Rūdolfs Krieviņš

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvija kā magnēts un «jaunā Skandināvija» – ko paredz «KPV LV» valdības deklarācija
(papildināts)
Latvija kā magnēts un «jaunā Skandināvija» – ko paredz «KPV LV» valdības deklarācija (papildināts)
Partija "KPV LV" trešdien, 31.oktobrī, prezentēja savu valdības deklarācijas projektu, kurā uzskaitītas dažādas ieceres gadījumā, ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu uzticētu "KPV LV" premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam. Dokumenta projektā minēts, ka Gobzema vadītas valdības primārais mērķis būtu apturēt iedzīvotāju skaita samazināšanos Latvijā.
Ieilgušo būvdarbu dēļ Jelgavā uz nenoteiktu laiku slēgts bērnudārzs
Ieilgušo būvdarbu dēļ Jelgavā uz nenoteiktu laiku slēgts bērnudārzs
Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādei "Sprīdītis" pēc ēkas rekonstrukcijas bija jābūt pieejamai šogad septembrī. Tomēr būvniecības darbi ievilkušies, un šobrīd vairāk nekā 200 bērnu ir spiesti apmeklēt citas pilsētas pirmsskolas iestādes. Vecāki norāda, ka tur bērniem jādzīvo šaurībā, bet vēl vairāk par to viņus satrauc neziņa – kad varēs atgriezties savā ierastajā mācību vietā? Tikmēr dome lemj, kā par darbu grafika nepildīšanu būvnieku sodīt.
Rīgā eksperti diskutēs par talantu piesaisti transporta nozarē
Rīgā eksperti diskutēs par talantu piesaisti transporta nozarē
Šodien “Latvijas dzelzceļš” sadarbībā ar Starptautisko dzelzceļu savienību organizē konferenci “Jauno talantu piesaiste augošas konkurences un atvērta darba tirgus apstākļos”. Kā norāda ''Latvijas dzelzceļa'' pārstāve Silvija Dreimane, konferencē iezīmēsies vairāki būtiski jautājumi – viens no tiem, kas ir jaunie talanti, kā tos piesaistīti un integrēt tieši transporta nozarei. Tomēr konferencē spriedīs par daudziem dzelzceļa nozarei svarīgiem jautājumiem, stāsta Dreimane:
Ielās sastaptie rīdzinieki uzskata, ka pulksteņu grozīšana jāpārtrauc
Ielās sastaptie rīdzinieki uzskata, ka pulksteņu grozīšana jāpārtrauc
Šodien, pagriežot pulksteņu rādītājus stundu atpakaļ, esam atgriezušies pie ziemas laika. Tas nozīmē, ka turpmāk rīti būs gaišāki, bet tumsa iestāsies jau pēcpusdienā. Tomēr jau drīzumā, ja Eiropas Savienības valsts spēs vienoties, no pulksteņa grozīšanas dalībvalstis varētu atteikties.
Ugunsdzēsēji aicina mājokļos ierīkot dūmu detektorus
Ugunsdzēsēji aicina mājokļos ierīkot dūmu detektorus
Sākoties tumšākam laikam un apkures sezonai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina – šajā laikā ir pastiprināti jāpievērš uzmanība ugunsdrošībai un iedzīvotājus aicina savos mājokļos ierīkot dūmu detektorus.
Skolas joprojām nespēj nokomplektēt personālu
Skolas joprojām nespēj nokomplektēt personālu
Lai gan pirmie divi mācību gada mēneši gandrīz jau aizvadīti, skolās joprojām trūkst darbinieku. Rīgas domes vakanču sarakstā, kur darbiniekus meklē arī pierīgas skolas, šobrīd ir vairāk nekā 200 vakanču. Trūkst dažādu mācību priekšmetu pedagogi, skolu tehniskie darbinieki, un kā jau ierasts – lielā skaitā pirmskolas skolotāju. Tāpat skolās nespēj atrast arī skolu medmāsas, kuras, Rīgā un pierīgā, meklē padsmit izglītības iestādes. 
Skolotāji nevēlas mazāk literatūras stundu; viņus mierina ar jaunu priekšmetu «Drāma»
(papildināts)
Skolotāji nevēlas mazāk literatūras stundu; viņus mierina ar jaunu priekšmetu «Drāma» (papildināts)
Lai gan paredzams, ka jaunais - kompetencēs balstītais saturs - palīdzēs skolēniem apgūt jaunas zinības, to kritizē literatūras skolotāji, jo, tam stājoties spēkā, plānots samazināt literatūras stundu skaitu. Savukārt Valsts izglītības satura centrā mierina, ka ar izmaiņām tieši vēlas ieinteresēt bērnus attīstīt lasītprasmi, bet to obligāti nav jādara literatūras stundās. Tāpat būšot jauns priekšmets "Drāma", kas tieši palielinās stundu skaitu, kur varēs izpausties literatūras skolotāji.
Vienojas raitāk izskatīt alimentu parādnieku krimināllietas
Vienojas raitāk izskatīt alimentu parādnieku krimināllietas
Šobrīd teju 40 000 alimentu nemaksātāju valstij ir parādā gandrīz 300 miljonus eiro. Par alimentu nemaksāšanu var uzsākt kriminālprocesu, un trešdien, 17.oktobrī, parakstītā vienošanās starp Uzturlīdzekļu garantijas fondu, Valsts policiju un prokuratūru nozīmē, ka visas puses apņemas strādāt operatīvāk, lai nemaksātāju kriminālprocesus izskatītu ātrāk.
Skolu tīkla optimizācija šogad skārusi 65 skolas
Skolu tīkla optimizācija šogad skārusi 65 skolas
Lai sakārtotu skolu tīklu, šogad reorganizētas, apvienotas vai slēgtas vairāk nekā 60 izglītības iestādes, kas ir uz pusi vairāk nekā gadu iepriekš. Skolu reforma skārusi skolas visā Latvijā, un šogad slēgtas dažādu līmeņu izglītības iestādes. Tomēr šogad arī dibināts vairāk izglītības iestāžu nekā pērn.
Vēlēšanas 2018: partijas iemēģina sociālo tīklu spēku, uzraugiem izaicinājums – «joku» lapas un troļ...
Vēlēšanas 2018: partijas iemēģina sociālo tīklu spēku, uzraugiem izaicinājums – «joku» lapas un troļļi
Pirms 13.Saeimas vēlēšanām partijas sociālo tīklu vietnēs bija aktīvākas nekā iepriekš, saprotot, ka daudzi vēlētāji virtuālajā vidē pavada savu brīvo laiku. Tikmēr valstij uzlabojas sadarbība ar pašiem sociālajiem tīkliem. Nākotnē tieši sociālo tīklu atsaucība būs nozīmīga tam, lai mazinātu bažas par slēptu aģitāciju.
Valsts kontrole: Skolotāju atalgojuma sistēma - neskaidra un nesaprotama
(papildināts)
Valsts kontrole: Skolotāju atalgojuma sistēma - neskaidra un nesaprotama (papildināts)
Lai novērstu lieku birokrātismu pašvaldību izglītības iestāžu skolotāju darba uzskaitē un apmaksā, mazinātu augstos pārkāpumu riskus un padarītu sistēmu vienkāršāk uzturamu, valstī nepieciešami skaidrāki pedagogu darba samaksas noteikumi, secināja Valsts kontrole. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gan daļu pārmetumu noliedz.
«Simtlatnieku» programmas alternatīva bezdarbniekiem joprojām pieprasīta
«Simtlatnieku» programmas alternatīva bezdarbniekiem joprojām pieprasīta
Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) jau vairākus gadus ilgstošiem bezdarbniekiem piedāvā algotus sabiedriskos darbus. Par tiem bezdarbnieks mēnesī saņem 150 eiro, un tā ir alternatīva nu jau noslēgtajai „simtlatnieku” programmai. Lai gan bezdarba līmenis Latvijā samazinās, programma joprojām ir pieprasīta – šogad pirmajos astoņos mēnešos tajā nodarbināti gandrīz 10 tūkstoši bezdarbnieku.
Pirmajā gadā pēc soda izciešanas atkārtotu noziegumu izdara katrs piektais
Pirmajā gadā pēc soda izciešanas atkārtotu noziegumu izdara katrs piektais
Jo ilgāk cilvēks spēj atturēties no noziegumu izdarīšanas, dzīvojot sabiedrībā, jo augstāka iespējamība, ka recidīvs neatkārtosies, trešdien, 10.oktobrī, Valsts probācijas dienesta 15 gadu jubilejai veltītajā preses konferencē norādīja dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs. Dienests pērn strādājis ar vairāk nekā 18 000 cilvēku, kas ir rekordliels skaits, tomēr, neskatoties uz pieaugušo klientu skaitu, recidīvistu manāmi vairāk nekļūst.  
Āfrikas cūku mēra skartie «Druvas Unguri» no valsts saņems miljonu eiro
Āfrikas cūku mēra skartie «Druvas Unguri» no valsts saņems miljonu eiro
Otrdien, 9.oktobrī, valdībā nolēma vairāk nekā 1,1 miljonu eiro piešķirt Āfrikas cūku mēra skartajām saimniecībām. Lielākā daļa kompensācijas - vairāk nekā miljons eiro - nonāks Saldus novada “Druvas Unguros” – saimniecībā, kurai mēra dēļ nācās likvidēt vairāk nekā 15 000 lielu cūku ganāmpulku.
Sezonu atklāj ziemas peldētāji
Sezonu atklāj ziemas peldētāji
Šodien ar peldi pie Bulduru glābšanas stacijas ziemas peldēšanas sezonu atklās ziemas peldētāju biedrības „Latvijas ronis” dalībnieki un viņu viesi no citiem Latvijas ziemas peldētāju klubiem.
Jauniešu balsij vēlēšanās ir spēks. Bet kāpēc viņi kūtri balso?
Jauniešu balsij vēlēšanās ir spēks. Bet kāpēc viņi kūtri balso?
Šīs ir pirmās Saeimas vēlēšanas, kad savu balsi var nodot tie jaunieši, kas dzimuši jau šajā gadsimtā. Tomēr iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka jauniešu interese par vēlēšanām ir zema. Kā norāda eksperti un paši jaunieši, iemesli tam ir vairāki, piemēram, partiju programmās jaunieši nespēj atrast sev interesējošas tēmas. Ekspertu ieskatā jauniešu aktivitāti varētu uzlabot e-vēlēšanu ieviešana.
FOTO: Pie Satiksmes ministrijas piketē autobusu šoferi
(papildināts)
FOTO: Pie Satiksmes ministrijas piketē autobusu šoferi (papildināts)
Ceturtdien, 4.oktobrī, pie Satiksmes ministrijas piketē autobusu šoferi, lai pievērstu ministrijas uzmanību darba apstākļu problēmām transporta nozarē – pasažieru pārvadājumos ar autobusiem. Piketu organizē Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība.
Divās dienās balsi glabāšanā nodevuši 15 000 vēlētāju
Divās dienās balsi glabāšanā nodevuši 15 000 vēlētāju
13.Saeimas vēlēšanas – pēc divām dienām, un jau otro dienu visās Latvijas lielākajās pilsētās iespējams izdarīt savu politisko izvēli, nododot balsi glabāšanā. Pirmajās divās dienās savu balsi glabāšanā nodevuši 15 085 vēlētāji jeb 0,97% no kopējā balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju skaita.
Baldones skolā no jaunā mācību gada skolotāju algas būs mazākas
Baldones skolā no jaunā mācību gada skolotāju algas būs mazākas
Otrdien, 2.oktorī, valdība apstiprināja mērķdotāciju sadali pašvaldībām, kas paredz, ka pedagogiem algām jākļūst lielākām – minimālā likme celta no 680 uz 710 eiro. Tomēr izņēmums ir Baldones novads, kur skolotāji saņems mazāk nekā iepriekš.
Vietvarām sadala skolotāju algu dotācijas – lielākā Rīgai, mazākā Alsungai
(papildināts)
Vietvarām sadala skolotāju algu dotācijas – lielākā Rīgai, mazākā Alsungai (papildināts)
Otrdien, 2.oktobrī, valdība apstiprina mērķdotāciju pašvaldībām, kas paredzēta pedagogu algu samaksai. Līdz gada beigām pedagogu algām pamata, vispārīgajās, speciālajās un profesionālajās skolās atvēlēti vairāk nekā 80 miljoni eiro. Vēl plānots apstiprināt vairāk nekā 600 000 eiro lielu mērķdotāciju, kas paredzēta piemaksām pedagogiem, kuri ieguvuši kvalitātes pakāpi.  
Stājas spēkā jaunie pensiju indeksi; pensijas būs lielākas
(papildināts)
Stājas spēkā jaunie pensiju indeksi; pensijas būs lielākas (papildināts)
Pirmdien, 1.oktobrī, stājas spēkā jaunie pensiju indeksi un pensiju pieaugums daļai pensionāru būs lielāks nekā citus gadus. Pensijas pieauguma apjoms būs atkarīgs no darba stāža, Latvijas Radio pastāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Egita Garā.
Ministrija noraida bažas, ka pedagogi lielāku algu septembrī vēl nesaņems
(papildināts)
Ministrija noraida bažas, ka pedagogi lielāku algu septembrī vēl nesaņems (papildināts)
Lai gan pedagogu darba samaksa par likmi jau šomēnes ir augusi līdz 710 eiro, palielināto algu izmaksa kavēsies, jo Izglītības un zinātnes ministrija vēl veic aprēķinus. Ministrija sola, ka algas palielinājums tiks izmaksāt oktoba sākumā. Pedagogu arodbiedrība ir sašutusi, jo uzskata, ka ministrija varēja jaunās algas aprēķināt ātrāk, lai skolotāji tās saņemtu jau septembrī.
Zinātnieku nakts Latvijā - apmeklētājus gaida 50 norises vietās
Zinātnieku nakts Latvijā - apmeklētājus gaida 50 norises vietās
Šodien, 28.septembrī, visā Latvijā notiks jau 13. Zinātnieku nakts. Tā vienlaikus notiks arī citur Eiropā aptuveni 300 dažādās pilsētās. Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāve Maija Bundule norādīja, ka  apmeklētāji Latvijā gaidīti vairāk nekā 50 norises vietās.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd