaik valsts ir vairāk gatava NATO nekā Eiropas Savienībai (ES).
Ķīna sola atbildēt ASV īstenotajai muitas tarifu paaugstināšanai
Ķīna sola atbildēt ASV īstenotajai muitas tarifu paaugstināšanai
No piektdienas, 10. maija, ASV no 10% līdz 25% paaugstinās muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, un Ķīna jau solījusi atbildēt. Par spīti šim ASV solim Vašingtonā turpināsies abu valstu sarunas, kurā puses centīsies panākt vienošanos. Sarunu gaitā grūti periodi bijuši arī iepriekš, tādēļ, neskatoties uz ASV īstenoto muitas tarifu paaugstināšanu, iespēja vienošanos panākt vēl ir.
Pēc brīdinājuma par sugu masveida izmiršanu G7 valstis sola rīkoties
Pēc brīdinājuma par sugu masveida izmiršanu G7 valstis sola rīkoties
Nesaudzīga saimniekošana apdraud cilvēci un rada izmiršanas draudu miljoniem dzīvnieku sugu. Šāds brīdinājums izskanējis jaunākajā ekspertu izstrādātajā ANO ziņojumā, kuru šonedēļ apsprieduši 130 valstu pārstāvji. Ziņojums izskan laikā, kad daudzās pasaules valstīs arvien biežāk tiek organizētas dažādas vides aizstāvju akcijas, lai pievērtu politiķu uzmanību klimata pārmaiņām. G7 valstis uz brīdinājumiem atbildējušas ar solījumu rīkoties.
Japānas imperators atsakās no valdīšanas
(papildināts)
Japānas imperators atsakās no valdīšanas (papildināts)
Japānas imperators Akihito otrdien spēris vēsturisku soli un atteicies no valdīšanas. Tā ir pirmā reize pēdējo divu gadsimtu laikā, kad tas Japānā ticis darīts. Tādējādi monarhs nodevis lielākoties simbolisko varu savam dēlam, kroņprincim Naruhito. 
Makrons «dzeltenajām vestēm» sola jaunas reformas
Makrons «dzeltenajām vestēm» sola jaunas reformas
Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolījis jaunas reformas, tādējādi reaģējot uz tā saukto "dzelteno vestu" protestiem. Makrons ilgi gaidītajā runā uzsvēra, ka protesta kustības pamatā ir taisnīgas prasības, kuras viņš centīsies maksimāli izpildīt. Taču vienlaikus viņš norādīja, ka viņa prezidentūras laikā uzsāktais ekonomikas liberalizācijas kurss ir pareizs.
Kims un Putins tikšanos Vladivostokā raksturo kā «ļoti labu» un «detalizētu»
(papildināts)
Kims un Putins tikšanos Vladivostokā raksturo kā «ļoti labu» un «detalizētu» (papildināts)
Ceturtdien, 25. aprīlī, Vladivostokā notika pirmā tikšanās starp Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Kims ieradās Krievijā, lai apspriestu gan divpusējās attiecības, gan situāciju Korejas pussalā. Kims un Putins tikšanos Vladivostokā raksturoja kā „ļoti labu” un „detalizētu”, taču neko konkrētāku par sarunu saturu neatklāja. Ziemeļkorejai šī tikšanās ir iespēja parādīt Vašingtonai, ka tā nav izolēta, bet Krievijai – ka arī tai ir sava loma Korejas pussalas kodoljautājumā.
Ukrainas prezidenta vēlēšanas: Porošenko vai Zelenskis?
(papildināts)
Ukrainas prezidenta vēlēšanas: Porošenko vai Zelenskis? (papildināts)
Ukrainā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Tajā par valsts vadītāja amatu sacentīsies pašreizējais prezidents Petro Porošenko, kā arī aktieris un komiķis Volodimirs Zelenskis. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pārliecinošu uzvaru varētu gūt tieši Zelenskis.
Ukrainā «klusuma diena» pirms prezidenta vēlēšanām
Ukrainā «klusuma diena» pirms prezidenta vēlēšanām
Ukrainā izsludināta tā sauktā klusuma diena pirms rīt gaidāmās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas.  Relatīvi mierīga ir arī priekšvēlēšanu gaisotne vardarbības šaustītajos Ukrainas austrumos. 
«Pasaules panorāma» prognozē. TOP3 notikumi ārzemēs – vēlēšanas Ukrainā, Millera ziņojums un Igaunij...
«Pasaules panorāma» prognozē. TOP3 notikumi ārzemēs – vēlēšanas Ukrainā, Millera ziņojums un Igaunijas prezidente tiksies ar Putinu
Somijas vēlēšanu rezultāti liecina par sarežģītām jaunās valdības veidošanas sarunām, bet Ukrainai priekšā prezidenta vēlēšanu otrā kārta. ASV uzzinās detaļas par Roberta Millera īpašās izmeklēšanas secinājumiem par Krievijas iejaukšanos 2016. gada vēlēšanās. Tikmēr Igaunijas prezidente šonedēļ gatavojas doties uz Maskavu un tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.
Brīdinājumi bērniem par mīnām un cerība uz mieru. Ieskats Ukrainas austrumos
Brīdinājumi bērniem par mīnām un cerība uz mieru. Ieskats Ukrainas austrumos
Ukrainas prezidenta pirmās kārtas vēlēšanās Ukrainas austrumos – tās kontrolētajās Doņeckas un Luhanskas daļās – uzvarējis prokrieviskais kandidāts. Kāds ir sabiedrības noskaņojums nekontrolētajā daļā, var tikai minēt. Taču abu apgabalu ukraiņu amatpersonas cer, ka, parādot situācijas uzlabošanos un stabilizēšanos savā pusē, pakāpeniski tiks pārliecināta arvien lielāka sabiedrības otrā. Pat ja tas nozīmē kompromisus karadarbības apstākļos.
Ukrainas prezidenta vēlēšanās līderos Zelenskis un Porošenko
(papildināts)
Ukrainas prezidenta vēlēšanās līderos Zelenskis un Porošenko (papildināts)
Ukrainas prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvis komiķis Volodimirs Zelenskis un pašreizējais valsts galva Petro Porošenko, liecina vēlēšanu rezultāti. Tas nozīmē, ka balsotājiem vēl būs jāizdara izvēle arī vēlēšanu otrajā kārtā. Zelenskis paziņoja, ka šis ir tikai pirmais solis uz uzvaru. Tikmēr Porošenko teica, ka šis rezultāts viņam ir „skarba mācība” viņam un viņa valdībai.
Ukrainas prezidenta vēlēšanu dienā ziņas par dažādiem pārkāpumiem
Ukrainas prezidenta vēlēšanu dienā ziņas par dažādiem pārkāpumiem
Ukrainā šodien prezidenta vēlēšanu diena, un viss liecina, ka vēlētāju aktivitāte būs augsta. Socioloģiskās aptaujas prognozē cīņu starp trīs galvenajiem kandidātiem, no kuriem divi varēs iekļūt nākamajā kārtā. Balsojums nav izticis bez pirmajām ziņām par dažādiem pārkāpumiem, taču vismaz pagaidām tie nav tik nopietni, lai varētu būtiski ietekmēt balsojuma gaitu.
Ukraina gatavojas prezidenta vēlēšanām
Ukraina gatavojas prezidenta vēlēšanām
Diena pirms Ukrainas prezidenta vēlēšanām jeb tā sauktā klusā diena valsts austrumos aizvadīta ar skaļiem šāvieniem. Ukrainas bruņotie spēki ziņo par vismaz vienu ievainoto karavīru šodienas laikā. Tikmēr vakar ar aizliegtiem lādiņiem no separātistu teritorijas tika apšaudīts Ukrainas ciemats Zolotoje. Šodien tur ieradās arī Latvijas Televīzijas (LTV) filmēšanas grupa.
10 gadi pēc kraha Islandes ekonomikā. Mācības un soļi uzticības atjaunošanai
10 gadi pēc kraha Islandes ekonomikā. Mācības un soļi uzticības atjaunošanai
Ne tikai lieli ekonomiskie zaudējumi, bet arī liela nodevība. Tieši šādi islandieši atceras nu jau pirms desmit gadiem notikušo valsts ekonomisko krahu, no kura gūtās mācības būtiski pārveidojušas Islandes sabiedrību, atzīst Jons Olafsons – viens no pētniekiem, kurš strādājis pie rekomendācijām par to, kā politiskajām un ekonomiskajām jomām atjaunot zaudēto sabiedrības uzticību. Pie kādiem secinājumiem islandiešu pētnieki nonākuši, un ko no tiem var aizgūt citas valstis?
Ķīnas prezidents apmeklē Itāliju – izskan bažas par ES šķelšanu
Ķīnas prezidents apmeklē Itāliju – izskan bažas par ES šķelšanu
Starptautisko mediju uzmanība pievērsta sāktajai Ķīnas prezidenta Sjī Dziņpina vizītei Romā, kuras laikā tiks parakstīts dokuments par Itālijas pievienošanos tā sauktajai jostas un ceļa iniciatīvai, ko dēvē par mūsdienu “Zīda ceļu”. Tas tiks darīts par spīti izskanējušām bažām no citām valstīm par Ķīnas mēģinājumiem nostiprināt politisko ietekmi Eiropā un pat šķelt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.  
Somijā popularitātes kāpumu piedzīvo eiroskeptiķi
Somijā popularitātes kāpumu piedzīvo eiroskeptiķi
Pēc negaidītas premjerministra atkāpšanās mēnesi pirms valdības termiņa beigām Somija gatavojas parlamenta vēlēšanām. Tajās izšķirsies, vai varu zaudēs līdzšinējā centriski labējā koalīcija laikā, kad pieaug atbalsts sociāldemokrātiem un Zaļajai partijai. Tikmēr liela uzmanība tiek pievērsta arī kādam citam spēkam – skaļajai un brīžiem skandalozajai Somu partijai, kas varētu veidot arī jaunas eiroskeptiskas grupas kodolu Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tā pašlaik piedzīvo popularitātes kāpumu.
Jaunzēlandes slaktiņš atgādina -  jākoncentrējas arī uz labējā ekstrēmisma apkarošanu
Jaunzēlandes slaktiņš atgādina - jākoncentrējas arī uz labējā ekstrēmisma apkarošanu
Austrālijā dzimušais Jaunzēlandes masu slaktiņa sarīkotājs Brentons Tarants pirms uzbrukuma izplatītajā manifestā sevi nosaucis par rasistu un fašistu, kā arī paziņojis, ka iedvesmojies no norvēģu terorista Andersa Bēringa Breivīka un citiem masu slepkavām radikāli labēju uzskatu vārdā. Eksperti norāda – šis ir kārtējais atgādinājums, ka pretterorisma aktivitātēm ir vairāk jākoncentrējas arī uz labējā ekstrēmisma apkarošanu.
Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Stubs: Joprojām ceru pamosties no šī «Brexit» murga
Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Stubs: Joprojām ceru pamosties no šī «Brexit» murga
Joprojām ceru pamosties no šī "Brexit" murga. Tik skarbi intervijā "Pasaules Panorāmai" izteicies viens no redzamākajiem proeiropeiskajiem politiķiem, tagad Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Aleksandrs Stubs. Viņš bijis Somijas premjerministrs un ilgstoši ieņēmis citus Somijas valdības amatus, kā arī strādājis Eiropas Parlamentā, tostarp par Eiropas Komisijas prezidenta padomnieku, un arī pats nesen centās kandidēt uz Komisijas prezidenta amatu no Eiropas tautas partijas grupas, taču neveiksmīgi.
Somijā veselības aprūpes sistēmas reformas dēļ atkāpjas valdība
(papildināts)
Somijā veselības aprūpes sistēmas reformas dēļ atkāpjas valdība (papildināts)
Par atkāpšanos paziņojusi Somijas premjera Juhas Sipilas valdība. Premjers Somijas prezidentam šorīt iesniedza demisijas rakstu. Lēmums pieņemts vērienīgās un pretrunīgi vērtētās veselības aprūpes un sociālās apdrošināšanas sistēmas reformas dēļ, kuru šai valdībai tā arī neizdevās īstenot. Sipilas centriski labējā valdība demisionē tikai mēnesi pirms aprīlī gaidāmajām Somijas parlamenta vēlēšanām. 
Vairāki projekti Latvijā ir problemātiski. Intervija ar Eiropas Investīciju bankas viceprezidentu St...
Vairāki projekti Latvijā ir problemātiski. Intervija ar Eiropas Investīciju bankas viceprezidentu Stubu
Eiropas Investīciju banka vairākus tās finansētus projektus Latvijā uzskata par problemātiskiem un rūpīgi seko līdzi notikumu attīstībai. Tā, viesojoties Latvijā, uzsvēris bankas viceprezidents Aleksandrs Stubs, bijušais Somijas premjers un finanšu ministrs, kurš nesen arī bija iesaistījies cīņā par kandidēšanu uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu. Stuba vizīte seko neilgi pēc “Rīgas satiksmes” skandāla un nu jau bijušā “Rīgas satiksmes” pagaidu valdes locekļa Anrija Matīsa apgalvojuma, ka kreditori, kuru vidū ir Eiropas Investīciju banka, ir tikuši pārliecināti pagaidām nepieprasīt atmaksāt piešķirtos kredītus.
«Iesaldētie konflikti» - PSRS veidotas lēnas iedarbības ģeopolitiskās mīnas
«Iesaldētie konflikti» - PSRS veidotas lēnas iedarbības ģeopolitiskās mīnas
Tieši pirms pieciem gadiem bruņoti "zaļie cilvēciņi" sagrāba Simferopoles radio un televīziju, bet Krimas Augstākajā padomē tika apstiprināta starptautiski neatzītā pievienošanās Krievijai un sagatavots "iesaldēts konflikts". Tā ir situācija, kurā aktīvs bruņots konflikts izbeigts bez miera līguma vai citas vienošanās, kas apmierina iesaistītās puses. Bieži lietots, lai raksturotu konfliktus pēc PSRS sabrukšanas, kuriem ir viens vienots faktors – autonomo apgabalu robežu pārkārtojumi PSRS laikā, kas nostrādājuši kā lēnas iedarbības ģeopolitiskās mīnas.
Džonijs Deps iesūdz tiesā bijušo sievu
Džonijs Deps iesūdz tiesā bijušo sievu
Slavenais amerikāņu aktieris Džonijs Deps iesūdzējis tiesā savu bijušo sievu, aktrisi Emberu Hērdu. Deps no viņas pieprasa 50 miljonus dolārus par neslavas celšanu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd