Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Apvienotais saraksts» nepieņem Siliņas piedāvājumu veidot koalīciju ar ZZS un «Progresīvajiem»
(pap...
«Apvienotais saraksts» nepieņem Siliņas piedāvājumu veidot koalīciju ar ZZS un «Progresīvajiem» (papildināts)
"Apvienotais saraksts" otrdien, 29. augustā, pēc vairāku stundu ilgas valdes un Saeimas frakcijas sēdes nolēma nepieņemt premjera amata kandidātes Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība") piedāvājumu veidot koalīciju ar Zaļo un zemnieku savienību un "Progresīvajiem". Tā vietā "Apvienotais saraksts" piedāvās savu koalīcijas modeli, kurā premjera amata kandidāte būs šim amatam nominētā Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība").
«Apvienotais saraksts» no Siliņas saņēmis piedāvājumu valdību veidot ar ZZS un «Progresīvajiem»
(pap...
«Apvienotais saraksts» no Siliņas saņēmis piedāvājumu valdību veidot ar ZZS un «Progresīvajiem» (papildināts)
Nākamās valdības kodolu plāno veidot trīs partijas – "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība un "Progresīvie". Valdības kodolam ir aicinājums pievienoties arī "Apvienotajam sarakstam". Ar šādu piedāvājumu premjera amata kandidāte Evika Siliņa devās uz tikšanos ar "Apvienoto sarakstu", kas vēl nedeva savu atbildi. Šis piedāvājums arī nozīmē, ka no nākamās valdības sastāva tiek izslēgta Nacionālā apvienība.
Premjera amata kandidāte Siliņa cer: skaidrība par koalīciju būs trešdien
Premjera amata kandidāte Siliņa cer: skaidrība par koalīciju būs trešdien
Premjera amata kandidāte Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") cer, ka trešdien, 30. augustā, Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču jau varētu informēt par nākamās koalīcijas iespējamo sastāvu. Līdz tam iepriekšējās koalīcijas partneri "Apvienotais saraksts" vēlas ar Siliņu individuālu sarunu, pēc kuras tad varētu paziņot, ar ko gatavi sadarboties iespējami paplašinātā koalīcijā. Siliņa respektē potenciālo koalīcijas partneru lūgumu ieturēt pauzi koalīcijas veidošanas sarunās.  
Sprindžuks par topošo koalīciju: Vēlme «noslēpt Lembergu» ir cilvēku mānīšana
Sprindžuks par topošo koalīciju: Vēlme «noslēpt Lembergu» ir cilvēku mānīšana
Demisionējušās valdības vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks ("Apvienotais saraksts") uzskata, ka iecere atrunāt un ierobežot Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) politiķa, ASV sankcijām pakļautā Aivara Lemberga ietekmi valdībā, ja tajā strādās ZZS, būtu partiju un sabiedrības mānīšana. Un pašlaik "Apvienotajam sarakstam" priekšā ir grūta izvēle – piekrist sadarbībai ar ZZS vai arī ar "Progresīvajiem".
Pretrunīgi vērtē Saeimas komisijas darbu par finanšu sektora «kapitālā remonta» seku uzlabojumiem
Pretrunīgi vērtē Saeimas komisijas darbu par finanšu sektora «kapitālā remonta» seku uzlabojumiem
Parlamentārās izmeklēšanas komisijai par finanšu sektora "kapitālā remonta" sekām izdevies pieņemt gala ziņojumu. Par tā kvalitāti spriedumi gan atšķiras. Komisijas vadītājs Vilis Krištopans no "Latvija pirmajā vietā" pārliecināts, ka tieši komisijai izdevies rosināt diskusijas par pārspīlētajiem banku drošības nosacījumiem un nesamērīgo administratīvo slogu. Citi deputāti kritizē haotiski organizēto un citu Saeimas komisiju dublējošo darbu, kam vajadzēja astoņus mēnešus.
Koalīcijas sarunas: «Apvienotais saraksts» aktualizē vēlēšanu sistēmas maiņu; grib novērst Lemberga...
Koalīcijas sarunas: «Apvienotais saraksts» aktualizē vēlēšanu sistēmas maiņu; grib novērst Lemberga ietekmi
Premjera amata kandidāte Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") sākusi pārrunas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem par nākamās valdības izveidi, un "Apvienotā saraksta" pārstāvji prasīja juridisku risinājumu ASV sankcijām pakļautā Aivara Lemberga ietekmes novēršanai, ja valdībā iesaistīs Zaļo un Zemnieku savienību, kura sadarbojas ar Lemberga vadīto partiju "Latvijai un Ventspilij". Tāpat "Apvienotais saraksts" vēlas atjaunot diskusiju par vēlēšanu sistēmas maiņu, ko atbalstītu arī ZZS.
Prezidents valdības izveidi uztic Evikai Siliņai
(papildināts)
Prezidents valdības izveidi uztic Evikai Siliņai (papildināts)
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicina līdzšinējo labklājības ministri, Saeimā lielākās frakcijas "Jaunā Vienotība" izvirzīto premjera amata kandidāti Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība") veidot valdību. To prezidents paziņoja pēc tikšanās ar Siliņu Rīgas pilī ceturtdien, 24. augustā.
Prezidents Rinkēvičs, visticamāk, ceturtdien nominēs Siliņu premjera amatam
Prezidents Rinkēvičs, visticamāk, ceturtdien nominēs Siliņu premjera amatam
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs plāno jau ceturtdien, 24. augustā, nominēt Eviku Siliņu no "Jaunās Vienotības" premjera amatam. Tas izriet no Valsts prezidenta tikšanās ar piecu politisko spēku pārstāvjiem. Aizvien gan nav lielākas skaidrības par to, cik plašu koalīciju varētu izdoties izveidot.
Lemberga faktors – koalīcijas līgumā varētu aizliegt Saeimā neievēlētu personu ietekmi
(papildināts)
Lemberga faktors – koalīcijas līgumā varētu aizliegt Saeimā neievēlētu personu ietekmi (papildināts)
Koalīcijas veidošanas kontekstā ik pa brīdim ieskanas jautājums par bijušā Ventspils mēra, ASV sankcijām pakļautā Aivara Lemberga ietekmi uz valdības darbu, tajā pēc ilgāka pārtraukuma, iespējams, atgriežoties Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS). Tās tagadējā vadība bažas saistībā ar Lemberga faktoru noraida, savukārt potenciālie valdības veidotāji koalīcijas līgumā varētu fiksēt Saeimā neievēlētu personu ietekmes izslēgšanu uz lēmumu pieņemšanu.
Prezidents Rinkēvičs apņēmies panākt plašu jaunās valdības koalīciju
Prezidents Rinkēvičs apņēmies panākt plašu jaunās valdības koalīciju
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc tikšanās ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem apņēmies panākt plašu jauno valdības koalīciju, tāpēc aicinājis uz vienotu tikšanos Rīgas pilī piecus politiskos spēkus, liecina prezidenta otrdien, 22. augustā, izplatītais paziņojums.
NA izslēdz sadarbību ar «Progresīvajiem»; «Progresīvie» gatavi nolikt malā ideoloģiskās domstarpības
NA izslēdz sadarbību ar «Progresīvajiem»; «Progresīvie» gatavi nolikt malā ideoloģiskās domstarpības
Valsts prezidentam turpinot sarunas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, Nacionālās apvienības (NA) ieskatā koalīcijā ideoloģisku atšķirību dēļ nav iespējama sadarbība ar "Progresīvajiem". Savukārt "Progresīvo" līderis uzsver, ka ideoloģiskas cīņas un sarkano līniju politika jānoliek malā, lai vienotos par valsts attīstībai būtiskiem darbiem.
«Jaunā Vienotība» gatava veidot jauno valdību; ZZS atbalsta Siliņu premjera amatā
«Jaunā Vienotība» gatava veidot jauno valdību; ZZS atbalsta Siliņu premjera amatā
"Jaunā Vienotība" pirmdien Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam apliecinājusi gatavību uzņemties vadību konsultācijās par jaunas, plašākas koalīcijas veidošanu, savukārt Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – piedalīties šādās sarunās. Pašlaik skaidrības par nākamās koalīcijas modeli aizvien nav. Tāpat nav zināms, kad prezidents varētu oficiāli nominēt premjera amata kandidātu.  
Iekavētā ostu reforma: Vai varēs izvairīties no «savējo» virzīšanas?
Iekavētā ostu reforma: Vai varēs izvairīties no «savējo» virzīšanas?
Vai brīvostu valdēs ir vieta ministru deleģētiem kandidātiem? Šo jautājumu šogad aktualizēja arī neveiksmīga kandidāta izvēle Liepājas ostā un lēmums Rīgas brīvostas vadītāja amatā iecelt Ogres priekšsēdētāja vietnieku. Iekavētā ostu pārvaldības reforma mazinātu šādus riskus, uzskata Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents Andris Grafs.
Politiķi apņēmīgi līdz augusta vidum tikt skaidrībā ar valdības aprisēm
Politiķi apņēmīgi līdz augusta vidum tikt skaidrībā ar valdības aprisēm
Partiju pārstāvji ir apņēmības pilni līdz augusta otrajai pusei tikt skaidrībā par valdības turpmāko gadu uzdevumiem un arīdzan tās sastāvu. Esošie koalīcijas partneri "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) par piemērotāko aizvien uzskata esošo valdību, savukārt Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) tic, ka premjeram izdosies panākt vienošanos par plašāku koalīciju. 
Elektroenerģijas tirgotāju šogad maina retāk nekā pērn
Elektroenerģijas tirgotāju šogad maina retāk nekā pērn
Šogad nepilnos septiņos mēnešos klienti elektroenerģijas tirgotāju mainījuši retāk nekā šajā laika posmā pirms gada, liecina sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" publicētais elektroapgādes apskats. To saista galvenokārt ar elektroenerģijas cenas stabilizēšanos. 
Rinkēvičs sarunās ar amatpersonām liek savus uzsvarus; iekšlietās atbalsta lielākas algas
Rinkēvičs sarunās ar amatpersonām liek savus uzsvarus; iekšlietās atbalsta lielākas algas
Darbu Rīgas pilī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sācis ar pirmajām vizītēm Baltijas valstīs un Krāslavas novada apmeklēšanu. Visvairāk ailīšu darba kārtībā ir tikšanās ar dažādām amatpersonām. Tās vērtējamas gan kā aktualitāšu apzināšana dažādās jomās, gan prezidenta iespēja akcentēt kādus konkrētus uzdevumus. Šīs dienas tikšanās aktuālākais jautājums – par problēmām iekšējās drošības iestādēs.
«Apvienotais saraksts» piedāvā vēl vairākas valdības darba prioritātes; iebilst pret koalīcijas papl...
«Apvienotais saraksts» piedāvā vēl vairākas valdības darba prioritātes; iebilst pret koalīcijas paplašināšanu
Koalīcijā ietilpstošais "Apvienotais saraksts" rosina papildināt premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunās Vienotības") nosaukto valdības prioritāro uzdevumu sarakstu un aicina jau ātrāk, augusta sākumā, sākt gatavot valsts budžetu. Vienlaikus "Apvienotā saraksta" pārstāvji atkārto, ka ir pret koalīcijas papildināšanu ar pašlaik Saeimas opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem.  
Beidzot satikties «Sidraba birzī». Kā aizrit koncerta «Tīrums. Dziesmas ceļš» mēģinājums
(papildināt...
Beidzot satikties «Sidraba birzī». Kā aizrit koncerta «Tīrums. Dziesmas ceļš» mēģinājums (papildināts)
Mežaparka Lielajā estrādē otrdien vārti vērti kuplam dziedātāju pulkam. Tur pirmo reizi jaunajā estrādē pulcējas dziedātāju tūkstoši, lai gatavotos svētku tradīcijas simtpiecdesmit gadei veltītajam koncertam "Tīrums. Dziesmas ceļš". Koristiem iejušanās jaunajā estrādē sagādā prieku un koncerta rīkotāji cer likt lietā jaunās estrādes akustiskas iespējas.
Pēc Rīgas mēra lēmuma atkāpties domē izskan gatavība veidot jaunu koalīciju
(papildināts)
Pēc Rīgas mēra lēmuma atkāpties domē izskan gatavība veidot jaunu koalīciju (papildināts)
Trīs no līdzšinējiem četriem Rīgas domes koalīcijas partneriem "Jaunā Vienotība" (JV), "Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība" (NA/LRA) un bloks "Kods Rīgai" (KR) gatavi uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu. Tā pirmdien pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa paziņojuma par atkāpšanos no amata preses konferencē sacīja Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV).
Rīgas domē virmo emocijas par iespējamām pārmaiņām koalīcijā
Rīgas domē virmo emocijas par iespējamām pārmaiņām koalīcijā
Kam būtu jāvērtē Rīgas domes Satiksmes departamentā atklātie pārkāpumi - izpilddirektoram vai īpašai komisijai? Šis jautājums ir sašķēlis Rīgas domes valdošās koalīcijas rindas. Kaut gan savstarpējie pārmetumi ir krājušies jau ilgi, tomēr tieši šobrīd notiekošais liek runāt par konflikta asāko fāzi. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis gatavs vasarā divpusējās sarunās uzrunāt visus koalīcijas partnerus.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd