Ķīna sola atbildēt ASV īstenotajai muitas tarifu paaugstināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No piektdienas, 10. maija, ASV no 10% līdz 25% paaugstinās muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, un Ķīna jau solījusi atbildēt. Par spīti šim ASV solim Vašingtonā turpināsies abu valstu sarunas, kurā puses centīsies panākt vienošanos. Sarunu gaitā grūti periodi bijuši arī iepriekš, tādēļ, neskatoties uz ASV īstenoto muitas tarifu paaugstināšanu, iespēja vienošanos panākt vēl ir.

Ķīna sola atbildēt ASV īstenotajai muitas tarifu paaugstināšanai
00:00 / 02:55
Lejuplādēt

ASV prezidents Donalds Tramps ir īpaši neapmierināts ar augošo ASV tirdzniecības deficītu darījumos ar Ķīnu un vēlas iegrožot amerikāņu tehnoloģiju zādzību un plašu valsts iejaukšanos preču tirgos. Iesaistoties tirdzniecības karā, pagājušajā gadā ASV un Ķīna divpusējā tirdzniecībā noteica muitas tarifus precēm 360 miljardu dolāru vērtībā. Taču decembrī Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins vienojās atturēties no tālākas eskalācijas.

Kopš tā laika Ķīna un ASV pie sarunu galda sēdušās vairākkārt. Šoreiz pirmā sarunu diena norisinājās ceturtdien, 9. maijā. Pēc tās ASV delegācija informējusi Trampu par sarunu norisi un nolemts sarunas turpināt arī piektdien.

Vēl pirms sarunu sākuma Tramps sacīja, ka Ķīna lauzusi darījumu tādos veidos, kas pelnījuši augstākus tarifus. Prezidents skaidroja, ka vienošanās ar Ķīnu tomēr vēl esot iespējama: „Man nav ne jausmas, kas notiks. Es no Ķīnas prezidenta saņēmu skaistu vēstuli, kurā viņš aicināja kopīgi strādāt un mēģināt panākt vienošanos. Bet viņi cenšas mainīt vienošanos. Viņi paņēma vairākus no tajā esošajiem jautājumiem un no jauna cenšas panākt par tiem vienošanos. Tā nedrīkst darīt.”

Veiksmīgu sarunu iznākumu ar šādiem izteikumiem apdraud pats Tramps. Vēl jo vairāk - par spīti Vašingtonā notiekošajām sarunām, Tramps nav atkāpies no lēmuma no 10. maija no 10% līdz 25% paaugstināt muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā. ASV prezidents iepriekš šādu lēmumu skaidroja ar to, ka sarunas virzās pārāk lēni.

Turklāt tagad Tramps draud, ka neapstāsies. Vajadzības gadījumā ar tarifiem varētu tikt apliktas preces ar 325 miljardu dolāru kopējo vērtību, kas veido divas trešdaļas no visām gada laikā importētajām Ķīnas precēm. “Mēs neatkāpsimies, līdz Ķīna nepārtrauks apkrāpt mūsu strādniekus un zagt mūsu darbavietas. Lūk, tā tas būs! Ja viņi to turpinās, ar viņiem neveidosim biznesu. Mums tas nav jādara.

Ja vajadzēs, saražosim visu paši, kā tas bija kādreiz. Jūs taču atceraties, kā bija kādreiz,” sacīja Tramps.

Vien dažas minūtes pēc tarifu spēkā stāšanās Ķīnas Tirdzniecības ministrija paziņoja, ka Ķīna pauž dziļu nožēlu par šādu ASV lēmumu, piebilstot, ka spers nepieciešamos atbildes pasākumus. Pirms sarunu sākuma Ķīnas vicepremjers Liu He sacīja, ka tarifu paaugstināšana nedos labumu nevienai no pusēm: „Es ceru, ka mūsu sarunas ar ASV būs racionālas un atklātas. Tarifu paaugstināšana nevar būt problēmas atrisinājums. Tas dara ļaunu Ķīnai, ASV un pārējai pasaulei.”

Starptautiskais Valūtas fonds aicinājis puses strīdu izšķirt ātrāk, brīdinot, ka šī lielvaru tirdzniecības cīņa ir drauds globālajai izaugsmei. Tāpat ceturtdien atkal kritušies biržu indeksi.

Lai gan ASV uzņēmumi sūdzas par zaudētiem eksporta tirgiem, traucētām piegādes ķēdēm un augstākām izmaksām, ASV turpina pieredzēt stabilu izaugsmi un bezdarba samazināšanos. Tomēr eksperti brīdina, ka jauno tarifu noteikšana un Ķīnas atbilde radīs sekas ASV kompānijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti