Rūdolfs Krieviņš

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Adreses ar simtiem firmu joprojām pastāv, tomēr  to skaits samazinās
Adreses ar simtiem firmu joprojām pastāv, tomēr to skaits samazinās
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) riska adrešu sarakstu ieviesa pirms četriem gadiem. Šobrīd tur atrodamas vairāk nekā 200 adreses, kurām pievērsta pastiprināta uzmanība un reģistrēt uzņēmumus tur ir sarežģītāk. Tāpat, tikai pēc Valsts ieņēmuma dienesta atzinuma, šobrīd iespējams vienā adresē reģistrēt vairāk par 10 uzņēmumiem.
Studiju virzienu akreditācijā stingrāk vērtēs to kvalitāti
Studiju virzienu akreditācijā stingrāk vērtēs to kvalitāti
Studiju virzienu akreditācijas vilnis, kā to sauc nozarē, pēdējo reizi notika pirms sešiem gadiem. Toreiz laika trūkuma dēļ vairāki desmiti studiju virzienu noteiktajā termiņā netika akreditēti, un tas radīja galvassāpes gan Izglītības un zinātnes ministrijai, gan augstskolām. Šovasar lielākajai daļai augstskolu beidzas iepriekš noteiktais studiju akreditācijas termiņš, tomēr visām tas pagarināts, jo mainīts arī akreditācijas process. Tas turpmāk notiks pēc grafika, un ieviesti arī stingrāki studiju akreditācijas kritēriji.
Skolotāji algu pielikumu gatavi prasīt piketā; ja nesaņems - draud streikot eksāmenu laikā
(papildin...
Skolotāji algu pielikumu gatavi prasīt piketā; ja nesaņems - draud streikot eksāmenu laikā (papildināts)
Valdības pārstāvji kārtējo reizi skolotājiem apliecināja, ka pretēji iepriekš solītajam šogad budžetā nav iespējas palielināt pedagogu algas. Ja valdība sagatavotajā budžeta projektā neiekļaus solīto algu kāpumu, skolotāji rīkos piketu pie Saeimas, bet, ja vēlāk arī parlaments viņus nesadzirdēs, skolotāji draud streikot eksāmenu laikā.
Rīgā notiks ābolu izstāde «101 ābols Latvijai»
Rīgā notiks ābolu izstāde «101 ābols Latvijai»
Dārzkopības institūts sadarbībā ar Latvijas valsts mežu vēstniecību organizē ziemas ābolu izstādi “101 ābols Latvijai”. Izstāde būs apskatāma līdz piektdienai Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā.
No nākamā gada divām nozarēm atcels reverso PVN
No nākamā gada divām nozarēm atcels reverso PVN
Valdībā otrdien, 19. februārī, atbalstīja  Finanšu ministrijas priekšlikumu divām nozarēm - būvizstrādājumu un elektronisko iekārtu piegādēm - no nākamā gada 1. janvāra atcelt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās jeb reversās maksāšanas kārtību.
Vidusskolēni no nākamā gada varēs padziļināti apgūt pašu izvēlētos priekšmetus
(papildināts)
Vidusskolēni no nākamā gada varēs padziļināti apgūt pašu izvēlētos priekšmetus (papildināts)
Turpinot darbu pie jaunā izglītības satura, kura ieviešanai jānoslēdzas 2023.gadā, prezentēts jaunais vidusskolas līmeņa satura modelis. Vidusskolās paši audzēkņi varēs izvēlēties tos mācību priekšmetus un jomas, kuras vēlas apgūt padziļināti. Projekta ieviesēji uzskata, ka ļaujot skolēniem vairāk mācīties to, kas interesē, labāk viņus sagatavos izglītības turpināšanai augstskolās vai profesionālajā izglītības iestādēs.
Rīgas dome plāno reorganizēt 10 Rīgas skolas
Rīgas dome plāno reorganizēt 10 Rīgas skolas
Rīgas dome šodien Izglītības iestāžu tīkla optimizācijas komisijā izskatīja vairāku pilsētas skolu reorganizācijas scenārijus. Domē norāda, ka tuvākajā laikā izmaiņas varētu skart aptuveni 10 Rīgas skolu dažādās apkaimēs – Juglā, Ziepniekkalnā, Sarkandaugavā, Čiekurkalnā un citur. Plānots reorganizēt arī Rīgas Jāņa Poruka vidusskolu, norādot uz skolēnu nelielo skaitu un zemajām sekmēm.
Rīgas dome plāno slēgt vienīgo latviešu vidusskolu Čiekurkalnā
(papildināts)
Rīgas dome plāno slēgt vienīgo latviešu vidusskolu Čiekurkalnā (papildināts)
Rīgas dome atgriezusies pie plāna slēgt Rīgas Jāņa Poruka vidusskolu, kas ir vienīgā latviešu vidusskola Čiekurkalna apkaimē. Saskaņā ar optimizācijas plānu Poruka vidusskolas bērni pārvāktos uz netālu esošo mazākumtautību skolu – Rīgas 37. vidusskolu un tiktu izveidota divplūsmu pamatskola, kur mācītos gan latviešu, gan mazākumtautību bērni. Par šādu soli bažīga gan ir Poruka vidusskolas vadība un bērnu vecāki.
Bruņotie spēki aicina rezervistus pieteikties militārās apmācības kursam
Bruņotie spēki aicina rezervistus pieteikties militārās apmācības kursam
Nacionālie bruņotie spēki (NBS) arī šogad turpinās pērn sākto rezervistu - Latvijas pilsoņu bez militārās sagatavotības - militāro apmācību un to sekmīgi apguvušos rezervistus ieskaitīs bruņoto spēku rezervē, pastāstīja NBS Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks Gunārs Upītis.
Eksperti: Ja peļņā aizbraukušie neatgriezīsies, viesstrādnieku piesaiste būs nepieciešama
Eksperti: Ja peļņā aizbraukušie neatgriezīsies, viesstrādnieku piesaiste būs nepieciešama
Lai gan emigrācijas vilnis ir samazinājies, tomēr aizbraukšana turpinās un demogrāfijas dati nedod cerības, ka cilvēku skaits Latvijā turpmākos gadus augs. Šie ir daži no secinājumiem, kuri pirmdien, 11. februārī, izskanēja demogrāfijai un migrācijai veltītajā konferencē. Sarūkošais iedzīvotāju skaits spiež domāt par darbaspēka trūkumu. Un risinājumi ir divi – censties panākt aizbraukušo atgriešanos vai arī Latvijā ievest darbaspēku no citām valstīm.  
Aptauja: Joprojām daudzi iedzīvotāji gatavi pamest Latviju
Aptauja: Joprojām daudzi iedzīvotāji gatavi pamest Latviju
Lai gan emigrācijas vilnis ir samazinājies, jau vairākus gadus aptauju dati rāda, ka ir nemainīgs to cilvēku skaits, kas būtu gatavi pamest Latviju, pirmdien, 11. februārī, demogrāfijas un migrācijas tēmai veltītā konferencē pauda sociologs Arnis Kaktiņš.
Politiķi sola naudu Latvijas Radio 4 un LSM krievu un angļu versijai
(papildināts)
Politiķi sola naudu Latvijas Radio 4 un LSM krievu un angļu versijai (papildināts)
Valdība sola topošajā valsts budžetā atrast trūkstošos vairāk nekā 300 tūkstošus eiro, lai darbu varētu turpināt sabiedrisko mediju portāla LSM.lv versijas angļu un krievu valodā, kā arī krieviski raidošais Latvijas Radio ceturtais kanāls. Tomēr griezieni Latvijas Televīzijas satura budžetā tik un tā ir gaidāmi. Atbildīgie politiķi atzīst – pienācis laiks runāt par sabiedrisko mediju pamatbudžeta palielinājumu.
Skolotājiem šogad algas nepalielinās
(papildināts)
Skolotājiem šogad algas nepalielinās (papildināts)
Lai gan pēc nospraustā pedagogu darba samaksas grafika šogad vienas slodzes likmei bija jāpalielinās līdz 750 eiro līdzšinējo 710 eiro vietā, 2019. gadā pedagogu algu palielinājums nenotiks, pēc Sadarbības padomes sēdes apstiprināja premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").
Jelgavā reformē krievu skolas – pamatskolu varētu pārcelt otrpus pilsētai; vecāki iebilst
(papildinā...
Jelgavā reformē krievu skolas – pamatskolu varētu pārcelt otrpus pilsētai; vecāki iebilst (papildināts)
Jelgavā paredzēts apvienot 6. vidusskolu un 2. pamatskolu. Pašvaldībā uzsver, ka šāds solis sperts, lai optimizētu pilsētas skolas, jo pašlaik nav tik liela pieprasījuma pēc mazākumtautību skolām un pilsētā ir aptuveni 1000 brīvu mācību vietu citās skolās. Taču 2. pamatskolas vecākiem uzskata, ka dome, slēdzot vienu skolu, steidzīgi cenšas risināt telpu problēmas, par kurām zināja jau sen.
LU «mantotajās» RPIVA filiālēs reģionos – stabils studentu skaits un jaunu programmu plāni
LU «mantotajās» RPIVA filiālēs reģionos – stabils studentu skaits un jaunu programmu plāni
Jau otro mācību gadu bijušās Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reģionālās filiāles ir pārņēmusi Latvijas Universitāte (LU). Šobrīd astoņās reģionālajās pilsētās studenti apgūst lielākoties ar izglītības jomu saistītas profesijas. Neskatoties uz to, ka, tās pievienojot LU, daudzi norādīja, ka tas nozīmēs reģionālo filiāļu beigas, pēc pusotra gada tās darbojas, ir stabils studentu skaits un universitāte plāno arī reģionos atvērt jaunas studiju programmas atbilstoši reģionu vajadzībām.
Putenis Rīgā: No rīta kavējās sabiedriskais transports, lēnāka satiksme un grūtības kājāmgājējiem
Putenis Rīgā: No rīta kavējās sabiedriskais transports, lēnāka satiksme un grūtības kājāmgājējiem
Stiprā snigšana naktī uz pirmdienu, 4. februāri, un no rīta Rīgā sniega segu palielinājusi par aptuveni sešiem centimetriem. Tādēļ sarežģītāka pārvietošanas bija gan gājējiem, gan autobraucējiem. Šoferi norāda uz lēnāku satiksmi un vairāk sastrēgumiem. Arī citi rīdzinieki stāsta, ka pārvietošanās pa ietvēm ir grūta un kavējas arī sabiedriskais transports.
Rīgas zoodārzs aicina uz Tropu mēneša aktivitātēm
Rīgas zoodārzs aicina uz Tropu mēneša aktivitātēm
Līdz februāra beigām jau septiņpadsmito gadu Rīgas zoodārzā notiek Tropu mēneša aktivitātes. Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns pastāstīja, ka šogad lielākā uzmanība veltīta olām un mazuļu attīstībai dažādās dzīvnieku grupās. Galvenā darbošanās notiks sestdienās un svētdienās no plkst. 12 līdz 15, kad Tropu māja pārvērtīsies par izzinoši pētniecisku staciju.
VARAM turpina darbu pie Rīgas domes atlaišanas likumprojekta
VARAM turpina darbu pie Rīgas domes atlaišanas likumprojekta
Pēc trešdien, 30. janvārī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajām kratīšanām pie Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņa") atkal aktualizējies jautājums par Rīgas domes vadības maiņu un domes atlaišanas likumprojektu.
Vai «Rīgas satiksmes» korupcijas skandāli nesadārdzināja arī transporta biļešu cenas?
Vai «Rīgas satiksmes» korupcijas skandāli nesadārdzināja arī transporta biļešu cenas?
1. februārī aprit četri gadi, kopš "Rīgas satiksme" lēma biļešu maksu sabiedriskajā transportā celt līdz šā brīža cenai – vienam eiro un 15 centiem par braucienu. Maksa pielīdzināta pašizmaksai, kas pēc pēdējiem veiktajiem aprēķiniem ir nedaudz lielāka. Pēdējo reizi brauciena pašizmaksa noteikta pēc tam, kad nesen bija veikti iepirkumi par jauna sabiedriskā transporta iegādi Rīgā. Tieši saistībā ar šiem iepirkumiem par korupciju apsūdzētas vairākas personas. Latvijas Radio skaidro, vai kukuļu dēļ cilvēki nepārmaksāja arī par braukšanu Rīgas sabiedriskajā transportā un kāda situācija būtu, pārskatot brauciena pašizmaksu šobrīd.
Koļegova: Pamest amatu bija ministra piedāvājums bez alternatīvām
Koļegova: Pamest amatu bija ministra piedāvājums bez alternatīvām
Lai gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") vakar norādīja, ka ar bijušo Valsts vides dienesta (VVD) vadītāju Ingu Koļegovu par viņas amata atstāšanu panākta abpusēja vienošanās, šodien Koļegova Latvijas Radio atzina, ka viņai citas alternatīvas, kā vien pamest amatu, dotas netika.
Koļegova atstās Valsts vides dienesta vadītājas amatu
(papildināts)
Koļegova atstās Valsts vides dienesta vadītājas amatu (papildināts)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") un Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova vienojušies par dienesta vadītājas darba attiecību pārtraukšanu, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.
Atjaunots septembrī nodegušais Piņķu baznīcas tornis
Atjaunots septembrī nodegušais Piņķu baznīcas tornis
Pēc ugunsnelaimes septembrī, kad aizdegās Piņķu baznīcas tornis, šonedēļ gandrīz pilnībā pabeigti tā atjaunošanas darbi. Vēl tikai atlicis noņemt sastatnes un pielabot vietas, kur nebija iespējams piekļūt.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd