Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Saeimas komisija vēl netiek līdz lēmumiem par iniciatīvu saraut preču apriti ar Krieviju
Saeimas komisija vēl netiek līdz lēmumiem par iniciatīvu saraut preču apriti ar Krieviju
Finanšu ministrija ar nozaru ministrijām vēl meklēs iespējamos risinājumus, kā likumos noteikt vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma prasību – pārtraukt maksāt Krievijai. Saeimas Budžeta komisijas deputāti ilgstošās apspriedēs nonāca līdz secinājumam, ka primāri jāvēršas pret importu no Krievijas un arī Baltkrievijas, taču par konkrētiem risinājumiem vēl lems.
Pieaug spiediens mangāna rūdas tranzīta pārtraukšanai; bažas par ostu darbību un sankciju apiešanu
Pieaug spiediens mangāna rūdas tranzīta pārtraukšanai; bažas par ostu darbību un sankciju apiešanu
Caur Latvijas ostām uz Krieviju joprojām turpina plūst mangāna rūda, ko izmanto agresorvalsts militārā rūpniecība. Gan iedzīvotāji, gan Saeimas koalīcijas un opozīcijas pārstāvji uzskata, ka mangāna rūdas tranzīts caur Latviju uz Krieviju ir jāpārtrauc. Vienlaikus eksperti brīdina – tranzīta aizliegšana ietekmēs gan ostu darbību, gan nodarbinātību. Lai arī tiek strādāts pie mangāna rūdas iekļaušanas Eiropas Savienības (ES) sankciju paketē pret Krieviju, Latvijā saglabājas augstāks sankciju apiešanas risks nekā citur ES.
Saeimā virzību sāk mākslīgā intelekta regulējums priekšvēlēšanu aģitācijā; deputāti grib plašāku tvē...
Saeimā virzību sāk mākslīgā intelekta regulējums priekšvēlēšanu aģitācijā; deputāti grib plašāku tvērienu
Norādīt uz mākslīgā intelekta izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā jau pirms nākamajām pašvaldību vēlēšanām varētu būt pienākums – to paredz Saeimā vienbalsīgi pirmajā lasījumā atbalstītais Valsts prezidenta rosinātais regulējums par mākslīgā intelekta izmantošanu. Saeimas deputāti saistībā ar mākslīgā intelekta izmantošanu vēlas plašāku regulējumu. 
Nākamgad plāno ieviest jaunu platformu vēlēšanu rīkošanai; cer virzīties uz balsošanu internetā
Nākamgad plāno ieviest jaunu platformu vēlēšanu rīkošanai; cer virzīties uz balsošanu internetā
No nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā plāno ieviest vienotu vēlēšanu platformu – elektroniskā sistēma būs risinājums gan turpmāko vēlēšanu, gan vietējo pašvaldību referendumu rīkošanai. Jauno sistēmu izmantos Centrālā vēlēšanu komisija, bet uzraudzīs Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA), kurā gan atzina, ka jauno sistēmu sagatavošanai pašlaik pietrūkst no 1,2 līdz 2 miljoniem eiro. Jaunums vēlētājiem varētu būt iespēja no nākamajām Saeimas vēlēšanām 2026. gadā balsot arī interneta vidē. 
Koalīcijā atšķiras viedoklis par novadu kartes pārskatīšanu
Koalīcijā atšķiras viedoklis par novadu kartes pārskatīšanu
Saeimai atsākot darbu ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, iespējama plašāka novadu kartes pārzīmēšana. Par administratīvi teritoriālās reformas lēmumu pārskatīšanu esošajā koalīcijā gan viedokļi atšķiras. Vienlaikus Ministru kabineta noteikumi neparedz iespēju tuvākajā laikā novadu domēm virzīt teritoriju pārzīmēšanas plānus.
Latvijas firmas iespējamā iesaiste zāļu piegādē Krievijai liek atgādināt par uzņēmumu ētiku un jauni...
Latvijas firmas iespējamā iesaiste zāļu piegādē Krievijai liek atgādināt par uzņēmumu ētiku un jauniem ierobežojumiem
Ukrainas tiesībaizsardzības iestādes izmeklē kriminālprocesu par valsts teritorijā ražotu medikamentu piegādi Krievijas armijai, un kā starpnieks iesaistīts Latvijā reģistrēts uzņēmums, vēsta Latvijas Radio. Katram šādam gadījumam Latvijā uzmanību pievērš uzņēmējus pārstāvošās organizācijas un Saeima, norādot gan uz morāli ētisko aspektu, gan to, ka vēl nav izsmeltas visas iespējas ierobežojumiem saistībā ar Krievijas karadarbību Ukrainā noteikto sankciju apiešanu.
Ieceri celt attaisnoto izdevumu slieksni vērtēšot kopā ar citām nodokļu izmaiņām; pagaidām noraida
(...
Ieceri celt attaisnoto izdevumu slieksni vērtēšot kopā ar citām nodokļu izmaiņām; pagaidām noraida (papildināts)
Lai gan šobrīd iedzīvotāji aktīvi iesniedz ienākumu deklarācijas, lai atgūtu pērn sakrātos attaisnotos izdevumus, šis nav īstais brīdis celt attaisnoto izdevumu slieksni. Tas izriet no balsojumiem Saeimas sēdē. Celt attaisnoto izdevumu slieksni rosināja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības deputāti, taču koalīcija to vērtē nodokļu pārmaiņu kontekstā un sola izvērtēt vēlāk šī gada laikā.
Skolotāju pārslodzi risinās, nosakot maksimālo stundu skaitu
(papildināts)
Skolotāju pārslodzi risinās, nosakot maksimālo stundu skaitu (papildināts)
Katrs trešais pedagogs Latvijā strādā vairāk nekā vienu slodzi un ir pārstrādājies, 41% strādā vismaz pusslodzi vai pilnas slodzes darbu un vēl 25% skolu pedagogu nesavāc pat pusslodzi. Tātad strādā un saņem maz. Dati par skolotāju slodzēm parāda ļoti raibu ainu, secināts Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), kas izstrādājusi priekšlikumus pedagogu slodžu balansēšanai.
FOTO: Rīgā protestē mežsaimnieki un lauksaimnieki
(papildināts)
FOTO: Rīgā protestē mežsaimnieki un lauksaimnieki (papildināts)
Rīgā šodien aizvadīts vērienīgs mežsaimnieku un lauksaimnieku protests, pulcējot teju 1000 dalībnieku. Protestētāji no dažādiem reģioniem pulcējās pie Ministru kabineta ar smago tehniku, plakātiem, spaiņiem, siena dakšām un lāpstām, kā arī pretī valdības namam bija uzslējuši milzu koka krēslu bez vienas kājas. Meža īpašnieki aicināja valdību ieviest taisnīgas kompensācijas par ierobežojumiem, ja zeme tiek nodota dabas aizsardzībai. Tāpat zemnieki un mežsaimnieki joprojām protestē pret birokrātiju nozarē un iestājas par atsevišķām prasībām, kuras pauduši protestos jau pirms mēneša.
EP vēlēšanu debitantu lokā – raiba kompānija ar vēlmi gāzt esošās varas partijas
EP vēlēšanu debitantu lokā – raiba kompānija ar vēlmi gāzt esošās varas partijas
Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās šogad spēkus mēģinās demonstrēt vairāki formējumi bez iepriekšējas pieredzes tajās. Sākotnējie reitingi vienlaikus ar kandidātu sarakstu iesniegšanu pārāk labi vēl neparāda to reālās iespējas gūt panākumus, tomēr tie saglabā cerības pacīnīties par vietām Eiropas Parlamentā. Šajos kandidātu sarakstos netrūkst arī skandalozu un neviennozīmīgi vērtētu personību, viņu redzējums ir vērsts uz atšķirīgu pieeju līdzšinējā Latvijas dalībā Eiropas Parlamentā.
KNAB lieta par krāpšanu neietekmējot CVK darbu un gatavošanos EP vēlēšanām
KNAB lieta par krāpšanu neietekmējot CVK darbu un gatavošanos EP vēlēšanām
Krimināllieta, kurā par krāpšanu lielā apmērā rosina apsūdzēt bijušo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVP) vadītāju, divus esošos darbiniekus un uzņēmumu "SOAAR", pašlaik komisijas darbu un gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām neietekmē. Tā Latvijas Radio norāda CVK. Par KNAB izmeklēšanu kritisks ir lietā apsūdzētā uzņēmuma "SOAAR" pārstāvis Renārs Kadžulis, kurš gatavs apsūdzības atspēkot.
Rinkēvičs Krievijas pilna apmēra kara Ukrainā gadadienā: Nogurt no kara ir liela greznība, ir jādara...
Rinkēvičs Krievijas pilna apmēra kara Ukrainā gadadienā: Nogurt no kara ir liela greznība, ir jādara vairāk (papildināts)
Krievijas karš ar Ukrainu sākās nevis pirms diviem gadiem 24. februārī, bet jau pirms 10 gadiem, anektējot Krimu un Rietumiem samierinoties un pieverot acis uz to. Taču nogurt no kara ir liela greznība, tādēļ visiem ir jāsaņemas un jādara vēl vairāk, lai Ukraina varētu uzvarēt, norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Saeimas ārkārtas sēdē ceturtdien pieminot Krievijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā gadadienu. 
No vēstules karavīriem frontē līdz militārajai palīdzībai. Ukrainas parlamenta spīkers pateicas par...
No vēstules karavīriem frontē līdz militārajai palīdzībai. Ukrainas parlamenta spīkers pateicas par Latvijas atbalstu (papildināts)
Ukraina Latvijas atbalstu jūt visos līmeņos un Latvijas sniegtajā palīdzībā nav sīkumu – atbalsts ir gan militāra palīdzība, gan vēstule Ukrainas karavīram frontē, videouzrunā Saeimas ārkārtas sēdē, pieminot Krievijas sāktā pilna apmēra kara gadadienu, sacīja Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks.
Labklājības ministrija grib celt pabalstus vecākiem; jau martā apspriedīs budžeta iespējas
(papildin...
Labklājības ministrija grib celt pabalstus vecākiem; jau martā apspriedīs budžeta iespējas (papildināts)
Labklājības ministrija (LM) rosinās nākamgad palielināt bērna piedzimšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu un bērnu kopšanas pabalstu. Kā pabalstu izmaiņas izdosies realizēt nākamā gada valsts budžetā, pagaidām gan nav prognozējams, taču demogrāfijas jautājumus aicinās iekļaut valdības galveno prioritāšu sarakstā.  Vienlaikus ministriju mudina domāt, kā ļaut jaunajām māmiņām strādāt bērna kopšanas atvaļinājuma laikā un kā veicināt alimentu nomaksu.
Ukrainas žurnālists Gordons: Putina režīms ir Padomju Savienības atrauga
Ukrainas žurnālists Gordons: Putina režīms ir Padomju Savienības atrauga
Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms ir Padomju Savienības atrauga, kas nevar ilgstoši turpināties. Rietumu civilizāciju uzdevums ir sniegt Ukrainai visu nepieciešamo bruņojumu, kas ļaus tai uzvarēt, pretējā gadījumā krievu tanki var iebraukt tālāk Eiropā. Tā intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" izteicās viens no zināmākajiem Ukrainas žurnālistiem, kuru labi pazīst arī citviet pasaulē, Dmitrijs Gordons.
Hipotekāro kredītu pārkreditēšana būs vienkāršāka un lētāka
(papildināts)
Hipotekāro kredītu pārkreditēšana būs vienkāršāka un lētāka (papildināts)
Pāreja no viena hipotekārā kredīta devēja pie cita būs lētāka un vienkāršāka – to paredz Saeimā galīgajā lasījumā apstiprinātie likuma grozījumi. Paredzēts bankām pilnībā atcelt kompensāciju par pārkreditēšanu un konkurences veicināšanai atcels reklāmas ierobežojumus hipotekārajiem kredītiem. Atbalsts šīm izmaiņām ir arī banku jomā.
Krievijas meklēto saraksts varētu būt plašāks; aicina ikvienu izvērtēt došanos ārpus ES un NATO
(pap...
Krievijas meklēto saraksts varētu būt plašāks; aicina ikvienu izvērtēt došanos ārpus ES un NATO (papildināts)
Ārlietu ministrija (ĀM) Krievijas vēstniecības pilnvarotajam pagaidu lietvedim paudusi nosodījumu par Latvijas esošo un bijušo amatpersonu izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā. Vienlaikus arī plašāka sabiedrība aicināta rūpīgi izvērtēt riskus, plānojot doties ārpus Eiropas Savienības un NATO valstīm, jo nav izslēgts, ka sarakstā iekļautas vēl vairākas personas. Tikmēr prezidents Edgars Rinkēvičs norādījis, ka šis saraksts viņam nav bijis pārsteigums.
Latvijas politiķi par Krievijas meklēto personu sarakstu: Ir riski ceļošanai ārpus ES un NATO
(papil...
Latvijas politiķi par Krievijas meklēto personu sarakstu: Ir riski ceļošanai ārpus ES un NATO (papildināts)
Krievijas lēmums izsludināt meklēšanā desmitiem Eiropas politiķu un arī 59 Latvijas deputātus saistībā ar padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijas parlamentā jau labu laiku ir zināms. Turklāt ir bijuši arī precedenti, kad bijušajam parlamenta deputātam Vjačeslavam Dombrovskim knapi izdevās izvairīties no izdošanas Krievijai. Tas nozīmē būtiskus ierobežojumus ceļošanai ārpus Eiropas Savienības un NATO, atzina vairāki uzrunātie Latvijas politiķi. Tikmēr Ārlietu ministrija prasa Krievijas vēstniecībai paskaidrojumu.
Izlozēti Eiroparlamenta deputātu kandidātu sarakstu numuri
(papildināts)
Izlozēti Eiroparlamenta deputātu kandidātu sarakstu numuri (papildināts)
Saeimā otrdien, 13. februārī izlozēti gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuri. Izloze šoreiz izpalika bez tradicionālā laimes rata iegriešanas. Partiju pārstāvjiem kandidātu sarakstu iesniegšanas secībā bija jāizvelk aploksne ar numuru. Izlozēto numuru partijas parasti izmanto sava saraksta daudzināšanai un atpazīstamības veidošanai. Turklāt numuru secībā tiek grupētas vēlēšanu zīmes, kuras izsniedz vēlētājiem. Kopumā uz EP no Latvijas pretendē 16 politiskie spēki.
Saeimā atzīst: vēl tālu līdz lēmumam par nacionālās attīstības bankas izveidi
Saeimā atzīst: vēl tālu līdz lēmumam par nacionālās attīstības bankas izveidi
Vai problēmas mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanā var risināt, finanšu institūciju "Altum" pārveidojot par nacionālo attīstības banku? Saeimā šādai idejai ir gana plašs atbalsts, ņemot vērā nepieciešamību vairot konkurenci ar ārvalstu kapitāla kredītiestādēm. Tomēr atbildīgo komisiju deputāti vēl negatavo lēmumu par attīstības bankas izveidi un vēlas uzklausīt gan auditorus, gan nozares pārstāvjus.
Politikas vērotāji: EP vēlēšanu lielākās intrigas – sīvā cīņa par 9 vietām un vēlētāju aktivitāte
Politikas vērotāji: EP vēlēšanu lielākās intrigas – sīvā cīņa par 9 vietām un vēlētāju aktivitāte
Šonedēļ noslēgsies kandidātu sarakstu pieteikšana startam vasaras sākumā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Vairums kandidātu jau nosaukti, un lielākoties uz vietām Eiropas Parlamentā kandidē cilvēki ar politisku pieredzi. Lielākās intrigas saistāmas ar partiju spēju piesaistīt vēlētāju interesi un sīvo cīņu par Latvijai paredzētajām deviņām vietām Eiropas Parlamentā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd